Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη εκθέτει τις αφίσες από τις 426 εκθέσεις που έχει οργανώσει από το 1966 έως σήμερα
Τέχνες & Πολιτισμός

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη εκθέτει τις αφίσες από τις 426 εκθέσεις που έχει οργανώσει από το 1966 έως σήμερα

Μια από τις σημαντικότερες γκαλερί στην Αθήνα ανατρέχει στην πλούσια ιστορία της

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη εγκαινιάζει τον ανακαινισμένο της χώρο, στην πλατεία Κολωνακίου 20, με μία έκθεση αφιερωμένη στις αφίσες από το αρχείο της και στις 426 εκθέσεις που έχει οργανώσει από το 1966 έως σήμερα.

 

Οι αφίσες που παρουσιάζονται, αντανακλούν την ιστορία της γκαλερί και των σημαντικών εκθέσεων που πραγματοποίησε τα 52 χρόνια συνεχούς λειτουργίας της· από τα πρώτα χρόνια, τη δεκαετία του 1960, με τη συμμετοχή του Αλέξανδρου Ιόλα, μέχρι και τις πιο σύγχρονες συνεργασίες με διεθνείς γκαλερί όπως οι Denise René, Leo Castelli, Beyeler, Gemini G.E.L., Marian Goodman κ.ά. Περιλαμβάνονται σημαντικά δείγματα αφισών από εκθέσεις που φιλοξενήθηκαν στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη στην Αθήνα, καθώς και στις γκαλερί του Αλέξανδρου Ιόλα. Ανάμεσα τους βρίσκουμε δείγματα από την Les NouveauxRéalistes με επιμέλεια του Pierre Restany, την τελευταία έκθεση του Andy Warhol με το Μυστικό Δείπνο το 1987, τις εκθέσεις σπουδαίων καλλιτεχνών όπως οι: Giorgio De Chirico, Max Ernst, Man Ray, Lucio Fontana, Matta, Chryssa, Γ. Τσαρούχης, Γ. Μόραλης, Ν. Νικολάου, Ν. Κεσσανλής, κ.ά. αλλά και αφίσες ειδικά σχεδιασμένες από καλλιτέχνες (π.χ. Jean Tinguely, Les Lalanne, Takis, Φασιανού κ.ά.) για την έκθεσή τους.

 

 

Οι αφίσες αυτές σχεδιάστηκαν με την επιμέλεια της Γκαλερί Ζουμπουλάκη και του Αλέξανδρου Ιόλα σε συνεργασία με τους καλλιτέχνες και τους τυπογράφους Graphic Olimpia στο Μιλάνο και του Βασίλη Κατούφα στην Αθήνα, μεταξύ άλλων. Η γκαλερί συντηρεί ένα πολύτιμο αρχείο με 321 αφίσες και πολλαπλά, εφήμερα αντικείμενα όπως προσκλήσεις, δελτία τύπου, φωτογραφίες, καταλόγους κτλ. Στο παρελθόν έχουν παρουσιαστεί στη γκαλερί τρεις εκθέσεις αφισών: 100 Αφίσσες (1971-1985), 20 χρόνια Αφίσσας (1988), και Έκθεση Αφισσών (1968-1991).

 

Η ιστορία της γκαλερί Ζουμπουλάκη ξεκινά το 1912, όταν ο Θεόδωρος Α. Ζουμπουλάκης ανοίγει στην Αθήνα το γνωστό παλαιοπωλείο με σπάνια έργα τέχνης και αρχαιότητες. Το 1960 η οικογένεια Ζουμπουλάκη επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην οδό Κριεζώτου 3, όπου παρουσιάζουν τη δουλειά τους σπουδαίοι καλλιτέχνες.

 

Το 1966 ο Τάσος με την Πέγκυ Ζουμπουλάκη ανοίγουν στον ίδιο δρόμο (Κριεζώτου 7) την πρώτη γκαλερί σύγχρονης τέχνης και ξεκινούν τη συνεργασία τους με τον Αλέξανδρο Ιόλα. Σημαντικοί καλλιτέχνες όπως οι: Giorgio De Chirico, Les Lalanne, Robert Rauschenberg, Max Ernst, Man Ray, René Magritte και άλλοι νεότεροι όπως οι: Φασιανός, Takis, Chryssa, Ακριθάκης, Pavlos, Κεσσανλής κ.ά. εκθέτουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το 1973 η γκαλερί επεκτείνεται στην πλατεία Κολωνακίου 20. Οι καλλιτέχνες έχουν πια έναν μεγάλο χώρο με σύγχρονες προδιαγραφές για να παρουσιάσουν τα έργα τους σε ευρύτερη κλίμακα και διάσταση.

 

 

Εκεί, ο Αλέξανδρος Ιόλας παρουσιάζει εξαιρετικούς καλλιτέχνες που συνεργάζονται με τις διεθνείς γκαλερί του στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, τη Γενεύη, τη Ρώμη, το Μιλάνο και τη Μαδρίτη. Η γκαλερί φιλοξένησε ιστορικές πλέον θεματικές εκθέσεις όπως την Les Nouveaux Réalistes με επιμέλεια Restany, την Mirrors of the Mind που επιμελήθηκε ο Νικόλαος Κάλας και πολλές ακόμη σπουδαίες εκθέσεις.

 

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η γκαλερί αποκτά ακόμα έναν εκθεσιακό χώρο στην οδό Πειραιώς. Το 2000, η Δάφνη Ζουμπουλάκη αναλαμβάνει τη διεύθυνση της γκαλερί στην πλατεία Κολωνακίου και παράλληλα με το σχήμα «ZONE D» διοργανώνει εκθέσεις με στόχο την παρουσίαση νέων τάσεων της διεθνούς σύγχρονης τέχνης.

 

 

Ενώ, στην οδό Κριεζώτου 6, άλλος ένας καινούργιος χώρος το Art-Design-Antiques παρουσιάζει έργα και αντικείμενα πρωτοποριακού design σε συνεργασία με διεθνείς οίκους όπως την Established & Sons, την Astier De Villatte, την Magis κτλ. Σήμερα η Γκαλερί Ζουμπουλάκη στην πλατεία Κολωνακίου εγκαινιάζει τη νέα της μορφή, που επιμελήθηκε το αρχιτεκτονικό γραφείο του Θοδωρή Ζουμπουλάκη (Zoumboulakis Architects), με μια έκθεση αφιερωμένη στις αφίσες και στην ιστορία της. Την επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβαν η Ειρήνη Μαρινάκη και ο Κωνσταντίνος Στεφανής, σε συνεργασία με τον Γιάννη Καρλόπουλο και τη Δάφνη Ζουμπουλάκη. Κατά την διάρκεια της έκθεσης, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν επιλεγμένες αφίσες από παλαιότερες εκθέσεις της Γκαλερί Ζουμπουλάκη.

 

Έκθεση «321 | 426 | 52»

Εγκαίνια Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018, 8 μ.μ.

Διάρκεια έκθεσης 1-24 Νοεμβρίου 2018

Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20

www.zoumboulakis.gr

 

 

 

 

 

 

 

Τέχνες & Πολιτισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ηλεκτρονική δημοπρασία έργων τέχνης και αντικειμένων για την ενίσχυση του Μουσείου Μπενάκη

Τέχνες & Πολιτισμός Ηλεκτρονική δημοπρασία έργων τέχνης και αντικειμένων για την ενίσχυση του Μουσείου Μπενάκη

1.12.2020
The CoMuseum: Ένα διεθνές διαδικτυακό συνέδριο για τον ρόλο των μουσείων σήμερα

Τέχνες & Πολιτισμός The CoMuseum: Ένα διεθνές διαδικτυακό συνέδριο για τον ρόλο των μουσείων σήμερα

1.12.2020
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση: Οκτώ γυναίκες συζητούν ψηφιακά για την έμφυλη βία

Τέχνες & Πολιτισμός Στέγη Ιδρύματος Ωνάση: Οκτώ γυναίκες συζητούν ψηφιακά για την έμφυλη βία

23.11.2020
Ο Charles Sandison ξεναγεί το κοινό στην έκθεση «Garden of Light» με ένα βίντεο

Τέχνες & Πολιτισμός Ο Charles Sandison ξεναγεί το κοινό στην έκθεση «Garden of Light» με ένα βίντεο

11.11.2020
Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Εικαστικά δρώμενα στο λιμάνι και στους δρόμους της πόλης

Τέχνες & Πολιτισμός Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Εικαστικά δρώμενα στο λιμάνι και στους δρόμους της πόλης

10.11.2020
Ξεκινούν οι διαδικτυακές ξεναγήσεις στις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου Κοτσανά

Τέχνες & Πολιτισμός Ξεκινούν οι διαδικτυακές ξεναγήσεις στις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου Κοτσανά

10.11.2020
Μήνυμα ειρήνης από την νέα τοιχογραφία της UrbanAct στον Προμαχώνα Σερρών

Τέχνες & Πολιτισμός Μήνυμα ειρήνης από την νέα τοιχογραφία της UrbanAct στον Προμαχώνα Σερρών

27.10.2020
Το 11o Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας συνεχίζει τις online προβολές του

Τέχνες & Πολιτισμός Το 11o Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας συνεχίζει τις online προβολές του

23.10.2020
«The Void»: Μία έκθεση από τον Nteko Atao και τον Dirty Rasel για τη street κουλτούρα και το tattoo art

Τέχνες & Πολιτισμός «The Void»: Μία έκθεση από τον Nteko Atao και τον Dirty Rasel για τη street κουλτούρα και το tattoo art

20.10.2020
Χαραγμένα Λουλούδια: Η νέα έκθεση της Ευφροσύνης Δοξιάδη στον Φωταγωγό

Τέχνες & Πολιτισμός Χαραγμένα Λουλούδια: Η νέα έκθεση της Ευφροσύνης Δοξιάδη στον Φωταγωγό

19.10.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CULTURE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ