Απαντήσεις σε όλες ανεξαιρέτως τις ερωτήσεις σας στο rika@lifo.gr
ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΚΑ ΒΑΓΙΑΝΝΗ
21.4.2010
1Πού βρισκόσουν τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου 1967;(οldvic0)

Ήμουν στο κρεβατάκι μου. Είχε κάγκελα. Θυμάμαι ότι ξύπνησα από τον ήλιο που έμπαινε από το δωμάτιο και τη φασαρία στο σπίτι· ήταν παράξενο, γιατί και οι γονείς μου κοιμόντουσαν συνήθως μέχρι πολύ αργά. Η μαμά μπήκε στο δωμάτιο και μου είπε «ξύπνα, έγινε πόλεμος». Τη ρώτησα πού ήταν ο πόλεμος και μου είπε «δεν είναι εδώ, είναι στα βουνά». Πήγα να μείνω με τη γιαγιά λίγες μέρες. Παράξενο που ρώτησες. Ήμουν τριών. Για μένα, είναι η πρώτη μου καθαρή παιδική ανάμνηση.

2Τι διαφορά έχει η στάχτη από τη μπούρμπερη; Exoysiodotisssi

H μπούρμπερη, που θα μπορούσε να λέγεται και πούλμπελη, είναι σκόνη από μπαρούτι. Προέχεται από το pulpus, δηλαδή τον πολτό, την πούλπα. Ένα από τα παράγωγά της είναι και η «πούδρα». Στην πραγματικότητα πρόκειται γι' αυτή την μπαρουτοκαπνιά που αφήνει πίσω του ένα πυροβόλο παλιάς εποχής, όταν χρησιμοποιείται. Τολμώ να υποθέσω ότι έχεις επηρεαστεί από το σκάσιμο του ηφαιστείου, οπότε να προσθέσω, αν και δεν ρώτησες, ότι αυτό που αμόλησε (μεταξύ άλλων) το ισλανδικό θηρίο είναι μόνο στάχτη. Χωρίς μπούρμπερη.

3Γνωρίζετε αν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για το ποσοστό ομοφυλόφιλων ιερωμένων; (εξαιρούνται οι καλόγεροι) Πέτρος Ν.

Όχι, δεν γνωρίζω. Από όσο είμαι σε θέση να ξέρω, τέτοια στατιστικά δεν υπάρχουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Έχουν γίνει όμως κάποιες έρευνες στον καθολικό κλήρο από κοσμικούς αναλυτές και καμία από αυτές δεν αναγνωρίζεται από την επίσημη Έδρα. Ακόμα όμως και οι έρευνες αυτές παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις (υπάρχουν εκτιμήσεις που αναφέρουν ποσοστά ομοφυλοφιλίας στον υποχρεωτικά άγαμο καθολικό κλήρο μέχρι και 85%). Τώρα, αν ήθελα να αστεϊστώ, που δεν θέλω καθόλου, θα δανειζόμουν την απάντηση του προέδρου του Ιράν, όταν του ζητήθηκε, σε συνέλευση των φοιτητών του Κολούμπια, να σχολιάσει τις διώξεις ομοφυλοφίλων στη χώρα του. Ο πρόεδρος κοίταξε στα μάτια δύο χιλιάδες ακαδημαϊκούς και τους απάντησε σοβαρότατα ότι «στη χώρα του δεν διώκονται οι ομοφυλόφιλοι, γιατί, απλούστατα, δεν υπάρχουν». Τα ηχηρά γέλια του ακροατηρίου μεταδόθηκαν στα τηλεοπτικά δίκτυα όλης της Οικουμένης.

4Μπορεί μια γυναίκα να έχει ονείρωξη και να ολοκληρώσει στον ύπνο της; Xristos K.

Αυτό που είναι απολύτως βέβαιο είναι ότι οι γυναίκες βλέπουν συχνά και έντονα ερωτικά όνειρα. Για την απάντηση στην ερώτησή σου θα μου επιτρέψεις να είμαι λίγο διστακτική: πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι τους συμβαίνει. Η μεγάλη σεξουαλική έρευνα-ορόσημο των Kinsey, Pomeroy, που εκδόθηκε το'53, μιλάει για ένα ποσοστό 40% των γυναικών που έχουν βιώσει τον λεγόμενο «νυχτερινό οργασμό». Από τότε, όμως, έχουν δει το φως και άλλες έρευνες. Μερικές απ' αυτές φτάνουν μέχρι να αμφισβητήσουν εντελώς την εκδήλωση αυτόματου οργασμού κατά τη διάρκεια της νύχτας από γυναίκες και, σε κάθε περίπτωση, διαχωρίζουν το φαινόμενο από το ξεκάθαρο αντρικό ερωτικό όνειρο, που αφήνει πίσω του σαφή ίχνη. Τι να πεις; Ακόμα και κοιμισμένες, οι γυναίκες δεν είμαστε σε θέση να απαντήσουμε με ένα απλό «ναι», ή «ένα ξεκάθαρο «όχι» σε κάτι τόσο απλό. Μυστήρια τρένα οι γκόμενες.

5Πριν 5-6 χρόνια σε είχα δει σε ένα σπίτι στην Τζιά, όπου γινόταν πάρτι γενεθλίων το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Εγώ ήμουν εκεί χωρίς να ξέρω τον ιδιοκτήτη και έφυγα χωρίς να ρωτήσω. Μήπως τον ξέρεις; Mάνος

Δεν ήταν γενέθλια, ήταν ονομαστική εορτή. To πάρτι συνδιοργάνωσαν ο γιατρός Κωνσταντίνος Κανελλάκης μαζί με τον δημοσιογράφο και φίλο του Γιώργο Χαρβαλιά, σημερινό διευθυντή του «Έθνους». Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος εκείνη τη χρονιά συνέπιπτε με τη γιορτή Κωνσταντίνου και Ελένης, με μια τρελή φεγγαράδα, καθώς και με μια συγκλονιστική κυκλαδίτικη καλοκαιριά. Η βραδιά συγκαταλέγεται στο top ten των πάρτι που έχω πάει στη ζωή μου - κι έχω πάει σε κάμποσα.

Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια