Nikkei: Δύο χρόνια επιτυχίας

Ο σεφ Θάνος Στασινός μεγαλουργεί στο Κολωνάκι
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
16.11.2016

Ο σεφ Θάνος Στασινός πιστεύει ότι «η μικρότερη δυνατή επέμβαση στη φύση των εξαιρετικά ποιοτικών πρώτων υλών είναι βασική αρχή» και την εφαρμόζει σε κάθε περίπτωση.

 

Στον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του μπαίνει το restaurant bar Nikkei, με το μενού του να εστιάζεται στην περουβιανή και γιαπωνέζικη κουζίνα, που πλέον ενισχύεται και με υλικά από τη χώρα μας. Ο σεφ Θάνος Στασινός πιστεύει ότι «η μικρότερη δυνατή επέμβαση στη φύση των εξαιρετικά ποιοτικών πρώτων υλών είναι βασική αρχή» και την εφαρμόζει σε κάθε περίπτωση. Το διαπιστώνεις στο εναλλακτικό nigiri, δηλαδή μικρές μπουκιές αυστραλέζικου wagyu πάνω σε ρύζι που συνδυάζεται με γαλάκτωμα από λαγόχορτο και φρέσκο γουασάμπι (€15). Γεύση πλούσια, που σε κερδίζει με την πολυπλοκότητά της. Η καλή πρώτη ύλη αντιμετωπίζεται με τεχνική και αυτό το διαπιστώνεις με το σεβίτσε λαβράκι. Η ουδέτερη γεύση του ψαριού απογειώνεται από τη μαρινάδα leche de Tigre, το λάιμ που δίνει το Umami, την πιπεριά, το μάνγκο και το κόλιανδρο και θρονιάζεται σε πουρέ γλυκοπατάτας, γαρνιρισμένο με τσιπς γιούκα, τηγανητή κινόα και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι (€11,50).

 

Τα πιάτα είναι ωραίαστημένα, σαν ζωγραφικοί πίνακες. Ωραίες γεύσεις δίνει το πιάτο που στη βάση του έχει φύλλα Pak choi, επάνω λαβράκι με πράσινη, κόκκινη και κίτρινη πιπεριά, ρέβα τριμμένη, tobiko orange (που είναι ιαπωνικό αυγοτάραχο σε έντονο πορτοκαλί χρώμα με αλμυρή γεύση και τραγανή υφή), ντρέσινγκ πόνζου και σουσάμι (€12). Η απόλαυση των πιάτων μεγιστοποιείται με κάποιο από τα κοκτέιλ της λίστας που είναι όλο φαντασία. Τα έχει επιμεληθεί ο Σπύρος Κερκύρας, ενώ τα εκτελεί με επιτυχία πίσω από την μπάρα η Μαίρη Ταλαιπώρου. Το ψηλό τραπέζι δίπλα στην ανοιχτή κουζίνα επιτρέπει να χαζεύεις «αφ' υψηλού» τη σάλα που είναι διακοσμημένη με την αισθητική του εξωτικού Περού και σφύζει από κόσμο, αλλά και τον γοητευτικό εσωτερικό κήπο που δίνει τον δικό του τόνο στην μπάρα. Το βλέμμα σου θα τραβήξουν οι μάγειροι στην ανοιχτή κουζίνα, που είναι προσηλωμένοι στο στήσιμο των πιάτων, φροντίζοντας με σίγουρες κινήσεις τα πιάτα τους. Οι πονηρές μπουκίτσες μους αβοκάντο και γουασάμπι με χτένια σοτέ, μανιτάρια shitake κονφί και σουσάμι κίμτσι είναι εθιστικές, με το γουασάμπι να λειτουργεί σαν πυροτέχνημα στην επίγευση (€14,80). Οπωσδήποτε να δοκιμάσετε Causas, πρόκειται για street food που συνδυάζει ένα από τα βασικά υλικά του Περού, την πατάτα – «από τα 5.000 είδη πατάτας, τα 3.000 είναι εδώδιμα» εξηγεί ο Θάνος Στασινός. Το πιάτο έχει στη βάση παναρισμένο και ανάλαφρα τηγανισμένο πουρέ πατάτας σε ζεστές, τραγανής υφής, μπάλες, επάνω καπνιστό κοτόπουλο, μαδημένο με spicy μαγιονέζα και λάδι τρούφας, και στην κορυφή, τριμμένο σαν χιόνι, τυρί ματσένγκο (€12,5) – γεύση πολύ ιδιαίτερη.

 

Στο restaurant bar Nikkei το μενού εστιάζεται στην περουβιανή και γιαπωνέζικη κουζίνα, που πλέον ενισχύεται και με υλικά από τη χώρα μας.

 

Στο ίδιο εξαιρετικό γευστικό επίπεδο, αλλά και στη λογική του φαγητού του δρόμου, είναι και τα alternative bans: το ψωμάκι του ατμού περνάει από το τηγάνι και γίνεται τραγανό απέξω, με ζουμερή γέμιση από μαύρο χοίρο, τζίντζερ, κίμτσι και αγγουράκι τουρσί με γλυκόξινη γεύση (€13). Τρώγεται με το χέρι και αφήνει μια αίσθηση μαγική. Από τα κυρίως, το χιλιανό λαβράκι με το λευκό κρέας «παντρεύεται» με κίμτσι και τζίντζερ αλλά και με επτά μπαχαρικά που χαρίζουν στην απαλή υφή του άρωμα και γεύση ταιριαστά με τον συνοδευτικό πουρέ, που είναι αρωματισμένος με γουασάμπι και σχοινόπρασο (€29) – πιάτο με φινέτσα. Κρατήστε χώρο για τα τρία ενδιαφέροντα επιδόρπια που φιγουράρουν στην κάρτα. Προσωπικά, θα σας συνιστούσα το φίνο Opalis yuzu (λευκή σοκολάτα με λεμόνι yuzu) σε βάση από πράσινο τσάι, ζελέ λεμόνι και μήλο και δίπλα σορμπέ μάνγκο (€8).Τα πιάτα Nikkei είναι εθιστικά, γι' αυτό δεν είναι καθόλου τυχαία η δημοφιλία αυτής της κουζίνας.

 

 

Nikkei, Λεβέντη 3, Κολωνάκι, 210 7239366

CULTURE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ