ΚΡΙΤΙΚΗ

Ενα ψηλό κορίτσι

Beanpole

Ενα ψηλό κορίτσι
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Δραματική
ΕΤΟΣ: 2019
ΧΩΡΑ: Ρωσία
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 130
ΧΡΩΜΑ: ΕΓΧΡ.
Σκηνοθεσία: Καντεμίρ Μπαλάκοφ
Πρωταγωνιστούν: Βικτόρια Μιροσνιτσένκο, Βασιλίσα Περελιγκίνα
Δύο νεαρές γυναίκες προσπαθούν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους στο Λένινγκραντ μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
ΚΡΙΤΙΚΗ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
9.1.2020

Δυο νέες γυναίκες επιβιώνουν από τον πόλεμο στο Λένινγκραντ, αναπτύσσοντας έναν στενό, αρχαιοελληνικών προεκτάσεων δεσμό που εντείνεται ακόμα περισσότερο μετά από ένα τραγικό συμβάν. Η μία, η Ίγια, πανύψηλη, ξανθιά, εξού και το παρατσούκλι «στύλος» που της έχουν κολλήσει, συχνά παγώνει κυριολεκτικά, μένοντας απόκοσμα άναυδη, και ξορκίζει το μετατραυματικό της σοκ από την πρώτη γραμμή του πυρός εργαζόμενη ως νοσοκόμα, με το να περιποιείται τραυματίες.

 

Η άλλη, η Μάσα, είναι η καλύτερή της φίλη, και βρίσκει δουλειά στο νοσοκομείο. Η Ίγια αντλεί ανακούφιση από την ανατροφή ενός μωρού που δεν είναι δικό της, αλλά της Μάσα, δείχνοντας παράλληλα αδυναμία σε έναν τετραπληγικό νοσηλευόμενο. Το Ένα ψηλό κορίτσι, που φυσικά δεν έχει καμία σχέση με το «Tall Girl» του Netflix, αντιπαραθέτει τη βαθιά οδύνη της σκληρής καθημερινότητας μετά από ένα τεράστιο γεγονός στο φάντασμα ενός πολέμου που έχει ποτίσει τους survivors με τη φρίκη του.

 

Το να στήσεις έναν διάλογο ανάμεσα στο εσωτερικό και στο αόρατο, με απτές και γλαφυρές ανθρώπινες παρουσίες, και μάλιστα με μια τόσο καθαρή και αποκαλυπτική ματιά στον γυναικείο ψυχισμό, δεν είναι εύκολη υπόθεση, ούτε σύμπτωση. Ο Κάντεμιρ Μπαλάγκοφ, πνευματικός κληρονόμος και μαθητής των Αλεξάντερ Σοκούροφ και Αλεξέι Γκέρμαν, βραβεύτηκε στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών για την υπαινικτική σκηνοθεσία και την εικαστική του δύναμη.

Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΣΗΜΕΡΑ 24.11.2020

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CULTURE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ