Η κόκα, τα ράσα και οι ζαρτιέρες

Η Ελλάδα πένεται, η Εκκλησία της ευδαιμονεί (και επιχορηγείται).
ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΒΑΞΕΒΑΝΗ
14.9.2011

Η θρησκεία δεν είναι το όπιο του λαού. Είναι η κόκα του. Δίκιο έχει ο Ουμπέρτο Έκο και όχι ο Μαρξ. Δεν υπάρχει πόλεμος στην υφήλιο που να μην είναι καθαγιασμένος απ’ το θρησκευτικό μίσος. Δεν υπάρχει θρησκευτικός δρόμος αγάπης που δεν είναι στρωμένος με πτώματα απίστων.

 

Αν υπάρχει Θεός, κριτικός και παντοδύναμος, τότε σίγουρα θα έχει τη δύναμη να αυτοαναιρεθεί, βλέποντας όλα αυτά που έχει δημιουργήσει. Αφού πρώτα κάψει τους αντιπροσώπους του στη Γη. Ο Θεός δεν χρειάζεται ενδιάμεσους, δόγματα, τελετουργικά. Αν υπάρχει Θεός, δεν μπορεί να γίνει κακός ή καλός επειδή του καίνε πέντε γραμμάρια παραφίνης ή γδέρνουν τα γόνατά τους για να φτάσουν ως το ευλογημένο θησαυροφυλάκιο της Τήνου.

 

Προσωπικά, δεν έχω καταλάβει γιατί ο Θεός, ο οποίος είναι Παντογνώστης, δημιούργησε πλούσιους για να τους δοκιμάζει και ταυτόχρονα φτωχούς για να τους δοκιμάζει και αυτούς. Και γιατί να τους δοκιμάσει, αφού ο ίδιος το γνωρίζει το αποτέλεσμα και το προκαθορίζει; Μάλλον δίκιο έχει ο Ταρκόφσκι που έλεγε πως «γι’ αυτούς που πιστεύουν, Θεός υπάρχει, ενώ γι’ αυτούς που δεν πιστεύουν, δεν υπάρχει». Ας αφήσουμε, όμως, τον Θεό ν’ ασκήσει το τιμωρητικό του έργο στα χιλιάδες παιδιά της Αφρικής που πεθαίνουν και ας πάμε στους ανθρώπους του.

 

Σε μικρή ηλικία δεν μπορούσα να καταλάβω πώς οι παπάδες είναι τόσο χοντροί με τόση νηστεία. Παιδική αφέλεια, που στην ηλικία μου ακούγεται ως αυθάδης λαϊκισμός. Η ιστορία, λοιπόν, των εκπροσώπων της Εκκλησίας στην Ελλάδα δεν είχε τίποτα θαυματουργό. Στάθηκαν στο πλευρό της εξουσίας, όπως αυτή εκφράστηκε. Αφόρισαν τη Φιλική Εταιρεία, τον Υψηλάντη, την Επανάσταση και αργότερα τον Καζαντζάκη. Προσκύνησαν τους Γερμανούς κατακτητές, ευλόγησαν το μυστρί του Παττακού και τις θηριωδίες του Παπαδόπουλου ως αναπλαστική διαδικασία του Έθνους.

 

Στις μέρες μας συνεχίζουν να ασχημονούν. Το ότι μετατρέπουν τη μεταφυσική αγωνία σε φυσικό εμπόριο είναι το λιγότερο. Εμπορεύονται ακόμη και τα πτώματα. Ποια θρησκευτικότητα έχει αυτό; Καμία.

 

Τις δύσκολες ημέρες που περνάμε, το κήρυγμά τους είναι κήρυγμα μισαλλοδοξίας. Τους φταίνε ο Κύρκος, οι μετανάστες, οι γκέι. Μισούν προκαταβολικά τη σκέψη που μπορεί να τους αφήσει απ’ έξω ως περιττούς κι επικίνδυνους.

 

Θα ήθελα πολύ να δω άγιους Πατέρες, αλλά βλέπω, όπως πάντα, αφιονισμένους φονταμενταλιστές και υποκριτές. Και δεν έχει σημασία ποιο δόγμα εκπροσωπούν. Είναι τραγικά ίδιοι. Ενοχοποιούν το ανθρώπινο σώμα, τον έρωτα, το γέλιο. Θέλουν πόνο, αίμα, ανέχεια. Για τους άλλους, συνήθως. Ακόμη και η αγάπη, συναίσθημα χωρίς όρους και όρια, γι’ αυτούς είναι ένα σύστημα προαπαιτούμενων. Η αγάπη τους παράγεται απ’ τον φόβο της τιμωρίας. Ηθικολογούν υποκριτικά με την ίδια ευκολία που έλεγαν κάποτε πως η μαλακία τυφλώνει. Μόνο που τώρα λένε πως η ομοφυλοφιλία είναι κουσούρι. Τακτοποιώντας προσεκτικά τα ράσα, μη φανεί από κάτω η ζαρτιέρα.

 

Ανακαλύπτουν τη φιλανθρωπία μόνο όταν είναι εξευτελιστική για την ανθρώπινη προσωπικότητα και γεμίζει ιδρύματα όπου παιδιά, δεκαετίες τώρα, πέφτουν θύματα κακοποίησης και παιδοφιλικών ορέξεων.

 

Πού είναι, αλήθεια, η φιλανθρωπία τους τώρα που η χώρα δοκιμάζεται; Απειλούν για να μη φορολογηθεί η Εκκλησία, για να μη χάσουν ούτε ουγγιά από τα θησαυροφυλάκια της Τήνου, της Σουμελά, της Αγιάσου. Παναγίες καρατίων για φτηνή θεολογία.

 

Δεν τους αγγίζει κανένας. Συναλλάσσονται μόνο μαζί τους για να γεμίζει μαζί με το παγκάρι των εκκλησιών και αυτό της κάλπης. Ο κόσμος ήδη πεινάει και αυτοί συνεχίζουν να φτιάχνουν εκείνους τους ναούς-τέρατα για να ικανοποιούν μια θρησκευτικότητα τέρας. «Υπέρ αποπερατώσεως του ιερού ναού». Έχω γίνει μεσήλικας και αυτοί ακόμη αποπερατώνουν τη ματαιοδοξία του Πλουμιστή, με χρυσά καντήλια, χρυσές απολαβές κι έναν θεό φιλάργυρο. Μόνο το πρετ α πορτέ του Άνθιμου με τα χρυσά άμφια και οι σταυροί θα έχτιζαν ένα νοσοκομείο. Έχω μετρήσει 20 διαφορετικά, μόνο από φωτογραφίες στο ίντερνετ.

 

Το θέμα δεν είναι αν εγώ είμαι βλάσφημος και άπιστος, αλλά αν αυτοί έχουν πραγματικά Θεό. Αν υπάρχει Θεός, δεν θα πάω στην κόλαση. Θα είναι ασφυκτικά γεμάτη απ’ αυτούς.

 

 

 

Η εκπομπή του Κώστα Βαξεβάνη «Το κουτί της Πανδώρας» προβάλλεται από τη ΝΕΤ.
131 Σχόλια
avatar
Ανώνυμος/η 14.9.2011 | 13:20
8eos! mono ayto exw na pw ;)
avatar
Ανώνυμος/η 14.9.2011 | 13:32
ο,τι σκέφτομαι για τον Θεό, την εκκλησία, τους ιερείς, σε ένα άρθρο...
avatar
Ανώνυμος/η 14.9.2011 | 13:53
http://voices.gr/2011/06/01/skizodas310511/
avatar
Ανώνυμος/η 14.9.2011 | 14:00
Κώστα σε συγχαίρω για το άρθρο σου,, αλλά κυρίως για το θάρρος σου να τα πεος στα ίσα, σε μια ελλάδα που ακόμη κρύβεται πίσω απο το δάχτυλο της και κάνει το σταυρό της ευλαβικά σε κάθε εικόνισμα στο δρόμο....
avatar
Ανώνυμος/η 14.9.2011 | 14:50
Μπράβο Κώστα, συμφωνώ σε κάθε γραμμή.
avatar
Ανώνυμος/η 14.9.2011 | 15:04
Πρωτίστως τι έχει να κάνει η επίσημη θρησκεία με τον Θεό?!? Σχεδόν όλες οι επίσημες θρησκείες έχουν φτιαχτεί από ανθρώπους για ανθρώπους. Όχι, από τον Θεό... Εξ ου και η κατάληξη -ισμος. Κ' συμφωνώ πως κατά βάση οι θρησκείες είναι ένα σύνολο κανόνων, αφιλοσόφητων, που ίσως κάποτε να είχαν κάποιο αντίκρυσμα στην κοινωνία, τώρα όμως είναι τραγικά εκτός τόπου και χρόνου. Κ' ίσως, για όποιον δέχεται το πρόσωπο του Χριστού ως έκφραση της Θείας φύσης στο ανθρώπινο σώμα, να συνειδητοποιούσε πως δεν θα γινόταν καν δεκτός στην Εκκλησία, λόγω των "ανατρεπτικών" ιδεών του. Λέγοντας όμως πως υπάρχει ταξικός διαχωρισμός ή το ευαίσθητο θέμα της Αφρικής (και όχι μόνο) είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Ο καθένας επιλέγει να πιστέψει ή όχι. Για κάποιον που αμφισβητεί την ύπαρξη του Θεού τότε πρέπει να δεχτεί πως τα χάλια αυτά συνεισέφερε και ο ίδιος για να τα δημιουργήσει. Ακόμα όμως κι αν πιστεύεις στον Θεό δεν μπορείς να ζητάς τα ρέστα από Εκείνο για ό,τι συμβαίνει στον κόσμο!!! Γιατί είτε υπάρχει Θεός είτε όχι οι ευθύνες για τα χάλια του κόσμου είναι δικές μας και κανενός άλλου!!! Γι αυτό υπάρχει η ελεύθερη βούληση... κανένας δεν μας αναγκάζει να κάνουμε κάτι κακό. Είναι επιλογή μας!!!
avatar
Ανώνυμος/η 14.9.2011 | 15:14
Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο.

Σκέφτομαι συχνά ότι θα είχε ενδιαφέρον ένα δημοψήφισμα, να μετρήσουμε ρε παιδί μου πόσοι επιθυμούν να συνεχίσει να επιδοτείται η Εκκλησία, να εξαιρείται διαρκώς από όσα υφιστάμεθα οι υπόλοιποι.

Βάζω στοίχημα ότι το αποτέλεσμα θα ήταν καταλυτικό εναντίον τους και θα αποδομούσε μιά και καλή το περίφημο επιχείρημα περί δύναμης επί του συνόλου των εκλογέων...

Ιφιμέδεια
avatar
Ανώνυμος/η 14.9.2011 | 15:33
Όνειρό μου είναι να ανοίξω μια εκλησία, μπίζνες όχι αστεία. Κέρδη αφορολόγητα και όλα υπέρ Πίστεως.
avatar
Ανώνυμος/η 14.9.2011 | 15:50
To να εξισώνεις τους αρχιερείς με τους απλούς κληρικούς και τον λαό της εκκλησίας είναι το ίδιο αφελές με το να εξισώνεις τους πολιτικούς και τους καρέκλοκένταυρους με τους απλούς υπαλλήλους και τους πολίτες της χώρας. Επιπλέον, υπάρχουν πολύ παρισσότερες και λαμπερότερες εξαιρέσεις στον χώρο της εκκλησίας απ ότι σ΄αυτόν της πολιτικής (παράδειγμα, ο Αναστάσιος της Αλβανίας) Δεν διαφωνώ με την ουσία του άρθρου, διαφωνώ με το αφοριστικό του ύφος που θυμίζει αυτό που κατηγορεί και όχι αντικειμενικό δημοσιογραφικό λόγο. Η ύπαρξη ή μη του Θεού λίγη σημασία έχει εν προκειμένω: σημασία έχει ότι μέρος του ελληνικού λαού βρίσκει αλήθεια και παρηγοριά στην εκκλησία της ενορίας και του χωριού του η οποία πλήττεται όπως το σχολείο και η κοινότητα και το ιατρείο του ίδιο χωριού. Δεν υπαρασπίζομαι τους παπάδες ούτε την θρησκεία, υπερασπίζομαι την ψύχραιμη ματιά και τον σεβασμό σε ένα κόσμο που ούτε πλούτο διαθέτει ούτε εξουσία και έχει κάθε δικαίωμα να υπάρχει και να ασκεί τα θρησκευτικά του "καθήκοντα" όπως και ο πιστός κάθε άλλης θρησκείας σε κάθε δημοκρατική και ανεξίθρησκη χώρα του πολιτισμένου κόσμου.
avatar
Ανώνυμος/η 14.9.2011 | 16:18
Το παραπάνω κείμενο αποτελεί παραλήρημα και μόνο,με το ύφος που χρησιμοποιεί για να στηλιτεύσει τα κακώς κείμενα περί θρησκείας-εκκλησίας στη χώρα μας.Πολλές δε είναι και οι ασάφειες όπως και τα αβάσιμα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί.Για να μην πέσω θύμα του μονίμως προκατειλλημένου έλληνα αναγνώστη σε τέτοια θέματα,θέλω να αναφέρω πως ούτε παπάς είμαι,ούτε στην εκκλησία πάω,ουτε θρήσκος ειμαι γενικά απλά βρίσκω σχεδόν αβάσιμες τις απόψεις του κ.Βαξεβάνη ο οποίος δε γνωρίζει γιατί υπάρχει καν η εκκλησία και η θρησκεία.Μπορεί ο ίδιος να μην πιστεύει πουθενα,και ειναι αναφαίρετο δικαίωμα απο τον κάθε Έλληνα πολίτη,δε ζούμε στο Ιράν η στη Σαουδική Αραβία ευτυχώς,αλλά δε μπορεί να λασπολογεί με τέτοιον τρόπο κατα της Εκκλησίας και της θρησκείας.Η θρησκεία και η εκκλησία ειναι αναγκαία από τον άνθρωπο διαφορετικά δεν θα συνέχιζε να υπάρχει.Και αν το πιστεύετε αυτό,αυτομάτως θεωρείτε χαζούς τα εκατομμύρια που πιστεύουν.Είμαι σιγουρος κ.Βαξεβάνη ότι δεν έχετε την παραμικρή ιδέα για το εργο της εκκλησίας γι αυτό και συνεχίζετε να την κατηγορείτε παίρνοντας παραμάζωμα όλους τους "χοντρούς" παπάδες και τους "φουσκωμένους" τους λογαριασμούς.Συγχέετε θεσμούς και ανθρώπους,όπως οι περισσότεροι Έλληνες.Δεν κανατε ποτε έρευνα ομως για τα ιδρύματα που συντηρεί η εκκλησία,για τις ενισχύσεις προς απόρους,για τις ανοικοδομήσεις για το κοινό καλό.Αλλά βέβαια,αυτα που σας απασχολούν περισσότερο ειναι οι μεταναστες,τα ναρκωτικά και άλλα σχετικα.Αν κρίνω απο τόν τρόπο που επικρίνετε αυτούς τους θεσμούς,το μόνο συμπέρασμα που μπορώ να βγάλω είναι ότι το κάνετε επιτηδευμένα.Επειδή στα μάτια κάποιων δείχνετε τελέιως ανίδεος σας προκαλώ να κάνετε μια εμπεριστατωμένη έρευνα για το παραπάνω θέμα...και να μην εμμένετε σε λαϊκίστικες και της "γειτονιάς" αντιλήψεις..
avatar
Ανώνυμος/η 14.9.2011 | 16:54
Kαθόλου εμπαθές και με πλήρη γνώση των πραγματων το κείμενο...Αυτό φαίνεται από την πρώτη γραμμή...Είναι αυτό το κείμενο μισαλλόδοξο? Α μπα...
avatar
Ανώνυμος/η 14.9.2011 | 17:28
Η αληθεια (σαφως πιο ψυχραιμα διατυπωμενη) πολλες φορες δεν αρεσει γι' αυτο και εν προκειμενω εχει δεικτη ενδιαφεροντος -3. Βρισκεται μεσα στα λογια του αμεσως προηγουμενου σχολιαστη (ανωνυμος 15:50). Η πιστη στο θεο και το παπαδαριο δεν θα επρεπε σε καμια περιπτωση να εξισωνονται.
avatar
Ανώνυμος/η 14.9.2011 | 17:49
Πένης και πένομαι. Από πού κι ως πού "παίνομαι";
avatar
Ανώνυμος/η 14.9.2011 | 18:37
ποσο μιζερο και επιφανειακο αρθρο... οι ελληνες ''προοδευτικοι'' δεν εννοούν να καταλαβουν οτι η αξια του ανθρωπου δεν αποτιμαται σε οσα εχει ή δεν εχει αλλα στο τι ειναι ή δεν ειναι καποιος, αλλα τα διπολα πλουτος - φτωχεια αιμα - σπερμα παντα πουλούσαν στις μαζες για να κανουν καριερα αρθρογραφοι σαν τονκ, βαξεβανη.. πριν κατηγορησετε τον ανθιμο για τα φο μπιζου που φοραει ανοιξτε τις νουλαπες σας και μετρηστες ποσα αχρηστα ρουχα παπουτσια και αξεσουαρ εχει στοιβαξει εκει η δικη σας ματαιοδοξία.... οσο για τα γονατα που πανε στην τηνο δεν παιζουν ετσι με ανθρωπους που εχουν πολλα και σοβαρα προβληματα και το αδιεξοδο αντι να τους στειλει στην αυτοκτονια τους ανοιγει ενα δρομο ελπιδας σε ενα φωτεινο ελληνικο νησι που λεγεται τηνος
avatar
Ανώνυμος/η 14.9.2011 | 18:44
Σε γενικά πλαίσια συμφωνώ αν και θεωρώ δεδομένο, αυτονόητο και άρα σχετικά άχρηστο το να λέμε πως η θρησκεία είναι τόσο αφελές και κερδοσκοπικό στη βάση του δημιούργημα όσο και η πίστη στη χαρτομαντεία και την αστρολογία.

Επίσης, θεωρώ πως δεν χρειάζεται αυτή η γενίκευση, το τσουβάλιασμα όλων. Δεν είναι όλοι οι παπάδες παιδόφιλοι ούτε διεφθαρμένοι. Είμαι σίγουρος πως υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που φορούν ράσα, νιώθουν την αγάπη του Θεού τους και έχουν ανάγκη να τη μοιραστούν και να βοηθήσουν σε αυτό το πλαίσιο τους συνανθρώπους τους. Είναι γι' αυτούς άδικη τέτοια κριτική.
avatar
Ανώνυμος/η 14.9.2011 | 19:00
Το τσουβάλιασμα δεν είναι καλό σε κάθε περίπτωση φιλε΄.
avatar
Ανώνυμος/η 14.9.2011 | 19:20
Δεν είδα απλούς παπάδες να ξεσηκώνονται και να απαιτούν να γίνει κάθαρση της εκκλησίας. Αν νοιώθουν "αγάπη του Θεού" (προφανώς μόνο φορώντας ράσα γίνεται αυτό), θα έπρεπε να μην δέχεται κανείς τους μισθό από την φορολογία των πολιτών. Ο Κύριός τους προτρέπει "δωρεάν λάβατε, δωρεάν δώστε" αλλά για δεκαετίες κανείς τους δεν σκανδαλίζεται για τον παρασιτικό τους ρόλο. Αν είχαν στοιχειώδη αξιοπρέπεια θα ήταν οι πρώτοι που θα έπρεπε να ζητάνε τον διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας.
avatar
Tdim 14.9.2011 | 19:28
Η γενικότητα σκοτώνει την αλήθεια...
Ολοι αναρχικοί είναι όλοι ναρκομανείς...
Ολοι οι Αστυνομικοί είναι Χρυσή αυγή..
Ολοι οι δημοσιογράδοι γράφουν οτι λένε τα αφεντικά τους..
Ολοι στην Εκκλησία είναι παιδόφιλοι και υπερβάροι..
Το άρθρο στην ουσία του δεν εχει λάθη παγιδεύτηκες
στην τσαντίλα σου για κάτι που σου έτυχε....
Συμβαίνουν αυτά..:)
avatar
Ανώνυμος/η 14.9.2011 | 19:28
sigxaritiria kirie vaxevani gia to arthro sas.
easyncosy.wordpress.com 14.9.2011 | 19:50
"Παναγίες καρατίων για φτηνή θεολογία."

Τα είπες όλα. Respect.
avatar
Ανώνυμος/η 14.9.2011 | 20:36
Συγχαρητήρια και ευχαριστούμε για το άρθρο.

Επιχειρήματα περί πίστης κλπ (που ζητούν μερικοί) δόξα τω ιντερνετ άπειρα και εύκολα προσβάσιμα πλέον.
(μια καλή αρχή για πρωτάρηδες: http://vimeo.com/15117725 Sam Harris: Πίστη vs Λογικής, GREEK SUBS (ASPEN, 2007))

Αλλά το θέμα είναι άλλο.
Οι εκπρόσωποι μιας θρησκείας είναι απαράδεκτο να διεκδικούν θεσμικό ρόλο στη πολιτική, να έχουν λόγο στην παιδεία (οξύμωρο σχήμα), στις λειτουργίες του κράτους με θρησκευτικές τελετές (αγιασμοί και ορκωμοσίες) και θρησκευτικά σύμβολα σε δημ. υπηρεσίες, και -επίκαιρο αυτό- στην οικονομική ζωή του τόπου μέσα από κρατική μισθοδοσία και φοροαπαλλαγές.

Χωρισμός Κράτους-Εκκλησίας Πότε;

avatar
Ανώνυμος/η 14.9.2011 | 21:38
Αδόκιμος ο όρος αλλά είμαι "ΦΑΝΑΤΙΚΑ" σύμφωνος για να ευθυφραμιστώ με το πνεύμα.
avatar
Ανώνυμος/η 14.9.2011 | 21:40
Ο διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας πρέπει να γίνει οπωσδήποτε και η - αναξιοποίητη άλλωστε - εκκλησιαστική περιουσία να περάσει στο δημόσιο και να αξιοποιηθεί. Θέλετε στ' αλήθεια να γίνει τώρα αυτό; απο αυτή την κυβέρνηση; με όρους εφαρμοστικού νόμου; για να το σκεφτούμε λίγο σοβαρά όλοι μας.
Εγω, ο σχολιαστής των 15.50, μπορει και να κατέβω στο δρόμο με το παπαδαριό προκειμένου να μην δοθεί η εκκλησιαστική περιουσία στην παρέα του ΓΑΠ κι απο κεί στους δανειστές μας. Η εκκλησιαστική περιουσία πρέπει να περάσει στα χέρια μια ριζοσπαστικής λαϊκής κυβέρνησης που θα ανατρέψει το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα, αλλιώς ας μείνει ασφαλής εκεί που βρίσκεται.
avatar
Ανώνυμος/η 14.9.2011 | 21:49
Η Lifo και οι συντάκτες της, η προσωποποίηση του δήθεν, της σάπιας αριστερίστικης δημοσιογραφίας (που πάντα την ώρα της αλήθειας είναι με το ΠΑΣΟΚ και τον αέναο Παπανδρεισμό - κύριε Βαλλάτε), κρίνει εκκλησία και θεούς. Αστείο.

Εντάξει, έχεις δίκιο ρε φίλε στα περισσότερα, φτιάξε λίγο όμως το ύφος σου, ξεκαβάλα από τον "ανοιχτόμυαλο" σου βράχο και κατάλαβε ότι όλα είναι θέμα αντίληψης και εμπειριών. Ακόμα και πολύ πιο προηγμένοι πνευματικά πολιτισμοί από το σημερινό κατέληγαν αργά ή γρήγορα στην παραδοχή της ύπαρξης κάποιας άλλης μορφής του όντος. Φούμαρα για σένα (επειδή όντως έχει σαπίσει σαν θεσμός το πράγμα σήμερα, δε διαφωνούμε σε αυτό) αλλά ανάγκη ζωτική για άλλους. Μην είσαι κοντόφθαλμος όπως αυτοί που κρίνεις (με τελείως αφηρημένα επιχειρήματα by the way).

Αλλη η δική σου POV και άλλη η δική τους. Κάτι μισείς εσύ και κάτι αυτοί. Δεν είσαι καλύτερος βάσει των -υποτίθεται- ιδεών σου.

Εσύ τα τηρείς όλα αυτά που λες ότι πρεσβεύεις;
avatar
Ανώνυμος/η 14.9.2011 | 22:11
Και παρολα'υτα, εξαιρούνται και από το τέλος ακινήτων....ΑΗΔΙΑ ΜΕ ΠΙΑΝΕΙ
avatar
Ανώνυμος/η 14.9.2011 | 22:36
Ο άνθρωπος δεν έχει καμία απολύτως ανάγκη την εκκλησία,
Απο την ανθρωπότητα θεωρώ οτι λείπει παιδία και οχι χριστιανική ηθική(του κώλου).Το μόνο που κατορθώνει η εκκλησία και οι θρησκείες περισσότερο, είναι να διχάζουν τον άνθρωπο και να τον ταπεινώνουν ώς προσωπικότητα
Και για κάποιον κύριο που αναφέρει ότι είναι σάν να λές χαζούς τους εκατομμύρια πιστούς,θα του πώ ότι όλοι είμαστε θύματα μιας τεράστιας σε μέγεθος προπαγάνδας και τα κατάπιαμε αμάσητα
Το ότι προπαγανδίζετε κάτι για 2000 χρόνια και το ότι το πιστεύουν εκατομμύρια άνθρωποι δεν σημαίνει αυτόματα ότι είναι και αλήθεια.
Ο ανθρωπος για τον ανθρωπο.
avatar
Ανώνυμος/η 14.9.2011 | 22:43
Εξαιρετικό άρθρο αποτυπώνει ουσιωδώς αυτά που σκέφτονται πολλοί.
avatar
Ανώνυμος/η 14.9.2011 | 23:00
Η εμπάθεια του κ. Βαξεβάνη είναι διάχυτη γιατί δεν βρήκε στην εκκλησία αυτό που του άρεσε.Εμφανίζει φυσικά μόνο τα στραβά, γενικεύει με βάση εξαιρέσεις και δεν αναφέρει πουθενά κάτι θετικό. Είναι προφανές οτι η σελίδα του lifo είναι κατάλληλη για τέτοια άρθρα εξ ου και οι αναγνώστες τσάκισαν στα (-) ενδιαφέροντος τον σχολιαστή στις 15:50. Όπως και θα κάνουν και με το δικό μου σχόλιο φυσικά.
Και για παράδειγμα και μόνο σχετικά με τις ανακρίβειες αναφέρω τον Αρχιεπίσκοπο Χρύσανθο και με ποιό τρόπο "προσκύνησε" τους Γερμανούς.
http://www.istorikathemata.com/2010/10/x-1881-1949.html
avatar
Ανώνυμος/η 14.9.2011 | 23:03
Πιστευω στο Θεο... προσευχομαι κ ζηταω δυναμη σχεδον καθημερινα...
Αναρωτιεμαι ομως κ εγω το ιδιο: ποτε θα διαχωριστει η εκκλησια απο το κρατος κ ποτε επιτελους θα παψει να ειναι επιχειρηση; Κ στην τελικη αφου ειναι επιχειρηση να φορολογειται!
Άρης Δημοκίδης 14.9.2011 | 23:05
Πολύ καλό άρθρο, μπράβο.


ΥΓ. Και μόνο ότι δε βοηθούν την πατρίδα με την Εκκλησιαστική Περιουσία είναι εκνευριστικό από μόνο του.

Το χειρότερο όμως είναι ότι η Κυβέρνηση δεν τους το ζητά καν!

Και δε λέω καν να τους το επιβάλλει -όπως το επιβάλλει σε όλους μας, να τους το ζητήσει λέω!

avatar
Ανώνυμος/η 14.9.2011 | 23:12
Πες τα χρυσοστομε !
avatar
Ανώνυμος/η 14.9.2011 | 23:52
'Αψογο!
avatar
Ανώνυμος/η 15.9.2011 | 00:06
Μπράβο!
avatar
Ανώνυμος/η 15.9.2011 | 00:42
Μονο "Μπραβο" μπορω να σου πω για το αρθρο αυτο κι ενα ευχαριστω, που εσυ που εχεις την πεννα εγραψες κατι που εκφραζει πολλους και αφορα ολους.
avatar
Ανώνυμος/η 15.9.2011 | 01:13
Είσαι πολυλογάς.
avatar
Ανώνυμος/η 15.9.2011 | 01:36
Τώρα που τα έφαγαν ΟΛΑ οι πολιτικοί και τα κόμματα που ευλαβικά τρέχουν (σχεδόν) όλοι να ψηφίσουν τους φταίει η Εκκλησία που δήθεν δεν συνεισφέρει να τους ξελασπώσει. Ήμαρτον! Να μας ξελασπώσουν αυτοί που τα έφαγαν και συνεχίζουν να τα τρώνε.
Όσο για τους παπάδες δεν θα τους κρίνω εγώ. Σύμφωνα με τους πατέρες της Εκκλησίας θα κριθούν πολύ πιο αυστηρά από τους υπόλοιπους όταν έρθει η ώρα.
Βέβαια συμφωνώ πως ο φανατισμός κάθε μορφής δεν είναι καλό πράγμα και δημιουργεί πολλές φορές κακό.
Ας ψάξουμε μέσα μας και θα βρούμε τον Θεό. Ας του μιλήσουμε και αυτός θα μας ακούσει.
avatar
Ανώνυμος/η 15.9.2011 | 01:47
Πολύ αρρωστημένη φανατίλα ρε παιδιά. Τι να ζηλέψουν οι ταλιμπάν. Τι στιγμή που ληστοσυμμορίτες κυβερνούν που έφεραν τη χώρα σε σημεία που μόνο μετά από πόλεμο θα ερχόταν, εσείς συζητάτε περί εκκλησίας επειδή είσαστε χορτάτοι. Αν πεινάγατε θα τρέχατε για ένα πιάτο φαγητό στις εκατοντάδες εκκλησίες που έχουν μετατραπεί σε εστιατόρια.
Επειδή όμως η πείνα φτάνει για πολλούς ακόμα, κρατάτε και μια πισινή, αν και στην εκκλησία όταν βοηθάνε τον φτωχό ποτέ δεν βάζουν ως προϋπόθεση την πίστη, την καταγωγή ή το χρώμα. Εκεί βρίσκονται ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΕΣ.
avatar
Ανώνυμος/η 15.9.2011 | 02:02
Βρε σάτυρε να καείς στην κόλαση που να καείς.Ο Θεός θα σε τιμωρήσει.Όλοι οι κίναιδοι τα βάζετε μαζί ΤΟΥ γιατί σας έδωσε αντρική υπόσταση με γυναικείο μυαλό.Δεν φταίει αυτός που αποφασίσατε να ακολουθήσετε το σκοτεινό δρόμο του Εωσφόρου.Υπάρχει ακόμη σωτηρία και ευκαιρία για συγχώρεση.Πήγαινε στο πλησιέστερο παγκάρι και κάνε μια μικρή κατάθεση.
tzoutzi 15.9.2011 | 02:37
Δεν υπάρχουν λόγια.... Ισως το καλύτερο κείμενο που εχει γράψει μέχρι τώρα...
Συγχαριτήρια...
avatar
Ανώνυμος/η 15.9.2011 | 04:17
Bravo!
Oso kai an mas fenete geleio.. yparxoun anthropoi to 2011 .. pu auta ta pragmata den ta vlepun!
Apla axioioi tis moira mas!

Bravo Kwsta!
avatar
Ανώνυμος/η 15.9.2011 | 07:07
μπράβο πολύ καλό!
avatar
Ανώνυμος/η 15.9.2011 | 07:57
ΠΡΟΣ: ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΑΝΩΝΥΜΟ/Η 15.9.2011 | 01:47

Το έχουμε πληρώσει αυτό το "πιάτο-φαγητό" στους Ρασοφόρους, χρυσό από φόρους που πληρώνουμε χρόνια τώρα...
avatar
Ανώνυμος/η 15.9.2011 | 08:54
Ευγε !!!
Μ.X 15.9.2011 | 09:03
Αγαπητέ κύριε συντάκτη,



Κατ' αρχήν να σας ευχηθώ καλό σχολικό έτος, γιατί από το επίπεδο της γραφής σας φαίνεται ότι είστε μαθητής δημοτικού.

Ως μαθητή δημοτικού λοιπόν θα σας αντιμετωπίσω χωρίς εμπάθεια.

Η Εκκλησία δεν είναι οι Παπάδες αλλά όλοι εμείς που πιστεύουμε σε αυτή και προσπαθούμε να την δούμε να προσφέρει.

Η Εκκλησία δεν είναι ένα αλλά δέκα χιλιάδες νομικά πρόσωπα, (κάθε ενορία είναι αυτοτελής, κάθε μητρόπολή ή μονή). Τα προβλήματα της μιας μην θεωρείται δεδομένο οτι θα τα βρείτε και αλλού. Υπάρχουν ενορίες με έργο.

Όσον αφορά το παρελθόν, ως άνθρωπος που σας αρέσει να είστε μοντέρνος γιατί κοιτάτε πίσω τι έκανε η εκκλησία. Ότι έχει ιστορία έχει και εκπροσώπους που έκαναν σφάλματα. Έτσι και ο θεσμός της Εκκλησίας. Δεν ειναι οι άνθρωποί της Αλάθητοι.

Γενικά αν θέλετε να κάνετε τέτοιου είδους κριτικές να τις περιορίζεται στο ιερατείο και μάλιστα σε τμήμα αυτού που θεωρείται ότι δεν κάνει σωστά την δουλειά του παρά σε όσους ζουν μέσα στις ενορίες τους και κάνουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν ή να γίνουν μερικά πράγματα καλύτερα στο επίπεδο που τους πέφτει λόγος.


avatar
Ανώνυμος/η 15.9.2011 | 10:21
Γιατί τόση οργή και επιθετικότητα; Άλλο εκκλησία και κλήρος και άλλο πίστη και Θεός. Κάποιοι άνθρωποι έχουμε ανάγκη να πιστεύουμε σε μία ανώτερη σοφία και να ασκούμε τι πνευματικές μας ανάγκες. Έχει αναφέρει πουθενά ο Χριστός στο Λόγο Του να κάνουμε πόλεμο ή προσυλιτισμό ή συγκέντρωση πλούτου; Ο Χριστός και Θεός μας κύρηξε αγάπη, πίστη, ελπίδα, φιλανθρωπία, ειρήνη και αλληλεγγύη.
Ο Θεός λέτε να φταίει που ο πλανήτης γή δεν έχει δει μια μέρα παγκόσμιας ειρήνης εδώ και χιλιετίες;
Ο θεός φταίει που εκμεταλλεύονται τις φτωχές χώρες και τις εξαθλιώνουν; Ο Θεός φταίει που κάποιοι ευημερούν και οι υπόλοιποι παλεύουν για επιβίωση;
Ο θεός καλά τα είπε εμείς οι άνθρωποι δεν μπορούμε να τα τηρήσουμε (γιατί είναι πολύ δύσκολο να είσαι τόσο καλός όπως κυρήτει ο Χριστός) και τα έχουμε κάνει όλα χάλια. Και οι ιερείς κάνουν λάθη γιατί είναι άνθρωποι.
Επίσης, αν σε νηστεία τρως ψωμί ή λάδι δεν θα παχύνεις; Κι αν το σκεφτείτε καλύτερα η διατροφή που προτείνει η νηστεία (χωρίς κρέας και γαλακτοκομικά) είναι η πιο υγιεινή που μπορείς να κάνεις και την προτείνουν και οι διατροφολόγοι. Μετά τις μεγάλες νηστείες ακολουθούν γιορτές και φαγοπότια οπότε καλό είναι να φυλαγόμαστε λίγο πριν.
avatar
Ανώνυμος/η 15.9.2011 | 10:27
Eutyxos pou yparxoun anthropoi san kai sena san kai mena
Eutyxos pou den eimai monos mou kai eutyxos pou vlepo kai arketo kosmo edo mesa na symfonei
Makari na eimastan oloi mazi na kanoume mia omada ena kinima mia epanastasi an theleis me emas mesa me emas pou exoume koino orizonda koines isees

File s euxaristo

Mixalis
FAIRMUSIC 15.9.2011 | 10:30
Ο Κώστας ως πάντα καυστικός, μεστός και εύστοχος. Όλους πειράζει το παπαδαριό. Οι ρασοφόροι τσαρλατάνοι που όλοι μας έχουμε συναντήσει. Κι όσοι πιστεύουμε, έχουμε αηδιάσει από τη συμπεριφορά τους.Απλά γιατί αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με την Εκκλησία Του.
Είναι προκλητικό να τσακώνονται στα σκουπίδια ανήμπορες γριές στην Ελλάδα και να εκτοξεύονται οι τζίροι των εκκλησιαστικών ειδών στη Μητροπόλεως.
Αλλά μήπως μητέρα των κακών είναι η ατομική μας ευθύνη που εκλέγουμε τους ανεύθυνους -και ουδέποτε ευθυνόμενους- πολιτικούς;
Άραγε το παπαδαριό φταίει για τα χάλια μας; Μάλλον όχι.Απλά κι αυτοί, οικότροφοι ενός ιδιότυπου ασύλου απολαμβάνουν τα πρόσκαιρα υλικά "ελέη" που τους εξασφαλίζει η θέση τους.
Δυστυχώς.Καλή λευτεριά!
avatar
Ανώνυμος/η 15.9.2011 | 10:32
Για τον συντάκτη και όποιον θέλει να το διαβάσει:

-Θρησκεία είναι ο βουδισμός, ο ταοισμός, το ισλάμ. Όταν ήρθε ο Χριστός, ο Υιός τού Θεού στη γή, θεμελιώσε την Αληθινή Εκκλησία Του, που είναι η Ορθόδοξη.

-Ο Θεός δεν τιμωρεί, αυτά είναι δόγματα των Καθολικών και άλλων αιρέσεων.

-Ο Θεός δημιούργησε ενα υπέροχο, πανέμορφο κόσμο. Δεν είναι ο άνθρωπος που επέλεξε την αλαζονεία, τον εγωισμό, την υπερηφάνεια και τον κατέστρεψε; Και τώρα, ζητάει και τα ρέστα, γιατί ο κόσμος που διαστρέβλωσε δεν τού "αρέσει".

-Χρυσόστομος Σμύρνης:Αυτός δεν ήταν που αρνήθηκε να φύγει με τα Ελληνικά πλοία, αλλά μαρτύρησε στην Μικρασιατική καταστροφή, ενώ πόσοι άλλοι ιερείς απαγχονίστηκαν, σφαγιάστηκαν ή θάφτηκαν ζωντανοί; Αλλά υποθέτω πως το ξεχάσατε..

-Για πολλούς φυσικά θα ήταν πολύ βολικό αν ο Θεός έτρεχε να λύνει όλα μας τα προβλήματα χωρίς να Τού το ζητήσουμε, μας έκανε όλους να περνάμε καλά στην ζωή δίνοντάς μας οτι επιθυμούσε η καρδιά μας, τιμωρούσε χωρίς μακροθυμία και υπομονή όποιον μας εκνεύριζε και εμείς το μόνο πού θα είχαμε να κάνουμε θα ήταν να ακουμπήσουμε στο μαξιλάρι να χαρούμε την ζωή.. Α, και αν χωρούσε στο πρόγραμμά μας, ίσως κοιτούσαμε τον πλησίον μας ή λέγαμε και κανένα "Θεέ μου σ' ευχαριστώ". Έτσι θα ήταν ωραία η ζωή, ε; Λες και μιλάμε για το λυχνάρι τού Αλλαντίν..

-Το οτι εσείς δεν πιστεύετε στον Θεό, δεν σημαίνει οτι δεν υπάρχει.

-Μάθετε λοιπόν, πως ο Θεός υπάρχει, είναι μόνο αγάπη και αν θέλεις κάτι μπορείς απλά να Τού το ζητήσεις με πίστη και ειλικρίνεια.

-Μάθετε πως και αρκετοί απο τους ιερείς που γεμίζουν χρυσάφι, καλοπερνούν και αρπάζουν εις βάρος των ανθρώπων χωρίς να μετανοούν, θα υποφέρουν πολύ στην κόλαση. Γιατί υπάρχει, όπως υπάρχει και ο Παράδεισος που είναι η κοινωνία με τον Θεό.

-Για αυτό σας ρωτάω το εξής: Αν τόσο αρνείστε τον Θεό και την Εκκλησία, γιατί ασχολείστε όλη την ώρα μαζί Του; Θα μου πείτε, μα όλη την ώρα σας ακούμε να μιλάτε για Αυτόν. Ειλικρινά, δεν σας πέρασε ποτέ απο το μυαλό , οτι σαν εσάς περάσανε και κατηγορήσανε και πολεμήσανε τον Θεό και την Εκκλησία Του πολλοί; Όμως,σε όλους αυτούς τους αιώνες δεν κατάφεραν να την εξαφανίσουν. Γιατί,αν δεν ήταν θεμελιωμένη απο τον Θεό, θα είχε χαθεί και θα υπήρχε μόνο σαν ανάμνηση. Όμως κάτι τέτοιο ΔΕΝ έγινε. Γιατί ο Χριστός και η Εκκλησία υπήρχε πριν απο σας και θα υπάρχει μετά απο σας, για να δέχεται και να ξαναδέχεται κάθε αμαρτωλό και μετανοημένο, για να βοηθάει και κυρίως να αγαπάει ειλικρινά.

-Στον Θεό πιστεύει κανείς πρώτα με την καρδιά. Σκεφτείτε -αν θέλετε-τι σημαίνει αυτό.

-Στο εξωτερικό αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλοί αιρετικοί οι οποίοι είναι πολύ πιο Θεοσεβούμενοι απο πολλούς απο εμάς, που, αν και αγκαλιάζουμε την Αληθινή Εκκλησία Τού Χριστού, ωστόσο την αρνούμαστε, σαν να πετάμε εναν θησαυρό και μετά γκρινιάζουμε γιατί πεινάμε. Αυτή είναι η αληθινή δυστυχία πολλών Ελλήνων.


-Τέλος, ρωτήστε αν θέλετε, τους εαυτούς σας: Που νιώθουμε την πραγματική χαρά και ειρήνη; Δεν την νιώθουμε μήπως στην ψυχή; Όσα χρήματα και να αποκτήσετε, όσα σπίτια και να χτίσετε, όση κοσμική δόξα και να κερδίσετε, πάντα θα θέλετε και άλλο. Και στο τέλος, όλα θα χαθούν. Ενώ, αν έχετε τον Χριστό στην ζωή σας δεν θα μπορείτε να χορτάσετε απο την ΑΛΗΘΙΝΗ χαρά και αγάπη που ο Κύριος δίνει. Και τότε θα καταλάβετε πόσο λάθος κάνατε. Για αυτό λοιπόν εύχομαι σε όλους που δεν πιστεύετε, κάποτε να ανοίξετε την καρδιά σας και να αφήσετε έστω και λίγο να μπει ο Χριστός.



Χρήστος
avatar
Ανώνυμος/η 15.9.2011 | 10:42
Αγαπητέ κε Μ.Χ. (15.9.2011 | 09:03)

μου θυμίζετε τη ρύση: "η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα"!

το ιερατείο λοιπόν αφού το προτιμάτε έτσι είναι αυτό που έχει απομακρύνει τον κόσμο από τον Οίκο του Θεού...

Όσοι πιστεύουμε, γνωρίζουμε καλά τις αγαθοεργείες των κατά τόπους ενοριών (και προσφέρουμε από το υστέρημά μας και με την καρδιά μας!)
Δυστυχώς όμως, αυτές οι ενορίες αποτελούν τις εξαιρέσεις!

Τον κανόνα τον αποτελούν τα χρυσά άμφια, οι φοροαπαλαγές, το Βατοπέδι, οι ζαρτιέρες... Και αυτά δεν αποτελούν ιστορία, αφού δεν σας αρέσει να κρίνετε βάση του παρελθόντος! Αποτελούν σημερινές ενέργειες! Αλλά και επ'αυτού σας έχω μια ερώτηση: αν δεν κρίνουμε βάση των πεπραγμένων ιστορικά, βασή ποιών κριτηρίων θα σχηματίσουμε γνώμη;

Ευχαριστώ
samaki
avatar
Ανώνυμος/η 15.9.2011 | 10:55
Μονόπλευρο, επιφανειακό, με ανακρίβειες και με εμπάθεια το κείμενο. Εγώ μπορώ να γράψω τέτοια για εσας τους δημοσιογράφους άπειρα. Παρεπιπτόντως η μητρόπολη σε εμας (Μαγνησίας) δίνει δωρεάν φαγητό σε 3000 άτομα κάθε μέρα που αλλιώς θα τους μαζεύαμε απο τα παγκάκια. Επίσης φιλοξενεί στο κέντρο γαλήνης 10 παιδάκια μέχρι να βρούνε παρένθετη οικογένεια. Ισως να μπορούσε να κάνει καλύτερα αλλά κάνει κάτι τουλαχιστον. Κρίμα ρε γαμώτο που δε το διαφημίζει στο ΜΕΓΚΑ να το μάθετε. Εσείς τι κάνετε κ. Βαξεβάνη; Ε; Δεν είμαι το πλεον θρησκευόμενο άτομο αλλά έχω την τύχη να έχω συγγενή ιερεά (με 7 παιδιά) και να τον έχω βοηθήσει πολλές φορές να μοιράσει ρουχα σε οικογένειες και να παρηγορήσει πονεμένους ανθρώπους όταν τους είχανε παρατήρησει όλοι οι "ανθρωποι". Η βρωμιά βρίσκεται στην κεφαλή της εκκλησίας όπως και παντού στη χώρα και κυρίως στο ΔΙΚΟ ΣΑΣ επαγγελμα. Η ισοπέδωση και ο μηδενισμός σας δεν οφελεί σε τίποτα. Λέτε και άλλες ανακρίβειες για τις οποίες δεν έχω καν το χρόνο να αναλύσω. Να κάνετε καλύτερη έρευνα. Οχι μόνο όταν πρόκειται για την Ρουάντα.
avatar
Ανώνυμος/η 15.9.2011 | 10:58
κάτω τα χέρια απο την εκκλησία!!
ο ιδιος ο φιλτατος υπουργος μας ,κος Ε.Βενιζέλος μας το είπε: το να φορολογήσουμε την εκκλησία ειναι ανήθικο!(συγκριτικά, ας πούμε, με την συγχώνευση σχολείων,την κατάργηση τμημάτων και την γενικότερη υποβάθμιση της παιδείας των πολιτών αυτής της χώρας,το να θίξουμε την εκκλησία που βρίσκεται στον αντίποδα και να επιβουλευόμαστε ως κράτος τα"δεδουλευμένα" της αιώνων,ναι,είναι όντως ανήθικο!)
avatar
Ανώνυμος/η 15.9.2011 | 11:08
Δικαιολογητικα για μια θρησκεια της οποιας μια εκ των βασεων ειναι "Ου ποιήσεις σεαυτώ είδωλον, ουδέ παντός ομοίωμα όσα εν τω ουρανώ άνω και όσα εν τη γη κάτω και όσα εν τοις ύδασιν υπό κάτω της γης, ου προσκυνήσεις αυτοίς ουδέ μη λατρεύσεις αυτοίς."
Περα απο το αν υπαρχει η οχι θεος και το οτι μεσηλικες ανθρωποι ακομη πιστευουν σε φαντασματα στον ουρανο, οσο υπαρχει ακομη εστω και μια εκκλησια, με ολο το decoration που αυτο συνεπαγεται και μεταφραζεται σε € για κατι που ο ιδιος ο θεος σας εχει απαγορευσει να κανετε, ο κοσμος δεν θα σας παρει στα σοβαρα.
Μια θρησκεια και καλα βασισμενη στη φιλανθρωπια και το ελεος, της οποιας οι αντιπροσωποι κανουν τους αμερικανους ραππερ να δειχνουν πληβειοι.
avatar
Ανώνυμος/η 15.9.2011 | 11:16
Ευτυχώς έχω διαπιστώσει πως η νέα γενιά είναι περισσότερο απελευθερωμένη και ανοιχτόμυαλη σε αυτά τα θέματα από τις προηγούμενες. Ο κόσμος έχει σιχαθεί την εμπορευματοποίηση της ανάγκης του για παρηγοριά στο Δημιουργό. Τις προάλλες η μαμά μου πήγε στην εκκλησία και εκεί έκανε εμφάνιση guest star ο μητροπολίτης. Στο κήρυγμά του μεταξύ άλλων ωραίων είπε και το εξής: "Δώστε από το υστέρημά σας. Όσο πιο βαθιά βάλετε το χέρι στην τσέπη σας, τόσο πιο βαθιά θα είναι και η αγάπη του Θεού για εσάς και έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για τον παράδεισο". Κρίμα που δεν βρέθηκε ένας να τον φτύσει στα μούτρα...! Είναι τουλάχιστον προκλητικοί! Με τα μάτια μου είδα έναν από αυτούς να οδηγεί την αμαξάρα του στην οποία είχε κολλήσει αυτοκόλλητο με τεράστια γράμματα "ιερέας της τάδε ιεράς μητρόπολης". Τι προσπαθεί να πετύχει; Να του δώσουν προτεραιότητα στη διασταύρωση ή να του παραχωρήσουν θέση πάρκινγκ; Πάντα διαχωρίζουν τους εαυτούς τους. Στους φόρους, στα λεωφορεία, στην ουρά της τράπεζας, παντού!
avatar
Ανώνυμος/η 15.9.2011 | 11:26
Μερικοί για δέστε το zeitgeist το πρώτο ... για να καταλάβετε με επιχειρήματα ότι η μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία της ανθρωπότητας είναι η εκκλησία .
avatar
Ανώνυμος/η 15.9.2011 | 11:26
Ο λόγος για τον οποίο οι "αγανακτισμένοι" δεν πάνε να "αγανακτήσουνε" έξω από καμία Μητρόπολη ποιος είναι;

Φοβούνται καμία κατάρα ή κανένα ανάθεμα και μετά δεν πάνε στον Παράδεισο;

Μα με τέτοια πείνα που θα πέσει ο Παράδεισος δε θα μας χωράει σε λίγο, οπότε τζάμπα ο σεβασμός.

Από το καινούργιο χαράτσι των ιδιόκτητων είναι εκτός ναοί και μοναστήρια βεβαίως βεβαίως, ενώ οι άνεργοι είναι μέσα...

Μήπως να πάω στην ενορία της γειτονιάς μου, να θρονιαστώ εκεί πέρα με τα σέα μου και να δηλώσω νόμιμος κάτοικος Ι.Ν. Αγίου Φερεφράγκα;

avatar
Ανώνυμος/η 15.9.2011 | 11:35
Ανακουφιστικο!Δεν ειμαστε δηλαδη τρελοι οσοι σκεφτομαστε το ιδιο με σας...
Θα ηθελα να πω, πως και ο δικος μου παπας (της ενοριας μου) ειναι χοντροπαπας και δεν χωνευει ουτε καν καθολικους χριστιανους. Μην πας και σταυρωσεις ποδια θα σε κανει ρομπα με μικροφωνο! Οι αυλικες γριες του, απο αυτες που ριχνουν φολες στα γατια της γειτονιας. Οι ευεργετες του, οι χοντροεργολαβοι της περιοχης και κατι περιεργοι που δεν βγαζουν τα παιδια τους βολτα για να μην τους τα ματιαξουνε. Το κοινωνικο εργο..την ημερα που ενα παιδι πεθανε απο ναρκωτικα, αυτος μιλουσε για τις εκτρωσεις σε μεγαφωνο..

Αν εισαι πιστος σε κατι , πρωτα εσυ να θυμωνεις .
Γι αυτο δεν τους εκανε ο Καζαντζακης. Που τα κειμενα του και αμαρτωλους αγιαζουν.
avatar
Ανώνυμος/η 15.9.2011 | 11:36
Κε Βαξεβάνη

Συγγνώμη εσείς τώρα ανακαλύψατε την Αμερική; Δεν μπορώ να εξηγήσω διαφορετικά τόση οργή. Συμφωνώ με τα όσα λέτε παρ'όλα αυτά η πλήρης ισοπέδωση δεν ωφέλησε ποτέ κανέναν... ΄Γίνεστε σαν τον κάθε παπά που στο κύριγμα του λέει ότι οι άπιστοι θα καούν στην κόλαση. Θα περίμενα ένα πιο συγκροτημένο / ήρεμο κείμενο -με αυτές της απόψεις δεν διαφωνώ. Μου δίνεται η εντύπωση ότι αν ήσασταν σε συζήτηση θα ουρλιάζατε λέγοντας αυτά που τώρα γράφετε. Δλδ τώρα ξυπνήσατε και είστε τόσο οργισμένος με την εκκλησία;

p.s Δεν πιστεύω γενικότερα πόσο μάλλον στον θεσμό της εκκλησίας... Παρ όλα αυτά υπάρχουν ενορίες που κάνουν καλά την δουλειά τους. Που φροντίζουν δλδ τους άπορους και τους άρρωστους. Είναι σαν να λέμε ότι όλοι οι γιατροί παίρνουν φακελάκια.. Αδικείτε έτσι τον κάθε γιατρό που κάνει το καθήκον του βάζοντας πάνω απ όλα τον ασθενή.

Η ψυχραιμία έίναι το μόνο που θα μας σώσει σε όλον αυτον τον παραλογισμό και την αδικία. Και η ψυχραιμία έλειπε απο το κείμενο σας.
avatar
Ανώνυμος/η 15.9.2011 | 11:43
"Η Εκκλησία δεν είναι οι Παπάδες αλλά όλοι εμείς που πιστεύουμε σε αυτή και προσπαθούμε να την δούμε να προσφέρει."

Το ότι θα υπέγραφε η "πηγή" του Marcel Duchamp αυτή την ατάκα δεν μπορούσα να το φανταστώ. Απ' την άλλη, ο Marcel ήταν σουρεαλιστής...


Υ.Γ.: Καταγγέλω ότι ο/η Μ.Χ. είναι Φαρισαίος υποκριτής και κλέφτης και πρέπει να καεί στην κόλαση γιατί ενίοτε υπογράφει σχόλια άλλων, πράγμα που κατά τις χριστιανικές αρχές που πρεσβεύει είναι κορυφαίο αμάρτημα. Σταυρώστε τον!
avatar
Ανώνυμος/η 15.9.2011 | 11:46
Η ουσία είναι μία...

Αποδεδειγμένα, οι άνθρωποι της εκκλησίας ΔΕΝ έχουν το ΘΕΟ ΤΟΥΣ...

Το γεγονός πως έστω και τώρα δεν προτίθενται οικειοθελώς να απαλύνουν τη θυσία του απλού κόσμου συνεισφέροντας: είτε παραχωρώντας περιουσία στο κράτος είτε αποδεχόμενοι τη φορολόγηση της περιουσίας τους (...γιατί όχι αναδρομικά από το 74...) τα λέει όλα.

Ας τους απαλύνουμε από την ύλη μπας κι επιστρέψουν στο βασικό τους έργο, το πνευματικό.

avatar
Ανώνυμος/η 15.9.2011 | 11:55
Μετά τη κουβέντα για τα ζωώδια, κουβέντα για το κλήρο και τη διεστραμμένη πίστη. Περιμένω το άρθρο και τα σχόλια για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, για να συνεχίσουμε να εξυψώνουμε το πνεύμα μας και να προβληματιζόμαστε. Κερνάμε και ρακόμελα στο καφενείο.
avatar
Ανώνυμος/η 15.9.2011 | 11:58
@M.X
Οι καταλήξεις των ρημάτων στην ενεργητική φωνή γράφονται με ‘ε‘ ενώ στην μέση και παθητική με ’αι’. Οπότε το σωστό στην τελευταία παράγραφο είναι το ’περιορίζετε’ και ’θεωρείτε’.
Αυτά τα μαθαίνουν επίσης στο δημοτικό. Οπότε το πνευματώδες στιλάκι με το οποίο ξεκίνησατε το σχόλιο σας κάνει μεγάλη ρόμπα, αγαπητέ.

Ευλόγησον.
avatar
Ανώνυμος/η 15.9.2011 | 12:02
συγχαρητηρια!
αψογο το αρθρο.! η πστη στο θεο δεν απαιτει μεσαζοντες.
σιγουρα αν υπαρχει κολαση θα ειναι γεματη απο αυτους.
ειναι οι αντιπροσωποι του κακου κ οχι του καλου βασει των πραξεων τους.
avatar
Ανώνυμος/η 15.9.2011 | 12:11
Τελικά εκτός από κοιλαράδες είναι και... μεγάλες μάρκες, Θεέ μου συχώραμε....αφού έχουν καταφέρει ακόμα και σήμερα να παίζουν στα δάχτυλα την ψυχολογία του ατόμου και να χειρίζονται με μαεστρία το φόβο του για το τέλος δίνοντάς του ελπίδες που δεν τους στοιχίζουν τίποτα. Πάρτε το χαμπάρι ....Ο Μεγαλοδύναμος μας περιμένει , μετά τα όσα έχει δει , με βρεμένη σανίδα... δεν μας γλυτώνει τίποτα ......η κατοπινή ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ είναι εξίσου μοιρασμένη για ΟΛΟΥΣ μας
avatar
Ανώνυμος/η 15.9.2011 | 12:36
Όσοι θιχτήκατε απο το άρθρο να ξε-θιχθήτε γιατί αναφέρεται στους παπάδες και την περιουσία τους. Ναι τους, δεν είναι περιουσία του Θεού, ο οποίος δεν νομίζω να του καίγεται καρφί για το πόσα έχει στον λογαριασμό του.

Η Εκκλησία της Ελλάδος, μιας και φωνάζει αριστερά και δεξιά για τον θεσμικό της ρόλο, θα έπρεπε εξ αρχής και με δική της πρωτοβουλία να ζητήσει την παύση πληρωμής από το κράτος του μισθού των ιερέων. Η Εκκλησία της Ελλάδος είναι απλά ένας "έμπορος" πίστης. Τίποτα περισσότερο. Δεν διάβασα πουθενά για αγίους και αποστόλους με χρυσά άμφια και πολυτελή αποκτήματα. Όλοι ζούσαν απλή ζωή και η κύρια μέριμνα τους ήταν να μιλούν για το παράδειγμα του Ιησού. Δίδασκαν ταπεινότητα, έλεος χωρίς ανταλλάγματα, καθαρότητα και υπομονή, βοηθώντας με ότι είχαν και δεν είχαν ορισμένες φορές τους άλλους.

Υπάρχει κάτι από τα παραπάνω στους σημερινούς ιερείς; Ναι φυσικά υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις, που είναι ακριβώς αυτό: εξαιρέσεις. Η συντριπτική πλειονότητα των ιερέων μου θυμίζει τους Φαρισαίους και οχι τους αποστόλους.

Δεν θα έλεγα φορολόγηση της Εκκλησίας της Ελλάδος. Θα έλεγα κατάσχεση της περιουσίας πλην των Ναών. Άλλωστε δεν νομίζω οτι τα ενοίκια και τα οικόπεδα έχουν να προσφέρουν κάτι στις προσευχές των πιστών.
avatar
Ανώνυμος/η 15.9.2011 | 12:40
Απ'οτι βλέπω έχει ήδη ειπωθεί αλλά επικρωτώ:

Πες τα χρυσόστομε !!!!
avatar
Ανώνυμος/η 15.9.2011 | 12:57
Πες τα...Χρυσόστομε!
avatar
Ανώνυμος/η 15.9.2011 | 13:12
Ε, ρε και να κατέβει πάλι κάτω!
Έχει να πάρει πολλά σκαλπ..
avatar
Ανώνυμος/η 15.9.2011 | 13:21
Πω πω κουβεντα που ανοιξατε...Σα να τσουζει το θεμα της θρησκειας, ε; Λοιπον, εγω ενα πραγμα δεν καταλαβαινω κ. Βαξεβανη. Προς τι τοσο μισος; Αν δεν γουσταρετε την εκκλησια, ε μην αναβετε κερι!
Κι εγω απεχθανομαι το παπαδαριο, οχι ολους, καποιοι ειναι φωτισμενοι. Ειναι τοσο αφελης η σταση σας απεναντι στους παπαδες, που ειναι σα να λεμε οτι, αφου υπαρχουν πολλοι ταριφες καθαρματα (γιατι υπαρχουν), ειναι ολοι ετσι.
Οχι, δεν ειναι, καποιοι ειναι ευγενεστατοι και ναι, συγκρινω τους παπαδες με τους ταριφες. Και τα 2 ειναι επαγγελματα.
avatar
Ανώνυμος/η 15.9.2011 | 13:29
Το τραγικό είναι ότι όταν κατηγορεί κάποιος την εκκλησία, αμέσως οι θρησκόληπτοι τον χαρακτηρίζουν αριστερό γιατί στην Ελλάδα είναι παράδοση ο αριστερός να είναι "και καλά" άθεος. Πάρτε το χαμπάρι θεούσες. Υπάρχουν και πολλοί που μισούν τους κομμουνιστές ακριβώς όσο κι εσάς και τον εβραίο που λατρεύετε. άλλωστε αυτά τα δύο "ισμός" μας έφτασαν εδώ που είμαστε. Χριστιανισμός + Κομμουνισμός. Η συνταγή της καταστροφής.
avatar
Ανώνυμος/η 15.9.2011 | 13:31
φουλ ον κλισε
avatar
Ανώνυμος/η 15.9.2011 | 14:02
Με όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα απορώ πως μπορεί κάποιος να κρατάει όλη του την οργή για την εκκλησία και τους παπάδες.Το κείμενο είναι άκρως ισοπεδωτικό, να το γράψει κανένας οργισμένος έφηβος το κατανοώ, αλλά ένας "φτασμένος" δημοσιογράφος είναι απαράδεκτο.
John Bourlokas 15.9.2011 | 15:00
Με το πνεύμα του άρθρου συμφωνώ 100% -κι ας είναι ισοπεδωτικό σε κάποια σημεία.
ΥΓ. Είναι πράγματι καταπληκτικό, ΜΧ, το γεγονός ότι σχολιάζεις απαξιωτικά το μορφωτικό επίπεδο του συντάκτη -ή όποιου άλλου- και την ίδια στιγμή κάνεις σε δέκα γραμμές "χτυπητά" ορθογραφικά λάθη. Ευλόγησον.
avatar
Ανώνυμος/η 15.9.2011 | 15:15
Γιατί τέτοιο μένος και τέτοια χολή απο τον Κ.Βαξεβάνη ειδικά σε μια εποχή οπου όλοι οι Έλληνες (χριστιανοί και μη...) πρέπει να είμαστε ενωμένοι ειλικρινά δε μπορώ να το καταλάβω. Σίγουρα υπάρχουν <<κακοί>> ιερείς και βολεμένοι ιερείς και άνθρωποι διεφθαρμένοι στην εκκλησία..και πάντα θα υπάρχουν...και τι να λέει αυτό..η θρησκεία και η ιστορία είναι αυτό που μας μένει στο τέλος...και αυτό που μας κάνει να διαφέρουμε κατα πολύ απο τους υπόλοιπους ευρωπαίους...οι οικογενιακοί δεσμοί. Δηλαδή αυτή η εκκλησία μόνο <<κακά>> πράγματα έχει να παρουσιάσει...; Δέν είμαι ούτε ιδιαίτερα θρήσκος, ούτε κανένας <<βολεμένος>> ιερέας αλλά νομίζω το άρθρο είναι λίγο υπερβολικό...
avatar
Ανώνυμος/η 15.9.2011 | 15:19

Η ανάγκη των ανθρώπων να αποποιηθούν τις ευθύνες τους για τα όσα κάνουν οι ίδιοι , καθώς και η ανάγκη της πίστης σε κάτι που δεν μπορούμε να ελέγξουμε , για να του αποδίδουμε κάθε κακό που δεν μπορούμε να αντέξουμε , δημιούργησαν τις θεότητες.
Εφόσον λοιπόν πιστεύετε στο Θεο 15/9/2011 10:21, ναι λοιπον, φταίει για όλα αυτά που λέτε.

Ο κόσμος θα ήταν ενδεχομένως καλύτερος, αν οι άνθρωποι ακολουθούσαν τα διδάγματα του Ιησού, του Βούδα κλπ. σαν φιλοσοφία ζωής και μόνο, χωρίς ναούς και χρυσάφια κρεμόμενα σε γερασμένους λαιμούς.

Διαβάστε το βιβλίο 'Η περι Θεού αυταπάτη" του R. Dawkins...αξίζει.

avatar
Ανώνυμος/η 15.9.2011 | 15:25
Ο θεός είναι μεγάλος.
Καιρός να πάρει σύνταξη.
avatar
Ανώνυμος/η 15.9.2011 | 15:38
Ο Θεός πέθανε .Ζήτω ο άνθρωπος ! Φρίντριχ Νίτσε.
Εύγε Κώστα Βαξεβάνη ! Ακριβής και τολμηρός !
avatar
Ανώνυμος/η 15.9.2011 | 15:40
Εγώ πιστεύω ότι υπάρχει Θεός αλλά πραγματικά μου φαίνεται αφελές να προσπαθήσω να πείσω κάποιον αλλον γι' αυτό όπως αστείο μου φαίνεται να προσπαθεί κάποιος να μου επιβάλει την δική του πίστη (ότι πχ δεν υπάρχει Θεός) και να έχει και την απαίτηση να τον πάρω και στα σοβαρά...Σε ένα αντικείμενο όπου εκ προοιμίου δεν υπάρχουν αποδείξεις δέχομαι την αλήθεια του καθενός ως μια άποψη και τίποτα παραπάνω όσο και να την γαρνίρει με ''λογικά επιχειρήματα''.

Σχετικά με τους παπάδες,δεν είμαι οπαδός της συλλογικής ευθύνης,ότι δηλαδή επειδή έκαναν κάτι οι 100 θα κατηγορήσω τους 1000 και επιπλέον δεν μπορώ να καταλάβω από πότε το να είναι κάποιος ιερέας θεωρείται τεκμήριο ταπεινότητας και αγαθοσύνης.Με το ιερατείο τα έβαλε άλλωστε και ο ίδιος ο Χριστός και επιπλέον όποιος πηγαίνει στην εκκλησία προφανώς δεν προσεύχεται στους κατά τόπους παπάδες και δεν είναι αυτοί το αντικείμενο της πίστης τους.

Η σχέση της Εκκλησίας με το Κράτος είναι μια σχέση συνεργασίας με πιο ισχυρό εταίρο την Εκκλησία.Το Κράτος πληρώνει τους παπάδες και η εκκλησία παρέχει ελπίδα στους μισούς Έλληνες και κοινωνική γαλήνη.Δεν είναι εύκολο να διαχωριστούν,αν χαρακτηριστεί Διωγμός από την Εκκλησία κινδυνεύει η συνοχή του ίδιου του Κράτους κυρίως γιατί οι ''υπο Διωγμόν'' πολίτες θα είναι συμπαθητικοί παπούδες γιαγιάδες και λοιποί φιλήσυχοι.Για μια λέξη στις ταυτότητες θυμάστε τί είχε γίνει....

Όσοι βρίσκονται με κάποιο τρόπο κοντά στην Εκκλησία γνωρίζουν και μέρος των έργων της.Πολλοί που βρίσκονται επίσης κοντά γνωρίζουν και τα αίσχη της.Όσοι είναι στην απόξω βλέπουν τα ράσα του Άνθιμου και δίκιο έχουν.Έχει να κάνει με το σημείο από όπου παρατηρεί κανείς τα πράγματα.Αυτό που με ενοχλεί κυρίως είναι να κρίνεται ο Λόγος του Θεού από τις πράξεις των ανθρώπων.Ο Θεός λέει είναι Αγάπη.Όσο και να χοντρίνει ένας παπάς η Αγάπη δεν θα γίνει ποτέ κάτι το κακό.
avatar
Ανώνυμος/η 15.9.2011 | 16:02
Για να πώ την αλήθεια άν και μου αρέσει η εκπομπή σας Κε. Βαξεβάνη, βρίσκω το εν λόγο άρθρο μιά -ακόμα- απο τα ίδια. Η ανατροπή στο συντηρητικό κατεστιμένο, θα πρεπε να ξέρετετε ότι έχει γίνει και αυτή με τη σειρά της κατεστιμένο!!! Η γενιά της αμφησβητισης κοντέβει να πάρει σύνταξη, και στο πέρασμα της άφησε τον κόσμο πιο γυμνό και κατεστραμμένο απο αξίες, από ποτέ!!!! Το γεγονός ότι παρουσιάζετε απόψεις της ίδιας ωριμότιτας με τους Ράδιο Καφρίλα, θα πρεπε ούτως ή άλλως να σας προβληματίζει...

Δυστυχώς όταν εγώ θέλω παπούτσι Nike απο την Ινδονησία που πληρώνει 0.40EURO την ημέρα 6χρονα παιδάκια, ή όταν εγώ θέλω τζιπούρα απο την Ταϊβάν που το ημερομίσθιο του ειδικευμένου εργάτη είναι 1 δολάριο, τότε δεν φταίει ο Θεός κε. Βαξεβάνη για την αδικία στον κόσμο, αλλά το κούφιο μου το κεφάλι!!!!

Ο Θεός τα παιδάκια της Αφρικής τα έβαλε να ζούν σε έναν πλούσιο σε ορυκτό πλούτο τόπο. Αν είναι φτωχά είναι επειδή πλάκωσαν ένα κάρο πολυεθνικές και λιστεύουν τα πάντα: Τον χρυσό, τα διαμάντια, το πετρέλαιο κλπ... Τις πολυεθνικές απ την άλλη μεριά, όμως δεν τις έφτιαξε ο Θεός!

Καταγγέλετε τον Θεό για τους πλούσιους και τους φτωχούς αυτού του κόσμου, όμως υπάρχουν πολιτικο-οικονομικά συστήματα δικαιότερα απο τον Καζινοκαπιταλισμό που τους δημιούργισε! Περισσότερο ακόμα και απο τους πλούσιους, είναι οι φτωχοί που δεν θέλουν να αλλάξει η παρούσα κατάσταση (π.χ. λέγοντας "Όλοι ίδιοι είναι" ή ψιφίζωντας λευκό "για να στείλουν το μήνυμα" - οτι είναι μπετόβλακες προφανώς). Ίσως επειδή είναι τόσο αφελείς που πιστεύουν ότι μια μέρα θα πλουτίσουν! Γιατί φταίει λοιπόν ο Θεός όταν οι ίδιοι οι φτωχοί (ίσως και σείς) ψηφίζουν κόμματα που συντηρούν και γιγαντόνουν το υπάρχον σύστημα;

Όσο για τους παπάδες, μάλον δεν τα ξέρετε και πολύ καλά. Σίγουρα η ιεραρχία της εκκλησίας έκανε παραδοσιακά το γιουσουφάκι της εκάστοτε πολιτικής εξουσιάς. Αυτό όμως δεν ισχύει γενικά και αόριστα για τους παπάδες, οι αρκετοί εκ τον οποίων π.χ. κάνανε αρκετά ανδραγαθήματα (φυγαδεύανε Εβραίους, έκρυβαν αντάρτες) εώς και ένοπλο αντάρτικο στην περίοδο του ΒΠΠ
avatar
Ανώνυμος/η 15.9.2011 | 16:02
Βαρυγδουπες λεξεις και εριστικες εκφρασεις σε μια μονοπλευρη παρουσιαση του θεματος. Αβασιμα επιχειρηματα τα οποια καταρριπτονται απο βασικοτατες αρχες της χριστιανικης πιστης που ο συγγραφεας προφανως δεν εχει καν υπ οψιν του.
avatar
Ανώνυμος/η 15.9.2011 | 16:30
Κε Βαξεβάνη,

με όλη την εκτίμηση που τρέφω προς τα εσάς και προς τον τρόπο που εξασκείτε το επάγγελμα σας, στο συγκεκριμένο άρθρο μου δίνετε την εντύπωση ότι χάσατε την όποια ψυχραιμία πρέπει να έχει ένας δημοσιογράφος. Άλλο οι απόψεις και άλλο ο τρόπος που εκφέρονται. Δλδ για να καταλάβω αν κάνατε εκπομπή με θέμα την θρησκεία ή την εκκλησία και είχατε απέναντι σας έναν παπά αυτό το ύφος θα είχατε; Αν δεν σας ήξερα θα πίστευα ότι είστε 16 ετών και τα χετε βάλει με την εκκλησία επειδή κάθε Κυριακή σας σέρνουν στην λειτουργία. Προφανώς και έχουν βάση τα όσα λέτε. Μην κρυβόμαστε πίσω απο το δάχτυλο μας.. Η επίσημη εκκλησία εθελοτυφλεί μπροστά στα όσα συμβαίνουν για να μην πώ ότι προσπαθεί και να εκμεταλλευτεί την όποια δυστυχία.. Αλλά θα περίμενα απο σας -όπως άλλωστε μας έχετε συνηθίσει- μια πιο ώριμη αντιμετώπιση του θέματος.
Μ.X 15.9.2011 | 16:38
Εγω γιατι εμεινα με την εντυπωση οτι δεν τα βαζει με τον απλο κληρο που καποιοι απο αυτους προσφερουν πραγματι αλλα με το ιερατειο-και καθε ιερατειο.
Αλλη εντυπωση με την οποια εμεινα ειναι οτι δεν ταυτιζει την ιστορια της εκκλησιας με τις θυσιες καποιων αγωνιστων ιερεων που αγωνιστηκαν οχι απο την καψα τους για τον Χριστο - αλλα γιατι καιγοταν το σπιτι τους και καλα εκαναν - , αλλα με την ηρωικη ΜΗ αντισταση της επισημης εκκλησιας απεναντι σε καθε εξωτερικο η εσωτερικο κατακτητη.Οποτε που το προβλημα;Καποιοι αγωνιστηκαν , η πεπισημη εκκλησια κιοτεψε και καποιοι βρισκουν αλλοθι στις μερες μας για να πιστευουν σε αυτην , με αφορμη τις θυσιες των πρωτων . Τι να πεις ."Του Ελληνα ο τραχηλος ζυγο δεν υπομενει" σου λεει ο αλλος.
Το να πεις την γνωμη σου γι αυτα δεν χρειαζεται να κανεις ιδιαιτερο ρεπορταζ φανταζομαι μιας και ειναι γνωστα ακομα και σε παιδια δημοτικου.Πολυ πιο μορφωμενα απο τους πιστους κατα την γνωμη μου...
Επισης μεγαλη διαφορα εχει πιστευω αν ενας παπας αγοραζει ακριβα αυτοκινητα για την ματαιοδοξια του απο εμενα που κανω το ιδιο , πιθανον , γιατι πολυ απλα εγω δεν κυρρητω το αντιθετο ουτε πληρωνομαι για κατι τετοιο .
Και να θυμισω πως οταν ο Κοραης εμαθε για τον αποκεφαλισμο του Γρηγοριου του 5ου απο το Σουλτανο (τον αποκεφαλισε γιατι παρ ολους τους αφορισμους του στην Επανασταση αυτη ξεκινησε) σχολιασε: "Τον ηλιθιο τον σουλτανο...Σφαζει τωρα και τους φιλους του" Απο τοτε δηλαδη ηταν γνωστο πως αντεξε η εκκλησια στο περασμα των αιωνων...Ο θεος -ειναι φανερο αλλωστε!- φροντιζε παντα γι αυτο...
Οσο για το απιστευτο επιχειρημα οτι ολες οι κοινωνιες πιστευουν σε καποιο Θεο αρα Θεος υπαρχει...Τι να πω...Αλλα ξεχασα .Εδω μιλαμε για ανθρωπινες κοινωνιες αγγελικα πλασμενες...
Συγχαρητηρια κυριε Βαξεβανη για το αρθρο σας και καλη αρχη(?) .( Αν καταλαβα καλα , θα ξαναγραψετε εδω?)
avatar
Ανώνυμος/η 15.9.2011 | 17:13
Σε μια τέτοια περίπτωση, το κράτος δεν έχει καμιά απολύτως υποχρέωση προς την Εκκλησία.
Έχει ξεπληρώσει το χρέος της προς την Εκκλησία και μάλιστα με το παραπάνω.
Το Ελληνικό κράτος, εδώ και πολλές δεκαετίες, παρέχει το δικαίωμα προσηλυτισμού μέσω των θεσμών του αποκλειστικά και μόνο στην Ορθόδοξη Εκκλησία (μόνο η Ορθοδοξία δικαιούται να προσηλυτίζει ακόμη και ανήλικους). Το κράτος διδάσκει στα σχολεία τα δόγματά της, διορίζει κατηχητές στα σχολεία και το στρατό, επιβάλλει ομαδική προσευχή κι εκκλησιασμό σ’ όλες σχεδόν τις βαθμίδες τής εκπαίδευσης, χρηματοδοτεί με εκατομμύρια ευρώ αρχιεπισκοπές και πατριαρχεία του εξωτερικού, της παρέχει αξιόλογο κομμάτι από την πίτα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ανέχεται τις κραυγαλέες παρανομίες της κάνοντας τα στραβά μάτια στις καταπατήσεις δασικών εκτάσεων και στις πολεοδομικές αυθαιρεσίες της, αποδίδει στρατιωτικές τιμές στους λειτουργούς της, της παρέχει φοροαπαλλαγές, της επιτρέπει να ξεπλένει χρήμα (ειδικό καθεστώς για τις δωρεές προς την Εκκλησία), ενισχύει τα ιδρύματά της, την πριμοδοτεί με σημαντικά ποσά για να μπορεί να διεκπεραιώνει με ξένα κόλλυβα το αίσχος της “φιλανθρωπίας” (ο ΟΠΑΠ και το υπουργείο Εξωτερικών χρηματοδοτούν σε σταθερή βάση εκκλησιαστικά ιδρύματα), καθιέρωσε ως αργίες τις μεγάλες γιορτές της, συμμετέχει επισήμως στις μαγικές τελετές της (εξορκισμός των υδάτων) και σε προσκυνήσεις έργων εκκλησιαστικής ζωγραφικής, μεταδίδει τις κυριακάτικες λειτουργίες από τα κρατικά ΜΜΕ, δεν παραχωρεί την δυνατότητα για καύση των νεκρών στην ελληνική επικράτεια, μεταφέρει με αντιτορπιλικά κι ελικόπτερα επισκόπους και πατριάρχες, ναυλώνει αεροπλάνα και διαθέτει περιπολικά για την μεταφορά του “Αγίου Φωτός”, αποδίδει στρατιωτικές τιμές σε προϊόντα καλογερικής αγυρτείας (λείψανα, εικόνες, “θαυματουργά” αντικείμενα κλπ.) και γενικώς, καταστρατηγεί κάθε μέτρο και κάθε λογική, επιδιδόμενο σε προκλητική και σπάταλη επίδειξη μεσαιωνικής θρησκοληψίας προς όφελος των προνομίων και του status της Εκκλησίας.
Το ελληνικό κράτος, εδώ και πολλές δεκαετίες, για λογαρισμό της Εκκλησίας, εκτελεί μια εργολαβία, εκφάνσεις της οποίας είναι όλα τα παραπάνω. Στην πραγματικότητα, η διεκπεραίωση αυτής της εργολαβίας είναι το αντάλλαγμα για την παραχώρηση μέρους της ακίνητης περιουσίας της και όχι η μισθοδοσία των κληρικών. Η μισθοδοσία των κληρικών παραμένει ένα σκάνδαλο, όπως και ο τρόπος με τον οποίο “έκαναν” περιουσία η Εκκλησία και οι μονές της.
avatar
Ανώνυμος/η 15.9.2011 | 17:15
πολυ αστειο αρθρο..γενικολογιες και ισοπεδοτισμος με 0 επιχειρηματα..σαν να ακους ενα οργισμενο 17χρονο που δεν μπορει να καταλαβει τι πραγματικα συμβαινει γυρω του..μαρεσει γινονται και δημοσιογραφοι και αποχτανε και φημη..καταντια εντελως..με τετοιο υφος και τροπο που γραφει ο βαξεβανης γινεται χειροτερος και απο αυτους που κραζει..--
avatar
Ανώνυμος/η 15.9.2011 | 17:38
δεν έχεις γνωρίσει κανέναν γέροντα ποτέ. Ούτε βουδιστή μοναχό.
όμως το θέλεις πολύ.
Αυτό που λέει ο Ταρκόφσκι, πέρα για πέρα σωστό, μπορεί να σου το πει κι ένας πατέρας οποιασδήποτε θρησκείας ή παράδοσης, εγώ λέω και κάτι άλλο_ αυτός που πιστεύει σε κάτι είναι γενναίος. Δεν αποτελεί 'αν και μόνο αν' συνθήκη βέβαια.
υγ δεν ενδιαφέρει τον αναγνώστη το αν πιστεύεις ή όχι, σε τι, ή αν αυτά που λες αποτελούν βλασφημία. Τα γεγονότα και τα επιχειρήματα εκλείπουν ή είναι λειψά, μονόπλευρα κ επιφανειακά-- αυτό μετράει.

Μυρτώ
avatar
Ανώνυμος/η 15.9.2011 | 19:39
ΜΠΡΑΒΟ,ΜΠΡΑΒΟ, ΜΠΡΑΒΟ!
avatar
Ανώνυμος/η 15.9.2011 | 20:17
Christianity: The belief that a cosmic Jewish Zombie who was his own father can make you live forever if you symbolically eat his flesh and telepathically tell him you accept him as your master, so he can remove an evil force from your soul that is present in humanity because a rib-woman was convinced by a talking snake to eat from a magical tree...

Rastart
avatar
Ανώνυμος/η 15.9.2011 | 20:23
Προτείνω να ράψουμε στα ράσα όλων των παπάδων ένα κίτρινο σταυρό και να τους κλείσουμε ένα κέντρο υποδοχής. Ισως τότε λυθούν όλα τα προβλήματα του κόσμου.
Θα εξαφανιστεί η μισαλλοδοξία από τον κόσμο.
Τουλάχιστον μέχρι να βρείς κάποιον άλλον να μισήσεις, προτείνω τους ακροδεξιούς, να τους ράψουμε μια κίτρινη σβάστικα στο πέτο, μετά τους δεξιούς γιατί είναι όργανα των τραπεζών, μετά τους κεντροδεξιούς που κατέστρεψαν την Ελλάδα, μετά τους σοσιαλιστές μέχρι να μείνουμε μόνοι μας και να μισεί ο ένας τον άλλον.
avatar
Ανώνυμος/η 15.9.2011 | 20:34
Ο κ. βαξεβανης εκπροσοπει σιγουρα το τροπο που σκεφτεται ο μεσος Ελληνας για την Θρησκεια. Δεν ειμαι Παπας ουτε θεολογος αλλα ασχολουμαι και η γνωμη μου ειναι με μεν προσωπικη αλλα στηριγμενη σε μελετες συγχρονων θρησκειοφιλοσοφων του 20ου αιωνα. Δυστυχως μπερδευουμε τον χριστιανο με τον φανατικο, οπως τον φιλαθλο με τον φανατικο οπαδο τον Μπους, με τον αμερικανο και τον ισλαμιστη- με τις τρομοκρατικες ενεργειες-με τον απλο οπαδο του ισλαμ. Δυστυχως ολα αυτα που αναφερατε σχετικα με τα εγκληματα κτλ εν ονοματι του χριστιανισμου εγιναν πραγματι εν ονοματι και οχι στην ουσια. Μιλατε ( οπως αναφερατε για αλλη ομως συναφεια) για Φονταμεταλιστες της καθε θρησκειας και οχι για τον απλο πιστο της. Ολα μπορει ΝΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ αλλα δεν ΕΙΝΑΙ βεβαια. Οσο για το δευτερο σκελος για την εκκλησια κκληρικους κτλ πρωτον οπως γραψαν πολλοι ειναι αδικο να γενικευουμε και να βαζουμε ολους και ολα στον ιδιο καμβα και δευτερον αυτο ειναι το μεγαλο προβλημα της εκκλησιας του Χριστιανισμου σημερα. Η θρησκειοποιηση της, δηλαδη η αναμιξη της σε κοσμικες εξουσιες και θεσμους ( με πρωτο διδαξαντα τον Παπισμο ) που στη συνεχεια επεφερε την εκκοσμικευση της δηλαδη τον αποχρωματισμο της την αδιαφορια και την λοιδωρια της. Οι μεγαλοι πατερες της εκκλησιας οπως κια τα φωτισμενα μυαλα της αυτο το πραγμα προσπαθουν να αποφυγουν ανα τους αιωνες. Το θεμα ειναι τεραστιο και δεν εξαντληται βεβαια ετσι το σιγουρο ειναι οτι δεν πρεπει να λεγεται οτιδηποτε με ελαφρα την καρδια και απο την μια και απο την αλλη πλευρα και καλο για τον ανθρωπο ειναι να υπαρχει μια διαλλεκτικη αντιμετωπιση- και οχι διχασμοι δηλ εμεις ή οι αλλοι-..τετοια ειναι η φιλοσοφια τοσο απο πλευρας της ανατολικης εκκλησιας οσο και απο την επιστημη του 20-21ου αιωνα. Αλλωστε οπως εγραψε καποιος οι θρησκειες αφου δεν εχουν εξαφανιστει μεσα σε αυτο τον τεχνολογικο παροξυσμο...ε καπου θα χρησιμευουν.

Jim
avatar
Ανώνυμος/η 15.9.2011 | 23:57
Επειδή κάποιος ανέφερε το zeitgeist δήθεν ως απόδειξη της απάτης της θρησκείας με επιχειρήματα καλό θα ήταν να δείτε λίγο στο ίντερνετ πόσο μεγάλη απάτη είναι το ίδιο το zeitgeist και αποδεικύεται οτι τα "επιχειρήματά" είναι πλαστά με αποδείξεις πραγματικές.
Ενδεικτικά http://www.oodegr.com/neopaganismos/sykofanties/zeitgeist/zeitgeist_eisagwgi.htm
http://conspiracies.skepticproject.com/articles/zeitgeist/
Όποιος θέλει ας ψάξει.
avatar
Ανώνυμος/η 16.9.2011 | 11:52
Η Ορθοδοξία είναι ιατρική επιστήμη και η Εκκλησία νοσοκομείο ψυχής και σώματος. Αν το γνώριζαν αυτό και το βίωναν κληρικοί και λαϊκοί, δεν θα είχαμε χρεωκοπήσει ούτε πνευματικά ούτε ηθικά ούτε οικονομικά.
avatar
Ανώνυμος/η 16.9.2011 | 12:36
Info που μαλλον δεν γνωριζουν πολλοι και βρηκα ευκαιρια να το πω λογω του θεματος,στην εκκλησια ανηκουν οικοπεδα της παραλιακης που νοικιαζονται απο τους παπαδες σε επιχειρηματιες της νυχτας εδω και πολλα χρονια.Ετυχε ενα καλοκαιρι να ειμαι μπροστα λογω φιλων που δουλευαν εκει σε ενα ομορφο περιστατικο,εχει μπει εφορια στο μαγαζι (απο τα καλυτερα και ακριβοτερα της παραλιακης λογω του κοσμου που μαζευει..) και ο μαγαζατορας για να μην πληρωσει το προστιμο καλεσε δυο παπαδες που εσκασαν με μια βαλιτσα γεματη χρηματα πληρωσαν τον εφοριακο και εφυγε με την βοηθεια του χριστου και της παναγιας.Αυτα,φιλακια και βοηθεια μας!
avatar
Ανώνυμος/η 16.9.2011 | 13:06
simfwnw kata ena megalo vathmo me arthro. Ithela na prosthesw ws apantisi se kapoious gia tin apodeixi tis alitheias sti thriskeia einai o,ti epiviwnei...
Fusika kai epiviwsei aiwnes twra dioti exelisetai gia na parameinei zwntani alliws tha pethaine!!!
Oi kanones tis ekklisias exelissontai sumfwna me to ti epivalei i xroniki periodos pou dianuei.
Opote nai, einai xazoi ola auta ta ekatomuria ellinwn pou pistevoun se mia thriskeia kai idiws oi gunaikes oi opoies prin 15 xronia as tolmousan na katevoun apo ton gunaikonuti... kai twra pou einai o gunaikonutis?
Pou pistevoun se mia thriskeia i opoia katestrepse ton arxaio mas politismo(vlepe vuzantio).
Kai varethika na akouw to allo papas kai allo thriskeia.
Allo daskalos kai allo ekpaideusi?
Allo giatros kai allo ugeia?
Allo odigos leoforeiou kai allo m.m.m?
avatar
Ανώνυμος/η 16.9.2011 | 13:43
Ο φανατισμός είναι χαρακτηριστικό όλων των θρησκειών. Λέγοντας φανατισμός, δεν εννοώ απαραίτητα την Jihad! Φανατικός θεωρείται αυτός που προσηλώνεται σε κάτι με πάθος. Επίσης, ο φανατισμός κάνει κακό, τις περισσότερες των φορών. Δεν θα το πάω δια της εξίσωσης, όμως καλό είναι ο καθένας να μπορεί να εκφράζει την γνώμη του, όποιος θέλει να συντάσσεται με το μέρος του ή να αποτάσσεται τις απόψεις του. Όμως, είμαι βέβαιος ότι το να προσπαθούμε να υποβαθμίσουμε ή να απαξιώσουμε την αντίθετη άποψη και συνάμα να προβάλλουμε ως σωστή και μοναδικά αποδεκτή την δική μας, είναι λάθος, πέρα για πέρα.

Θα συμφωνήσω με το κύριο Βαξεβάνη. Θα κατανοήσω τους φανατικούς!

Χρήστος Π.
avatar
Ανώνυμος/η 16.9.2011 | 14:11
όταν έκλασε ο Νίτσε
calvin
avatar
Ανώνυμος/η 16.9.2011 | 16:13
Εξαίρετο άρθρο. Για τους εύπιστους εκεί έξω σημειώνω/συμπληρώνω:
- Ο απλός κόσμος βρίσκει παρηγοριά στις εκκλησίες και στις ενορίες όπως ο ναρκομανής "λύνει" τα προβλήματα του με την κόκα. Η εκκλησία δεν προσφέρει λύσεις, προσφέρει αποχαύνωση και απομόνωση. Προάγει την παθητικότητα και την κακομοιριά. "Έχει ο Θεός" για αυτό και το κράτος είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την εκκλησία. Κανείς άλλος οργανισμός δεν προσφέρει μεγαλύτερη υπηρεσία σε αυτό το κράτος από την εκκλησία. Η οποία φυσικά δεν είναι δωρεάν! Αυτή εξωθεί τον κόσμο να πιστεύει ότι τα προβλήματα της ζωής του είναι κάποιου είδους θεϊκή δοκιμασία που σκαρώνει κάθε μέρα ένας καλοκάγαθος θεός και όχι κάτι το απόλυτα εγκόσμιο.
- Δεν υπάρχει διαχωρισμός απλού κλήρου και ανώτερων ιεραρχών. Ο κλήρος (όπως και το κόμμα) είναι ένας προθάλαμος από τον οποίο επιβιώνουν μόνο όσοι έχουν σκοπό να υποταχθούν στο επιχειρηματικό πρόσωπο της εκκλησίας. Δεν είδα ποτέ κανένα απλό ιερέα να εκτελεί τα καθήκοντα του δωρεάν, ούτε να αρνείται τα πενηντάευρα κάτω από το ράσο. Και επίσης δεν είδα ποτέ κανέναν να υψώνει ποτέ τη φωνή του απέναντι στη φιλαργυρία και την υπεροψία που χαρακτηρίζει την ορθόδοξη εκκλησία. Κι αν υπήρξαν κάποιοι, σήμερα επέλεξαν το δρόμο του μοναχισμού, ο οποίος είναι ο μόνος ηθικός δρόμος που μπορεί να ακολουθήσει κανείς σε αυτή τη θρησκεία.
- Ο "Θεός" έχει άρρηκτη σχέση με την οργανωμένη θρησκεία. Δεν είναι ούτε υπήρξε ποτέ διαχωρισμένος. Ενέπνευσε τους "αγίους" πατέρες να συντάξουν το λόγο του και να τον διαδώσουν. Στο πέρασμα των χρόνων η άμεση παρέμβαση του χαρακτηρίζεται αποκλειστικά από εκδίκηση ενώ η καλή του παρεμβατικότητα δεν αποδεικνύεται πουθενά χειροπιαστά παρά μόνο αποδίδεται σε αυτόν από τα λόγια των πιστών του. Η εκκλησία του θεού είναι ακριβώς ότι επιτρέπει ο ίδιος να είναι. Ενώ στις γραφές είναι πάντα έτοιμος να εξαπολύσει το μένος του στον απλό κόσμο με πλημμύρες, οξύ, φωτιά και καταστροφή, με τους απεσταλμένους του έδειχνε πάντα μια ανεξήγητη ελαστικότητα. Αν υπάρχει θεός, τότε η συμπεριφορά του δεν διαφέρει πολύ από τον ηγέτη ενός κόμματος ως προς τα κομματόσκυλα του
avatar
Ανώνυμος/η 16.9.2011 | 16:32
"ΜΠΡΑΒΟ
Μονο αυτο εχω να πω
ειναι σαν να γραφεις ολες μου τις σκεψεις σ αυτο το αρθρο
Επιτελους,οσοι σκεφτονται και αυτοι τα παραπανω ας μαζευτουμε και ας κανουμε μια αλλαγη
Η θρησκευτικη φορμολη κρατησε 2.000+ χρονια
Ηρθε η ωρα να ληξει
Εστω και μονο στο ονομα αυτων των απειρων ανθρωπων που γεννηθηκαν και πεθαναν,στα τοσα χρονια της παγκοσμιας θρησκευτικης εξουσιας,κατω απο τα δηθεν "διδαγματα" και που δεν καταφεραν να τα αποτιναξουν και να ζησουν ελευθεροι
Για μενα ολα τα κοινωνικα και ψυχολογικα προβληματα του σημερα βασιζονται στην αρχεγονη αρρωστη αναγκη των ανθρωπων για εξουσια,πραγμα που χρησιμοποιοντας την πιστη ως (το πιο υσχιρο)μεσο επιβολης,απο οτι φαινεται επιασε και με το παραπανω"

-Ενας αμαρτολος..καθ οτι γεννημενος ομοφυλοφιλος,ετων 17-
avatar
Ανώνυμος/η 16.9.2011 | 16:51
Δεν μπορω παρα να μην σχολιασω ξανα
Ειναι το καλυτερο αρθρο που εχω διαβασει στην ζωη μου,και πιστεψε με δεν εχει καθολου υπερβολη μεσα του αυτο
Κατι που,για μενα,πρεπει να διαβαστει απο ολους και ειδικα απο τα μικρα παιδια πριν οι γονεις τους τα αναγκασουν να κανουν τον πρωτο τους σταυρο
avatar
Ανώνυμος/η 16.9.2011 | 18:02
Αφοριστικό και καταγγελτικό το ύφος σας... εγώ θέλω διαχωρισμό Κράτους και ΕΡΤ γιατί εκεί μέσα όλοι τα ξύνουν...
avatar
Ανώνυμος/η 16.9.2011 | 19:30
Όλες οι προιστορικές και οι αρχαιές θρησκείες στην ιστορία της ανθρωπότητας είχαν ημερομηνία λήξης ....νομίζω εδώ και λίγα χρόνια ότι ήρθε και η ώρα τους!!
avatar
Ανώνυμος/η 16.9.2011 | 19:46
Τελικά, για τη θρησκεία και το σεξ, σπάνια συμβαίνει να μιλάς πολιτισμένα. Ίσως διότι και το ένα και το άλλο είναι ενστικτώδη και ''σκοτεινά'', σε άντίθεση με τον πολιτισμό.
avatar
Ανώνυμος/η 17.9.2011 | 10:34
Χρησιμοποιούμε τη λογική των ανθρώπων ως λογική του Θεού...δεν είναι έτσι..! ό,τι συμβαίνει στον πλανήτη υπεύθυνος είναι αποκλειστικά ο ίδιος ο άνθρωπος ο μόνος διαχειριστής αυτής..! μην τα ρίχνουμε όλα στο Θεό γιατί ετσι μας συμφέρει..
avatar
Ανώνυμος/η 18.9.2011 | 10:37
πες τα χρυσόστομε πέστα
avatar
Ανώνυμος/η 18.9.2011 | 13:18
Καλή μετάνοια Κώστα Βαξεβάνη και στους υπολοίπους!
avatar
Ανώνυμος/η 18.9.2011 | 14:05
Το καλύτερο άρθρο που έχω διαβάσει ποτέ!!! Πολλά μπράβο. Και μην αρχίσουν ορισμένοι τα "δεν έχει σχέση ο Θεός με τη θρησκεία", γιατί το Θεό σου τον λατρεύεις σπίτι σου. Όταν πας στην εκκλησία και σκάς τα φακελάκια στους τραγόπαπες και μετά τους φυλάς τα χέρια, υπηρετείς την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Α.Ε. και είσαι άξιος της μοίρας σου., αλλά δυστυχώς και των υπολοίπων!!!!!!
avatar
Ανώνυμος/η 18.9.2011 | 14:31
Τι περιμένει κανείς όταν διαβάζουμε ότι στην διαθήκη του, ο Χριστόδουλος άφησε εντολή και χρήματα να δημιουργηθεί μουσείο με τα ρούχα του; Ούτε η Βουγιουκλάκη να ήταν...
avatar
Ανώνυμος/η 18.9.2011 | 16:08
Απλό, κατανοητό και αληθινό!
avatar
Ανώνυμος/η 18.9.2011 | 16:41
Προς ανωνυμο 10:34
Αφού αποκλειστικά και μόνο υπεύθυνος για τη μοίρα του είναι ο άνθρωπος, τους παπάδες τι τους θέλετε και σας τους ακριβοπληρώνουμε;;;
avatar
Ανώνυμος/η 19.9.2011 | 12:59
Έλα ρε παιδιά… Από πότε χρειαζόμασταν "ενδιάμεσους" για να αγαπήσουμε, επι-κοινωνήσουμε, βρίσουμε ή και να γλύψουμε το Θεό μας… Ήμαρτον δηλαδή, τώρα τους καταλάβαμε;~ (Α)
avatar
Ανώνυμος/η 19.9.2011 | 14:41
Kώστα, συνέχισε να λες τα πράγματα με το όνομά τους. Είμαστε πολλοί αυτοί που σε ακούμε και συμφωνούμε μαζί σου!
avatar
Ανώνυμος/η 20.9.2011 | 11:17
Είναι απίστευτο το πως όσοι θεωρούν το κείμενο αυτό αφοριστικό, ηθελημένα ξεχνούν την αφοριστική φύση της Εκκλησίας. Περισσότερο ακόμα απο το γεγονός ότι πιστεύουν πως με ένα σχόλιο που υποστηρίζει την θέση της Εκκλησίας θα κερδίσουν bonus για το one way ticket στον παράδεισο.

Επιχειρηματολογούν: "Δεν είναι όλοι ίδιοι, ας μην τους βάζουμε στο ίδιο σακί". Ξεχνώντας βεβαίως πως αυτή ακριβώς είναι μια απο τις βασικές τακτικές της Εκκλησίας. Όσοι κάνουν προγαμιαίο σέξ, όσοι είναι gay, όσοι έχουν σύντροφο εφόρου ζωής αλλά δεν παντρεύονται, όσοι, όσοι, όσοι, είναι όλοι τους αμαρτωλοί. Αλλά βέβαια ξεχνώ πως θα απαντήσουν πως η Εκκλησία εκμοντερνήστικε. Δίοτι ο Θεός έγινε Χίπστερ τα τελευταία χρόνια.Έτσι ξαφνικά.

Ο κόσμος δεν σκέφτεται. Η πίστη έιναι κάτι προσωπικό λένε. Επιχειρηματολογούν ξανά. Τους διαβάζω. Και γιατί τότε δεν μένει μακριά απο το δικό μου πορτοφόλι; Γιατί πρέπει να πληρώνω εγώ την πίστη των άλλων;
Ποια είναι ακριβώς αυτή η "προσωπική φύση" της πίστεως όταν εγώ φορολογούμαι για αυτή;

Και συνεχίζουν. Να κοιτάς τα χάλια σου, λένε. Άνοιξε την ντουλάπα σου, δες τι έχεις μέσα και ξέχνα τα φο-μπιζού του Άνθιμου. Μα καλή μου εγώ ΔΕΝ είμαι πιστός. Γιατί να μπώ σε αυτή τη διαδικασία; Εγώ είμαι παιδί του Εοσφώρου, του Παζούζου, του Χάρη του Κρίσνα, της Λίλιθ, της δουλειάς. Ποσώς με ενδιαφέρει πόσα ιμάτια έχω στην ντουλάπα μου. Γιατί μου σφηνώνεις την πίστη σου στην καρωτίδα μου; Γιατί πρέπει ΠΑΝΤΑ να μιλάμε για αυτά τα θέματα πέρνοντας ώς δεδομένο ότι ο Θεός ΥΠΑΡΧΕΙ; Ενώ ρε γαμώτο μου το αντίθετο θα έπρεπε να γίνεται;

Christianity: The belief that a cosmic Jewish Zombie who was his own father can make you live forever if you symbolically eat his flesh and telepathically tell him you accept him as your master, so he can remove an evil force from your soul that is present in humanity because a rib-woman was convinced by a talking snake to eat from a magical tree...

Ας μην γινόμαστε γραφικοί προσπαθώντας να δείξουμε πως οι άλλοι είναι γραφικοί. Πια.

avatar
Ανώνυμος/η 20.9.2011 | 21:23
Ανοητοι και αφελεις χριστιανοι,μουσουλμανοι,βουδιστες,ινδουιστες κτλ κτλ σας πουλανε ενα προιον που δεν εχετε δει ποτε σας,ενα προιον που δεν εχει επιφερει ουτε ενα θετικο παρα μονο διχασμο,διωγμους,πολεμους,σκοταδισμο και οπισθοδρομηση.Καποιοι ξυπνιοι στηριζομενοι στον εμφυτο φοβο σας για το τι θα γινετε μετα τον θανατο σας εχουν στησει μια κομπινα τρισεκατομμυριων,την μεγαλυτερη απατη στην ιστορια της ανθρωποτητας.Θεοι,θρησκειες,εκκλησιες ειναι οτι χειροτερο εχει συμβει στο ανθρωπινο ειδος.Ξυπνηστε επιτελους,εσεις ειστε ο θεος του εαυτου σας.Αντι να σκυβετε το κεφαλι και να παρακαλατε για ελεος και για βοηθεια κατι ανυπαρκτο,ορθωστε το αναστημα σας και προσπαθειστε να βελτιωσετε τη δικια σας ζωη αλλα και οσο περναει απ το χερι του καθενος και τη ζωη των αλλων.Δεν ξερω αν μαθατε τα νεα,αλλα η κολαση και ο παραδεισος του καθενος ειναι εδω και τωρα.
avatar
Ανώνυμος/η 21.9.2011 | 10:10
Δε θα μπορούσα να είμαι περισσότερο αδιάφορος για τις εκκλησίες τους θεούς και τα δόγματα αλλα τα επιχειρήματα σου είναι παιδιάστικα και αστεία
avatar
Ανώνυμος/η 21.9.2011 | 16:10
Η εκκλησία μας είναι ο κύριος μέτοχος στην Εθνική Τράπεζα και δεν φορολογείται.....αυτό τα λέει ολα!!!
avatar
Ανώνυμος/η 21.9.2011 | 20:31
Κώστα Βαξεβάνη αμα έχεις απορίες γιατι ο Θεός αυτό και γιατί ο Θεός εκείνο, παρ τον ένα τηλέφωνο και μη μας ζαλίζεις τα αρχίδια. Ο Θεός δεν ειναι κατοικος αυτού του μπουρδέλου που ζούμε όλοι και μη χρεώνεις σε αυτόν τις δικές μας μαλακίες. Και εν πάση περιπτώσει αν κάποιος είναι υπεύθυνος για όλο αυτό κοίτα τους συνομήλικούς σου και μια δυο γενιές πίσω. Υπάρχουν κακοί κληρικοί όπως και κακοί δημοσιογράφοι.
Α... επίσης είναι πολύ ωραίο, έξυπνο και βολικό να κρίνεις και κάνεις βαρυσήμαντες δηλώσεις σχετικά με κάποιον (τον Θεό για παράδειγμα...)που δεν μπορεί να σου απαντήσει. Μπράβο και πάλι. Συγχαρητήρια
Άρης Δημοκίδης 21.9.2011 | 21:12
Το ότι "ο Θεός δε μπορεί να του απαντήσει" δε μας παραξενεύει φυσικά. Αν υπήρχε (και ασχολιόταν) κάτι μου λέει ότι θα είχε δώσει εδώ και αιώνες απαντήσεις.

Ξαφνικά ο "Θεός" έγινε και αδύναμος που δε πρέπει να μιλάμε γι' αυτόν όταν "δε μπορεί να απαντήσει" ή όταν "δεν είναι μπροστά" λες και είναι πολιτικός που απουσιάζει απ' το πάνελ...
avatar
Ανώνυμος/η 22.9.2011 | 23:00
ΜΠΡΑΒΟ ΚΩΣΤΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΝΑ ΑΡΘΟΓΡΑΦΕΙΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΠΑΡΟΠΙΔΕΣ ΟΠΩΣ ΤΑ ΕΒΛΕΠΑΝ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΜΑΣ ΦΤΑΣΑΝΕ ΩΣ ΕΔΩ.Ο ΛΑΟΣ ,ΟΙ ΝΕΟΙ ΞΥΠΝΗΣΑΝΕ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΙ,ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΠΩΣ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ ΝΑ ΧΕΙΡΑΓΩΓΟΥΝ,ΛΕΓΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΡΑ ΤΑΣΟΥΛΑ ΟΤΙ Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΩΡΟΣ.ΑΛΛΩΣΤΕ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΙΩΝ ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ ΠΟΛΥ ΑΙΜΑ. ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ,ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ;ΚΟΙΤΟΥΝ ΤΟΝ ΚΩΛΟ ΤΟΥΣ ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ.ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ,ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΝΟΗΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΠΑΤΕΡΕΣ,ΝΑ ΠΙΝΟΥΝ FRENDO ΜΕ ΓΥΑΛΙΑ 200ΕΥΡΩ,ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΗΣΤΗΡΙΑ,ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΙΔΟΥΣ ΡΕΜΟΥΛΑ.ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΟΙ ΦΥΛΑΡΓΥΡΟΙ ΣΠΙΟΥΝΟΙ ΣΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΡΙΧΝΑΝΕ ΤΙΣ ΠΕΤΡΕΣ,ΚΑΙ ΤΡΩΓΑΝΕ ΤΑ ΔΑΚΡΥΓΩΝΑ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ.ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ,ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΡΑΓΟΥΣ.ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΒΡΑΔΥ ΝΥΚΟΚΟΙΡΑΙΟΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΣΤΑΙ ΠΝΙΓΜΕΝΟΙ ΜΕΣ ΤΑ ΧΡΕΗ.
avatar
Ανώνυμος/η 23.9.2011 | 00:01
"Επιχηρηματα" της πλάκας από ένα δημοσιογράφο που τον εκτιμουσα!. Κόμπλεξ που προφανως εχει εδω και πολλα χρόνια, βγήκαν όλα σε ένα αρθρο επιεικώς κίτρινο!
Οταν ο κος Βαξεβάνης μπει και σε μια εκκλησία να παρακολουθήσει μια λειτουργία, και όχι να ψαχνει μόνο...στο ιντερνετ, όταν δει και κάποιο παπά πέρα από αυτους που βλέπει μόνο στην τηλεόραση, οταν δει πραγματικά για ποιο λόγο κάποιοι πηγαινουν γονατιστοι στην Παναγιά της Τήνου, όταν δει πραγματικά πιστους, πόσο νηφάλιοι είναι και πως δρουν στη ζωή τους, τότε ίσως καταλάβει τί ισοπεδωτικες μπαρουφες λέει.
Προφανως κανεις επιγειος δεν ειναι τελειος! Αν θες να βλέπεις μόνο τα στραβα τότε κακό του κεφαλιου σου!
Α! και μη ξεχάσω: Ευτυχως που όλοι αυτοι που μας κυβερνουν δεν εχουν καμια σχεση με την εκκλησία, Τον Χρηστό και το κυρηγμα Του και έτσι... πάμε μια χαρά! Ευτυχως!
avatar
Ανώνυμος/η 24.9.2011 | 08:50
wraio to keimeno sou alla milas monos gtia ekklisia..o theos den ekane ta lefta na to xereis o theos pote den zhthse to fantaxtrero to plousio kai otio allh mal akia grafeis ekei panw.. kapoios exei pei an thes na deis ti pisteyh o theos gia ta lefta apla koita autous pou ta exoun... kai an thes na miliseis kata tous theou(giati afto stoxopoieis sthn arxh) giavase prwta gia ton theo kai ta erga tou kai meta grapse.. ta leme...
avatar
aiginitissa 24.9.2011 | 21:45
Υπαρχουν διαφοροι εδω μεσα που επικεντρωνονται στην θεμα της αμφισβητησης του θεου απο τον κ. Βαξεβανη, λενε οτι ακομα κι αν νηστευεις μπορει να... παχυνεις, κατηγορουν τον αρθρογραφο γιατι αναφερεται στις χρυσοφορες επιχειρησεις της Τηνου, της Μυτιληνης, και αλλα φαιδρα...
Δεν εχουν καταλαβει οτι ο προβληματισμος του αρθρου δεν ειναι το αν υπαρχει η δεν υπαρχει θεος, η αν κανει καλα ο κοσμος που παει γονατιστος στην Παναγια της Τηνου. (Για μενα δεν κανει, αλλα αμα τους αρεσει, δεν μου πεφτει λογος!)
Το θεμα ειναι οτι η εκκλησια συγκεντρωνει τεραστια ποσα απο δωρεες, εκμεταλλευση ακινητων και διαφορες αλλες (ορισμενες απ αυτες αδιαφανεις δραστηριοτητες - ξεχασαμε την off shore "Ρασαντελ" του Βατοπεδιου!) και ενω τα κανει ολα αυτα φοροδιαφευγει συστηματικα με τις ευλογιες του κρατους!
Πολυ καλα τα λεει ο Κ. Βαξεβανης! Να πληρωσουν εδω και τωρα!!! Η μηπως νομιζουν οτι οργανωνοντας συσσιτια για μερικες δεκαδες φτωχων και αστεγων την εβγαλαν την υποχρεωση τους;
avatar
Ανώνυμος/η 27.9.2011 | 14:09
Εξαιρετικό και απολαυστικό βιβλίο επί του θέματος:
Κρίστοφερ Χίτσενς - Ο θεός δεν είναι μεγάλος. Πώς η θρησκεία δηλητηριάζει τα πάντα.

Και μια εκτενής παρουσίαση εδώ:

http://pandoxeio.com/2010/04/16/hitchens/
avatar
Ανώνυμος/η 27.9.2011 | 21:45
Εξαιρετικό άρθρο. Επιτέλους να λέγονται και να γράφονται όσα κατ' ιδίαν συζητάμε αλλά δεν φωνάζαμε δημόσια...
΄Εχω να καταθέσω σ' αυτά μια προσωπική μου μαρτυρία.
Δουλεύοντας κάποτε σε μεγάλο τραπεζικό ίδρυμα, στα νιάτα μου, ως δακτυλογράφος, μου ανατέθηκε να γράψω κατάλογο με τα ακίνητα ιδιοκτησίας της εκκλησίας στη Θεσσαλονίκη ( εκεί εργαζόμουν τότε). ΄Εγραφα τον κατάλογο, περιγραφή ακινήτου, διεύθυνση κλπ για δύο μέρες, επι 8 ωρες κάθε μέρα. Και ήμουν γρήγορη δακτυλογράφος...

Κάτι για τέλος ακινήτων άκουσα να κυκλοφορεί τελευταία...
avatar
Ανώνυμος/η 1.10.2011 | 10:27
Η εκκλησία πρεσβεύει έναν θεό και υπηρετεί άλλον
avatar
Ανώνυμος/η 2.10.2011 | 12:48
Μπραβο ΚΩΣΤΑ .
avatar
Ανώνυμος/η 3.10.2011 | 21:18
Ωραιοι οι αφορισμισκοι πισω απο εναν υπολογιστη. Στην πραξη ομως ολοι τρεχετε σε θρησκευτικους γαμους και βαφτισια. Ολοι τρεφουν το τερας της εκκλησιας με τον ωχαδερφισμο τους - "νταξ' τωρα, μια κοινωνικη εκδηλωση ειναι", "να μην παω στο γαμο του ξαδερφου?" κλπ. Ε οχι, να μην πας. Και να εξηγησεις και το γιατι στους ενδιαφερομενους.

Χορτασαμε ιντερνετικα λογακια.
avatar
Ανώνυμος/η 4.10.2011 | 20:34
Γεια σου ρε Κώστα !
avatar
Ανώνυμος/η 16.10.2011 | 18:28
Εξαιρετικός.
avatar
Ανώνυμος/η 21.10.2011 | 08:18
Isopedwtiko,to ar8ro.
Ayth einai mono h mia pleyra.
Gia thn allh pleyra giati den anafereste k.Baksevanh ?
Gia tis Ierapostoles ?
Gia th voh8eia pou prosferei h ekklhsia se astegous klp. ??
An 8elete na deite (an exete psaksei dhladh kai den exete vrei ) Agious pateres,mporeite na episkeyteite to Agio Oros.
Na ste kala.
avatar
Ανώνυμος/η 23.10.2011 | 16:22
ειδατε τι κανει η κριση, η μαλ ια παει συνεφο.
avatar
Ανώνυμος/η 25.10.2011 | 22:38
Όσον αφορά την περιουσία της εκκλησίας, το έργο της και τα ιδρύματα που συντηρεί, επειδή αναφέρθηκε σε κάποιο σχόλιο, ανατρέξτε στην πλούσια βιβλιογραφία που υπάρχει και θα ανακαλύψετε ότι από το σύνολο των χρήμάτων που συγκεντρώνει γενικά η εκκλησία σε Ανατολή και Δύση στο όνομα της φιλανθρωπίας και της αγάπης, επιστρέφεται για τους παραπάνω σκοπούς μόνο το 2% με 3%, ενώ το υπόλοιπο γίνεται ακίνητη περιουσία ή ξοδεύεται από τον ανώτερο κλήρο για καλοπέραση.
avatar
Ανώνυμος/η 16.11.2011 | 14:30
Δεν επιτρεπεται να ισοπεδωνουμε τα παντα....οπως αναφερθηκε και πιο πανω υπαρχουν παρα πολλα παραδειγματα Αγιων κληρικων....
Οσο κι αν ευθυνεται ο ''ανθρωπος'' κατω απο τα ρασα, αυτα ειναι ευλογημενα και μονο ο Θεος μπορει να τον κρινει....
avatar
Ανώνυμος/η 5.2.2012 | 18:00
Ένας άνθρωπος που δεν έχει βιώσει την ορθόδοξη πίστη πως μιλάει με τόση σιγουριά γιαυτή;
Μέσα στα τόσα κακά που λέει κανένα καλό δεν βρήκε να πει; Να φανεί λίγο αντικειμενικός...
Για κάποιον λόγο που δεν ξέρω βγάζει μεγάλο μίσος!
Και δεν μας λες ρε φίλε, όλοι εμείς που πιστεύουμε ήμαστε χαζοί; Εσένα περίμενε η ανθρωπότητα για να βρει το φως της; Δεν είναι εγωηστικό αυτό;!!! Νομίζεις μήπως ότι το δικό σου "φωτισμένο" μυαλό συνέλαβε αυτά τα φοβερά επιχειρήματα που εμείς οι άλλοι δεν είχαμε σκεφτεί ποτέ; Και επιτέλους ήρθες να μας τα αποκαλύψεις; Σε πληροφορώ ότι όλα αυτά που βασανίζουν το μυαλό σου ήταν τα πρώτα που κατανοήσουμε στην πνευματική μας πορεία.
Αλλά τι στο καλό; Ούτε έναν μας δεν παραδέχεσαι;
Κάποιον Άγιο που θυσίασε την ζωή του για τον Χριστό; (Που ήσουν να του δώσεις τα φώτα σου;)
Κάποιον επιστήμονα ίσως που ήταν πιστός; (Παστέρ, Νευτωνα, Πασκάλ, Μαξουέλ κτλ);
Μήπως κανένα πολιτικό έστω και στα τελευταία του; (Φλωράκης πχ)
Δεν αφήνεις ένα μικρό περιθώριο λάθους στα λεγόμενα σου;
Κι αφού δεν πιστεύεις δεν είναι ανήθικο να μην το ξεκαθαρίζεις κάθε φορά που ασχολήσει δημοσίως με θρησκευτικά θέματα;
Θα σε παρακαλούσα τέλος αν (λέμε αν) ποτέ ακούσεις ότι κάποιος παπάς έκανε κάτι καλό να βγείς να το πεις. Και μετά να πας να τον γνωρίσεις να δείς αν είναι κανένας χαζούλης να του εξηγήσεις να τον βάλεις στον σωστό δρόμο.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια