Η κόκα, τα ράσα και οι ζαρτιέρες

Η Ελλάδα πένεται, η Εκκλησία της ευδαιμονεί (και επιχορηγείται).
ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΒΑΞΕΒΑΝΗ
14.9.2011

Η θρησκεία δεν είναι το όπιο του λαού. Είναι η κόκα του. Δίκιο έχει ο Ουμπέρτο Έκο και όχι ο Μαρξ. Δεν υπάρχει πόλεμος στην υφήλιο που να μην είναι καθαγιασμένος απ’ το θρησκευτικό μίσος. Δεν υπάρχει θρησκευτικός δρόμος αγάπης που δεν είναι στρωμένος με πτώματα απίστων.

 

Αν υπάρχει Θεός, κριτικός και παντοδύναμος, τότε σίγουρα θα έχει τη δύναμη να αυτοαναιρεθεί, βλέποντας όλα αυτά που έχει δημιουργήσει. Αφού πρώτα κάψει τους αντιπροσώπους του στη Γη. Ο Θεός δεν χρειάζεται ενδιάμεσους, δόγματα, τελετουργικά. Αν υπάρχει Θεός, δεν μπορεί να γίνει κακός ή καλός επειδή του καίνε πέντε γραμμάρια παραφίνης ή γδέρνουν τα γόνατά τους για να φτάσουν ως το ευλογημένο θησαυροφυλάκιο της Τήνου.

 

Προσωπικά, δεν έχω καταλάβει γιατί ο Θεός, ο οποίος είναι Παντογνώστης, δημιούργησε πλούσιους για να τους δοκιμάζει και ταυτόχρονα φτωχούς για να τους δοκιμάζει και αυτούς. Και γιατί να τους δοκιμάσει, αφού ο ίδιος το γνωρίζει το αποτέλεσμα και το προκαθορίζει; Μάλλον δίκιο έχει ο Ταρκόφσκι που έλεγε πως «γι’ αυτούς που πιστεύουν, Θεός υπάρχει, ενώ γι’ αυτούς που δεν πιστεύουν, δεν υπάρχει». Ας αφήσουμε, όμως, τον Θεό ν’ ασκήσει το τιμωρητικό του έργο στα χιλιάδες παιδιά της Αφρικής που πεθαίνουν και ας πάμε στους ανθρώπους του.

 

Σε μικρή ηλικία δεν μπορούσα να καταλάβω πώς οι παπάδες είναι τόσο χοντροί με τόση νηστεία. Παιδική αφέλεια, που στην ηλικία μου ακούγεται ως αυθάδης λαϊκισμός. Η ιστορία, λοιπόν, των εκπροσώπων της Εκκλησίας στην Ελλάδα δεν είχε τίποτα θαυματουργό. Στάθηκαν στο πλευρό της εξουσίας, όπως αυτή εκφράστηκε. Αφόρισαν τη Φιλική Εταιρεία, τον Υψηλάντη, την Επανάσταση και αργότερα τον Καζαντζάκη. Προσκύνησαν τους Γερμανούς κατακτητές, ευλόγησαν το μυστρί του Παττακού και τις θηριωδίες του Παπαδόπουλου ως αναπλαστική διαδικασία του Έθνους.

 

Στις μέρες μας συνεχίζουν να ασχημονούν. Το ότι μετατρέπουν τη μεταφυσική αγωνία σε φυσικό εμπόριο είναι το λιγότερο. Εμπορεύονται ακόμη και τα πτώματα. Ποια θρησκευτικότητα έχει αυτό; Καμία.

 

Τις δύσκολες ημέρες που περνάμε, το κήρυγμά τους είναι κήρυγμα μισαλλοδοξίας. Τους φταίνε ο Κύρκος, οι μετανάστες, οι γκέι. Μισούν προκαταβολικά τη σκέψη που μπορεί να τους αφήσει απ’ έξω ως περιττούς κι επικίνδυνους.

 

Θα ήθελα πολύ να δω άγιους Πατέρες, αλλά βλέπω, όπως πάντα, αφιονισμένους φονταμενταλιστές και υποκριτές. Και δεν έχει σημασία ποιο δόγμα εκπροσωπούν. Είναι τραγικά ίδιοι. Ενοχοποιούν το ανθρώπινο σώμα, τον έρωτα, το γέλιο. Θέλουν πόνο, αίμα, ανέχεια. Για τους άλλους, συνήθως. Ακόμη και η αγάπη, συναίσθημα χωρίς όρους και όρια, γι’ αυτούς είναι ένα σύστημα προαπαιτούμενων. Η αγάπη τους παράγεται απ’ τον φόβο της τιμωρίας. Ηθικολογούν υποκριτικά με την ίδια ευκολία που έλεγαν κάποτε πως η μαλακία τυφλώνει. Μόνο που τώρα λένε πως η ομοφυλοφιλία είναι κουσούρι. Τακτοποιώντας προσεκτικά τα ράσα, μη φανεί από κάτω η ζαρτιέρα.

 

Ανακαλύπτουν τη φιλανθρωπία μόνο όταν είναι εξευτελιστική για την ανθρώπινη προσωπικότητα και γεμίζει ιδρύματα όπου παιδιά, δεκαετίες τώρα, πέφτουν θύματα κακοποίησης και παιδοφιλικών ορέξεων.

 

Πού είναι, αλήθεια, η φιλανθρωπία τους τώρα που η χώρα δοκιμάζεται; Απειλούν για να μη φορολογηθεί η Εκκλησία, για να μη χάσουν ούτε ουγγιά από τα θησαυροφυλάκια της Τήνου, της Σουμελά, της Αγιάσου. Παναγίες καρατίων για φτηνή θεολογία.

 

Δεν τους αγγίζει κανένας. Συναλλάσσονται μόνο μαζί τους για να γεμίζει μαζί με το παγκάρι των εκκλησιών και αυτό της κάλπης. Ο κόσμος ήδη πεινάει και αυτοί συνεχίζουν να φτιάχνουν εκείνους τους ναούς-τέρατα για να ικανοποιούν μια θρησκευτικότητα τέρας. «Υπέρ αποπερατώσεως του ιερού ναού». Έχω γίνει μεσήλικας και αυτοί ακόμη αποπερατώνουν τη ματαιοδοξία του Πλουμιστή, με χρυσά καντήλια, χρυσές απολαβές κι έναν θεό φιλάργυρο. Μόνο το πρετ α πορτέ του Άνθιμου με τα χρυσά άμφια και οι σταυροί θα έχτιζαν ένα νοσοκομείο. Έχω μετρήσει 20 διαφορετικά, μόνο από φωτογραφίες στο ίντερνετ.

 

Το θέμα δεν είναι αν εγώ είμαι βλάσφημος και άπιστος, αλλά αν αυτοί έχουν πραγματικά Θεό. Αν υπάρχει Θεός, δεν θα πάω στην κόλαση. Θα είναι ασφυκτικά γεμάτη απ’ αυτούς.

 

 

 

Η εκπομπή του Κώστα Βαξεβάνη «Το κουτί της Πανδώρας» προβάλλεται από τη ΝΕΤ.
131 Σχόλια
12345
avatar
Ανώνυμος/η 14.9.2011 | 13:20
8eos! mono ayto exw na pw ;)
avatar
Ανώνυμος/η 14.9.2011 | 13:32
ο,τι σκέφτομαι για τον Θεό, την εκκλησία, τους ιερείς, σε ένα άρθρο...
avatar
Ανώνυμος/η 14.9.2011 | 13:53
http://voices.gr/2011/06/01/skizodas310511/
avatar
Ανώνυμος/η 14.9.2011 | 14:00
Κώστα σε συγχαίρω για το άρθρο σου,, αλλά κυρίως για το θάρρος σου να τα πεος στα ίσα, σε μια ελλάδα που ακόμη κρύβεται πίσω απο το δάχτυλο της και κάνει το σταυρό της ευλαβικά σε κάθε εικόνισμα στο δρόμο....
avatar
Ανώνυμος/η 14.9.2011 | 14:50
Μπράβο Κώστα, συμφωνώ σε κάθε γραμμή.
avatar
Ανώνυμος/η 14.9.2011 | 15:04
Πρωτίστως τι έχει να κάνει η επίσημη θρησκεία με τον Θεό?!? Σχεδόν όλες οι επίσημες θρησκείες έχουν φτιαχτεί από ανθρώπους για ανθρώπους. Όχι, από τον Θεό... Εξ ου και η κατάληξη -ισμος. Κ' συμφωνώ πως κατά βάση οι θρησκείες είναι ένα σύνολο κανόνων, αφιλοσόφητων, που ίσως κάποτε να είχαν κάποιο αντίκρυσμα στην κοινωνία, τώρα όμως είναι τραγικά εκτός τόπου και χρόνου. Κ' ίσως, για όποιον δέχεται το πρόσωπο του Χριστού ως έκφραση της Θείας φύσης στο ανθρώπινο σώμα, να συνειδητοποιούσε πως δεν θα γινόταν καν δεκτός στην Εκκλησία, λόγω των "ανατρεπτικών" ιδεών του. Λέγοντας όμως πως υπάρχει ταξικός διαχωρισμός ή το ευαίσθητο θέμα της Αφρικής (και όχι μόνο) είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Ο καθένας επιλέγει να πιστέψει ή όχι. Για κάποιον που αμφισβητεί την ύπαρξη του Θεού τότε πρέπει να δεχτεί πως τα χάλια αυτά συνεισέφερε και ο ίδιος για να τα δημιουργήσει. Ακόμα όμως κι αν πιστεύεις στον Θεό δεν μπορείς να ζητάς τα ρέστα από Εκείνο για ό,τι συμβαίνει στον κόσμο!!! Γιατί είτε υπάρχει Θεός είτε όχι οι ευθύνες για τα χάλια του κόσμου είναι δικές μας και κανενός άλλου!!! Γι αυτό υπάρχει η ελεύθερη βούληση... κανένας δεν μας αναγκάζει να κάνουμε κάτι κακό. Είναι επιλογή μας!!!
avatar
Ανώνυμος/η 14.9.2011 | 15:14
Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο.

Σκέφτομαι συχνά ότι θα είχε ενδιαφέρον ένα δημοψήφισμα, να μετρήσουμε ρε παιδί μου πόσοι επιθυμούν να συνεχίσει να επιδοτείται η Εκκλησία, να εξαιρείται διαρκώς από όσα υφιστάμεθα οι υπόλοιποι.

Βάζω στοίχημα ότι το αποτέλεσμα θα ήταν καταλυτικό εναντίον τους και θα αποδομούσε μιά και καλή το περίφημο επιχείρημα περί δύναμης επί του συνόλου των εκλογέων...

Ιφιμέδεια
avatar
Ανώνυμος/η 14.9.2011 | 15:33
Όνειρό μου είναι να ανοίξω μια εκλησία, μπίζνες όχι αστεία. Κέρδη αφορολόγητα και όλα υπέρ Πίστεως.
avatar
Ανώνυμος/η 14.9.2011 | 15:50
To να εξισώνεις τους αρχιερείς με τους απλούς κληρικούς και τον λαό της εκκλησίας είναι το ίδιο αφελές με το να εξισώνεις τους πολιτικούς και τους καρέκλοκένταυρους με τους απλούς υπαλλήλους και τους πολίτες της χώρας. Επιπλέον, υπάρχουν πολύ παρισσότερες και λαμπερότερες εξαιρέσεις στον χώρο της εκκλησίας απ ότι σ΄αυτόν της πολιτικής (παράδειγμα, ο Αναστάσιος της Αλβανίας) Δεν διαφωνώ με την ουσία του άρθρου, διαφωνώ με το αφοριστικό του ύφος που θυμίζει αυτό που κατηγορεί και όχι αντικειμενικό δημοσιογραφικό λόγο. Η ύπαρξη ή μη του Θεού λίγη σημασία έχει εν προκειμένω: σημασία έχει ότι μέρος του ελληνικού λαού βρίσκει αλήθεια και παρηγοριά στην εκκλησία της ενορίας και του χωριού του η οποία πλήττεται όπως το σχολείο και η κοινότητα και το ιατρείο του ίδιο χωριού. Δεν υπαρασπίζομαι τους παπάδες ούτε την θρησκεία, υπερασπίζομαι την ψύχραιμη ματιά και τον σεβασμό σε ένα κόσμο που ούτε πλούτο διαθέτει ούτε εξουσία και έχει κάθε δικαίωμα να υπάρχει και να ασκεί τα θρησκευτικά του "καθήκοντα" όπως και ο πιστός κάθε άλλης θρησκείας σε κάθε δημοκρατική και ανεξίθρησκη χώρα του πολιτισμένου κόσμου.
avatar
Ανώνυμος/η 14.9.2011 | 16:18
Το παραπάνω κείμενο αποτελεί παραλήρημα και μόνο,με το ύφος που χρησιμοποιεί για να στηλιτεύσει τα κακώς κείμενα περί θρησκείας-εκκλησίας στη χώρα μας.Πολλές δε είναι και οι ασάφειες όπως και τα αβάσιμα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί.Για να μην πέσω θύμα του μονίμως προκατειλλημένου έλληνα αναγνώστη σε τέτοια θέματα,θέλω να αναφέρω πως ούτε παπάς είμαι,ούτε στην εκκλησία πάω,ουτε θρήσκος ειμαι γενικά απλά βρίσκω σχεδόν αβάσιμες τις απόψεις του κ.Βαξεβάνη ο οποίος δε γνωρίζει γιατί υπάρχει καν η εκκλησία και η θρησκεία.Μπορεί ο ίδιος να μην πιστεύει πουθενα,και ειναι αναφαίρετο δικαίωμα απο τον κάθε Έλληνα πολίτη,δε ζούμε στο Ιράν η στη Σαουδική Αραβία ευτυχώς,αλλά δε μπορεί να λασπολογεί με τέτοιον τρόπο κατα της Εκκλησίας και της θρησκείας.Η θρησκεία και η εκκλησία ειναι αναγκαία από τον άνθρωπο διαφορετικά δεν θα συνέχιζε να υπάρχει.Και αν το πιστεύετε αυτό,αυτομάτως θεωρείτε χαζούς τα εκατομμύρια που πιστεύουν.Είμαι σιγουρος κ.Βαξεβάνη ότι δεν έχετε την παραμικρή ιδέα για το εργο της εκκλησίας γι αυτό και συνεχίζετε να την κατηγορείτε παίρνοντας παραμάζωμα όλους τους "χοντρούς" παπάδες και τους "φουσκωμένους" τους λογαριασμούς.Συγχέετε θεσμούς και ανθρώπους,όπως οι περισσότεροι Έλληνες.Δεν κανατε ποτε έρευνα ομως για τα ιδρύματα που συντηρεί η εκκλησία,για τις ενισχύσεις προς απόρους,για τις ανοικοδομήσεις για το κοινό καλό.Αλλά βέβαια,αυτα που σας απασχολούν περισσότερο ειναι οι μεταναστες,τα ναρκωτικά και άλλα σχετικα.Αν κρίνω απο τόν τρόπο που επικρίνετε αυτούς τους θεσμούς,το μόνο συμπέρασμα που μπορώ να βγάλω είναι ότι το κάνετε επιτηδευμένα.Επειδή στα μάτια κάποιων δείχνετε τελέιως ανίδεος σας προκαλώ να κάνετε μια εμπεριστατωμένη έρευνα για το παραπάνω θέμα...και να μην εμμένετε σε λαϊκίστικες και της "γειτονιάς" αντιλήψεις..
12345