Έργο του Martin Whatson, στο Μαϊάμι των ΗΠΑ
Επιστολές

Ναι μεν φιλάνθρωποι,αλλά...

Γράφει ο Μύρος Ζέκα

 

Αρκετές εταιρίες συχνά χρησιμοποιούν ως μέσο τις φιλανθρωπικές δραστηριότητες για να αναδειχθούν και να κερδίσουν την εύνοια του κοινού.Ωστόσο, δεν τυγχάνουν οι προσπάθειες όλων των εταιριών της ίδιας ανταπόκρισης και αποδοχής. Τουναντίον, κάποιες από αυτές αποδοκιμάζονται.Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες οι οποίοι τους υποδεικνύουν ποια συμπεριφορά να ακολουθήσουν.Χαρακτηριστικά παραδείγματα της επιλεκτκότητας των ανθρώπων αποτελούν οι φιλανθρωπικές καμπάνιες της Εθνικής Τράπεζας και του Pornhub.

 

Ξεκινώντας από τα εγχώρια, πριν λίγους μήνες η Εθνική τράπεζα πραγματοποίησε μια φιλανθρωπική καμπάνια κατά την οποία δωριζόταν 0,50 ευρώ στο Κέντρο Ειδικής Φροντίδας  Παιδιών του Ναυτικού Νοσοκομείου για κάθε δημοσιέυση στο Facebook της φράσης irunmarathon.Όπως ήταν αναμενόμενο η ανταπόκριση του κόσμου ήταν ευρεία και έτσι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων έγραψε στο λογαριασμό του στο Facebook την προαναφερθείσα φράση.Ωστόσο, με μια μικρή έρευνα μπορούσε ο καθείς να ανακαλύψει πως τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι. Πιο συγκεκριμένα, η Εθνική τράπεζα είχε βάλει όριο τα 5,000 ευρώ για την καμπάνια αυτή,πράγμα το οποίο δε γνωστοποίησε στο κοινό με σκοπό τη μεγαλύτερη δυνατή διαφήμιση. Πάρ' όλα αυτά, η μεγαλειώδης πράξη της φιλανθρωπίας αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός παρά την τυχόν ύπαρξη ''δόλου''. Δεν πρέπει φυσικά να ξεχνάμε πως και αυτό ήταν ένα διαφημιστικό τρικ το οποίο φάνηκε να πετυχαίνει το σκοπό του αναλογιζόμενοι την ανταπόκριση του κόσμου.

 

Από την άλλη πλευρά, εδώ και λίγα χρόνια η πορνογραφική ιστοσελίδα Pornhub πραγματοποιεί αρκετές φιλανθρωπικές και οικολογικές δραστηριότητες.Συγκεκριμένα, η ιστοσελίδα ανακοίνωσε πως προσφέρει 1 σεντ για κάθε 30 views κάποιων βίντεο.  Παρά το γεγονός αυτό πολλά ιδρύματα αρνήθηκαν να δεχτούν την οικονομική υποστήριξη από την εν λόγω ιστοσελίδα χρησιμοποιώντας διάφορα επιχειρήματα.Ένα από αυτά ήταν αυτό που προέβαλε το Susan G. Komen Foundation For The Cure το οποίο αρνήθηκε τα χρήματα δηλώνοντας πως δεν είναι εξοικειωμένοι με την ιστοσελίδα και δεν θέλουν τα χρήματά τους.Ανάλογη αντιμετώπιση εισέπραξε η ιστοσελίδα από το The National center Of Sexual Exploitation (NCOSE) το οποίο ισχυρίστηε πως η ενέργεια του Pornhub είναι μια φανερή προσπάθεια εκμετάλλευσης οικονομικά ασθενέστερων νέων.Παρά την καχυποψία που εισέπραξε η ιστοσελίδα αποτελεί γεγονός ότι πάνω από 13.000 δένδρα φυτεύτηκαν χάρη στο Pornhub και δόθηκαν επίσης πάνω από 75.000 ευρώ για έρευνα για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.Παράλληλα χορηγούνται και υποτροφίες σε νέους για να μπορέσουν να σπουδάσουν.

 

Στο σημείο αυτό γεννιέται το ερώτημα ''Γιατί να δεχόμαστε τα χρήματα της Εθνικής τράπεζας και όχι αυτά του Pornhub;''. Βέβαια δεν μπορεί να υπάρξει μια απόλυτη σύγκριση ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις καθώς διαφέρει ο χωροχρόνος. Μπορούμε όμως να διατυπώσουμε κάποια συμπεράσματα για τη στάση αυτή της κοινωνίας. Αρχικά, πολλοί άνθρωποι εγκλωβίζονται από μια ηθική η οποία καθίσταται αποτρεπτική σε διάφορους τομείς. Είναι λοιπόν φανερή η επίδραση των θρησκειών στην προκειμένη περίπτωση καθώς όλες οι θρησκείες του κόσμου αντικρούουν την πορνογραφία.Αυτή η ιδέα έχει εμφυτευθεί και σε πολλούς πολίτες οι οποίοι δέχονται αβασάνιστα τις θρησκευτικές επιταγές.

 

Βέβαια, η έννοια της ηθικής αποκτά διαφορετική υπόσταση από άνθρωπο σε άνθρωπο.Επίσης,τα θέματα σεξ και πορνό αποτελούν ταμπού ακόμη και στην εποχή μας και γι'αυτό παρατηρείται έντονη αποστασιοποίηση των συντηρητικών ιδίως κοινωνιών από αυτά. Έτσι, γίνεται κατανοητό γιατί τα 5.000 ευρώ της Εθνικής τράπεζας αντιμετώπισαν ευήκοα ώτα σε αντίθεση με τα πολύ περισσότερα του Pornhub τα οποίο συνάντησαν σε πολλές περιπτώσεις τοίχους. Ολοκληρώνοντας,αξίζει να επισημανθεί πως οι εταιρίες που αναφέρθηκαν χρησιμοποιήθηκαν ενδεικτικά και πως σκοπός του άρθρου είναι να καταδείξει την αλλόκοτη ορισμένες φορές συμπεριφορά της κοινωνίας.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ: Ο Χρήστος Νικολόπουλος γράφει για τον νέο οργανισμό διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων

Επιστολές Από την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ: Ο Χρήστος Νικολόπουλος γράφει για τον νέο οργανισμό διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων

6.3.2020
Απάντηση στο άρθρο του Στάθη Τσαγκαρουσιάνου «Η Ελλάδα του fixer»

Επιστολές Απάντηση στο άρθρο του Στάθη Τσαγκαρουσιάνου «Η Ελλάδα του fixer»

6.7.2018
Αρχαιότητες- ανευσεβής σφετερισμός

Επιστολές Αρχαιότητες- ανευσεβής σφετερισμός

12.4.2018
One Kleomenous* ή προς μία Ελληνική αρχιτεκτονική

Επιστολές One Kleomenous* ή προς μία Ελληνική αρχιτεκτονική

10.1.2018
Άγγελος Παπαδημητρίου υπέρ Λένας Κιτσοπούλου

Επιστολές Άγγελος Παπαδημητρίου υπέρ Λένας Κιτσοπούλου

24.12.2017
 Επιστολή μιας μητέρας προς τον υπουργό παιδείας

Επιστολές Επιστολή μιας μητέρας προς τον υπουργό παιδείας

3.4.2017
Κι άλλη μια απάντηση για τις χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος

Επιστολές Κι άλλη μια απάντηση για τις χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος

31.3.2017
Μια απάντηση για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, από μία υπάλληλό της

Επιστολές Μια απάντηση για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, από μία υπάλληλό της

29.3.2017
Μισές αλήθειες για τη φύλαξη ομφαλικού αίματος, από τη Διευθύντρια της Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης.

Επιστολές Μισές αλήθειες για τη φύλαξη ομφαλικού αίματος, από τη Διευθύντρια της Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης.

24.2.2017
Η απάντησή μου στον Νίκο Παππά για το πότε ήταν καλύτερη η ζωή μας

Επιστολές Η απάντησή μου στον Νίκο Παππά για το πότε ήταν καλύτερη η ζωή μας

4.1.2017
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

LIFOLAND ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ