Η τραγωδία αλλιώς

Η τραγωδία αλλιώς
ΚΩΜΩΔΙΑ
Συγγραφέας: Αθηνά Παππά- Νίκος Γιανόπουλος
Σκηνοθεσία: Αθηνά Παππά
Πρωταγωνιστούν: Ειρ. Καπελώνη, Ν. Τουλιάτος κ.α.
από 22/11 έως 28/12
Παρ.-Σαβ: 21:00, εισ.: από 12 ευρώ

Μια ομάδα καλλιτεχνών (ηθοποιών, χορευτών, εικαστικών) προσπαθεί να βρει τις ρίζες της και την εθνική της ταυτότητα, μέσα από την αρχαία ελληνική τραγωδία, αποδομώντας την και χτίζοντας την από την αρχή. Με σεβασμό και αγάπη στις αξίες οι οποίες συγκρούονται από τις κοινωνικό-πολιτικές συνθήκες της εποχής μας, οι ήρωες μας προσπαθούν να προσεγγίσουν την ταυτότητά τους, αλλά και να αποδεχθούν την ταυτότητα του «άλλου».

 

Έχουν αδυναμίες, πάθη, φόβους, ενοχές, εξαρτήσεις, αναζητούν εν αγωνίως τον έρωτα, τον οποίο κάποιες φορές απαρνιόνται, αλλά δε μπορούν να ξεφύγουν από αυτόν. Όπως και στην αρχαία ελληνική τραγωδία, οι πράξεις τους δείχνουν ηρωικές και ταυτόχρονα βαθιά ανθρώπινες. Οι εμβληματικές φιγούρες, μεταπλάθονται, χωρίς να χάνουν την έννοια και τη δύναμη της τραγικότητάς τους. Οι καλλιτέχνες προσπαθούν να εξιχνιάσουν την ανθρώπινη φύση των ηρώων και από τις κωμικοτραγικές καταστάσεις που εμπίπτουν, ερευνούν πειραματιζόμενοι με σκωπτική διάθεση την αλήθεια.

2 Σχόλια
avatar
Nikos90 22.11.2019 | 22:39


Ο κλαυσίγελος δεν είναι οι δυο όψεις της ζωής αλλά μια, όπου το γέλιο συνυπάρχει με το κλάμα και το ένα διαδέχεται το άλλο αενάως ως φύση μια. Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι το γνώριζαν, το αποδέχονταν, το ονόμασαν. Τραγωδία και κωμωδία συνυπάρχουν, αλληλεπικαλύπτονται, καθώς πραγματεύονται τα ιδία, τα καθημερινά και τα εξαιρετικά. Αυτή είναι η περιπέτεια μιας ομάδας ηθοποιών μεταξύ δυο παραστάσεων στα καμαρίνια του θεάτρου όπου ξεκουράζονται. Εκεί η επικαιρότητα μπερδεύεται με την ιστορία, η πραγματικότητα με το θέατρο, το γέλιο με το κλάμα και η προσβολή με την συγχώρεση, καθώς ξεδιπλώνονται οι ανθρώπινες ανάγκες και συμπεριφορές, που αν τις ξεγυμνώσουμε από τα εξωτερικά διακοσμητικά στοιχεία, - τοπικά, χρονικά, εθνικά, πολιτικά, ιδεολογικά και φυλετικά – είναι κοινά σε όλους μας από καταβολής της ανθρώπινης κοινωνίας, είναι στη φύση μας. Έρωτας, επικοινωνία, εξουσία, θάνατος, υστεροφημία. Αναδύονται συνοδευόμενα από προκαταλήψεις, φοβίες, ενοχές, αδυναμίες, εξαρτήσεις μέσα από μεγαλοστομίες, αναφορές, εξομολογήσεις, διαπιστώσεις, ερωτήματα, προσβολές.
Ένα θεατρικό παιχνίδι όπου νέα κείμενα παντρεύονται αποσπάσματα από το αρχαίο Θέατρο, άλλοτε με σκωπτικό τρόπο κι άλλοτε με δραματικό, με αντικρουόμενες κι αντιφατικές διαθέσεις και αναφορές την δική μας κοινωνικοπολιτική επικαιρότητα. και σύγχρονη ανθρώπινη συμπεριφορά.
avatar
ΓιανναΝ 1.12.2019 | 00:21
Μια ροκ εκδοχή για το αρχαίο θέατρο, χωρίς να ευτελιστούν οι πανανθρώπινες αξίες. Ευφάνταστη σκηνοθεσία, πολύ χιούμορ. Φρέσκια νεανική παράσταση. Εγώ κι οι φίλες μου περάσαμε πολύ καλά, γιατί βαριόμαστε με τις κλασικούρες.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

CULTURE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ