Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά Βαγγέλη (Βεν-ζε-ιλ);

Ο υποψήφιος νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είτε μάς δουλεύει είτε απλώς ξέμεινε από επιλογές (και τι ανάγκη έχει;).
14.3.2012

O κύριος Βενιζέλος είναι ενθουσιασμένος τις τελευταίες μέρες. Κάτι η «ιστορική συμφωνία» για το PSI, κάτι η μοναδική υποψηφιότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, που θυμίζει λίγο τον αείμνηστο σύντροφο Κιμ Γιονγκ Ιλ της Βόρειας Κορέας, ο  Έλληνας Βεν-ζε-ιλ δεν μπορεί να κρύψει τη χαρά του.

Ο υπουργός Οικονομικών μάς δουλεύει χοντρά. Παρά τις ομοβροντίες των φιλικών προπαγανδιστικών μέσων, ο ίδιος ξέρει καλά ότι το κούρεμα δεν λύνει κανένα από τα βασικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Ούτε καν χρόνο δεν κέρδισε η χώρα, όπως γινόταν τουλάχιστον με τα προηγούμενα καταστροφικά μνημόνια: από τη μείωση του επιδόματος ανεργίας μέχρι το επερχόμενο πακέτο του Ιουνίου, τα επώδυνα μέτρα ήδη ξεκίνησαν να εφαρμόζονται.

Το PSI δεν είναι παρά η κωδική ονομασία της μεγάλης ληστείας των ασφαλιστικών ταμείων, που από τον νόμο ήταν υποχρεωμένα να καταθέτουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία αγόραζε αφειδώς ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, που τώρα κουρεύονται. Το ασφαλιστικό σύστημα δέχεται ένα στρατηγικό πλήγμα, το οποίο, παράλληλα με τα υπόλοιπα μέτρα που συνοδεύουν το Μνημόνιο 2, έχουν πράγματι ιστορικό χαρακτήρα. Για τους ακριβώς αντίθετους λόγους, βεβαίως, απ’ αυτούς που διαφημίζει ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών: στέλνουν μια ολόκληρη χώρα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της φτώχιας, της μιζέριας και της κοινωνικής διάλυσης.

Φυσικά, ο κ. Βενιζέλος έχει λόγους να χαίρεται που γίνεται, επιτέλους, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Μόνο που το κόμμα που παραλαμβάνει έχει μικρή σχέση με αυτό που διεκδικούσε 5 χρόνια πριν: πρόκειται για μια συνάθροιση στελεχών με διαλυμένη κομματική βάση, αξιωματικών ενός στρατού ηττημένου και χωρίς ηθικό, τους οποίους το κυριότερο πράγμα που ενώνει είναι η αδυναμία τους να κάνουν στη ζωή τους κάτι διαφορετικό απ’ αυτό που έκαναν επί χρόνια: να διαχειρίζονται την κρατική εξουσία και τα ωφελήματά της.

Πρόκειται για ένα κόμμα χρεοκοπημένο όχι μόνο ηθικά αλλά και οικονομικά, και καλό θα είναι ο κ. Βενιζέλος να μην αναλάβει και την ευθύνη του ταμείου του, γιατί κάποια στιγμή θα έρθει αναπόφευκτα και η λυπητερή. Πριν του το παραδώσει, ο προκάτοχός του έχει σχεδόν ολοκληρώσει το πατροκτονικό του έργο: το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε κανονικά να είχε διαλυθεί οργανωμένα, δίνοντας τη θέση του σε έναν νέο σχηματισμό, χωρίς τις ασυγχώρητες αμαρτίες του παρελθόντος .  

Αντιμέτωπο με μια ταπεινωτική εκλογική ήττα, την οποία ο κ. Βενιζέλος δύσκολα θα μετριάσει και, το κυριότερο, δηλητηριασμένο από τη στρατηγική επιλογή του νεοφιλελευθερισμού που έκανε ο κ. Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ μπαίνει σε μια διαδικασία εσωτερικής φθοράς, που τελικά θα οδηγήσει στη διάλυσή του.

Τσόντα, στην καλύτερη περίπτωση, σε μια προσεχή κυβέρνηση που θα σχηματίσει το Ενιαίο Κόμμα των Αγορών, με βασική συνιστώσα τη συντηρητική πτέρυγα της ΝΔ και απλώς βοηθητική την πρώην σοσιαλδημοκρατική πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ.

Από μια άποψη, πάντως, ο κ. Βενιζέλος δεν έχει και λόγους να λυπάται.

Χρήματα να πληρώσει τη θέρμανση έχει. Βουλευτική σύνταξη και περίθαλψη, εξασφαλισμένη. Στην ανεργία δεν μπαίνει, αρχηγός γίνεται. Όχι μόνο το μαγαζί του δεν κλείνει, αλλά παραλαμβάνει και μαγαζάκι. Και για αυτοκτονία για τα λάθη του παρελθόντος, στα οποία ο ίδιος είχε βασική συμμετοχή, απ’ αυτές που αυξάνονται στη χώρα, ούτε λόγος να γίνεται.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
11 Σχόλια
avatar
Ανώνυμος/η 14.3.2012 | 15:51
Ο κ.Βενιζελος ειναι το PSI του ΠΑΣΟΚ. Κερδιζει το κομμα λιγο χρονο, πανακριβα ομως, μεχρι να διαλυθει τελειως.
avatar
stellar 14.3.2012 | 17:37
Φ , Χ, PSI, Ω .
avatar
Ανώνυμος/η 14.3.2012 | 15:55

Ο σκιτσογράφος σας του έκανε δίαιτα βάρους και θράσους βλέπω...
8vioss 18.3.2012 | 09:24
ίσως να πρόκειται για προφητικό σκίτσο ... οποιοσδήποτε imagemaker θα πρότεινε αυστηρη δίαιτα ... η εποχές αλλάζουν, οι ψηφοφόροι δεν θα ανέχονται χοντρούς πολιτικούς ..
AleaJactaEst 14.3.2012 | 16:00
Του πηρε λιγο καιρο, λιγη προσπαθεια, λιγη βοηθεια απο το περιβαλλον (καταρευση της χωρας, διαλυση του ΠΑΣΟΚ, καμια αλλη υποψηφιοτητα) για να γινει προεδρος αλλα τα καταφερε.
Keep Walking Beni! Impossible is Nothing.
Μπορουμε και χειροτερα!
avatar
Ανώνυμος/η 14.3.2012 | 16:37
Δηλαδή τα φαινόμενα ληστείας των Δ.Υ. κατά του ΙΚΑ, οι εκατοντάδες χιλιάδες μαϊμού συντάξεις, το φαγοπότι στα νοσοκομεία και τα 154 δισ επιχορήγηση που έχουν πάρει τα ταμεία τα τελευταία 10 χρόνια είναι μια μικρή λεπτομέρεια. Πιο φαιδρός πεθαίνεις.
avatar
Ανώνυμος/η 16.3.2012 | 13:24
Τον Τσουκάτο τον γνωρίζετε;
avatar
Ανώνυμος/η 14.3.2012 | 16:47
Εξαιρετικό άρθρο. Μπράβο.

υγ. Έχει δίκιο ο φίλος στο σχόλιο για τον σκιτσογράφο! Ο άλλος μισός πού πήγε;
avatar
Ανώνυμος/η 14.3.2012 | 19:44
Ελπίζω και εύχομαι πραγματικά ότι εχει δημιουργήσει στον Ελληνικό λαό να το βρεί μπροστά του.
avatar
Ανώνυμος/η 15.3.2012 | 12:59
Μου θυμίζει το ποίημα του Καβάφη «Από υαλί χρωματιστό»

http://www.snhell.gr/lections/content.asp?id=197&author_id=60&page=anthology

Το σημερινό ΠαΣοΚ είναι ό,τι «εξ άπαντος ήταν ορθόν να έχει στην στέψι του» ένας Ευάγγελος Βενιζέλος.
avatar
Ανώνυμος/η 16.3.2012 | 02:15
Το ότι κατεβαίνουν σε εκλογές με Βενιζέλο, δεν μας πάει κάπου... πίσω; Μοιάζει να λέει το Πασόκ, ''μαλακία μώρέ, που βγάλαμε τότε τον Γιωργάκη''.
Λες και τα μέσα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις πλέον, δεν είναι με άλλον ηγέτη πια, τον Βενιζέλο...
Είναι ή δε είναι επομένως απλώς μια εύκολη επικοινωνιακή λύση ο Βενιζέλος...

Και εδω που τα λέμε, σαν τί άλλο να κάνανε...

Πονηρός Φλώρος
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια