Ο μύθος των δυνατών
YouSendIt!

Ο μύθος των δυνατών

Aπό την αναγνώστρια της lifoland, Πολυξένη Βακιρλή Γιαννακοπούλου.

Παντού χώνεται αυτός ο μυστήριος ιός, από τα παλάτια των βασιλιάδων και τις πολυτελείς κατοικίες των πρωθυπουργών έως τα χαμόσπιτα των φτωχών ανθρώπων του πλανήτη. Παντού και αδιακρίτως. Δεν βλέπει ούτε τις θωρακισμένες πόρτες ασφαλείας ούτε φοβάται τις στριγγλιές των συναγερμών. Περνάει μέσα από σιδερόφρακτες αυλές, ξεγελώντας πάνοπλους φρουρούς, με την ίδια ευκολία που πηδάει τους αυτοσχέδιους φράχτες των φτωχικών σπιτιών της υπαίθρου ή των λαϊκών γειτονιών.Ανάβουν οι πλούσιοι τους προβολείς τους μήπως και τον τυφλώσουν, τον φοβερίζουν οι αυλικοί τους αλλά αυτός τίποτα, Απτόητος, ένας μικρός θρασύς εισβολέας, αόρατος αλλά και ορατός μέσα από τα εγκλήματά του κατά της ανθρωπότητας.


Ποιο διεθνές δικαστήριο θα σταθεί δυνατόν να τον καταδικάσει; Οι άνθρωποι προσπάθησαν μετά από μεγάλους πολέμους να επιδικάσουν ευθύνες ανάλογες στους συμπλεκομένους αντιπάλους, να επιβάλουν κυρώσεις, να κάνουν τα κράτη τον απολογισμό τους και να βάλουν νέα θεμέλια για μια ειρηνική ζωή απ' την αρχή. Σπονδές τριακοντούτεις επέβαλαν οι Αθηναίοι μετά το τέλος του λεγόμενου μικρού Πελοποννησιακού πολέμου το 445 πχ. και οι νεώτεροι Ευρωπαίοι συγκρότησαν την κοινωνία των εθνών ΚΤΕ, μετά το τέλος του μεγάλου πολέμου ή τον οργανισμό ηνωμένων εθνών ΟΗΕ μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου. Απέναντι όμως σε έναν εχθρό καθολικό και αόρατο, μη χειροπιαστό, όπως ο ιός, άλλες συνθήκες υφίστανται.

 

Πολλοί αναφέρονται στην εκδικητικόητα της φύσης που αντιδρά βίαια κι αυτή στις βιαιότητες που της ασκούνται από τη μεριά μας. Άλλοι πάλι συνωμοσιολογώντας αναφέρονται σε βιολογικό πόλεμο και σε σκόπιμη κατασκευή του ιού, κατηγορώντας οι υπερδυνάμεις της οικονομίας, η μια την άλλη.Όποια εκδοχή και να πιστεύει κανείς, είναι γεγονός ότι ο μύθος του υπερδυνατού ανθρώπου έχει καταρρεύσει. Ο σύγχρονος άνθρωπος του πλανήτη από τη Νέα Υόρκη ως το τελευταίο χωριό οποιουδήποτε προσβεβλημένου κράτους, κατακλύζεται κυριολεκτικά "από σοκ και δέος". Πολιτικοί ηγέτες που προσπάθησαν να υποτιμήσουν την κατάσταση, αναθεώρησαν τη στάση τους εντός ολίγων ημερών. Δεν υπάρχουν απέναντι στην απειλή αυτή ισχυρά και ανίσχυρα κράτη, φτωχά και ανεπτυγμένα. Όπως δεν υπάρχουν ευάλωτες και μη ευάλωτες ομάδες ανθρώπων. Με τα γεγονότα να εξελίσσονται δραματικά σε κάποιες χώρες της Ευρώπης κυρίως αλλά και στις ΗΠΑ και την Κίνα νωρίτερα, πληροφορούμαστε ολοένα και περισσότερα στοιχεία για την επιθετικότητα του ιού.


Καμιά πληθυσμιακή ομάδα λοιπόν δεν είναι άτρωτη απλά υπάρχουν κάποιες που είναι περισσότερο ευάλωτες από τις άλλες.
Αντιλαμβανόμαστε επομένως πως όλοι στεκόμαστε το ίδιο αδύναμοι μπροστά στον ιό που επιτίθεται αδιάκριτα. Ο άνθρωπος δυστυχώς βρέθηκε απροετοίμαστος για μια τέτοια απειλή κι ας είχαν γίνει σχέδια επί χάρτου.Ίσως οι επιδημίες να είχαν ξεχαστεί ή ίσως οι υπερφίαλες εξουσίες των καιρών μας να θεωρούσαν τα κράτη τους άτρωτα και τους πολίτες τους πέραν πάσης πιθανότητας προσβολής από έναν τέτοιο κίνδυνο. Η συμπεριφορά αυτού όμως του μικροσκοπικού όντος ήρθε να μας δείξει ότι όλοι είμαστε ίσοι, μηδενός εξαιρουμένου.

 

Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

LIFOLAND ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ