ΚΡΙΤΙΚΗ

Οι Μεταφραστές

The Translators

Οι Μεταφραστές
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Θρίλερ
ΕΤΟΣ: 2019
ΧΩΡΑ: Γαλλία/Βέλγιο
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 105
ΧΡΩΜΑ: ΕΓΧΡ.
Σκηνοθεσία: Ρεζίς Ρουανσάρ
Πρωταγωνιστούν: Λαμπέρ Γουίλσον, Όλγκα Κιριλένκο, Ρικάρντο Σκαμάρτσιο, Μανώλης Μαυροματάκης
Απομονωμένοι σε μια πολυτελή κατοικία, χωρίς καμία δυνατότητα επαφής με τον έξω κόσμο, εννέα μεταφραστές μεταφράζουν το τελευταίο μέρος ενός εκ των μεγαλύτερων best sellers της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Στο Διαδίκτυο διαρρέουν οι δέκα πρώτες σελίδες του βιβλίου και ένας εκβιαστής απειλεί να αποκαλύψει τη συνέχεια αν δεν του δοθεί ένα εξωφρενικό ποσό.
ΚΡΙΤΙΚΗ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
18.6.2020

Στο Populaire ο Ρεζίς Ρουανσάρ επέδειξε έλεγχο στο ύφος και πίστη στο υλικό του, κάνοντας ένα αξιομνημόνευτο ντεμπούτο που συνδύαζε ατμόσφαιρα και χαρακτήρες. Μαζεύοντας εννέα μεταφραστές, ανάμεσά τους και ο δικός μας Μανώλης Μαυροματάκης, σε μια πολυτελή κατοικία, τους απομονώνει για να τεστάρει τις αντοχές τους ‒ ο «σκηνοθέτης» αυτής της σαδιστικής παράστασης είναι ένας αυστηρός άνθρωπος που τους απαγορεύει οποιαδήποτε επαφή με τον έξω κόσμο και τους μαντρώνει κανονικά για να μεταφράσουν, ο καθένας ξεχωριστά, ένα τμήμα από το επερχόμενο μυθιστόρημα ενός εκαιρετικά ευπώλητου συγγραφέα.

 

Οι ταλαντούχοι πολύγλωσσοι γίνονται πιόνια μιας πλοκής ανατροπών τύπου Άγκαθα Κρίστι, όχι μόνο στην τρίτη πράξη αλλά σε όλη τη διάρκεια ενός θρίλερ που ξεκινά με ένα συγκεντρωμένο μυστήριο, αν και γρήγορα παραδίδεται στο άγχος της μαντεψιάς. Όταν οι πρώτες δέκα σελίδες κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο, είναι προφανές πως κάποιος εκβιάζει και το εννοεί: το ποσόν είναι εξωφρενικό και κανείς δεν μπορεί να βρει τον ένοχο, απλώς διότι ο Ρουανσάρ βάζει στόχο να ξεπεράσει κάθε αληθοφάνεια.

 

Οι Μεταφραστές διαθέτουν νεύρο και ξεσπάσματα, ειδικά όταν όλα συγκλίνουν στο αδιέξοδο. Αντίθετα με το πρόσφατο Στα Μαχαίρια, το οποίο χώρεσε άνετα το ταξικό στοιχείο στην τοξικότητα της διαβολής, αυτή η γαλλική παραλλαγή στους Συνήθεις Υπόπτους είναι ό,τι φαίνεται. Διασκεδάζει, ειδικά εάν ο θεατής δεν πάρει πολύ στα σοβαρά το λογοτεχνικό του περίβλημα.

Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ