Ο Άρης Ρέτσος, σημαντικός ηθοποιός και σκηνοθέτης του ελληνικού θεάτρου, στρέφεται στον Παπαδιαμάντη και προσκαλεί το κοινό σε ένα αφηγηματικό ταξίδι Λόγου και Ποίησης που συνοδεύουν μουσικά συγχορδίες του Νίκου Σκαλκώτα.
Θέατρο

Ο Άρης Ρέτσος παρουσιάζει δύο αθηναϊκά διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στον πολυχώρο τέχνης «Αλεξάνδρεια»

Ένα αφηγηματικό ταξίδι Λόγου και Ποίησης συνοδευμένο από μουσική του Νίκου Σκαλκώτα

Μετά από τη μεγάλη τους επιτυχία, «Ο ξεπεσμένος Δερβίσης» και «Ο Αειπλάνητος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που παρουσιάστηκαν στην «Αλεξάνδρεια» από τον Άρη Ρέτσο τον χειμώνα που μας πέρασε, ανεβαίνουν για ακόμη μία παράσταση, αυτή τη φορά καλοκαιρινή, την Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018, στον κήπο του πολυχώρου τέχνης «Αλεξάνδρεια».


Ο Άρης Ρέτσος, σημαντικός ηθοποιός και σκηνοθέτης του ελληνικού θεάτρου, αφού μας αποκάλυψε τον ηχητικό πλούτο των τραγωδιών του Αισχύλου και του Σοφοκλή, στρέφεται στον Παπαδιαμάντη και προσκαλεί το κοινό σε ένα αφηγηματικό ταξίδι Λόγου και Ποίησης που συνοδεύουν μουσικά συγχορδίες του Νίκου Σκαλκώτα.

 

Ο Παπαδιαμάντης βλέπει στο πρόσωπο του ξένου μουσουλμάνου, τον πάσχοντα συνάνθρωπο. Το διήγημα «Ο ξεπεσμένος Δερβίσης» αποτελεί ένα κάλεσμα προς τους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους να «πλησιάσουν». Κανείς δεν ξέρει από πού ήρθε και κανείς δεν μαθαίνει πού κατέληξε. Ο ξεπεσμένος δερβίσης είναι ένας από εμάς.


«Ο ξεπεσμένος Δερβίσης» δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 1896 και είναι ίσως το καλύτερο αθηναϊκό διήγημα του Παπαδιαμάντη. Μέσα από αυτό ο συγγραφέας εκφράζει αλληλεγγύη και συμπάθεια προς ένα ξένο, αλλόθρησκο και αλλοεθνή, έναν Δερβίση ξεπεσμένο. Ο Δερβίσης αυτός καταγόταν «από την Ρούμελην, από την Ανατολήν, από την Σταμπούλ» και είναι άγνωστο γιατί έφτασε στην Αθήνα.


Ο Παπαδιαμάντης βλέπει στο πρόσωπο του ξένου μουσουλμάνου, τον πάσχοντα συνάνθρωπο. Το διήγημα «Ο ξεπεσμένος Δερβίσης» αποτελεί ένα κάλεσμα προς τους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους να «πλησιάσουν». Κανείς δεν ξέρει από πού ήρθε και κανείς δεν μαθαίνει πού κατέληξε. Ο ξεπεσμένος δερβίσης είναι ένας από εμάς.


Ο «Αειπλάνητος» δημοσιεύθηκε το 1903 και είναι από τις πλέον χαρακτηριστικές φιγούρες των αθηναϊκών διηγημάτων του Παπαδιαμάντη. Καμαρότος της πρώτης θέσης στα βαπόρια της «Εταιρείας», είχε πάρει σύνταξη και κοίταζε να σώσει την ψυχή του. Ο καλοκάγαθος κυρ-Γιάννης ο Αειπλάνητος γυρίζει τις εκκλησίες και τα μοναστήρια, καταλήγει υπάλληλος σε κηράδικα και δεν μπορεί να στεριώσει πουθενά. Περιπλανιέται κι αυτός -όπως κι ο Δερβίσης- στο κέντρο της πόλης.


Γρήγοροι ρυθμοί, αιφνιδιαστικά σύγχρονη γραφή και υπέροχο «Παπαδιαμαντικό» χιούμορ, χαρακτηρίζουν τον «Αειπλάνητο». Το ανθρώπινο, το προσωπικό, το οικουμενικό, ο ρεαλισμός, η ουτοπία, η ιδιότυπη θεματολογία, ο περίτεχνος τρόπος επεξεργασίας του κωμικού στοιχείου, συνυπάρχουν στο συναρπαστικό έργο του Παπαδιαμάντη, ίσως περισσότερο από κάθε άλλο συγγραφέα. Σε σκληρούς καιρούς, ο διάχυτος ανεπιτήδευτος ανθρωπισμός του και το κέφι του, προσφέρουν ψυχική «δροσιά» και απελευθέρωση.


Info:

«Αλεξάνδρεια» πολυχώρος τέχνης

Σπάρτης 14, Πλατεία Αμερικής. Τηλέφωνο: 210 8673655

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018, 21:15

Εισιτήρια: 8 και 5 ευρώ 

 

Θέατρο
1 Σχόλια
avatar
godomite 1.8.2018 | 13:39
Μας τα παρουσίασε στην Λάρισα το χειμώνα και ήταν απλά συγκλονιστικός... κείμενο και ερμηνεία
μόνο ο υπεύθυνος που έβαζε το μουσικό χαλάκι μας έσπασε τα νεύρα στην αρχή, αλλά μετά ευτυχώς συντονίστηκε

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CULTURE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ