Έργο του Αλέξη Κυριτσόπουλου
ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ

Λίγο ακόμα… μυστήριο!

Προτάσεις για μικρούς και μεγάλους στην πόλη // Από την Κορίνα Φαρμακόρη

 

 

Δεν ξέρω αν ζούμε μέρες Αποκάλυψης, πάντως, εκτός από το λιμό που απειλεί πολλούς συνανθρώπους μας και έδωσε νόημα σε μια λέξη που συναντούσαμε μόνο στα βιβλία, έκαναν την εμφάνισή τους ο σεισμός και ο καταποντισμός, επιβεβαιώνοντας, εκτός των άλλων, τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει την Κεφαλονιά από το Φαρμακονήσι και την επιλεκτική  ευαισθησία και ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού… Προσδοκώντας καλύτερες μέρες και ειδήσεις, ας περάσουμε με τα παιδιά μας ένα Σαββατοκύριακο χωρίς τηλεόραση κι ας ελπίσουμε εκείνα μεγαλώνοντας να διορθώσουν κάποια από τα λάθη μας, που έχουν από τώρα υποθηκεύσει το μέλλον τους.

 

Μπαρόκ παλάτια,  νεοκλασικούς εσωτερικούς χώρους και  αναγεννησιακές βιβλιοθήκες φωτογραφίζει ο Ιταλός Massimo Listri, του οποίου την έκθεση  με θέμα «Φωτογραφική Αρχιτεκτονική» μπορούμε να δούμε στο Μουσείο Μπενάκη (www.benaki.gr), στην οδό Πειραιώς. Ο Listri ανακαλύπτει εκ νέου τους ιστορικούς χώρους και μας καλεί να τους εξετάσουμε με φρέσκια ματιά, αλλά και να ταξιδέψουμε με τις φωτογραφίες του, όσο η πραγματικότητα δεν επιτρέπει την πολυτέλεια ενός ταξιδιού.

 

Στην Πινακοθήκη του Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα (www.benaki.gr) θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1/2 στις 11:30 π.μ.-12:30 μ.μ. εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 5-8 ετών, με αφορμή το βιβλίο «Λίγο ακόμα…» που έχει εκδόσει το Μουσείο Μπενάκη σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ίκαρος (www.ikarosbooks.gr). Το ζωγραφικό παραμύθι του Αλέξη Κυριτσόπουλου και η ποίηση του Γιώργου Σεφέρη συνδυάζονται και οι στίχοι του μεγάλου ποιητή μεταμορφώνονται σε φωτεινές εικόνες της θάλασσας, του δάσους και των αστεριών μέσα από τη φαντασία ενός μικρού θαλασσοπόρου (κρατήσεις στο 210 3671067).

 

Μετά τα χάλκινα, στο Μέγαρο Μουσικής (www.megaron.gr) την Κυριακή 2/2 στις 11:30 π.μ. θα γνωρίσουμε τα ευγενή ξύλινα. «Άκου τα …ξύλινα» ονομάζεται η συναυλία που θα δώσει το κουϊντέτο πνευστών «Αίολος» και απευθύνεται τόσο σε μικρούς, όσο και σε μεγάλους φιλόμουσους. Με  αφηγητή τον Γεράσιμο Γεννατά θα γνωρίσουμε το  φλάουτο, το όμποε, το κλαρινέτο και το φαγκότο μέσα από χαρακτηριστικά αποσπάσματα έργων που γράφτηκαν γι’ αυτά από τους J.S. Bach, W.A. Mozart, A. Piazzolla, Ch. Gounod, L. Berio κ.ά. Προσοχή όμως! Τα ξύλινα δεν είναι μόνο ξύλινα…

 

Ένα διαφορετικό παιδικό εργαστήρι από το Κέντρο Πομπιντού της Γαλλίας έρχεται από την Παρασκευή 31/1 στις 17:00 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής (ww.megaron.gr) και θα περιμένει καθημερινά τα παιδιά 6-12 ετών. Το εργαστήρι συνδέει  με ιδιαίτερο τρόπο το χορό και τις εικαστικές τέχνες στοχεύοντας σε μια πρωτότυπη προσέγγιση της καλλιτεχνικής εμπειρίας. Τα παιδιά καλούνται αρχικά να αναγνωρίσουν τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του χώρου γύρω τους και  να αποτυπώσουν τις φόρμες τους πάνω σε υφασμάτινες σκηνές. Στη συνέχεια οι σκηνές  μετατρέπονται σε κοστούμια και ντύνουν τα παιδιά, τα οποία τις στριφογυρίζουν και τις αναδιπλώνουν όπως τους υποδεικνύει ο χορογράφος-εμψυχωτής. Έτσι η αρχιτεκτονική ζωντανεύει και χορεύει! (κρατήσεις στο 210 7282333)

 

Η Εθνική Πινακοθήκη (www.nationalgallery.gr) μπορεί να είναι κλειστή, μια και επεκτείνεται, οι δραστηριότητες της όμως συνεχίζονται και περιμένει στο «Παιδικό Εργαστήρι», κάθε Σάββατο 11:00 π.μ.- 14:00 μ.μ., τα παιδιά προσχολικής ηλικίας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, στο χώρο της Εθνικής Γλυπτοθήκης στο Άλσος Στρατού στο Γουδή.  Τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι, την ελευθερία και την συνεργασία γνωρίζουν τα χρώματα, το σχέδιο, ζωγραφίζουν και δημιουργούν κατασκευές με διάφορα υλικά (είσοδος ελεύθερη, πληροφορίες στο 210 7235937). Η περιοχή προσφέρεται για οικογενειακή εκδρομή εντός των τειχών, οπότε πάρτε μαζί πατίνια, ποδήλατα και το …καλαθάκι του πικ-νικ.

 

Το 1ο Ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου έρχεται στην Αθήνα και από την Παρασκευή 31/1 μέχρι την Κυριακή 2/2 θα παίζεται στο Εργαστήρι Μαιρηβή (www.mairivi.gr) η παράσταση «Το μυστήριο της Ανατολής» από το Θέατρο Μαριονέτας «BARUTI», μέλος της οποίας είναι ο Ισπανός Francisco Brito, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ. «Ο Τουρλούμ Σουκλούμ ονειρεύεται να γίνει μάγος και σοφός σαν τον παππού του, τον Καντάρ. Όμως οι σκανταλιές του δεν τον αφήνουν να συγκεντρωθεί. Ο Καντάρ τον συμβουλεύει να ακολουθήσει το δρομο των καραβανιών, για να βρει την δύναμη που κρύβεται μέσα του και να αναδυθεί η σοφία του. Το περιπετειώδες ταξίδι του στην έρημο ξεκινά. Μοναδικός σύντροφος το Μαγικό Βιβλίο (κρατήσεις στο 6942 420062).

 

Πολλές επιλογές έχουμε αυτήν την εβδομάδα ικανές να μας ξεσηκώσουν και να μας φτιάξουν τη διάθεση, μετά από μια δύσκολη εβδομάδα. Μη διστάζετε να βγείτε με τα παιδιά στην πόλη. Η παιδικότητα είναι μεταδοτική και μας κάνει να νιώθουμε πιο όμορφα. Να περνάτε καλά!

 

 

 

Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

CULTURE ΔΗΜΟΦΙΛΗ