Πρόλογος ολονύκτιας ευχαριστίας προς τον άνθρωπο και τη δημιουργία

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟ
Συγγραφέας: Γιώργος Πετρούνιας
Σκηνοθεσία: Γιώργος Πετρούνιας
Πρωταγωνιστούν: Μαρία Μπρανίδου, Αλέξανδρος Φον ‘Αικστετ (τσέλο), Γιώργος Πετρούνιας, Σοφία Εφεντάκη (κιθάρα - μεταλλόφωνο)
Άλλοι Συντελεστές: Μακιγιάζ: Άννα Μπακατσάκη
από 06/10 έως 22/12
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΤΑΙ ΤΣΙ ΤΣΟΥΑΝ Άγγελου Μεταξά 46Α, Γλυφάδα,
Σάββατο: 21:00 (εκτός από το Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018), Εισιτήριο: 10 ευρώ

Στην εποχή μας, όπου φαίνεται ότι οι επιλογές μας είναι όλο και πιο περιορισμένες  λόγω της κοινωνικής, πολιτισμικής και οικονομικής κρίσης, το έργο με τίτλο «Πρόλογος ολονύκτιας ευχαριστίας προς τον άνθρωπο και τη δημιουργία», εμπνευσμένο από τη φιλοσοφία της τέχνης του τάι τσι, αναζητά ένα δρόμο επικοινωνίας με ένα καλύτερο και πιο ανθρώπινο περιβάλλον ζωής.

 

Το τάι τσι τσουάν, αναπόσπαστο κομμάτι της παράστασης, είναι μια κινέζικη πολεμική και ενεργειακή τέχνη, που βασίζεται στην αργή κίνηση, στην αυτοσυγκέντρωση και επανασυνδέει τον άνθρωπο με το κέντρο του και τη φύση.

 

Στο έργο αυτό, το θέατρο, το τάι τσι, και η μουσική συνυπάρχουν επί σκηνής, ερωτεύονται, παντρεύονται και θέτουν ζητήματα της ζωής και του θανάτου, με ποιητικό τρόπο, αντλώντας στοιχεία από τις πολλαπλές διαδρομές των μελών ενός αρχαίου χωριού, που βρίσκεται σε ένα πανέμορφο, καταπράσινο βουνό και αντιμετώπιζε για αρκετά χρόνια τις σκληρές επιθέσεις μιας πολύ ισχυρής και κατακτητικής φυλής.

 

«Αγκαλιάζω όλη τη γη. Όλους τους πρόγονους και όλους τους επόμενους. Ας είμαι μικρός, η αγκαλιά μου όλο τον κόσμο χωράει. Σας ευχαριστώ. Για όσα φτιάξατε, για όσα φτιάχνετε.» Με αυτά τα λόγια ο μαχητής, χαιρετάει τους συγχωριανούς του και κινάει για τη βάρδια του σε μια από τις πολλές σκοπιές του βουνού.

 

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Γιώργος Πετρούνιας είναι σκηνοθέτης από το 1985 και συγγραφέας. Την ίδια χρονιά  ίδρυσε την επαγγελματική ομάδα "Θέατρο Ανάμνηση Πλεκτό/ Théâtre Souvenir Tricot", στο Παρίσι, στο πλαίσιο της οποίας έχει συνεργαστεί με τους ηθοποιούς Eric Chantelauze, Christine Roux, Sophie Delage, Jeanne-Marie Garcia, Martine-Hénia Duffas, Lyazid Khimoun, Μαρία Μπρανίδου, Alexandra Scandalis, Isabelle Lacordaire, Marie-CécileMeyer κ.ά., με τις χορεύτριες Αγγέλα Λύρα, Μάχη Δημητριάδου- Λίνταλ, Τιτή Αντωνοπούλου κ.ά.

 

Σπούδασε χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και στις σχολές των Πίτερ Γκος, Ρεμόν Φρανκετί (1982-1995 / Ελλάδα και Γαλλία), ηθοποιία και θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ / Παρίσι (1990-1997). Μαθήτευσε κοντά στους Αριάν  Μνουσκίν, Πιερ-Ετιέν Εμάν, Ζαν-Λουί Μπεσόν, Ρομπέρ Αμπιρασέντ κ.ά.

 

Από το 1984 έως το 2001 έζησε στη Λυών και στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου σκηνοθέτησε στα θέατρα Μορίς Ραβέλ, Ντανιέλ Φερί, Regard du Cygne κ.α., δώδεκα δικά του έργα (1985-2000) και πάνω από είκοσι παραστάσεις με έργα από το κλασικό και το σύγχρονο ρεπερτόριο, όπως : "Ευμενίδες" του Αισχύλου (1994), "Απογραφές" του Φιλίπ Μινιανά (1995), "Το καθάρσιο του μπέμπη" του Ζορζ Φεντό (1996), "Μικροαστικοί γάμοι" του Μπέρτολτ Μπρεχτ (1997) κ.ά. Μετά την επιστροφή του στην Αθήνα, ανέβασε το έργο "Τσιγάρο στην ταράτσα" του Σέρτζι Μπελμπέλ, στη θεατρική σκηνή Αθηναΐδα (2002).

 

Ασκείται στο τάι τσι τσουάν από το 1993 και οι σκηνοθεσίες του, όπως και τα κείμενά του μετά το 1996, έχουν επηρεαστεί βαθιά από αυτή την τέχνη.


Η Μαρία Μπρανίδου γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Νέα Ορεστιάδα. Σπούδασε ψυχολογία στο Παρίσι (Πανεπιστήμιο Paris V - René Descartes) και θέατρο στην Αθήνα (Ανωτέρα Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών). Μεταξύ άλλων έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους Ανδρέα Μανωλικάκη, Ελένη Σκότη, Θεόδωρο Τερζόπουλο, Μιχαήλ Μαρμαρινό.

 

Ως ηθοποιός έχει λάβει μέρος σε πολλές θεατρικές παραστάσεις (Εθνικό Θέατρο, Θέατρο Στοά, Θέατρο Αθηνών, Θέατρο 104, Θέατρο@Ρουφ, Θέατρο Studio Μαυρομιχάλη, κ.ά.) και έχει συμμετάσχει σε ταινίες μικρού μήκους. Την περίοδο 1993-96 ήταν μέλος ενός από τα  θεατρικά εργαστήρια, που είχε ιδρύσει ο Γιώργος Πετρούνιας στην Ελληνική Κοινότητα του Παρισιού, όπου δίδασκε ο ίδιος.

 

Έχει λάβει μέρος στις παραστάσεις “Bagages de justice” (1994), “Gros plan” (1994), “Show devant, show” (1995), “Fenêtres” (1996), όλες σε σκηνοθεσία του Γιώργου Πετρούνια και είναι μαθήτριά του στο τάι τσι τσουάν. Από το 2008 εργάζεται ως εμψυχώτρια εργαστηρίων θεάτρου για παιδιά, έφηβους και ενήλικες. Έχει εκπαιδευτεί πάνω στο ψυχόδραμα (Ψυχοδραματικό Κέντρο Ανάπτυξης της Προσωπικότητας). 


Ο Αλέξανδρος Φον Άικστετ παίζει βιολοντσέλο από επτά χρονών, δηλαδή τα τελευταία δεκαέξι χρόνια. Τελειώνει τις σπουδές ανωτέρας στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών. Έχει συμμετάσχει σε συναυλίες με την ομάδα «Μικροί Μελωδοί» και την Ορχήστρα Νέων Καρέα. Περιοδικά συνεργάζεται και με άλλους μουσικούς για συναυλίες στην Ελλάδα και στη Γερμανία. Επίσης, είναι μαθητής του Γιώργου Πετρούνια στο τάι τσι τσουάν.

 

Η Σοφία Εφεντάκη σπούδασε στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης.  Από το 1986 έως το 2000  εργάστηκε δημιουργώντας παιδικές παραστάσεις ως χορεύτρια και μίμος. Από το 2000 διδάσκει χορό και ρυθμική.

6 Σχόλια
 (4 Ψήφοι)
Xrhstos Kyriakos 10.11.2018 | 18:52
Μια υπεροχή παράσταση που αξίζει καποιος να την δει.Σε ταξιδεύει σε όλες τις πτυχές τον σκεψεων τις δημιουργίας!
Ηλιάννα Πεσ 10.11.2018 | 20:31
Μια παράσταση που σε συνδέει με την ύπαρξη, τη ζωή και τα πανανθρώπινα ερωτήματα. Αφήνει ζωντανές εικόνες μέσα μας, μέρες μετά ! Μην τη χάσετε!
Steri Korra 11.11.2018 | 20:17
Με μεγάλη χαρά παρακολούθησα μία θεατρική παράσταση, όπου ο σκηνοθέτης μέσα από τη φιλοσοφία και την κίνηση του Τάι τσι τσουάν μας γνωρίζει ένα αρχαίο χωριό με τους κατοίκους του να ζουν σε αρμονία με τη φύση και μεταξύ τους και να αντιμετωπίζουν τις εξωτερικές έχθρες, την ζωή, τον θάνατο, την αναζήτηση του Θεού, άμεσα και ολόψυχα, μέχρι που ανακαλύπτουν τον Θεό στο κέντρο τους και βιώνουν την ανάσταση. Στο τέλος ένωσε εμάς τους θεατές με τα μέλη του αρχαίου αυτού χωριού. Πολύ καλή ερμηνεία των συντελεστών της παράστασης.
Αξίζει να την απολαύσετε.

Ioanna Konstantinou 14.11.2018 | 16:35
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο έργο, που συνδυάζει το πολύ τρυφερό, αλλά και το δυναμικό. Πώς θα επιβιώσουν οι πιο ευαίσθητοι και αυτάρκεις άνθρωποι στην σκληρή, επιθετική και ανταγωνιστική σημερινή κοινωνία; Η μουσική, αλλά και το ται-τσι μας δείχνουν το δρόμο, παράλληλα το ταλέντο και η ευαισθησία των συντελεστών καθηλώνει.
Αξίζει σίγουρα τον κόπο να δει την παράσταση όχι μόνο ο ευαίσθητος, πληροφορημένος θεατρόφιλος, αλλά και το ευρύτερο κοινό.
Ioanna Konstantinou 14.11.2018 | 16:36
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΣΗΜΕΡΑ 13.8.2020

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CULTURE ΔΗΜΟΦΙΛΗ