ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ

Ο Μόγλης στη Μελωδιούπολη!

Προτάσεις για παιδιά και γονείς, από την Κορίνα Φαρμακόρη

 

 

Εν μέσω …θέρους κυλάει η καθημερινότητά μας και κάθε πρωί πρέπει να λύσουμε το γρίφο της σχολικής περιβολής, μια και ό,τι και να επιλέξουμε, τα παιδιά ή θα κρυώνουν ή θα ζεσταίνονται! Άνοιξε και το σύστημα για την υποβολή αιτήσεων για την επιδότηση πετρελαίου, αν και τα ζεστά καλοριφέρ τείνουν ούτως ή άλλως να γίνουν μακρινή ανάμνηση. Όσο ο καιρός δε δείχνει τα δόντια του στην Ελλάδα της κρίσης και των ακατάλληλων προς καύση υλικών που έπνιξαν την Αθήνα τον περασμένο χειμώνα, ας απολαύσουμε το Σαββατοκύριακο που πλησιάζει.

 

Ξεκίνησε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (www.cycladic.gr) η έκθεση του Martin Kippenberger με τίτλο «A Cry For Freedom». O αντισυμβατικός Γερμανός καλλιτέχνης υπήρξε από τους ελάχιστους στην ιστορία του εικοστού αιώνα που η προσωπικότητά του ταυτίστηκε με το έργο του. Η αναζήτηση της απόλυτης ελευθερίας κατά τη διάρκεια της σύντομης ζωής του αντανακλάται στο έργο του, που για πρώτη φορά εκτίθεται σε χώρο μουσείου στην Ελλάδα. Παρουσιάζονται περισσότερα από εξήντα έργα, μεταξύ των οποίων πίνακες, γλυπτά και φωτογραφίες.

 

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον εργαστήριο για παιδιά 11-15 ετών αρχίζει το Σάββατο 2/11 14:30 μ.μ.-16:30 μ.μ. στο ίδιο μουσείο, με αφορμή την έκθεση του Martin Kippenberger. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου που θα ολοκληρωθεί σε 5 συναντήσεις, τα παιδιά θα χρησιμοποιήσουν διάφορα υλικά για να μετατρέψουν πίνακες ζωγραφικής του καλλιτέχνη σε εικαστικά έργα για άτομα με μειωμένη όραση. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών σχετικά με τα προβλήματα των ατόμων με μειωμένη όραση, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα στις ομάδες αυτές να «αγγίξουν» την τέχνη (κρατήσεις στο 210 7294220).

 

Να σχεδιάσουν τα δικά τους γράμματα παροτρύνει τα παιδιά 9-12 ετών το εργαστήριο που ξεκινά το Σάββατο 2/11 11:00 π.μ.-14:00 μ.μ. στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (www.sgt.gr). «Σχεδίασε τα γράμματά σου! 10 + 1 τρόποι να φτάσεις από το Α στο Ω» είναι ο τίτλος του και θα ολοκληρωθεί σε 7 συναντήσεις. Τα παιδιά καλούνται να δημιουργήσουν μια καινούρια γραμματοσειρά και κατόπιν να καταγράψουν αυτήν τη διαδικασία σε μια χειροποίητη έκδοση που θα τυπωθεί σε περιορισμένα αντίτυπα. Αν στο σπίτι σας μεγαλώνει ένας μικρός γραφίστας, σίγουρα θα ενθουσιαστεί (κρατήσεις στο 213 0178002).

 

Αν τα παιδιά σας αγαπάνε τη μουσική ή  θέλετε να τα μυήσετε στη μαγεία της, τότε δείτε την παράσταση «Κάποτε στη Μελωδιούπολη», την Κυριακή 3/11 στις 12:00 μ.μ. στον «Ελληνικό Κόσμο» (www.hellenic-cosmos.gr). Bασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Γιώργου Κωνσταντινίδη εισάγει τα παιδιά στο μαγικό κόσμο της μουσικής, της ορχήστρας και των μουσικών οργάνων. Τα μουσικά όργανα που ζουν στη Μελωδιούπολη κινδυνεύουν! Ένας μάγος και δύο διάσημοι ντέτεκτιβς έρχονται αντιμέτωποι. Θα καταφέρουν τα όργανα να σωθούν; Η παράσταση είναι διαδραστική και απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και μαθητές μέχρι τη Γ’ Δημοτικού (δήλωση συμμετοχής στο 212 2540000).

 

Ο Μόγλης είναι ένας διαχρονικός ήρωας, αγαπημένος δικός μας αλλά και των παιδιών μας. Εμπνευσμένος από τους θρυλικούς ήρωες του Βιβλίου της Ζούγκλας, ο συγγραφέας και σεναριογράφος Γιάννης Σκαραγκάς έγραψε το νέο θεατρικό έργο «Ο Μόγλης και οι περιπέτειές του στη ζούγκλα» που ανεβαίνει στο Παιδικό Στέκι του Εθνικού Θεάτρου (www.n-t.gr). Πρόκειται για μια σύγχρονη ματιά σε μια αλληγορική ιστορία, μέσα από τη σύνδεση του κόσμου της ζούγκλας με τον κόσμο των ανθρώπων στο πρόσωπο ενός παιδιού, που καλείται να τους γεφυρώσει. Η ευαισθησία και η ανάγκη για αρμονική συνύπαρξη γίνονται οι βασικοί άξονες μιας ιστορίας για το πόσο ακλόνητα συνδεδεμένη είναι η επιβίωση με την αποδοχή του διαφορετικού (Σάββατο 18:00 μ.μ., Κυριακή 11:30 π.μ. και 15:00 μ.μ.).

 

Η αποδοχή του διαφορετικού και η αρμονική συνύπαρξη με κόσμους που δε μας μοιάζουν είναι αξίες που φοβάμαι πως ο Μόγλης δεν αρκεί για να μας τις διδάξει. Ίσως όμως για τα παιδιά μας να είναι πιο εύκολο να λάβουν το μήνυμα, ας τους δώσουμε λοιπόν την ευκαιρία. Να περνάτε καλά!

 

 

Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

CULTURE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ