ΚΡΙΤΙΚΗ

Φάννυ και Αλέξανδρος

Fanny and Alexander

Φάννυ και Αλέξανδρος
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Δραματική
ΕΤΟΣ: 1982
ΧΩΡΑ: Σουηδία
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 187
ΧΡΩΜΑ: ΕΓΧΡ.
Σκηνοθεσία: Ίνγκμαρ Μπέργκμαν
Πρωταγωνιστούν: Περνίλα Άλγουν, Μπέρτιλ Γκουβ, Έυα Φρέλινγκ
Η Φάννυ και ο Αλέξανδρος, παιδιά μιας οικογένειας θεατρίνων, μεγαλώνουν ευτυχισμένα μέχρι το θάνατο του πατέρα τους και το γάμο της μητέρας τους μ' έναν αυταρχικό ιερωμένο. Η αυστηρή, πουριτανική διαπαιδαγώγησή του θα προκαλέσει την αντίδραση του Αλέξανδρου.
ΚΡΙΤΙΚΗ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
19.12.2019

Ο μαγικός φανός της παιδικής μνήμης αποπνέει τον ζεστό μυστικισμό που τοποθετεί το Φάνι και Αλέξανδρος σε μια ιδιαίτερη θέση στη φιλμογραφία του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Η επική εκδρομή του μέγιστου Σουηδού στις συνθήκες της προνομιούχου ανατροφής του είναι η ταινία που μιλάει περισσότερο στην καρδιά του, το έργο που φιλοδοξούσε να σηματοδοτήσει την αυλαία μιας μεγάλης καριέρας, εν μέρει αυτοβιογραφικό, πολύωρο και περίτεχνο στην κατασκευή του.

 

Αν και στη συνέχεια αποκάλυψε πως πολλές λεπτομέρειες της ζωής των Έντβαλ δεν ταυτίζονταν επακριβώς με τους Μπέργκμαν, το πνεύμα της κατάκτησης της αλήθειας σε ένα σλάλομ του ρεαλισμού μέσα από τα φαντάσματα και τα στοιχειά είναι εντελώς δικό του και το ξεδιπλώνει με διαφορετικό τόνο σε σχέση με τα αριστουργήματά του.

 

Πάνω απ' όλα το Φάνι και Αλέξανδρος είναι ένα συναρπαστικό πορτρέτο της ενηλικίωσης, μια τοιχογραφία καθορισμένη από αδρούς χαρακτήρες και μια στοχαστική περιπέτεια της θρησκείας στη διαμόρφωση της προσωπικότητας. Απέσπασε 4 Όσκαρ, αν και έχασε εκείνα της σκηνοθεσίας και του σεναρίου από τον Τζέιμς Μπρουκς και τις Σχέσεις Στοργής!

Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CULTURE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ