ΚΡΙΤΙΚΗ

Aga

Aga
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Δραματική
ΕΤΟΣ: 2018
ΧΩΡΑ: Βουλγαρία/Γερμανία/Γαλλία
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 96
ΧΡΩΜΑ: ΕΓΧΡ.
Σκηνοθεσία: Μίλκο Λαζάροφ
Πρωταγωνιστούν: Μιχαήλ Απροσίμοφ, Φεοντόσια Ιβάνοβα
Στα χιονισμένα χωράφια του Βορρά, ο Νανούκ και η Σέντνα ζουν σύμφωνα με τις παραδόσεις των προγόνων τους. Όταν η υγεία της Σέντνα επιδεινώνεται, ο Nανούκ αποφασίζει να εκπληρώσει την επιθυμία της, ξεκινώντας το μακρύ ταξίδι για να βρει την κόρη τους, που τους έχει εγκαταλείψει.
ΚΡΙΤΙΚΗ: ΤΑΣΟΣ ΜΕΛΕΜΕΝΙΔΗΣ
16.1.2020

Αν το ντοκιμαντέρ του Ρόμπερτ Φλάερτι, Νανούκ του Βορρά, μοιάζει σήμερα σχεδόν με μυθολογική έμπνευση και όχι με ιστορικό κειμήλιο, το Aga του Βούλγαρου Μίλκο Λαζάροφ είναι μια τίμια υπενθύμιση της ύπαρξής του.

 

Γυρισμένο σε παρόμοιο περιβάλλον, με τρόπο που δεν προσδιορίζει αρχικά τον χρόνο στον οποίο βρισκόμαστε, το φιλμ παίρνει το όνομά του από την κόρη ενός ζευγαριού που ζει απομονωμένο και κυνηγά ταράνδους στους πάγους, όπως έκαναν οι πρόγονοί του, αλλά κάποια στιγμή αναγκάζεται να έρθει σε επαφή με τον πολιτισμένο κόσμο.

 

Πέρα από την προφανή σύνδεση με την ταινία του Φλάερτι (μέχρι και ο βασικός χαρακτήρας λέγεται Νανούκ), ο Λαζάροφ εντάσσει την επικαιρότητα στο υλικό του με το λιώσιμο των πάγων και κυρίως με την αγωνία των ηρώων για το αν είναι οι τελευταίοι εναπομείναντες ενός τρόπου ζωής που εξαφανίζεται, σκέψη που λειτουργεί εύστοχα ως παραλληλισμός με τον αντίστοιχο προβληματισμό των πολιτισμένων, για το αν δηλαδή έχουν στερέψει τα αποθέματα του πλανήτη και περιμένουν απλώς το τέλος.

Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΣΗΜΕΡΑ 31.5.2020

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CULTURE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ