ΚΡΙΤΙΚΗ

Οι Αεροναύτες

The Aeronauts

Οι Αεροναύτες
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Βιογραφική
ΕΤΟΣ: 2019
ΧΩΡΑ: ΗΠΑ/Μ.Βρετανία
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 100
ΧΡΩΜΑ: ΕΓΧΡ.
Σκηνοθεσία: Τομ Χάρπερ
Πρωταγωνιστούν: Φελίσιτι Τζόουνς, Έντι Ρέντμεϊν, Χίμες Πατέλ
Μια πιλότος και ένας μετεωρολόγος ενώνουν τις δυνάμεις τους για μια πτήση που θα εξυπηρετήσει διπλό σκοπό, αφού θα σπάσει το γαλλικό ρεκόρ αιώρησης για την πρώτη και παράλληλα θα βοηθήσει τον δεύτερο να συλλέξει δεδομένα για τις αμφισβητούμενες προβλέψεις του καιρού.
ΚΡΙΤΙΚΗ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
20.2.2020

Λονδίνο, 1862. Οι θεατές συγκεντρώνονται εκστασιασμένοι για να παρακολουθήσουν την απογείωση ενός αερόστατου, τη στιγμή που ο μετεωρολόγος James Glaisher αγχωμένος περιμένει την πιλότο Amelia Wren να κάνει τη θεαματική της είσοδο. Τόσο νέος στην επιστημονική κοινότητα και παλεύοντας για να τον πάρουν στα σοβαρά, ο Glaisher δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για τα «ακροβατικά» της Wren, την ίδια στιγμή που εκείνη γνωρίζει πως αυτού του είδους οι επιδείξεις είναι και εκείνες που μπορούν να προσελκύσουν τεράστιες χρηματοδοτήσεις.

 

Η πτήση τους θα εξυπηρετήσει διπλό σκοπό, αφού θα σπάσει το γαλλικό ρεκόρ αιώρησης και παράλληλα θα βοηθήσει τον Glashier να συλλέξει δεδομένα για τις αμφισβητούμενες προβλέψεις του καιρού. Όσο οι δυο τους ανεβαίνουν πιο ψηλά, τόσο ο αέρας γίνεται πιο κρύος και επικίνδυνος, αλλά κυρίως οι αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουν φαίνονται δυσκολότερες και ακροβατούν μεταξύ ζωής και θανάτου.

 

Αναμφισβήτητα, ο Ρεντμέιν και η Τζόουνς διατηρούν την οικειότητα που απέκτησαν στη Θεωρία των Πάντων και κρατούν το ενδιαφέρον στα ελάχιστα τετραγωνικά του αερόστατου, ειδικά όταν η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο. Στο έδαφος, η ταινία προσγειώνεται σε μια ακαδημαϊκότητα τετριμμένη και σχηματική. Στους αιθέρες, σε αυτό που αποκαλείται champagne air λόγω της μέθης που προκαλεί η έλλειψη οξυγόνου, εντυπωσιάζει με την ευκρίνεια της ψευδαίσθησης, δημιουργώντας δραματικό μετεωρισμό στις μεταπτώσεις της και στην ένταση, που δυστυχώς λείπει στις πιο στατικές σκηνές.

3 Σχόλια
 (1 Ψήφοι)
avatar
βασιλης βασιλειαδης 6.3.2020 | 04:13
Το κρυφό διαμάντι για το κινηματογραφικό έτος 2019,το οποίο-άδικα-θα ξεχαστεί,άμα τη προβολή του...Πάλι καλά που το έβγαλαν στις αίθουσες και δεν το είχαν μόνο στην streaming πλατφόρμα που το έφτιαξε!
Μία εξαιρετική ταινία για τη δύναμη της θέλησης,το πείσμα,το θάρρος,το κίνητρο των επιστημονικών ανακαλύψεων και την ιστορία των ανθρώπων που κρύβονταν πίσω απ' αυτές,τον αγώνα ενάντια στις πάσης φύσεως αντιξοότητες και την ταξιδιάρικη φύση του ανθρώπου. 
Κατασκευασμένη με απλά κινηματογραφικά υλικά,υποτάσσοντας τα εφφέ στην υπηρεσία των δύο πρωταγωνιστών και της ιστορίας τους κι έχοντας ως βασικό όπλο την ταπεινοφροσύνη των δημιουργών της(εφάμιλλη της ψυχής των δύο αεροναυτών),μας οδηγεί αβίαστα στη κατανόηση του μηνύματος το οποίο θέλει να επικοινωνήσει,δηλαδή,στο σιωπηλό μεγαλείο της επιστήμης και της τέχνης,στον θρίαμβο του ανθρωπίνου πνεύματος,εν τέλει.
Τίποτε δεν υπερβάλλει στο φιλμ και τίποτε δεν είναι περιττό,όλα τα επιμέρους δομικά στοιχεία της πλοκής,η αγωνία για την επιβίωση,το δέος μπροστά στη φύση και το άγνωστο,το δράμα των χαρακτήρων,η συγκίνηση για τη ζωή τους,η λύτρωση σωμάτων και ψυχών,όλα βρίσκονται σε απόλυτη ισορροπία,δίχως η ύπαρξη του ενός να αδικεί το άλλο.
Μία υποδειγματική-σε πολλά επίπεδα-ταινία. Διδάσκει,δίχως να γίνεται φορτική,ψυχαγωγεί,χωρίς να διασκεδάζει,συγκινεί,δίχως να δακρύζει το μάτι,φτάνει στον πυρήνα του ανθρωπίνου συναισθήματος και αποκαλύπτει το θαύμα της ανθρώπινης ψυχής,έτσι,όπως θα έπρεπε να κάνει το καλλιτεχνικό σινεμά.
Ένα πανέμορφο και θαυμάσιο έργο τέχνης.
avatar
βασιλης βασιλειαδης 6.3.2020 | 04:13
avatar
βασιλης βασιλειαδης 8.3.2020 | 23:00
Παραληρήματος συνέχεια: είμαι ερωτευμένος μ'αυτήν την ταινία! Δεν εξηγείται αλλιώς,διότι δεν έχω σταματήσει να την σκέφτομαι! Μ' έχει μαγέψει!
Ειλικρινά,πιστεύω πως ο χαρακτηρισμός "αριστούργημα" είναι "λίγος" για να περιγράψω το μεγαλείο των Αεροναυτών!
Είναι μία τέλεια και άψογη ταινία. Ένα υπέροχο και εξαίρετο κομψοτέχνημα.
Ένα πανέμορφο και θεσπέσιο έργο τέχνης.
Είναι μία συναρπαστική περιπέτεια. Ένα απόκοσμο και υπερβατικό ταξίδι.
Μία καλλιτεχνική και πνευματική αποκάλυψη. Μία μοναδική εμπειρία ζωής.
Μόνο άλλες δύο ταινίες έχουν "μιλήσει" τόσο βαθιά μέσα μου: το le ballon rouge(κι εδώ μπαλόνι!)και το le peuple migrateur. Διόλου τυχαία,και οι τρεις αυτές ταινίες αναφέρονται σε πτήσεις,κυριολεκτικές και μεταφορικές. Θεωρώ πως αυτά τα έργα συνιστούν την κορύφωση της έβδομης τέχνης. Ένα κινηματογραφικό  Έβερεστ. Δεν νομίζω το σινεμά να φτάσει σε ύψη,ανώτερα απ' αυτά που έχουν κατακτήσει αυτά τα τρία πνευματικά πονήματα.
Καθόλου περίεργα,κι αυτό είναι ένα από τα πολλά στοιχήματα που κέρδισε η δημιουργία του Tom Harper,οι Αεροναύτες εκκινούν απ' αυτό ακριβώς το σημείο: ένας επιστήμονας και μία πιλότος επιθυμούν να φτάσουν στο ανώτερο ύψος που έχει βρεθεί ποτέ ο άνθρωπος. Κι αυτό ήταν μονάχα η αρχή του προσωπικού τους έπους: Ο ηρωισμός τους δεν προσέφερε μόνο στην επιστήμη. Επιπλέον,η ιστορία τους έπλασε μία θαυμάσια ταινία.
Για μένα,αυτό είναι ακόμη σπουδαιότερο,λαμπρότερο και αξιότερο!

ΣΗΜΕΡΑ 30.3.2020

CULTURE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ