Fine Mess: Ένα smokehouse στο Κολωνάκι

Η Αμερικανική κουλτούρα του φαγητού, σε ένα κομψό μέρος στο Κολωνάκι
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
16.5.2019

Το κάπνισμα γίνεται αποκλειστικά στα offset barbecue smokers με αποξηραμένα ξύλα οξιάς.

 

Ένα ταξίδι ατέλειωτων χιλιομέτρων στις ΗΠΑ πυροδότησε την ιδέα που είχαν τα αδέλφια Κωστής και Διονύσης Μπαστιάς και η συνέταιρός τους Παυλίνα Θανοπούλου να φτιάξουν ένα εστιατόριο με κεντρικό θέμα το καπνιστό κρέας. Έτσι προέκυψε το ολοκαίνουριο Fine Mess Smokehouse στο Κολωνάκι.

 

Ο Κωστής Μπαστιάς και η σεφ Έλενα Καπέρδα ταξίδεψαν, δοκίμασαν, ενημερώθηκαν και πειραματίστηκαν στην κουζίνα του σπιτιού τους και αποφάσισαν να μας μεταφέρουν τις εμπειρίες τους μέσα από το Fine Mess. «Είναι ένα smokehouse χωρίς τα αμερικανικά κλισέ και το κιτς» λέει ο Κωστής και προσθέτει με χαμόγελο: «Θελήσαμε να φέρουμε στον τόπο μας αυτή την επιτυχημένη αμερικανική μαγειρική προσέγγιση, το καπνιστό κρέας».

 

Ο Κωστής Μπαστιάς και η σεφ Έλενα Καπέρδα ταξίδεψαν, δοκίμασαν, ενημερώθηκαν και πειραματίστηκαν στην κουζίνα του σπιτιού τους και αποφάσισαν να μας μεταφέρουν τις

 

Είναι πρόθυμος να σε ξεναγήσει στο βασίλειο της κουζίνας, όπου σε περίοπτη θέση βρίσκονται τα αυθεντικά καπνιστήρια. «Το κάπνισμα σ' εμάς γίνεται αποκλειστικά στα offset barbecue smokers που σχεδιάσαμε και κατασκευάσαμε μόνο με αποξηραμένα ξύλα οξιάς που επιλέγουμε για τον αρωματικό καπνό τους» εξηγεί ο pitmaster Κωστής Μπαστιάς.


Το μενού είναι στημένο με άποψη. Ξεκινά με τα κυρίως, συνεχίζει με ορεκτικά, σαλάτες και τέλος τα επιδόρπια. Δοκιμάσαμε αρκετά πιάτα. Το Βrie on fire ήρθε όμορφα καπνισμένο με compote μύρτιλο και αχλάδι και δένει με το dressing τρούφας και το τραγανό καβουρντισμένο αμύγδαλο (€11).

 

Ένα smokehouse χωρίς τα αμερικανικά κλισέ και το κιτς.

 

Καλοφτιαγμένα και λιμπιστικά ήρθαν τα slow smoked barbecue glazed χοιρινά παϊδάκια που συνοδεύονται από απολαυστική καπνιστή κρέμα φασολιών, αρωματική coleslaw και κροκέτα με βασιλικό και πανσέτα ιταλική (€16).

 

Τα χειροποίητα νιόκι κολοκύθας συνδυάζονται με κρέμα μασκαρπόνε, φασκόμηλο, καπνισμένη mozzarella di bufalla και καβουρντισμένο φουντούκι (€14). Ένα ντελικάτο πιάτο που αναζητά μια πινελιά γευστικής έντασης.

 

Τα πιάτα έρχονται όλα μαζί στο τραπέζι και καλό είναι να είσαστε παρέα για να δοκιμάσετε αρκετά και να τα μοιραστείτε. Άλλωστε, αυτή είναι η φιλοσοφία του εστιατορίου, το socializing.

 

Οπωσδήποτε να δοκιμάσετε τις τριπλοτηγανισμένες πατάτες με ανθό αλατιού και χοντρό πιπέρι (€5). Εμπνευσμένο από τη φιλοσοφία του αυθεντικού Texas barbecue είναι το υπομονετικά καπνισμένο grain-fed Black Angus brisket που σε κερδίζει με το εξαιρετικό του κάπνισμα, ζουμερό, αρωματικό και με πληθωρική γεύση (€19).

 

 

 

Τα πιάτα έρχονται όλα μαζί στο τραπέζι και καλό είναι να είσαστε παρέα για να δοκιμάσετε αρκετά και να τα μοιραστείτε. Άλλωστε, αυτή είναι η φιλοσοφία του εστιατορίου, το socializing.

 

Η λίστα κρασιών προσφέρει λίγες επιλογές από τον διεθνή αμπελώνα και αρκετές ετικέτες σε μπίρες. Για το τέλος, γλυκαθείτε με chocolate bon-bon (€9)· θα σας συνοδεύει η γεύση από την bitter σοκολάτα και η σάλτσα από μάνγκο και passion fruit.

 

Fine Mess: Σκουφά 73, Κολωνάκι, 211 1155725

ΣΗΜΕΡΑ 23.10.2019

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CULTURE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ