Η «Μουριά» είναι μια ταβέρνα με παράδοση εξήντα ετών

Χαλαρή ατμόσφαιρα και αυθεντικότητα περασμένων δεκαετιών
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
22.3.2018

Τον ζήλο για την καλή ποιότητα και το μαστόρικο ψήσιμο ανακαλύπτεις στα λεπτοκομμένα και τέλεια ψημένα παϊδάκια από αρνάκι γάλακτος (14 ευρώ/μερίδα).

 

Μου αρέσει να αναζητώ τις ταβέρνες της γειτονιάς με ιστορία, οικογενειακή παράδοση και φαγητό αληθινό, αυθεντικό. Ο φίλος μου ο Παρασκευάς συμμερίστηκε τη διάθεσή μου και ένα βράδυ καθημερινής βρεθήκαμε στην ταβέρνα «Η Μουριά», της οποίας η παράδοση κρατάει από το 1954.

 

Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες στους τοίχους μαρτυρούν την εποχή που ξεκίνησε, επιβεβαιώνοντας τη μεγαλύτερη των εξήντα χρόνων ιστορία της.

 

«Η ταβέρνα φτιάχτηκε όταν ο παππούς Μπάμπης και η γιαγιά Αγγελική ήρθαν από το χωριό τους, στην Πελοπόννησο, αναζητώντας καλύτερη ζωή» λέει ο Νίκος Παρασκευόπουλος, η τρίτη γενιά, που μαζί με τον αδελφό του Μπάμπη έχουν αναλάβει το τιμόνι της ταβέρνας.

 

«Η γιαγιά φύτεψε έξω στην αυλή τη μουριά που έδωσε και το όνομα στην ταβέρνα. Ο παππούς έψηνε πιτσούνια και η γιαγιά μαγείρευε στην κατσαρόλα. Στο υπόγειο υπήρχαν τα βαρέλια με το γιοματάρι».

 

Τη δεκαετία του ’80 ο γιος τους Γιώργος και η Πολίτισσα γυναίκα του Ραλλού ανέλαβαν την ταβέρνα, προσφέροντας κρέατα ελληνικά που κόβουν αριστοτεχνικά στην ανοιχτή κουζίνα και μαγειρευτά που ακολουθούν τον κύκλο της κάθε εποχής.

 

Τη δεκαετία του ’80 ο γιος τους Γιώργος και η Πολίτισσα γυναίκα του Ραλλού ανέλαβαν την ταβέρνα, προσφέροντας κρέατα ελληνικά που κόβουν αριστοτεχνικά στην ανοιχτή κουζίνα και μαγειρευτά που ακολουθούν τον κύκλο της κάθε εποχής.

 

Τον ζήλο για την καλή ποιότητα και το μαστόρικο ψήσιμο ανακαλύπτεις στα λεπτοκομμένα και τέλεια ψημένα παϊδάκια από αρνάκι γάλακτος (14 ευρώ/μερίδα), που η νοστιμιά τους χτυπάει την ελληνική καρδιά. Ζουμερά μέσα, τραγανά απ’ έξω, τα τρως και με κλειστά τα μάτια.

 

Οι φρέσκες τηγανητές πατάτες είναι πασπαλισμένες με τυρί (€3,20) και απολαυστικές, το ίδιο και τα τραγανά τηγανητά τυροπιτάκια (€4,20).

 

Pepper steak μοσχαρίσιο φιλέτο σβησμένο με κονιάκ και σος από πέντε διαφορετικές ποικιλίες πιπεριού.

 

Η ανάμεικτη σαλάτα με τα φρέσκα λαχανικά της εποχής (μαρούλι, λάχανο, καρότο, ρόκα, ραπανάκια, πιπεριές τουρσί, ελιές) προσφέρει μπουκιές δροσιάς (€7,50).

 

Στον κατάλογο φιγουράρουν και προτάσεις πιάτων περασμένων δεκαετιών, όπως το φιλέτο αλά κρεμ με κρέμα γάλακτος και φρέσκα μανιτάρια αλλά και το pepper steak μοσχαρίσιο φιλέτο σβησμένο με κονιάκ και σος από πέντε διαφορετικές ποικιλίες πιπεριού.

 

Φαγητό αληθινό, απολαυστικό σε μια παραδοσιακή ταβέρνα που τιμά της ιστορία της με τη χαλαρή ατμόσφαιρα, τη ζεστή φιλοξενία και το γρήγορο σέρβις. 

ΣΗΜΕΡΑ 28.3.2020

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CULTURE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ