Τίτλος στην κατάθλιψη

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας Αμφιβολία Τζον Πάτρικ Σάνλεϊ μιλάει για την υποψήφια για Όσκαρ ταινία του, για πρώτη φορά μέσω μιας virtual συνέντευξης, απαντώντας συγχρονικά σε ερωτήσεις που του έθεσαν δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο - και εμείς από τη LifO.
14.5.2009

» Μετά το κοπιαστικό γύρισμα της ταινίας μου Ο Τζο και το Ηφαίστειο, το μόνο που ήθελα ήταν να πάω σπίτι μου και να ξεκουραστώ αλλά και να επιστρέψω στις θεατρικές μου ρίζες και να γράψω έργα για τη σκηνή. Υιοθέτησα δυο παιδιά και έπρεπε να αντιμετωπίσω προχωρημένο γλαύκωμα και στα δυο μου μάτια. Αυτή η πάθηση μού προκάλεσε παροδική τύφλωση και χρειάστηκα πολλές επεμβάσεις στο χειρουργείο. Το θεατρικό μου Αμφιβολία ήταν εμπορικό φαινόμενο και, όταν ο παραγωγός Σκοτ Ρούντιν μού πρότεινε να το γυρίσω σε ταινία, αποδέχτηκα την πρόκληση.

»Έγραψα την Αμφιβολία κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ. Άκουγα ανθρώπους, ειδικούς και εμπλεκόμενους αλλά και άσχετους, να μιλούν στην τηλεόραση για την επέμβαση με τέτοια βεβαιότητα που έπαθα κατάθλιψη. Απλώς έβαλα τίτλο στην κατάθλιψή μου. Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό, σκάνδαλο ή φήμη που ενέπνευσε το έργο.

»Η πρώτη δυσκολία ήταν να μετατρέψω ένα έργο τεσσάρων χαρακτήρων σε σενάριο. Έχουν αλλάξει πολλά από την εποχή του Inherit the Wind. Η λύση ήταν να μη διαφοροποιήσω σε τίποτε τη δομή και να προσθέσω τους ανθρώπους για τους οποίους οι βασικοί πρωταγωνιστές διαφωνούσαν. Συμπεριέλαβα τα παιδιά, για τα οποία έγινε μεγάλο θέμα, την εκκλησία, την κατήχηση και την εργατική γειτονιά. Με τον οπερατέρ Ρότζερ Ντίκινς, ένα λιγομίλητο, πανέξυπνο επαγγελματία, κινηθήκαμε γύρω από τους πρωταγωνιστές. Αυτοί ήταν το όπλο μας για να αφηγηθούμε την ιστορία μας.

»Η αμφιβολία είναι μια ανοιχτή πόρτα. Η σιγουριά ένα κλειστό παράθυρο. Βρίσκω απείρως πιο ενδιαφέρουσα μια ανοιχτή πόρτα.

»Το background της ιστορίας αυτής είναι ακριβές σε σχέση με τα παιδικά μου βιώματα. Η δράση είναι φτιαγμένη από φανταστικό υλικό. Η περίοδος είναι σεταρισμένη στο 1964, γιατί τότε ήρθαν οι μεγάλες αλλαγές. Δεν μπορείς ποτέ να επιστρέψεις στο παρελθόν, αλλά τίποτε δεν χάνεται. Η ιστορία του ανθρώπινου γένους τροφοδοτεί κάθε μας πράξη. Οι αλλαγές που συμβαίνουν τώρα στον κόσμο μας έχουν την ανάγκη να αναπνεύσουν αλλά θα χυθεί αίμα, το θεωρώ σίγουρο.

»Η Μέριλ Στριπ, ο Φίλιπ Σίμουρ Χόφμαν και η Έιμι Άνταμς είχαν δει το έργο στο θέατρο. Η Βαϊόλα Ντέιβις όχι. Το να μαζέψουμε το επιτελείο ήταν αξιοσημείωτα εύκολο. Η Στριπ είπε ναι αμέσως. Ο Χόφμαν έκανε μια μέρα να το σκεφτεί. Η Άνταμς ήρθε και μου ζήτησε το ρόλο. Η κυρία Ντέιβις έπρεπε να κάνει τεστ για να αποδείξει πως μπορεί να κερδίσει το ρόλο της κυρίας Μίλερ. Το συνεργείο συγκινήθηκε τόσο εμφανώς από τη δοκιμαστική ερμηνεία της, που δεν υπήρχε περίπτωση ο χαρακτήρας να καταλήξει σε κάποια άλλη.

»Δεν με στενοχωρεί καθόλου το να σκηνοθετώ. Ούτε με κουράζει. Φυσικά και κάποιος άλλος θα μπορούσε να είχε σκηνοθετήσει την Αμφιβολία. Ενδέχεται να ήταν καλύτερη, αλλά δεν θα έμοιαζε καθόλου με τη δική μου εκδοχή.

»Όταν κέρδισα το βραβείο Πούλιτζερ, ένιωσα ανάταση, ήταν κάτι το φανταστικό. Δεν κάθεσαι να περιμένεις να ανοίξει ο φάκελος, όπως στα Όσκαρ. Ξέρεις ότι έχεις κερδίσει και τρως και το ωραίο φαγητό που σου προσφέρουν. Τα Όσκαρ μού προκαλούν στρες. Έπρεπε να κάθομαι σε μια καρέκλα και να περιμένω πότε θα κληρώσει η κατηγορία μου, τότε που κέρδισα στο Κάτω από τη Λάμψη του Φεγγαριού. Επίσης, αναγκάστηκα να μεταβώ στο Λος Άντζελες. Για το Πούλιτζερ οδήγησα λίγα χιλιόμετρα βορείως. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Κολούμπια μού παρέδωσε το βραβείο. Στα Όσκαρ, το αγαλματάκι μου το ενεχείρισαν ο Γκρέγκορι Πεκ και η Όντρεϊ Χέμπορν. Άρα, ήταν καλύτερα!

»Στη σκηνή της μεγάλης αντιπαράθεσης της Στριπ με τον Χόφμαν, η Μέριλ συνέχισε, στην ερώτηση του ιερέα «Εσύ έχεις κάνει κάτι κακό;», να απαντά εκτός κειμένου. Η εξομολόγησή της με ξάφνιασε, αλλά μου άρεσε πολύ και την κράτησα. Η Μέριλ είναι τελείως «σκηνοθετήσιμη», ζωηρή, φιλομαθής και τις μισές φορές δεν ξέρει ακριβώς προς τα πού βαδίζει. Γι' αυτό και της αρέσει ακόμη η δουλειά της

Η «Αμφιβολία» θα κυκλοφορήσει σύντομα σε DVD από την Audiovisual.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια