Super Idol

Όπως η Βέφα Αλεξιάδου, έτσι και ο Άνθιμος είναι ένας άμισθος παίκτης των μίντια. Μια απλή διασημότητα που θέλει να γίνει σταρ. Στον αντίποδα, ο Ιερώνυμος κερδίζει το σεβασμό πιστών τε και πόρνων.
ΑΠΟ ΤΗ ΛΩΡΗ ΚΕΖΑ
10.4.2008

Ο Άνθιμος θα μπορούσε να έχει λαμπρή καριέρα αν γινόταν δημοσιογράφος: Έχει άποψη για τα πάντα, λατρεύει τη δημοσιότητα, κατέχει την τέχνη της κριτικής και της ειρωνείας. Αν ήταν επαγγελματίας σχολιαστής σε τηλεπαράθυρο, θα τους είχε κάνει σκόνη τους Τράγκες και τους Κακαουνάκηδες. Έτσι που τα έφερε η ζωή, ο μόνος θεσμικός ρόλος του Άνθιμου σε μέσο ενημέρωσης είναι αυτός του ιδρυτού του περιοδικού «Ευλογία». Το ότι κάνει διαρκώς δηλώσεις έξω από τους ναούς, το ότι μαγνητοσκοπεί τα κηρύγματα εντός των και ακόμη ότι βρίσκεται πολλές φορές την εβδομάδα έμπροσθεν μικροφώνου δεν του προσδίδουν κάποιο σοβαρό ρόλο. Απλά τον καθιστούν άμισθο παίκτη των μίντια, μια διασημότητα του τηλεκοντρόλ, όπως ακριβώς τον Παναγιώτη Ψωμιάδη. Όπως ακριβώς τη Βέφα Αλεξιάδου, για την οποία είχε κάποτε γίνει γνωστό ότι δεν πληρώνεται, αλλά είναι ικανοποιημένη από τα παράλληλα εμπορικά οφέλη των εμφανίσεών της.

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης πρωταγωνίστησε το τελευταίο διάστημα σε δυο δημόσιες συζητήσεις. Για το Σκοπιανό, με εθνικιστικές κορώνες που δεν έπεισαν και πολύ κόσμο και στα περί συμφώνου συμβίωσης, με ηθικοπλαστικές ριπές ενάντια σε όσους έχουν επιλέξει έναν άλλο τρόπο ζωής. Η απομόνωσή του από την κοινωνία είναι δυσανάλογη με τις δυνατότητες που του δίδονται για να προσελκύσει κόσμο. Στο κομμάτι των πολιτικών-διεθνών σχέσεων δεν κατάφερε να πείσει και πολύ κόσμο, εξού και η περίφημη συγκέντρωση διαμαρτυρίας υπήρξε ισχνή, δίχως παλμό. Για τον πολιτικό γάμο και τις εκτιμήσεις περί πόρνων προκάλεσε τη θυμηδία του πανελληνίου - εξαιρουμένων γραιών που κοινωνούν τακτικά, νυμφευμένων ομοφυλόφιλων που βασανίζονται κι εφήβων κατηχητικού που κοντεύουν να εκραγούν από την εγκράτεια.

Είναι προφανές ότι στην ευρύτερη κοινωνία ο Άνθιμος δεν θα πάρει θέση Χριστόδουλου. Αυτό που δεν έχει καταλάβει είναι ότι για να γίνει κάποιος λαοφιλής, για να καταφέρει να μαζέψει ένα εκατομμύριο κόσμο και πολλαπλάσιες υπογραφές, πρέπει να έχει λόγο αγάπης. Ο Άνθιμος ο Τιμωρός, ο Άνθιμος έτοιμος να ρίξει κεραυνούς στους άπιστους, δεν θα δει ποτέ το όνομά του ανάμεσα στους δημοφιλέστερους της δημόσιας ζωής. Αυτά είναι παιχνίδια που έχουν αποτέλεσμα μόνο όταν παίζεις βάσει κανόνων επικοινωνίας. Ο Άνθιμος έχει την τύχη των πολιτευτών του ΛΑΟΣ, οι οποίοι παρ' όλο τον τηλεοπτικό χρόνο που αφειδώς τους παραχωρείται, παρά την καθημερινή εισβολή τους σε κάθε σπιτικό μέσω ειδήσεων, παραμένουν σταθεροί στο μικρό ποσοστό τους.

Στον αντίποδα του wannabe a star μητροπολίτη, υπάρχει και εκείνος που επελέγη ως αρχιεπίσκοπος. Κοντεύουμε να ξεχάσουμε ποιος είναι ο εκλεκτός της Ιεράς Συνόδου. Ο Ιερώνυμος δεν κάνει σταριλίκια. Δεν θα χτίσει γκράντε καθεδρικό ναό - θα δώσει τα χρήματα σε ιδρύματα. Δεν κατοίκησε την έπαυλη που συνοδεύει το αξίωμα - προτίμησε κελί. Δεν βγαίνει στα κανάλια να δίνει παραστάσεις. Με λίγες και μετρημένες ανακοινώσεις, παραμένει στην αφάνεια. Δεν είναι ο ηγέτης που θα κουνήσει το χέρι στα μπαλκόνια και θα σείονται οι πιστοί με ιαχές. Κερδίζει όμως κάτι άλλο: το σεβασμό, πιστών τε και πόρνων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
1 Σχόλια
avatar
Κάτσε Καλά ! 12.4.2008 | 23:47
Συγχαρητήρια! Ξαναγύρισες σε εύστοχα (και κοφτερά) σχόλια. Μετά από το άρθρο για το κάπνισμα, είχα αρχίσει να ανησυχώ.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια