Το Σκισμένο Τούλι: Το νέο μυθιστόρημα της Έλενας Ακρίτα από τις εκδόσεις Διόπτρα
Βιβλίο

Το Σκισμένο Τούλι: Το νέο μυθιστόρημα της Έλενας Ακρίτα από τις εκδόσεις Διόπτρα

Πέντε γυναίκες παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους και διεκδικούν την ευτυχία.

Σε μια πρώτη ματιά, εύλογα κάποιος θα αναρωτιόταν τι καινούργιο έχει να πει ένα ακόμα βιβλίο για την αναζήτηση, την έλλειψη ή την απώλεια του έρωτα, για την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων εν γένει. Ωστόσο, όπως συμβαίνει σχεδόν με όλα, το μυστικό βρίσκεται στο πώς και όχι στο τι, και όταν την ευθύνη γι' αυτό έχει ένας άνθρωπος με τα διαπιστευτήρια της Έλενας Ακρίτα, τότε η απάντηση έρχεται εύκολα.


Με την ευαισθησία της έμπειρης δημοσιογράφου, που επί χρόνια γράφει παρατηρώντας εύστοχα το κοινωνικό γίγνεσθαι αλλά και τις ιστορικές συγκυρίες, η Ακρίτα χτίζει τα μυθιστορήματά της προσεγγίζοντας την αλήθεια όσων περιγράφει με μια αμεσότητα που χρόνια τώρα κερδίζει το αναγνωστικό κοινό. Είτε αστυνομικά («Φόνος 5 Αστέρων», «Το μυστικό της Μπλε Πολυκατοικίας»), είτε κοινωνικά («Τα τάπερ της Αλίκης»), τα μυθιστορήματά της κερδίζουν πάντα χάρη στην ατμόσφαιρα που δημιουργούν και την ειλικρίνεια με την οποία χτίζονται οι σχέσεις και οι χαρακτήρες.

 


Όλα αυτά τα στοιχεία τα συναντάμε και στο νέο της βιβλίο, το «Σκισμένο Τούλι», χαρακτηρισμός που περιγράφει τις «λάθος νύφες, σε λάθος γάμο», δηλαδή γυναίκες που συνθηκολόγησαν και ανέλαβαν το βάρος του συζυγικού βίου επειδή έτσι έπρεπε, επειδή η κοινωνία αυτό περίμενε από εκείνες, επειδή αρκεί τα πράγματα να φαίνονται καλά ‒ λίγο ενδιαφέρει τι συμβαίνει όταν η πόρτα κλείνει και ανοίγει η αθέατη πλευρά της συγκαταβατικότητας ή, ακόμα χειρότερα, της κακοποίησης.


Η Ακρίτα επιλέγει να πει με χιούμορ και συγκίνηση την ιστορία πέντε γυναικών που προχωρούν πιασμένες χέρι-χέρι, αδιαφορώντας για ηλικίες, τάξεις και γενιές. Πέντε γυναίκες διεκδικούν τη ζωή τους από την αρχή, προσπαθώντας να κερδίσουν το αυτονόητο, την αξιοπρέπεια της αυτονομίας, το δικαίωμα στην επιλογή και την πληρότητα του «μαζί». Σε μια εποχή που ακόμα μοιάζει αφύσικο να ζεις διαφορετικά από τη νόρμα επειδή αυτό που είσαι κι αυτό που νιώθεις απλώς δεν συμφωνούν με το κοινώς αποδεκτό, αυτό το μυθιστόρημα έρχεται να σταθεί απέναντι στο πρόβλημα και να θυμίσει πως όλοι και όλα είναι αποδεκτά, αρκεί να έχουν ψυχή.

 


Στο προηγούμενο μυθιστόρημά της, τα «Τάπερ της Αλίκης», η συγγραφέας καλούσε σε μια ανανέωση, στην απελευθέρωση των συναισθημάτων. Στο «Σκισμένο Τούλι» αλλάζει οπτική, διευρύνοντάς τη, και παραδίδει στους αναγνώστες ένα βιβλίο-αφορμή να πάρουν θέση σε ένα από τα σημαντικότερα θέματα της εποχής, δίνοντας φωνή σε όσους η καταπίεση έχει αφήσει στο περιθώριο, σε όσους υπομένουν καταστάσεις επειδή φοβούνται τον κοινωνικό αποκλεισμό και την κριτική, σε όσους ζουν ξένες ζωές επειδή άγραφοι κανόνες τους το επιβάλλουν.

Βιβλίο

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιβλία που θα διαβάσουμε στην καραντίνα

Βιβλίο Βιβλία που θα διαβάσουμε στην καραντίνα

24.11.2020
«Αιχμάλωτοι της γεωγραφίας»: Ένα βιβλίο για να αγαπήσετε τη γεωγραφία εσείς και τα παιδιά σας

Βιβλίο «Αιχμάλωτοι της γεωγραφίας»: Ένα βιβλίο για να αγαπήσετε τη γεωγραφία εσείς και τα παιδιά σας

23.11.2020
«Έξοδος από το χάος-Κρίση στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή»: Μία διαδικτυακή συζήτηση με αφορμή το νέο βιβλίο του Ζιλ Κεπέλ

Βιβλίο «Έξοδος από το χάος-Κρίση στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή»: Μία διαδικτυακή συζήτηση με αφορμή το νέο βιβλίο του Ζιλ Κεπέλ

23.11.2020
«Ας μιλήσουμε!»: Ξεκινά το διαδικτυακό πρόγραμμα για επαγγελματίες στον χώρο του βιβλίου και όχι μόνο

Βιβλίο «Ας μιλήσουμε!»: Ξεκινά το διαδικτυακό πρόγραμμα για επαγγελματίες στον χώρο του βιβλίου και όχι μόνο

3.11.2020
Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή: Bazaar βιβλίου με έκπτωση έως και 70%

Βιβλίο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή: Bazaar βιβλίου με έκπτωση έως και 70%

27.10.2020
Περιπλανώμενος - Ο μονόλογος ενός συγγραφέα

Βιβλίο Περιπλανώμενος - Ο μονόλογος ενός συγγραφέα

16.10.2020
«Ιερή σκοτεινή νύχτα»: Το καινούργιο αστυνομικό του Michael Connelly από τις εκδόσεις Διόπτρα

Βιβλίο «Ιερή σκοτεινή νύχτα»: Το καινούργιο αστυνομικό του Michael Connelly από τις εκδόσεις Διόπτρα

5.10.2020
Μεγάλος διαγωνισμός: Το αστυνομικό μυθιστόρημα στη LiFO

Βιβλίο Μεγάλος διαγωνισμός: Το αστυνομικό μυθιστόρημα στη LiFO

1.10.2020
«Η Φίλη»: Το δεύτερο ψυχολογικό θρίλερ της Teresa Driscoll

Βιβλίο «Η Φίλη»: Το δεύτερο ψυχολογικό θρίλερ της Teresa Driscoll

29.9.2020
10 νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Διόπτρα

Βιβλίο 10 νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Διόπτρα

18.9.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΣΗΜΕΡΑ 26.11.2020

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CULTURE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ