Κενόν μήνυμα

Η πολιτική μολύνει. Όσοι ανέλαβαν κυβερνητικά αξιώματα θεωρούνται ύποπτοι και «μεταχειρισμένοι», εξού και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διορίζει νέα πρόσωπα. Φρεσκότερος όλων ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, νέος εκπρόσωπος Τύπου, που αν και δεν είναι παιδαρέλι (48 ετών), συγκαταλέγεται στους «νέους» του κινήματος.
ΑΠΟ ΤΗ ΛΩΡΗ ΚΕΖΑ
3.4.2008

Ο ορισμός της νεότητας έχει πρωτίστως να κάνει με τις αποστάσεις από τη δημοσιότητα, τη διαβίωση σε διακριτική αφάνεια και δευτερευόντως με την ηλικία. Έτσι ο τύπος του «νέου» που προωθείται είναι άτομο με γερές σπουδές, με θητεία σε διάφορα σοβαρά πόστα, κοινωνική εμπειρία και διεθνείς επαγγελματικές περατζάδες. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου όπως και ο Γ. Ραγκούσης ανήκουν στην κατηγορία των προσηνών που, πέρα από τα όποια αξιοθαύμαστα στοιχεία βιογραφικού, διαθέτουν ευγένεια όψης, είναι οικογενειάρχες και δείχνουν φρόνιμοι. Δηλαδή είναι μακριά από τη μυθολογία προηγούμενων βουλευτικών γενεών για τις οποίες έχουν μείνει ιστορίες με ζεμπεκιές, γυναίκες, πόκα και ουίσκι.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν ήταν άγνωστος στο Νομό Κοζάνης, όπου εξελέγη στις πρόσφατες εκλογές. Ήταν η τρίτη φορά που έθεσε υποψηφιότητα στην περιφέρεια του θείου του Μιχάλη, του υπουργού της Νέας Δημοκρατίας. Δεν ήταν άγνωστος ούτε μέσα στο ΠΑΣΟΚ, καθώς για ένα διάστημα είχε γραφείο στο Μαξίμου, ως σημιτικός σύμβουλος. Με διδακτορικό από το LSE και δεκαετή εμπειρία στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στη Γαλλία, είχε όλα τα φόντα για να πάρει μέρος στον εκσυγχρονισμό της βαλκανικής απόληξης. Υπηρέτησε τα οράματα του Σημίτη από διάφορες θέσεις και, όταν άλλαξαν τα πράγματα στο κόμμα, δεν χάθηκε. Έγινε και πάλι χρήσιμος ως οικονομικός σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου. Ήρθε λοιπόν η ώρα να αξιοποιηθεί ένα ακόμη comme il faut στέλεχος από τον πάγκο της Χαριλάου Τρικούπη.

Ο νέος εκπρόσωπος Τύπου αναλαμβάνει καθήκοντα σε μια πολύ ενδιαφέρουσα στιγμή. Το κόμμα του δεν έχει προσδιορίσει ακόμη το πολιτικό στίγμα, με το συνέδριο να έχει λειτουργήσει ως αναμάσημα των τελευταίων μηνών. Αυτήν τη στιγμή ουδείς γνωρίζει αν πρόκειται για σχήμα κεντρώο με αριστερές τάσεις ή δεξιό με σοσιαλίζον παρελθόν. Τα υποτιθέμενα πρωτοκλασάτα στελέχη έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους και τηρούν στάση αναμονής, ο Βενιζέλος ρίχνει τους τόνους επειδή προφανώς έχει κάτι άλλο στο μυαλό του, ενώ ο πρόεδρος ξαφνικά αγρίεψε. Το όλον ΠΑΣΟΚ πάντως λειτουργεί με καθυστέρηση, ακολουθεί την επικαιρότητα και κατά κοινή ομολογία σύρεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, ακόμη κι αν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει αντανακλαστικά, ακόμη κι αν είναι ο ευφυέστερος μεταξύ ευφυών, θα δυσκολευτεί να φέρει επιτυχώς σε πέρας το έργο του. Το ΠΑΣΟΚ ζει την πιο ασαφή περίοδό του, οπότε όσο ωραία και να τα λέει ο εκπρόσωπός του, θα έχει πρόβλημα: Δεν θα λέει τίποτε. Το μήνυμα είναι κενό περιεχομένου, τουλάχιστον προς το παρόν.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια