Η παράσταση εξιστορεί με τον πιο σατιρικό και ακατάλληλο, για κάποιους, τρόπο, την τρομακτικότερη εμπειρία της με τον θάνατο και την αργή αποκατάστασή της.
I Was There

Η Κατερίνα Βρανά σχεδόν «ξαναπεθαίνει» για μερικές ακόμα παραστάσεις στην Αθήνα

Εντυπώσεις από τη θριαμβευτική επιστροφή της stand-up κωμικού στα εγχώρια θεατρικά δρώμενα, δύο χρόνια μετά τη σοβαρή περιπέτεια της υγείας της.

ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΜΑΛΤΕΠΙΩΤΗ

«Ήταν οι καλύτερες δύο ώρες της ζωής μου» είπε λαχανιασμένη από το γέλιο η γυναίκα που καθόταν δίπλα μου, ετών 40 και κάτι, με το παιδί στο πλάι της.


Περιμένω χρόνια να δω τη Κατερίνα Βρανά σε μια παράστασή της και μέχρι τώρα δεν τα είχα καταφέρει, πρώτον γιατί είναι πολύ απασχολημένη με την περιοδεία της σε όλο τον κόσμο και δεύτερον γιατί τα τελευταία δύο χρόνια είναι πολύ απασχολημένη με το να πεθαίνει, όπως λέει και η ίδια με το καυστικό της χιούμορ.


Πήρα μεγάλη χαρά λοιπόν όταν έμαθα ότι επιστρέφει στην εγχώρια σκηνή του stand-up και μεγαλύτερη απογοήτευση όταν έμαθα ότι, μέσα σε μόλις τέσσερις μέρες, δύο μήνες πριν από την έναρξη των παραστάσεων, τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί.


Η καινούρια της παράσταση «Staying Alive (Σχεδόν Πέθανα)» έκανε πρεμιέρα στις 4 Φεβρουαρίου, στο θέατρο Μικρό Παλλάς στην Πανεπιστημίου, και θα παιζόταν μόνο οχτώ φορές.

 

Είναι μία παράσταση τόσο ξεχωριστή που καθιστά αδύνατη την ανακύκλωση των αστείων της από κάποιον άλλο, ενώ η ικανότητά της να κάνει μία τόσο σπάνια εμπειρία προσβάσιμη σε όλους είναι άξια θαυμασμού. Η ταύτιση, άλλωστε, είναι και η επιτυχία ενός αστείου.


Καθώς πρόκειται όμως για μία από τις καλύτερες κωμικούς στον κόσμο, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τεράστια. Πήρε παράταση λοιπόν για οχτώ ακόμη παραστάσεις, που θα κρατήσουν μέχρι και τις 23 Απριλίου.


Προς έκπληξη κανενός, τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν και πάλι με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, όμως αυτή τη φορά μπόρεσα να είμαι τυχερή.


Η παράσταση εξιστορεί με τον πιο σατιρικό και τολμηρό τρόπο, την τρομακτική εμπειρία της με τον θάνατο και την σταδιακή αποκατάστασή της.


Τα πρώτα της λόγια αυτοσαρκάζουν την αλλαγή στον τρόπο ομιλίας της. Δηλώνει λυπημένη που αυτή η φωνή δεν οφείλεται σε μεθύσι ή σε μαστούρα και ότι αυτή η παράσταση σε κανονική ταχύτητα κρατάει ένα τέταρτο, αντί για δύο ώρες.


Η Βρανά εμφανίστηκε στη σκηνή με το πιο φανταχτερό αναπηρικό καροτσάκι, την αποκλειστική νοσοκόμα της και τη φίλη της Τζένη Μπότση, στον ρόλο του συντονιστή.

 

Η Βρανά έχει δημιουργήσει μια πάρα πολύ ωραία σχέση με τον κόσμο, που χαρακτηρίζεται από μεγάλη εκτίμηση από την πλευρά της και τεράστια κατανόηση από τη μεριά του κοινού.


Το «Σχεδόν Πέθανα» είναι μία παράσταση τόσο ξεχωριστή που κανένας άλλος δεν θα μπορούσε να την μιμηθεί ή να ανακυκλώσει τα αστεία της.

 

Πέρα όμως από τα δημιουργικά λογοπαίγνια, την ικανότητα να ενσωματώνει αμερικανικά, αγγλικά και ελληνικά στοιχεία στο χιούμορ της και την ανυπαρξία κάθε είδους κόμπλεξ, αυτό που μου έκανε τρομερή εντύπωση στην παράσταση ήταν το κοινό της.


Ένας χρήσιμος κανόνας της κωμωδίας είναι να ξέρεις το κοινό σου, το γνωστό «read the room». Κόντρα στο σύνηθες, το κοινό της Βρανά εκτεινόταν σε ηλικίες από 16 μέχρι και 76 χρονών.


Η Βρανά έχει δημιουργήσει μια πάρα πολύ ωραία σχέση με τον κόσμο, που χαρακτηρίζεται από μεγάλη εκτίμηση από την πλευρά της και τεράστια κατανόηση από τη μεριά του κοινού.


Μπορεί να έχει μιλήσει πολλές φορές για την αρρώστια της, αλλά πάντα συγκρατημένα και όχι με τον σαρκαστικό τρόπο με τον οποίο εκφράζεται ως άνθρωπος.


Αντιθέτως στην κωμωδία της, το κοινό ήταν ικανό να εκτιμήσει και να επιβραβεύσει το χιούμορ της, κάτι που στις μέχρι τώρα συνεντεύξεις της δεν γινόταν.


Μία όμορφη παράσταση, καλογραμμένη από έναν όμορφο άνθρωπο. 

 

Info

Κατερίνα Βρανά – Staying Alive (Σχεδόν Πέθανα)

Μικρό Παλλάς (Αμερικής 4, 210 321002)

1-23/4

Δευ., Τρ. 21:00

Οι παραστάσεις είναι sold-out

 

I Was There

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Αllah-Las στην Αθήνα: Πιο ώριμοι, αλλά σίγουρα όχι διαφορετικοί

I Was There Οι Αllah-Las στην Αθήνα: Πιο ώριμοι, αλλά σίγουρα όχι διαφορετικοί

26.10.2019
Στο ΑΒ του Ελληνικού πήραμε μία γεύση από το μέλλον των supermarkets

I Was There Στο ΑΒ του Ελληνικού πήραμε μία γεύση από το μέλλον των supermarkets

25.10.2019
Μπήκαμε στο καθιστικό της Praktiker στον σταθμό του μετρό Συντάγματος και ζήσαμε μία ξεχωριστή εμπειρία

I Was There Μπήκαμε στο καθιστικό της Praktiker στον σταθμό του μετρό Συντάγματος και ζήσαμε μία ξεχωριστή εμπειρία

22.10.2019
Στο WoDX Live streaming event μάθαμε τι σημαίνει να προσφέρεις στους γύρω σου

I Was There Στο WoDX Live streaming event μάθαμε τι σημαίνει να προσφέρεις στους γύρω σου

14.10.2019
Στην ταράτσα του Γαλλικού Ινστιτούτου στη Σίνα που μόλις άνοιξε για το κοινό

I Was There Στην ταράτσα του Γαλλικού Ινστιτούτου στη Σίνα που μόλις άνοιξε για το κοινό

25.9.2019
Ήμασταν εκεί: Στη συναυλία του Σαββόπουλου για τα 50 χρόνια Woodstock

I Was There Ήμασταν εκεί: Στη συναυλία του Σαββόπουλου για τα 50 χρόνια Woodstock

16.8.2019
Επίσκεψη στη θαυμαστή έκθεση με 91 έργα του Γιάννη Τσαρούχη στην Άνδρο

I Was There Επίσκεψη στη θαυμαστή έκθεση με 91 έργα του Γιάννη Τσαρούχη στην Άνδρο

3.8.2019
Στην πρεμιέρα της «Τραβιάτας» που αποθεώθηκε στο Ηρώδειο

I Was There Στην πρεμιέρα της «Τραβιάτας» που αποθεώθηκε στο Ηρώδειο

30.7.2019
Κανείς δεν έμεινε απογοητευμένος από την εμφάνιση των Cure στην Αθήνα

I Was There Κανείς δεν έμεινε απογοητευμένος από την εμφάνιση των Cure στην Αθήνα

18.7.2019
Οι Slayer στην Αθήνα για έναν συγκινητικό αποχαιρετισμό (φωτογραφίες)

I Was There Οι Slayer στην Αθήνα για έναν συγκινητικό αποχαιρετισμό (φωτογραφίες)

16.7.2019

ΣΗΜΕΡΑ 12.11.2019

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CULTURE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ