ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ

«Τα κεφάλια μέσα», αλλά όχι και τόσο…

Προτάσεις για μικρούς και μεγάλους Αθηναίους, από την Κορίνα Φαρμακόρη

 

 

Η πρώτη εβδομάδα του 2014 πέρασε και η Ελλάδα βρέθηκε να αναλαμβάνει επίσημα την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που μας φουσκώνει από περηφάνεια και μας δυσκόλεψε στις μετακινήσεις, ενώ τα πιτσιρίκια βρέθηκαν στις σχολικές τάξεις, μάλλον νυσταγμένα και έξω από τα νερά τους, μετά την αναρχία των γιορτών. Ας τα παρηγορήσουμε  για την επιστροφή στην καθημερινότητα με ένα ενδιαφέρον Σαββατοκύριακο, θα βοηθήσει κι εμάς στην προσγείωση.

 

Τα χαρακτικά του Γιάννη Ψυχοπαίδη, που καλύπτουν και σχολιάζουν σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο την περίοδο 1963-2013, παρουσιάζονται στην αναδρομική έκθεση «Το Κόκκινο και το Μαύρο» στο Μέγαρο Εϋνάρδο, στην Αγίου Κωνσταντίνου, από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (www.miet.gr). O ίδιος γράφει στον κατάλογο της έκθεσης: «Η χαρακτική —η ξυλογραφία, η λιθογραφία, η χαλκογραφία— συνόψιζαν με την μαυρόασπρη εκδοχή τους την περιπέτεια και την αγωνία του λιτού και του λίγου να εκφράσει με αμεσότητα το ζωντανό, το ουσιώδες και το αυθεντικό».

 

Τα παιδιά εξοικειώνονται με τους χώρους των μουσείων, όταν τους επισκέπτονται σε μικρή ηλικία στα πλαίσια μιας ψυχαγωγικής βόλτας και χωρίς να θεωρούν την παρουσία τους σε αυτά αποτέλεσμα καταναγκασμού, όπως δυστυχώς συμβαίνει συχνά με τις σχολικές εκδρομές. Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (www.cycladic.gr) την Κυριακή 12/1 στις 11:30 π.μ.-12:30 μ.μ. έχει ετοιμάσει μια διαδραστική ξενάγηση για οικογένειες με παιδιά από 5 ετών, με θέμα «Η ανθρώπινη μορφή στην Αρχαία Τέχνη».  Γονείς και παιδιά έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σ τις συλλογές του Μουσείου και στις περιοδικές εκθέσεις του και να μάθουν για τον Κυκλαδικό Πολιτισμό, την Αρχαία Ελληνική και Κυπριακή τέχνη (κρατήσεις στο 210 7294220).

 

Ο Άγιος Βασίλης εξακολουθεί για τελευταίο Σαββατοκύριακο να βρίσκεται στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (www.gnhm.gr), ολοκληρώνοντας το εορταστικό πρόγραμμα «Σώστε τον Άη Βασίλη», με το οποίο τα παιδιά ευαισθητοποιούνται πάνω στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Στο Αίθριο του Κέντρου Γαία, σ’ ένα εντυπωσιακό αρκτικό τοπίο, ο Άη Βασίλης περιμένει όλη την οικογένεια να διασκεδάσει και να μάθει τον τρόπο που ο καθένας μας μπορεί να συμβάλει στην διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος. Στους χώρους του Μουσείου θα υπάρχουν «Το εργαστήρι του Άη Βασίλη»(από 5 ετών), «Η κουζίνα τουΆη Βασίλη»(από 5 ετών), «Ο παιδότοπος του Άη Βασίλη»(2-4 ετών), καθώς και δύο ενδιαφέρουσες εκθέσεις φωτογραφίας.

 

Η παράσταση «Τα μεγάλα ψέματα του μικρού Ερμή» ξεκινά την Κυριακή 12/1 στις 11:30 π.μ. στο Μέγαρο Μουσικής (www.megaron.gr). Πρόκειται για μια ευρηματική παράσταση για παιδιά 5-9 ετών, με διαδραστικά στοιχεία και εκπλήξεις, σχεδιασμένη ειδικά έτσι ώστε τα παιδιά να βρίσκονται πολύ κοντά στους ηθοποιούς και παράλληλα να εξοικειωθούν με την έννοιες της Βιβλιοθήκης και της φιλαναγνωσίας. Ας ελπίσουμε να βοηθήσει τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα, κάτι που συχνά οι γονείς προσπαθούμε να επιτύχουμε χρησιμοποιώντας …αμφιλεγόμενες μεθόδους.

 

Αν πάλι τα παιδιά σας κι εσείς αγαπάτε τον κινηματογράφο, τότε οι «Κυριακές για τα παιδιά» που ετοίμασε ο Κινηματογράφος Δαναός (www.danaoscinema.gr) σας ταιριάζουν γάντι. Από την Κυριακή 12/1 στις 12:00 μ.μ. και για επτά εβδομάδες θα προβάλλονται στη μικρή αίθουσα του Δαναού μεταγλωττισμένες παιδικές ταινίες. Αυτήν την Κυριακή μας περιμένει η ταινία «Ξενοδοχείο για Τέρατα», μια κωμωδία για τον Δράκουλα και τους φίλους του, που θα μας κάνει να αλλάξουμε τη γνώμη μας γι΄αυτόν και να γελάσουμε μέχρι θανάτου! Στα θετικά της ταινίας η πολύ καλή ελληνική μεταγλώττιση, με το Βασίλη Χαραλαμπόπουλο στο ρόλο του Δράκουλα.

 

Τα σχολεία άνοιξαν ξανά και μικροί και μεγάλοι δυσκολευόμαστε να βάλουμε «τα κεφάλια μέσα». Κάποιοι από εμάς δυσκολευόμαστε να βάλουμε και το τζην μας, οπότε καλύτερα τα «θεάματα» να μην τα συνδυάσουμε με «άρτο».  Να περνάτε καλά!

Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

CULTURE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ