Φρέσκες προτάσεις στο μενού του Balcony στο Κουκάκι

Ο σεφ Βασίλης Ρούσσος ανέλαβε την κουζίνα του εστιατορίου που βρίσκεται πολύ κοντά στο Μουσείο της Ακρόπολης, δίνοντας βάση στα καλά υλικά
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
18.10.2018

Οι ιδιοκτήτες του Balcony θέλουν να προσφέρουν το καλύτερο και το επιβεβαιώνουν, μπαίνοντας δυναμικά στον χειμώνα με φρέσκες προτάσεις στο μενού. Φωτο: Πάρις Παρίδης/LIFO

 

Μόνο καλά λόγια έχω να πω για τη νοστιμιά, την ελαφράδα και την ωραία παρουσίαση του φαγητού στο εστιατόριο Balcony. Την πορεία του την παρακολουθώ απ' όταν ξεκίνησε, το 2016, και πρόσφατα βρέθηκα στη φιλόξενη ατμόσφαιρά του, παίρνοντας γεύση από το ανανεωμένο μενού που σερβίρει ο καινούργιος σεφ Βασίλης Ρούσσος που ανέλαβε την κουζίνα.

 

Το εστιατόριο Balcony έχει βρει τη θέση του στην προσφιλή γειτονιά του Κουκακίου, σε απόσταση ανάσας από το Μουσείο της Ακρόπολης, σε ένα γοητευτικό νεοκλασικό κτίριο του 1920. Οι ιδιοκτήτες του θέλουν να προσφέρουν το καλύτερο και το επιβεβαιώνουν, μπαίνοντας δυναμικά στον χειμώνα με φρέσκες προτάσεις στο μενού. Ο πολλά υποσχόμενος σεφ Βασίλης Ρούσσος, με εμπειρία σε γνωστές κουζίνες, δεξιοτεχνία και μεθοδικότητα, ετοιμάζει πιάτα με βάση τα καλά υλικά.

 

Το εστιατόριο Balcony έχει βρει τη θέση του στην προσφιλή γειτονιά του Κουκακίου, σε απόσταση ανάσας από το Μουσείο της Ακρόπολης, σε ένα γοητευτικό νεοκλασικό κτίριο του 1920. Φωτο: Πάρις Παρίδης/LIFO

 

Το ανακαλύπτεις στη φίνα, με έντονο πράσινο χρώμα, κρύα σούπα αρακά, ενισχυμένη με λάδι από σαλάμι Λευκάδας, και καπνιστό χέλι, που της προσδίδει ένταση (€6). Σε κατακτά η γεύση της με την πρώτη κουταλιά. Από τα πρώτα πιάτα του μενού αποδεικνύεται απολαυστική και η Αθηναϊκή Σαλάτα, ένα πιάτο της αστικής Αθήνας από τη δεκαετία του '60, που εδώ ο σεφ παρουσιάζει σε σύγχρονη εκδοχή. Συνδυάζει το «μπλε καβούρι με τα αυγά της γης και της θάλασσας», όπως δηλώνει το μενού, και αποτελείται από αυγό και τρίμμα αυγοτάραχο, καρότο και ραπανάκι σε ροδέλες με ανάλαφρη μαγιονέζα (€14) ‒ ντελικάτο πιάτο. Οπωσδήποτε πρέπει να δοκιμάσει κανείς το αρνί καρπάτσιο –κομμένο από το κιλότο‒ με αγιολί, καρότο, κρεμμυδάκια τουρσί, τσιπς πατάτας και κρέμα από μαύρο σκόρδο (€12).

 

Οπωσδήποτε πρέπει να δοκιμάσει κανείς το αρνί καρπάτσιο –κομμένο από το κιλότο‒ με αγιολί, καρότο, κρεμμυδάκια τουρσί, τσιπς πατάτας και κρέμα από μαύρο σκόρδο. Φωτο: Πάρις Παρίδης/LIFO

 

Απολαυστικά είναι τα χτένια αλά πολίτα με αγκινάρες Ιερουσαλήμ, αφρό λέμονγκρας και λεμόνι (€15). Ένα υποδειγματικό πιάτο με διακριτές τις γεύσεις. Ωραία η ιδέα του αχνιστού φρέσκου μπακαλιάρου που τυλίγεται σε φύλλο σαβόι και τοποθετείται πάνω σε απαλό πουρέ πρασοσέλινο, που συνοδεύεται από φίνα κρέμα αυγολέμονου και μελάνι σουπιάς (€25).

 

Ταξίδι στην Κέρκυρα σε στέλνει το τρυφερό κοτόπουλο σε δύο παραλλαγές που συνυπάρχουν στο ίδιο πιάτο. Στην πρώτη του μορφή είναι μαγειρεμένο σε sous vide και περασμένο ιδανικά από το τηγάνι με σάλτσα από παστιτσάδα οκτώ μπαχαρικών, κουλί πιπεριάς Φλωρίνης και μαύρο σουσάμι. Δίπλα του υπάρχει κανελόνι γεμισμένο με μπούτι κοτόπουλο και κρέμα μυζήθρας. Δελεαστική η παρουσίαση του πιάτου, που ξεχείλιζε από νοστιμιά.

 

Θα φύγετε έχοντας κρατήσει τη γλύκα της αποδομημένης πάβλοβας με ανάλαφρη κρέμα γιαουρτιού, λευκή σοκολάτα και παγωτό αγριοκέρασο (6). Στο Balcony θέλεις να επιστρέφεις ξανά και ξανά.

 

Θα φύγετε έχοντας κρατήσει τη γλύκα της αποδομημένης πάβλοβας με ανάλαφρη κρέμα γιαουρτιού, λευκή σοκολάτα και παγωτό αγριοκέρασο. Φωτο: Πάρις Παρίδης/LIFO

 

Info: Balcony, Βεΐκου 1, Κουκάκι, 211 4118437

ΣΗΜΕΡΑ 4.4.2020

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CULTURE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ