Ο ναός-μινιατούρα που μόλις έχει ανασυρθεί από τον ειδικό θάλαμο, όπου φυλάσσεται τα τελευταία 25 χρόνια./ Φωτο: Domkapitel Aachen
It's Viral

Αγία Κορόνα: Ανασύρθηκαν σε καθεδρικό ναό της Γερμανίας τα λείψανα της πιο επίκαιρης Αγίας των τελευταίων ημερών

Η ιστορία της προστάτιδας των επιδημιών που έχει γίνει viral λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού

Στον καθεδρικό ναό του Άαχεν στη Γερμανία ανασύρθηκαν από τον ειδικό θάλαμο, όπου φυλάσσονται, τα λείψανα της πιο επίκαιρης Αγίας αυτή την περίοδο, της Αγίας Κορόνας, που θεωρείται προστάτιδα από τις επιδημίες αλλά και των ξυλοκόπων.


Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, ο ναός είχε προγραμματίσει, πριν από την παγκόσμια εξάπλωση του κορωνοϊού, να εκθέσει τα λείψανα της Αγίας φέτος το καλοκαίρι, στα πλαίσια μιας έκθεσης που θα γίνει για τη χειροτεχνία χρυσού. «Είχαμε ανασύρει τον ναό λίγο νωρίτερα απ' ότι είχε προγραμματιστεί και τώρα αναμένουμε πως θα υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον λόγω του ιού», ανέφερε σε δήλωσή της η εκπρόσωπος του καθεδρικού ναού, Ντανιέλα Λόεβενιτς.

 

Φωτο: Domkapitel Aachen


Παρόλο που προς το παρόν παραμένει άγνωστο το εάν και πότε θα υλοποιηθεί η συγκεκριμένη έκθεση, ένας συντηρητής έχει καθαρίσει σχολαστικά τον ναό-μινιατούρα, προκειμένου να είναι έτοιμος για έκθεση, όταν τελειώσει η πανδημία.

Η Κορόνα εκτιμάται πως ήταν μόλις 16 ετών, όταν εκτελέστηκε από τους Ρωμαίους στη Συρία, και μαρτύρησε για την πίστη της, αφού πρώτα είχε παρευρεθεί στον επίσης μαρτυρικό θάνατο του Αγίου Βίκτορα. Με βάση την χριστιανική παράδοση, υπέστη φρικτό θάνατο αφού οι Ρωμαίοι την έδεσαν σε δύο φοίνικες, που πρώτα τους είχαν λυγίσει προς την πλευρά της, και στη συνέχεια τους απελευθέρωσαν διαμελίζοντας το κορμί της.

 

Φωτο: Domkapitel Aachen


«Αυτή είναι μια πολύ φρικτή ιστορία και εξαιτίας αυτής, η Κορόνα έγινε και προστάτιδα των ξυλοκόπων» αναφέρει η Μπριγκίτε Φαλκ, υπεύθυνη του θησαυροφυλακίου του καθεδρικού ναού του Άαχεν, προσθέτοντας ότι από τύχη έγινε και προστάτιδα Αγία για τις επιδημίες.

 

Σύμφωνα με τους New York Times, τα λείψανα της Αγίας Κορόνας μεταφέρθηκαν στον καθεδρικό ναό του Άαχεν το 997 από τον Όθωνα Γ' της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Αρχικά φυλάσσονταν σε έναν τάφο στον ρωμαιοκαθολικό, καθεδρικό ναό, που χτίστηκε από τον Καρλομάγνο το 803, πριν τελικά αποθηκευτούν στον περίτεχνο θάλαμο τον 20ο αιώνα.

 

Φωτο: Domkapitel Aachen


Πάντως, οι υπεύθυνοι του ναού τονίζουν ότι η Αγία Κορόνα είναι προστάτιδα για όλες τις επιδημίες και φυσικά όχι μόνο για τον κορωνοϊό, ο οποίος έχει την συγκεκριμένη ονομασία, επειδή στο μικροσκόπιο μοιάζει με σφαίρα που περιβάλλεται από άλλα μικρά σφαιρίδια, τα οποία φαίνεται σαν να σχηματίζουν ένα στέμμα.

 

Με πληροφορίες από Hyperallargic/ HuffPost

 

 

It's Viral
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

LIFOLAND ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ