The School of Athens, Neiheiser Argyros, Φωτο: Ugo Carmeni
Τέχνες & Πολιτισμός

Αυτή είναι η ελληνική εκπροσώπηση στην 16η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας

Στη «Σχολή των Αθηνών» οι επισκέπτες έρχονται σε επαφή με πενήντα έξι ακαδημαϊκούς χώρους από όλη την ιστορία και όλο τον κόσμο

Πώς συνδέεται η Ακαδημία του Πλάτωνα με τη σύγχρονη αρχιτεκτονική των σημερινών πανεπιστημίων; Τι μπορεί να συνδέει τον Ιταλό ζωγράφο της ύστερης Αναγέννησης Ραφαήλ με τους ανοιχτούς χώρους μελέτης και διαλόγου του μέλλοντος;

 

«Η Σχολή των Αθηνών», το Εθνικό Περίπτερο που εκπροσωπεί την Ελλάδα στη 16η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, εξετάζει τη σημασία των ακαδημαϊκών κοινών μέσα από μια εντυπωσιακή και καλλιτεχνικά άρτια πρόταση.

 

Με έμπνευση και αναφορά στη διάσημη νωπογραφία του Ραφαήλ, «Η Σχολή των Αθηνών» μεταμορφώνεται σε ένα κλιμακωτό τοπίο/«ελεύθερο χώρο», άτυπο και κοινό, προσκαλώντας τους επισκέπτες της Μπιενάλε, από τις 26 Μαΐου έως τις 25 Νοεμβρίου 2018, να περιφερθούν και να ζωντανέψουν τις πενήντα έξι τρισδιάστατες μακέτες ακαδημαϊκών χώρων, εν ενεργεία και μη, από όλη την ιστορία και όλο τον κόσμο.

 

Οι μακέτες παρουσιάζουν τους κοινούς χώρους κάθε πανεπιστημίου, αποτέλεσμα μιας διεθνούς συνεργασίας μεταξύ φοιτητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του αγγλικού πανεπιστημίου Architectural Αssociation στο Λονδίνο. Ανάμεσα στα ακαδημαϊκά ιδρύματα που αποτελούν μέρος της έκθεσης είναι η Ακαδημία του Πλάτωνα, το Carpenter Center του Le Corbusier και οι αυλές του πανεπιστημίου του Cambridge.

 

Η έκθεση υπογραμμίζει τη σημασία της δημιουργίας «ελεύθερων χώρων» σε ακαδημαϊκά ιδρύματα –μη προγραμματισμένων χώρων για αυτοσχέδιες συνομιλίες, περιστασιακά κουτσομπολιά, pop-up διαλέξεις, δικτύωση και άτυπη διδασκαλία–, καθώς είναι ζωτικής σημασίας για την αδιάλειπτη συνάφεια και ζωντάνια του ακαδημαϊκού θεσμού.

 

Επιμελητές της έκθεσης είναι η Χριστίνα Αργυρού και ο Ryan Neiheiser από το αρχιτεκτονικό γραφείο Neiheiser Argyros, που εδρεύει στο Λονδίνο.

 

Επιμελητές της έκθεσης είναι η Χριστίνα Αργυρού και ο Ryan Neiheiser από το αρχιτεκτονικό γραφείο Neiheiser Argyros, που εδρεύει στο Λονδίνο. Με την πρόταση της «Σχολής των Αθηνών», εκφράζουν μια φιλοδοξία, ένα ουτοπικό όραμα ενός ελεύθερου, ανοιχτού, άτυπου και κοινού χώρου μάθησης.

 

Είναι ένας χώρος που βρίσκεται στο «ενδιάμεσο». Ούτε μέσα ούτε έξω, δεν έχει τις ιδιότητες ενός δωματίου, αλλά ούτε και είναι ένας αμιγώς δημόσιος χώρος. Παρότι συνήθως θεωρούμε ότι η μάθηση λαμβάνει χώρα στην τάξη, εκπαιδευτικοί και αρχιτέκτονες έχουν αναγνωρίσει εδώ και χιλιάδες χρόνια ότι η εκμάθηση πραγματοποιείται επίσης στο «ενδιάμεσο»: «…στους διαδρόμους, στις σκάλες, στην καφετέρια, στο προαύλιο», εξηγεί ο Ryan Neiheiser.

 

Η Χριστίνα Αργυρού προσθέτει: «Φιλοδοξία μας είναι να κοιτάξουμε προς το παρελθόν, αλλά και να εξετάσουμε το σημερινό τοπίο της πανεπιστημιακής αρχιτεκτονικής για να αναδείξουμε συναρπαστικούς και επιτυχείς χώρους που είναι “ελεύθεροι” – δημοκρατικοί, απρογραμμάτιστοι και κοινοί.»

 

Υιοθετώντας συνειδητά την αρχιτεκτονική κοινοτοπία του αμφιθεάτρου, ο χώρος του περιπτέρου είναι διαμορφωμένος σαν ένα κλιμακωτό τοπίο, το οποίο επιτρέπει ατομική μελέτη, ανεπίσημη συζήτηση μικρών ομάδων και μεγάλες ομαδικές διαλέξεις.

 

Το πεδίο των τρισδιάστατων μακετών θα είναι εκτεθειμένο σε αυτό το τοπίο, προσκαλώντας τους επισκέπτες να περιφερθούν σε όλο τον χώρο και να ζωντανέψουν τις μακέτες, σχεδόν ως πρόσθετοι συμμετέχοντες, κατά τη διάρκεια μεγάλων διαλέξεων ή εκδηλώσεων.

 

Μέρος της έκθεσης αποτελεί το συμπόσιο, που θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Περίπτερο της Ελλάδος το Σάββατο 26 Μαΐου, εξετάζοντας το παρελθόν, το παρόν και το πιθανό μέλλον των ακαδημαϊκών κοινών. Ομιλητές θα είναι, μεταξύ άλλων, η Elizabeth Diller, η Marion Weiss και ο Michael Manfredi, η Eva Franchi Gilabert, ο John Tuomey και η Sheila O'Donnell, καθώς και ο Joseph Grima. Μετά το συμπόσιο θα ακολουθήσει σειρά εκδηλώσεων, καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά και συζητήσεις με κορυφαίους στοχαστές από όλο τον κόσμο.

 

«Η Σχολή των Αθηνών» επιλέχθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και από την Γενική Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κα Ειρήνη Κλαμπατσέα.

Τέχνες & Πολιτισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γκαλερί Bernier-Eliades φιλοξενεί για δεύτερη φορά έκθεση του Γερμανού καλλιτέχνη Jonathan Meese

Τέχνες & Πολιτισμός Η γκαλερί Bernier-Eliades φιλοξενεί για δεύτερη φορά έκθεση του Γερμανού καλλιτέχνη Jonathan Meese

16.11.2019
«Η στέγαση ως ανθρώπινο δικαίωμα»-Μια ενδιαφέρουσα σειρά ανοιχτών συζητήσεων στο Πάντειο

Τέχνες & Πολιτισμός «Η στέγαση ως ανθρώπινο δικαίωμα»-Μια ενδιαφέρουσα σειρά ανοιχτών συζητήσεων στο Πάντειο

11.11.2019
Το σεμινάριο σύγχρονης τέχνης «Skin» επιστρέφει στο Μουσείο Μπενάκη

Τέχνες & Πολιτισμός Το σεμινάριο σύγχρονης τέχνης «Skin» επιστρέφει στο Μουσείο Μπενάκη

8.11.2019
Η ομάδα «Διαδρομές» διοργανώνει ένα νέο εισαγωγικό σεμινάριο φωτογραφίας

Τέχνες & Πολιτισμός Η ομάδα «Διαδρομές» διοργανώνει ένα νέο εισαγωγικό σεμινάριο φωτογραφίας

25.10.2019
The Box: Η καλλιτεχνική δημιουργία συναντά τις εφαρμοσμένες τέχνες

Τέχνες & Πολιτισμός The Box: Η καλλιτεχνική δημιουργία συναντά τις εφαρμοσμένες τέχνες

18.10.2019
4ο Athens Tattoo Expo: οι καλύτεροι Έλληνες tattoo artists κάτω από την ίδια στέγη

Τέχνες & Πολιτισμός 4ο Athens Tattoo Expo: οι καλύτεροι Έλληνες tattoo artists κάτω από την ίδια στέγη

7.10.2019
Το KORRES x ART LAB εγκαινιάζεται στην Art Athina 2019

Τέχνες & Πολιτισμός Το KORRES x ART LAB εγκαινιάζεται στην Art Athina 2019

13.9.2019
Το μεγαλύτερο μυθολογικό θεματικό πάρκο βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη

Τέχνες & Πολιτισμός Το μεγαλύτερο μυθολογικό θεματικό πάρκο βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη

24.7.2019
Περπατώντας αυτές τις μέρες στον κήπο της Βίλας Ιόλα: Let's Supper, Mr. Iolas | Resurrection RE

Τέχνες & Πολιτισμός Περπατώντας αυτές τις μέρες στον κήπο της Βίλας Ιόλα: Let's Supper, Mr. Iolas | Resurrection RE

18.7.2019
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων: όλο το πρόγραμμα του Ιουλίου

Τέχνες & Πολιτισμός Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων: όλο το πρόγραμμα του Ιουλίου

3.7.2019
2 Σχόλια
avatar
joflo 6.6.2018 | 14:36
Απογοητευτική εκπροσώπηση.
avatar
Βεβαιως 8.6.2018 | 01:54
Μονο;

ΣΗΜΕΡΑ 18.11.2019

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CULTURE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ