ΚΡΙΤΙΚΗ

Μια Λευκή Λευκή Μέρα

A White White Day

Μια Λευκή Λευκή Μέρα
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Δραματική
ΕΤΟΣ: 2019
ΧΩΡΑ: Ισλανδία/Δανία/Σουηδία
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 109
ΧΡΩΜΑ: ΕΓΧΡ.
Σκηνοθεσία: Χλίνουρ Πάλμασον
Πρωταγωνιστούν: Ίνγκβαρ Σίγκουρντσον, Ίντα Μεκκίν Χλινσντότιρ, Χίλμιρ Σνάερ Γκούντνασον
Σε μια απομονωμένη πόλη της Ισλανδίας, ένας εν αποστρατεία αστυνομικός πενθεί για την απώλεια της γυναίκας του. Όταν υποψιάζεται πως ένας άντρας διατηρούσε ερωτική σχέση μαζί της, αποφασίζει να μάθει την αλήθεια με κάθε κόστος.
ΚΡΙΤΙΚΗ: ΤΑΣΟΣ ΜΕΛΕΜΕΝΙΔΗΣ
16.1.2020

Σε ένα τοπίο που μοιάζει με το τελευταίο σύνορο της Γης, σχεδόν ενωμένο με τον ουρανό και συνειρμικά μέρος συνάντησης ζωντανών και νεκρών, ένας άντρας περιγράφεται από μηχανικές κινήσεις καθημερινότητας. Σύντομα μαθαίνουμε πως πενθεί τη σύζυγό του, που πέθανε πρόσφατα σε τροχαίο, όμως τα σκληρά χαρακτηριστικά του και οι ασχολίες που έχει στη ζωή του δείχνουν έναν χαρακτήρα που δεν τον τσακίζει τίποτα. Ισχύει, όμως, αυτή τη φράση;

 

Ο Ισλανδός σκηνοθέτης Χλίνουρ Πάλμασον χρησιμοποιεί μια πληροφορία που έρχεται ως σοκ στην ψυχή του ήρωα, όχι τόσο για τις συνέπειες που θα έχει αλλά για να προσπαθήσει να εισχωρήσει μέσα σε αυτήν, έναν χώρο ερμητικά κλειστό για το στερεότυπο του ψυχρού και ανέκφραστου Βορειοευρωπαίου.

 

Το καταφέρνει μέσα από πλάνα που διαρκούν πολύ, κάμερες παρακολούθησης που υποδηλώνουν τη μεταφυσική παρουσία αλλά και ένα ξέσπασμα που φανερώνει τον άνθρωπο πίσω από το προσωπείο και φέρνει την ανατολή της λευκής μέρας του τίτλου, ένα χωροχρονικό σημείο κάθαρσης από λάθη και ανείπωτα συναισθήματα.

Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΣΗΜΕΡΑ 24.11.2020

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CULTURE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ