ΚΡΙΤΙΚΗ

Γεράκι Του Φιστικοβούτυρου

The Peanut Butter Falcon

Γεράκι Του Φιστικοβούτυρου
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Δραματική
ΕΤΟΣ: 2019
ΧΩΡΑ: ΗΠΑ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 97
ΧΡΩΜΑ: ΕΓΧΡ.
Σκηνοθεσία: Τάιλερ Νίλσον, Μάικλ Σουάρτζ
Πρωταγωνιστούν: Σάια ΛαΜπεφ, Ντακότα Τζόνσον, Ζακ Γκοτσέιγκεν
Ένα νεαρό αγόρι με σύνδρομο Down δραπετεύει από το νοσοκομείο για να ακολουθήσει το όνειρό του και να γραφτεί στην επαγγελματική σχολή πάλης του ειδώλου του. Αναπάντεχα, στον δρόμο του θα βρεθεί ένας μικροκακοποιός που τρέχει να σωθεί και γίνεται ο πιστός προπονητής και φίλος του.
ΚΡΙΤΙΚΗ: ΤΑΣΟΣ ΜΕΛΕΜΕΝΙΔΗΣ
8.10.2020

Παλιάς κοπής περιπέτεια απόδρασης με φόντο τον αμερικανικό Νότο, η οποία έχει ως προφανή πρωτοτυπία την πειστική ερμηνεία ενός ηθοποιού με σύνδρομο Down, του Ζακ Γκοτσέιγκεν, που υποδύεται έναν χαρακτήρα που πάσχει από το ίδιο σύνδρομο.

 

Ο όρος «πειστική» έγκειται στο ότι δεν βρίσκεται εκεί για λόγους αληθοφάνειας αλλά γιατί καταφέρνει να αποδώσει με φυσικότητα την ανάγκη ενός ανθρώπου που δεν αντιλαμβάνεται γιατί το κράτος επέλεξε ως καλύτερη λύση γι' αυτόν τον εγκλεισμό σε ίδρυμα και θέλει να ζήσει την περιπέτεια της ζωής εδώ και τώρα.

 

Με αφηγηματικό εύρημα τον κόσμο της πάλης, ο Ζακ της ταινίας γίνεται αντίστοιχα ένας μαχητής στην προσπάθεια που κάνει ο ίδιος για αποϊδρυματοποίηση, παρασύροντας έναν τυχοδιώκτη (ο Σάια ΛαΜπεφ σε ρόλο που του ταιριάζει) και την υπεύθυνη του ιδρύματος από το οποίο δραπετεύει.

 

Οι τρεις τους ζουν μια μοντέρνα οδύσσεια με απίθανες φιγούρες και τοπία που πηγάζουν από το σουρεαλιστικό σύμπαν του Νότου, τη βιώνουν παράλληλα με προσωπικές εξομολογήσεις και συνθέτουν ένα χιουμοριστικό παραμύθι ικανό να γαντζωθεί για καιρό στο μυαλό του θεατή.

Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CULTURE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ