Οι αγκιτάτορες

Φυλάξου από αυτούς που «θέλουν το καλό σου».
31.8.2011

Σε ένα σκοτεινό δωμάτιο της Neue Nationalgalerie, στο Βερολίνο, υπάρχει μια έκθεση για την τέχνη στα χρόνια πριν από την άνοδο του Χίτλερ στην Εξουσία. Την είδα πριν από 3-4 εβδομάδες.

 

Αν και στο μουσείο υπήρχαν πολύ καλύτεροι πίνακες, μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση, με τη νοσηρή δύναμή της. Έδειχνε κυρίως σκηνές δρόμου, με εξαγριωμένα πλήθη, χοντρούς χρηματιστές με πούρο και δύο πίνακες με τον ίδιο τίτλο: «Αgitator». Toυς φωτογράφισα.

 

Αγκιτάτορας, λέει το λεξικό, είναι εκείνος που ξεσηκώνει και κινητοποιεί τα πλήθη για να δράσουν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Αλλά συνήθως (κι αυτό φαίνεται από τις φάτσες των πινάκων) ο αγκιτάτορας είναι αυτός που ερεθίζει τα ένστικτά τους, λέγοντας μόνο εκείνο που περιμένουν ν' ακούσουν, τους κουρδίζει και μετά τους δείχνει προς ποια κατεύθυνση να πάνε (συνήθως στον γενικό χαμό).

 

Οι αγκιτάτορες εμφανίζονται στις άρρωστες εποχές, οπότε και έχουν τη μεγαλύτερη πέραση. Μιλάνε παθιασμένα (η νηφαλιότητα είναι συνεργός της λογικής, άρα εχθρός), δημαγωγικά, και έχει περισσότερη σημασία η θερμότητα του τόνου τους από το νόημα του λόγου τους (ούτως ή άλλως, τα συνθήματα έχουν, φύσει, ένα περίγραμμα λογικής, σκοπό έχουν να συνεπάρουν, όχι να πείσουν ούτε να εξηγήσουν).

 

Οι αγκιτάτορες δεν έχουν αναστολές. Προκειμένου να εξάψουν το ήδη ταραγμένο τους κοινό (μόνο το ήδη ταραγμένο κοινό μπορεί να βακχευτεί από τους αγκιτάτορες) θα στρεψοδικήσουν, θα συκοφαντήσουν, θα τερατολογήσουν, θα κάνουν την τρίχα τριχιά, το άσπρο μαύρο. Θα έχουν πάντα δύο μέτρα και δύο σταθμά. Κυρίως θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τις προκαταλήψεις και τα αισθήματα μειονεξίας του ακροατηρίου τους: τον φθόνο, την άρνηση του Ξένου και Διαφορετικού, την εχθρότητα προς όσους ζουν καλύτερα (δικαίως ή αδίκως), την επιφύλαξη προς όσους ξέρουν περισσότερα. Κι όταν τα εξαντλήσουν όλα, θα βάλουν σε εφαρμογή το βαρύ πυροβολικό: τον φόβο. Θα προσπαθήσουν να εμπνεύσουν τον φόβο στα πιο μύχια κομμάτια του ασυνειδήτου - «Θα σκοτώσουν τα παιδιά σας, θα κάψουν το σπίτι σας, θα πεινάσετε...».

 

Τότε, είναι θέμα χρόνου να πέσει το Σύνθημα. Που τα πλήθη το ακολουθούν ως ... πλήθη. Δεν ρωτάνε τι και πώς. Πέφτει ξύλο; Ρίχνουν κι αυτοί. Συκοφαντείται κάποιος; Συκοφαντούν κι αυτοί.

 

Αν κάνεις να τους μιλήσεις λογικά, σε παρακάμπτουν, διότι τους συνεφέρνεις από τη μέθη τους, την ορμή θανάτου τους - τους ξενερώνεις.

 

Φοβάμαι ότι η κατάσταση στην Αθήνα, φέτος, θα εκθρέψει πολλούς αγκιτάτορες. Ήδη εκθρέφει - τους πλείστους στο διαδίκτυο και τα social media. Και φοβάμαι όχι τυχαία (οι άνθρωποι ήδη πεινούν και ήδη τους παίρνουν το σπίτι). Έχει κλονιστεί το αίσθημα δικαίου, η πίστη στην εντιμότητα του διπλανού, η αίσθηση του κοινωνικού ιστού - της κοινότητας, της Πόλης. Κανείς δεν πιστεύει κανέναν. Κανείς (φυσικά) δεν θέλει να πληρώσει τα σπασμένα του άλλου. Kαι όλοι σε αυτήν τη μεγεθυμένη αίσθηση πνιγμού πιάνονται από τα μαλλιά τους. Αλίμονο στους μονοκόμματους και τους μοναχικούς!

 

Τώρα, περισσότερο παρά ποτέ χρειάζεται ψυχραιμία και λογική.

 

***

ΥΓ.: To άρθρο αυτό έχει χρηματοδοτηθεί από την Κομαντατούρ (ένεκα η αναφορά στο Βερολίνο) με 80.000 ευρώ, με σκοπό τη διαφθορά των αγνών Ελληνόπουλων. Και βεβαίως στο Βερολίνο έφαγα και κοιμήθηκα με έξοδα της Κομαντατούρ - όλα πληρωμένα από τον κατακτητή. Από τα άλλα media δεν είχε προσκληθεί κανείς. Είχαν πάει όλοι σε προσκλήσεις συλλεκτών και μεγιστάνων - όλα κομπλέ. (Κρίμα, μου έλειψε η φιλική συντροφιά της Τζέλας Δελαφράγκα και του N.Γ.Ξ.).

 

 

8 Σχόλια
avatar
Ανώνυμος/η 31.8.2011 | 21:39
Κλείνουν 210 μονάδες ψυχικής υγείας και αποασυλοποίησης.Αυτές είναι συνέπειες αιφνιδιαστικής απόφασης του υπουργού Οικονομικών, που μειώνει τον προϋπολογισμό του 2011 για τις μονάδες ψυχικής υγείας κατά 36,8 εκατ.

Σύμφωνα με τον Στέλιο Στυλιανίδη, Αν. Καθ. Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Εταιρείας για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση (WAPR):

"... αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση για ανατροπή αυτής της απόφασης, με ευθύνη των αρμόδιων υπουργών:
· θα ξανανοίξουν τα ήδη καταργημένα ψυχιατρικά άσυλα, θα ενισχυθούν αυτά που έχουν απομείνει. Οι αποφάσεις θα τροφοδοτήσουν τον ιδιωτικό τομέα, θα διαλύσουν την ήδη μετέωρη προσπάθεια της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, θα φέρουν τη χώρα για ακόμη μια φορά να γίνει διεθνής περίγελος και στίγμα της διεθνούς ψυχιατρικής κοινότητας μέσω της «Λεροποίησής» της.
· Θα πάρουν την ηθική ευθύνη, να καταδικάσουν σε μη-ζωή, για έναν κατήφορο κοινωνικής εξαθλίωσης, νομιμοποίησης της θυματοποίησης των «κοινωνικών αποβλήτων» και καταρράκωσης κάθε έννοιας ανθρώπινης αξιοπρέπειας, καταδικάζοντας χιλιάδες ασθενείς με τις οικογένειες τους σε όλη τη χώρα και χιλιάδες εργαζόμενους σε μακρόχρονη ανεργία, καταδικάζοντας τη χώρα να χάσει οριστικά, ένα πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό και τεχνογνωσία σε αυτόν τον πολύ δύσκολο τομέα."

Η είδηση από το TVXS.

Είναι ο Κος Στυλιανίδης "αγκιτάτορας";
avatar
Ανώνυμος/η 31.8.2011 | 23:55
to agitate or to sedate??which is worse??
sarasides 1.9.2011 | 13:41
Θα μπορούσα να προσυπογράψω το κείμενο, αν δεν ξεχνούσε ο συντάκτης να αναφερθεί στους αγκιτάτορες που δρουν ήδη, εδώ και χρόνια, χειραγωγώντας τις μάζες. Και αναφέρομαι φυσικά στους διάφορους διαμορφωτές της κοινής γνώμης. Διότι αυτοί είναι χειρότεροι. Δρουν ανεπαισθήτως και σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα...
avatar
Ανώνυμος/η 1.9.2011 | 17:17
Βρήκαμε λοιπόν ποιος ειναι ο ακριβής χαρακτηρισμός που ταιριάζει στπ Λαζόπουλο
avatar
Ανώνυμος/η 2.9.2011 | 12:27
Πράγματι, αυτός είναι ο ακριβής χαρακτηρισμός για τον επαναστάτη (κατα φαντασίαν) Αριστοφάνη, που ονειρεύεται πολέμους και αγώνες ενώ ο ίδιος δεν υπηρέτησε ούτε τη στρατιωτική του θητεία.
Σκοτωθείτε να δοξαστούμε.
avatar
Ανώνυμος/η 4.9.2011 | 09:26
προς ανώνυμο 21.39,
οι μονάδες αυτές λειτουργούσαν με χρονοδιάγραμμα ζωής,
δηλ. μέχρι να φαγωθούν τα σχετικά ευρωπα'ι'κά κονδύλια,
χωρίς σχεδιασμό και προοπτική βιωσιμότητας
κι αυτό οι εμπλεκόμενοι το γνωρίζουν...
οι ασθενείς μαθαίνουν με το δύσκολο τρόπο ότι
η απώλεια κράτους δικαίου
ξεκινά απ'αυτούς!
κι ακολουθούν οι μακάριοι ''φυσιολογικοί''...
avatar
Ανώνυμος/η 5.9.2011 | 20:16
Δεν μπορώ να καταλάβω αυτό το συνήθειο που έχουν πολλοί με τις συγκρίσεις του σήμερα με την κατοχή , τη Ναζιστική Γερμανία και τις συνθήκες πριν και κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκ. Πολέμου.
Το μόνο που καταφέρνουν είναι να τρομοκρατούν όλους εμάς που δεν έχουμε βαθιά γνώση της Ιστορίας.

Αντώνης Μιχαήλ
Οικοδόμος
avatar
george 3 20.2.2016 | 20:55
Εκπληκτικο αρθρο.Επικαιρο οσο ποτε.Ιδιοφυης περιγραφη της περιρεουσας κοινωνικης και πολιτικης καταστασης.Αγκιτατορες στην Ελλαδα , ο (χαρισματικος) Τσιπρας και ο (επαγγελματιας) Λαζοπουλος.ΣΕ παρακαλω κ Σταθη να αναδημοσιευτει αυτο το αρθρο.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια