ΚΡΙΤΙΚΗ

Ζίζοτεκ

Ζίζοτεκ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Δραματική
ΕΤΟΣ: 2019
ΧΩΡΑ: Ελλάδα
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 92
ΧΡΩΜΑ: ΕΓΧΡ.
Σκηνοθεσία: Βαρδής Μαρινάκης
Πρωταγωνιστούν: Αύγουστος Λάμπρου-Νεγρεπόντης, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Πηνελόπη Τσιλίκα
Ένα 9χρονο παιδί προσπαθεί μάταια να φροντίσει την καταθλιπτική μητέρα του όταν μια μέρα εκείνη αποφασίζει να τον εγκαταλείψει σε ένα πανηγύρι στη Βόρεια Ελλάδα. Ο φοβισμένος μικρός βρίσκει καταφύγιο σε μια καλύβα στο δάσος, όπου ζει ένας μοναχικός άνδρας που κρύβει τα δικά του σκοτεινά μυστικά, όπως το «Ζίζοτεκ», και μαζί θα ζήσουν το δικό τους παραμύθι.
ΚΡΙΤΙΚΗ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
12.12.2019

Ο Βαρδής Μαρινάκης επιστρέφει με τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, το Ζίζοτεκ, που διαγωνίστηκε για τον Χρυσό Αλέξανδρο στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, τη μοναχική περιπέτεια του 9χρονου Ιάσονα (Αύγουστος Λάμπρου-Νεγρεπόντης, σε μια συγκινητική και επίπονη ερμηνεία), ο οποίος βρίσκει καταφύγιο στα βουνά και σανίδα σωτηρίας έναν ιδιότροπο, απομονωμένο, σιωπηλό μεσήλικα, αφότου η μητέρα του κυριολεκτικά τον εγκατέλειψε.

 

Με εμπιστοσύνη στη visual αφήγηση, ο Μαρινάκης υπηρετεί το concept του, τη δημιουργία μιας ασυνήθιστης οικογένειας, με τελικό προορισμό την κατάκτηση της πολυπόθητης οικειότητας, την αγκαλιά που κάθε παιδί λαχταρά, μέσα από οριακές καταστάσεις κινδύνου και ενστίκτων, σε μια μακρινή παραλλαγή του Road, σπάζοντας σταδιακά την ψυχρότητα της κατασκευής του με τρυφερές στιγμές.

 

Η φιλοδοξία του είναι να αντιπαραθέσει το αστικό τοπίο στο φυσικό, τη ρεαλιστική σκληρότητα της εγκατάλειψης σε ένα ονειρικό όσο και επικίνδυνο πέρασμα στην ενηλικίωση, στα κρυμμένα τραύματα με έναν αχνό αποκρυφισμό, όσο η περιπλάνηση βαθαίνει. Αυτό που λείπει είναι η ένταση στο μακρύ denouement.

Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΣΗΜΕΡΑ 25.11.2020

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CULTURE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ