ΚΡΙΤΙΚΗ

Ο ΚΟΜΦΟΡΜΙΣΤΑΣ

IL CONFORMISTA

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Δραματική
ΕΤΟΣ: 1970
ΧΩΡΑ:
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 107
ΧΡΩΜΑ: ΕΓΧΡ.
Σκηνοθεσία: Μπερνάρντο Μπερτολούτσι
Πρωταγωνιστούν: Ζαν Λουί Τρεντινιάν, Στεφανία Σαντρέλι
Σχόλιο κατά του φασισμού, από τον Μπερτολούτσι, στα 30 του.
ΚΡΙΤΙΚΗ:
25.9.2008

Το χρονικό της ανόδου και της παρακμής του φασισμού στη Ιταλία δοσμένο από την οπερετική διασκευή του διηγήματος του Μοράβια από τον Μπερνάρντο Μπερτολούτσι το 1971. Μπαρόκ και μεσοαστικό, με επίκεντρο έναν άνδρα που φλερτάρει αργά και δαιμονικά με την κοινωνική ομοιομορφία μετά από μια απόπειρα βιασμού του στα 12 του χρόνια, που κατέληξε σε φόνο του υποψήφιου διαφθορέα, το φιλμ είναι μια πλούσια και συναρπαστική διαδρομή της αλληλεπίδρασης του σεξ με την πολιτική, καθώς και του κομφορμισμού με την απελπισία, μέσα από την ανάγκη ενός τραυματισμένου άνδρα να συμπλεύσει με την εξουσία, υπακούοντας στον ανώνυμο πειρασμό μιας νορμάλ ζωής.

Η ζωή του Μαρτσέλο Κλέριτσι είναι διπλή και διαρκώς ταλαντευόμενη, όσο κι αν προσπαθεί για το αντίθετο, γιατί η φύση του γέρνει προς την αμφιβολία. Παντρεύεται μια ωραία γυναίκα γιατί έτσι είναι το σωστό, αλλά ποθεί τη νεότερη σύζυγο του πρώην καθηγητή του, που το φασιστικό κόμμα του έχει υποδείξει να δολοφονήσει στο Παρίσι και μάλιστα κατά τη διάρκεια του μήνα του μέλιτος. Αλλά και τότε, στην κρίσιμη στιγμή, δεν του είναι εύκολο να πατήσει τη σκανδάλη.

Μια πάλη του φωτός με τη σκιά από την κάμερα του μαέστρου Βιτόριο Στοράρο στην πιο κατάπτυστη ιστορική στιγμή της Ιταλίας, όταν η παρακμή της ανώτερης τάξης έδινε το έρεισμα στην ακροδεξιά αντίδραση που προέκυψε και στηρίχτηκε από το λαό.

1 Σχόλια
 (1 Ψήφοι)
avatar
Ανώνυμος/η 11.6.2011 | 22:28
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

CULTURE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ