DAL PROFESSORE Στου κυρίου καθηγητή

Μαθήματα ιταλικής κουζίνας παραδίδονται στα βόρεια προάστια από έναν μουτζαχεντίν του «italians do it better».
11.10.2007
Στου κυρίου καθηγητή

Τον Νίκο Δημητροκάλλη θα μπορούσες με χαρακτηριστική άνεση να τον τοποθετήσεις στην Piazza Municipio στη Νάπολη και απλά να γίνει ένα με τους ντόπιους. Κάτι η αύρα, το στυλ και η κίνηση, κάτι η μακρόσυρτη «μάγκικη» προφορά του Νότου που τρύπωσαν στα κύτταρά του στα χρόνια των εκεί σπουδών του, τον μεταμόρφωσαν. Και όχι επιφανειακά. Τη ζωή του όλη. Ένας μουτζαχεντίν του «Italians do it better». Και τι κάνουν... better οι Ιταλοί από τους περισσότερους άλλους λαούς της γης; Το φαγητό - γιατί στα υπόλοιπα πολύ θεωρία είναι.

Έτσι και ο Νίκος, αποφάσισε πως οι τοίχοι του φροντιστηρίου του στην Κηφισιά του φάνταζαν στενοί και, βοηθούμενος από τη γλυκύτατη σύζυγό του, άνοιξε μια τρατορία. Το μικρόβιο τον είχε προσβάλλει σίγουρα από την περίοδο των σπουδών του - όταν περνάς τόσα χρόνια της ζωής σου περιτριγυρισμένος από πανσέτες, πεκορίνο, ταλιάτες και ριζότι, είναι φυσικό να τα αποζητάς και μετά την επιστροφή σου στα πάτρια. Και όταν είσαι από φύση άνθρωπος που αγαπά να μοιράζεται και να περιποιείται, τότε το αποτέλεσμα άνετα μπορεί να είναι το Dal Professore.

Το ανακαινισμένο νεοκλασικό με όμορφο κήπο στο Μαρούσι χαρακτηρίζεται από μια απλότητα στη διακόσμηση, αποφεύγοντας ευφυώς έτσι τις ακρότητες που στην προσπάθεια να μιμηθούν την Ιταλία μπορεί να κατέληγαν γραφικές. Αποπνέει έναν αέρα σπιτιού, όπως και η κουζίνα του - χωρίς τον ερασιτεχνισμό όμως που κρύβουν ενίοτε τέτοιες προσπάθειες. Με «έμβλημά» του την ποιότητα και αυθεντικότητα των πρώτων υλών, την έχει χωρίσει σε τρεις «τομείς» με τους ισάριθμους υπεύθυνους: τον μάστορα στη ναπολιτάνικη πίτσα και τις φοκάτσες, τη ζαχαροπλάστισσα και στον Ναπολιτάνο Αντόνιο Καρλόνε, τον σεφ- φυσιογνωμία που μαγείρευε παλαιότερα στο Clavdios στο Κουκάκι.

Το βράδυ που το επισκεφτήκαμε ο σεφ φρόντισε να επιβεβαιώσει τα εγκωμιαστικά σχόλια της φίλης που με παρότρυνε να επισκεφτώ την τρατορία, ετοιμάζοντάς μας πιάτα τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία, εκτός από νόστιμα, ήταν και τεχνικά ορθώς παρασκευασμένα. Σωστό βράσιμο στα σπαγγέτι με την αντζούγια και τα φρέσκα ντοματίνια, άψογο χύλωμα στο ριζότο με τα πορτσίνι και το λάδι τρούφας, κρουστή όσο πρέπει η ζύμη του καλτσόνε με πέστο ντομάτα και μοτσαρέλα. Από τα κυρίως, η ταλιάτα ήταν εξαιρετική, με το σωστό κόψιμο και ψήσιμο, ενώ η κρέμα μπαβαρέζε με άρωμα βανίλιας και καραμέλα ήταν η κορυφαία στιγμή στα γλυκά.

Τελικά ο professore δίνει και εδώ μαθήματα.

Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CULTURE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ