ΚΡΙΤΙΚΗ

Monos

Monos
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Δραματική
ΕΤΟΣ: 2019
ΧΩΡΑ: Κολομβία
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 102
ΧΡΩΜΑ: ΕΓΧΡ.
Σκηνοθεσία: Αλεχάντρο Λάνες
Πρωταγωνιστούν: Σοφία Μπουεναβεντούρα, Τζούλιαν Τζιράλντο, Κάρεν Κουιντέρο
Μια ομάδα έφηβων αγοριών και κοριτσιών ζει στρατιωτικά σε ένα οροπέδιο στα επιβλητικά βουνά της Κολομβίας και έχει δύο αποστολές: να προσέχει την Αμερικανίδα όμηρό της και να διατηρεί στη ζωή μια αγελάδα σημαντική για την επιβίωσή της. Όμως τα πράγματα αρχίζουν να στραβώνουν.
ΚΡΙΤΙΚΗ: ΤΑΣΟΣ ΜΕΛΕΜΕΝΙΔΗΣ
6.2.2020

Οκτώ αγόρια και κορίτσια επιθεωρούνται από κάποιον που μοιάζει με στέλεχος στρατιωτικής οργάνωσης και ακολουθούν με υπερβάλλοντα ζήλο τις διαταγές του. Φυλούν σε μια ερημική δασική έκταση μια γιατρό που μάλλον η οργάνωση έχει απαγάγει και περνούν τις ώρες τους γιορτάζοντας το αίσθημα απόλυτης ελευθερίας που νιώθουν, την ίδια ώρα που μάχονται για να διατηρήσουν την αυτοπειθαρχία τους.

 

Ο Βραζιλιάνος Αλεχάντρο Λάνες αφήνει εκτός αφήγησης το παρελθόν όσων γίνονται για να κάνει ένα σχόλιο για τους μηχανισμούς εξουσίας που προσπαθούν να ελέγξουν και να απογυμνώσουν από κάθε συναίσθημα μια χούφτα νεανικά σώματα, αλλάζοντας στη συνέχεια ρότα και περιγράφοντας μια δική του, πιο ακραία και μελοδραματική εκδοχή του Άρχοντα των Μυγών, όσο τα παιδιά διαχειρίζονται μόνα τους μια δύσκολη κατάσταση.

 

Εκμεταλλευόμενος σε σημείο εξάντλησης το φυσικό τοπίο, εμμένει στη χρήση του σοκ ως στοιχείου αφήγησης και στα συνεχή κοντινά πλάνα πάνω στα πρόσωπα των παιδιών, ψάχνοντας ψήγματα ψυχής μέσα στα σώματα, τακτική που ακολουθεί μανιωδώς ως το εκβιαστικά συναισθηματικό φινάλε της ταινίας, μια ψυχρή άσκηση ενοχής απέναντι στον θεατή.

Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΣΗΜΕΡΑ 28.5.2020

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CULTURE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ