Στο Καπλάνι θα δοκιμάσεις γνήσια κρητική κουζίνα

Πιάτα που συνομιλούν με την αυθεντική κρητική γη και τις παραδοσιακές συνταγές, από τον Μανώλη Ρωμανάκη
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
18.10.2019

Το μενού δεν είναι φλύαρο και εστιάζεται σε κλασικά κρητικά πιάτα.

 

Η ισχυρή προσωπικότητα και η ολοκληρωμένη ταυτότητα της κρητικής κουζίνας την κάνουν να ξεχωρίζει ανάμεσα σε όλες τις ελληνικές τοπικές μαγειρικές προσεγγίσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι στις αυθεντικές γεύσεις της Μεγαλονήσου υποκλίνονται κάθε καταγωγής καλοφαγάδες και όχι μόνο όσοι έχουν γεννηθεί στο νησί.

 

Βέρος Κρητικός, ο Μανώλης Ρωμανάκης ασχολείται εδώ και χρόνια με την εστίαση, συστήνοντάς μας την κουζίνα του τόπου του. Για όποιον θέλει, λοιπόν, να συνομιλήσει με την αυθεντική κρητική γη και τις παραδοσιακές συνταγές, ο Μανώλης είναι πρόθυμος να του ανοίξει τα χαρτιά του στο εστιατόριό του Το Καπλάνι.

 

Τι σημαίνει καπλάνι; «Αγρίμι, είναι το παρατσούκλι του αγωνιστή προπάππου μου που ακολουθεί του απογόνους του μέχρι σήμερα» λέει με χαμόγελο ο Μανώλης, που το παρουσιαστικό και η ομιλία του δεν σε αφήνουν να αμφιβάλεις για την καταγωγή του. Θα τσουγκρίσεις μαζί του το σφηνάκι με την τσικουδιά και μετά θα αναλάβει να σε ξεναγήσει στο μενού και στα πιάτα ημέρας που βγαίνουν από την κουζίνα του.

 

Η ισχυρή προσωπικότητα και η ολοκληρωμένη ταυτότητα της κρητικής κουζίνας την κάνουν να ξεχωρίζει ανάμεσα σε όλες τις ελληνικές τοπικές μαγειρικές προσεγγίσεις.

 

Η σάλα είναι καλόγουστη, με το λευκό χρώμα να κυριαρχεί στους τοίχους, στα μοντέρνα έπιπλα και στο ξύλινο δάπεδο. Μινωικά αντικείμενα και εντυπωσιακά φωτιστικά συμπληρώνουν τη διακόσμηση. ενώ από τους αναπαυτικούς καναπέδες στο δεύτερο επίπεδο αγναντεύεις τον Λυκαβηττό.

 

Το μενού δεν είναι φλύαρο και εστιάζεται σε κλασικά κρητικά πιάτα. Στο τραπέζι προσγειώνεται το καλαμένιο καλάθι με το ψωμί και σε πιατάκι οι ελιές. Ακολουθεί, μετά από πρόταση του ιδιοκτήτη, η Σαλάτα του Θεριστή με γλιστρίδα, αγγούρι, ντομάτες, κρεμμύδι σε ροδέλες, πατάτες βραστές, μαύρες ελιές και αυγό βραστό, κομμένο σε φέτες, λουσμένη σε καλό ελαιόλαδο.

 

Από τα πιάτα που καταγράφονται στη γευστική μνήμη είναι η ανοιχτή πίτα μπισκότου σε σχήμα φωλιάς, γεμιστή με μυρωδάτο κιμά, ψιλοκομμένα λαχανικά, ξύγαλο και γραβιέρα γκρατιναρισμένη (€6,90). Τραγανή η βάση, που δένει με την πλούσια γεύση της γέμισης. Στα must είναι τα χειροποίητα χορτοκαλίτσουνα (€5,50), με την ποικιλία αρωματικών χόρτων, και τα χρυσαφένια μυζηθροκαλίτσουνα (€5,50). Περασμένα σωστά από το τηγάνι, τρώγονται με το χέρι.

 

Στο εστιατόριο Το Καπλάνι θα πάρεις άρωμα Κρήτης, με αυθεντικές γεύσεις και αληθινή φιλοξενία.

 

Τα σιουφιχτά, φτιαγμένα από χαρουπάλευρο, συνδυάζονται νόστιμα με απάκι, μπουκιές κοτόπουλο και κολοκύθι κομμένο σε στικ και γαρνίρονται με ντοματίνια και μυζήθρα. Μοσχοβολά πριν έρθει στο τραπέζι το πιάτο με τα μοσχαρίσια μάγουλα, μαγειρεμένα σε πυκνή ντοματένια σάλτσα. Βγάζουν σπιτική νοστιμιά και συνοδεύονται με πουρέ από πατάτα και καπνιστή μελιτζάνα (€13).

 

Στα χνάρια της παράδοσης πατάει το σιγομαγειρεμένο κουνελάκι που μοσχοβολά φρέσκια ρίγανη και πολύ του πάει το ξύσμα περγαμόντο. Συνοδεύεται με γενναίες φρέσκες τηγανητές πατάτες που τις βουτάς στη μελωμένη σάλτσα (€9,80). Εδώ εύκολα παρασύρεσαι να δοκιμάσεις κι άλλα πιάτα, όπως οι μπουμπουριστοί χοχλιοί, το γαμοπίλαφο με ζυγούρι, θαλασσινό αλάτι και λεμόνι, ή κάποιο ψαρομέζε που προτείνει το μενού.

 

Εδώ εύκολα παρασύρεσαι να δοκιμάσεις κι άλλα πιάτα, όπως οι μπουμπουριστοί χοχλιοί, το γαμοπίλαφο με ζυγούρι, θαλασσινό αλάτι και λεμόνι, ή κάποιο ψαρομέζε που προτείνει το μενού.
Η σάλα είναι καλόγουστη, με το λευκό χρώμα να κυριαρχεί στους τοίχους, στα μοντέρνα έπιπλα και στο ξύλινο δάπεδο.

 

Κρατήστε χώρο για... όνειρα γλυκά. Π.χ. για την ωραιότατη χρυσαφένια σφακιανόπιτα, περιχυμένη με μέλι παραγωγής του Μανώλη, που ευωδιάζει θυμάρι και ταιριάζει πολύ με το παγωτό κανέλλα (€5,80) που τη συνοδεύει.

 

Μόνο «κολασμένο» μπορείς να χαρακτηρίσεις το μαστιχόγλυκο, του οποίου η υφή παραπέμπει σε σάμαλι, και συνδυάζεται με μια μπάλα αυθεντικό παγωτό καϊμάκι (€5,50).

 

Για καλή χώνεψη και γλυκό κατευόδιο σερβίρεται ζεστό ρακόμελο με θυμαρίσιο κρητικό μέλι. Στο εστιατόριο Το Καπλάνι θα πάρεις άρωμα Κρήτης, με αυθεντικές γεύσεις και αληθινή φιλοξενία.

 

Το Καπλάνι, Ευφρονίου 47, περιοχή Caravel, 210 7211161

ΣΗΜΕΡΑ 13.12.2019

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CULTURE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ