ΚΡΙΤΙΚΗ

Μόνοι στο Παρίσι

Deux Moi

 Μόνοι στο Παρίσι
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Αισθηματική
ΕΤΟΣ: 2019
ΧΩΡΑ: Γαλλία/Βέλγιο
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 110
ΧΡΩΜΑ: ΕΓΧΡ.
Σκηνοθεσία: Σεντρίκ Κλαπίς
Πρωταγωνιστούν: Φρανσουά Σιβίλ, Άνα Ζιραρντό, Καμίλ Κοτέν
Ο Ρεμί και η Μελανί ζουν στο Παρίσι. Υποφέρουν από κατάθλιψη και χρειάζονται κάποιον να τους αγαπήσει. Μένουν κοντά, αλλά δεν γνωρίζονται, αν και ταιριάζουν τόσο. Άραγε η τύχη θα τους φέρει στον ίδιο δρόμο;
ΚΡΙΤΙΚΗ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
18.6.2020

Αν πιστεύετε ότι όλο και περισσότερα φιλμ μοιάζουν σήμερα μεταξύ τους σε σημείο που εξαφανίζεται η αυθυπαρξία τους, το ίδιο φαίνεται να υποστηρίζει εδώ ο Σεντρίκ Κλαπίς, ένας σκηνοθέτης που ασχολήθηκε ουκ ολίγες φορές με το θέμα της μοναχικότητας στις δυτικές μητροπόλεις και συνεχίζει να το μελετά, φτιάχνοντας δύο ταινίες στη συσκευασία μίας.

 

Οι δύο νεαροί πρωταγωνιστές έχουν παρόμοια προβλήματα, αρνούνται να αποδεχτούν το αρχικό στάδιο κατάθλιψης στο οποίο βρίσκονται, και η ιστορία του καθενός εύκολα θα γεννούσε υλικό για ξεχωριστά φιλμ. Είναι όμως γείτονες και άγνωστοι μεταξύ τους και έτσι θα παραμείνουν στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας, προς όφελος της σπουδής των χαρακτήρων τους.

 

Ο Κλαπίς σχολιάζει εκτεταμένα, και μάλλον κωμικά, τη «λύση» που προτείνει το περιβάλλον και επιβάλλει η εποχή (τις εφαρμογές τύπου Tinder κυρίως), επισημαίνοντας παράλληλα αυτό που μόνο οι ίδιοι καταλαβαίνουν, τη φοβία ότι η ζωή θα τους προσπεράσει μια μέρα, όπως τα τρένα που βλέπουν καθημερινά από το μπαλκόνι τους. Τη μελαγχολία σβήνουν μικρές χαρές της καθημερινότητας, όπως ένα τραγούδι ή τα παιχνίδια με μια γάτα, λεπτομέρειες που εργαλειοποιούνται για την ένωση των ιστοριών που, παρά τα όποια κλισέ τους, ενώνονται αρμονικά.

Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΣΗΜΕΡΑ 9.8.2020

CULTURE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ