Οι ευρωπαϊστές και ο γέρων Παϊσιος

Όσοι μάς έκαναν μια κομπλεξική επαρχία του σύγχρονου κόσμου, προσπαθούν τώρα να αποδείξουν ότι είναι ευρωπαιστές
ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΒΑΞΕΒΑΝΗ
23.5.2012

Στις εσχατολογικές προφητείες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και δεν κυκλοφορούν πια μαζί με τη Σύνοψη και τους Βίους Αγίων από γιαγιά σε γιαγιά, θα μας συμβεί μεγάλο κακό. Τα σημάδια του θα εμφανιστούν κάποια στιγμή έντονα, αλλά επειδή δεν θα τα καταλάβουμε, θα πέσουμε στον γκρεμό που οδηγεί πάντα η αμαρτία. Μετά πάλι κάτι θα γίνει κι εμείς, μόνοι ανάμεσα σε πολλούς, ο περιούσιος λαός, ο κάπου-κάπου αμαρτωλός, θα ανακάμψουμε.

Το καλό με τις εσχατολογικές προβλέψεις είναι πως πάντα υπάρχει τρόπος να επιβεβαιώνονται. Πάντα θα συμβαίνει κάποιο κακό και οι προφήτες θα παίρνουν πιστοποίηση ενορατικότητας, προδιαγράφοντας το φοβιστικό μέγεθός του. Κανένας προφήτης δεν θα διακινδυνεύσει να προβλέψει αριθμούς του τζόκερ. Μπορεί απλώς να επιβεβαιώνεται, μιλώντας για τα χειρότερα που έτσι κι αλλιώς συμβαίνουν στον κόσμο.

Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές θα πληθαίνουν οι γέροντες Παΐσιοι της πολιτικής. Που προβλέπουν ένα ζοφερό μέλλον, αλλά θα αποφεύγουν, όπως ο διάολος το λιβάνι, να μιλάνε για το παρελθόν. Το παρελθόν είναι καταγεγραμμένο και περιέχει όλα τα στοιχεία της αποδεικτικής διαδικασίας. Ποιος έκανε τι και πότε. Αντιθέτως, το μέλλον έχει την αοριστία που μπορεί να χωρέσει από υποσχέσεις έως σενάρια καταστροφής.

Σύμφωνα με τους γέροντες Παΐσιους, που εκτός από υποψηφιότητα για προφήτες έχουν  για βουλευτές, η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό και να βρεθεί εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού εκνευρίσει αφάνταστα τον προτεσταντικό, τιμωρητικό χαρακτήρα της Μέρκελ.

Όταν το 2008 ξεκίνησε η παγκόσμια οικονομική κρίση, κανένας δεν περίμενε πως κάποια απλήρωτα στεγαστικά δάνεια στη Φλόριντα θ’ απειλούσαν να γκρεμίσουν όλο το οικονομικό οικοδόμημα της Γουόλ Στριτ και του Σίτι. Η συνοχή και η εξάρτηση των τραπεζών δουλεύει μια χαρά στην παγκοσμιοποιημένη ευρυθμία, αλλά γίνεται ντόμινο όταν πάει κάτι στραβά. Αν όλο αυτό συνέβη με στεγαστικά δάνεια, σκεφθείτε τι θα γίνει, αν στη θέση τους μπει μια χώρα, όπως η Ελλάδα. Και τι θα σημαίνει παραπέρα σε πολιτικό επίπεδο για το όραμα της «Ενωμένης Ευρώπης».

Η Γερμανία κερδίζει μια χαρά την περίοδο της κρίσης, την ώρα που οι άτακτες χώρες του Νότου ρίχνονται στην πυρά των μνημονίων, με διαφορετικό επιχείρημα η καθεμία. Αλλά, περιέργως, με ίδια συνταγή και ίδιο μνημόνιο. Αν ρωτήσεις γιατί η Ισπανία, που δεν έχει έλλειμμα όπως η Ελλάδα, είναι σε κρίση, θα σου πουν λόγω της φούσκα του real estate. Αν ξαναρωτήσεις γιατί η Ιρλανδία, που ήταν υπόδειγμα δημοσιονομικής τάξης, στον αντίποδα της ατίθασης Ελλάδας, καταρρέει, θα σου πουν κάτι άλλο. Η θεραπεία, όμως, είναι η ίδια. Λιτότητα.

Όλα αυτά που μπορεί να συμβούν είναι τόσο πολύπλοκα και τόσο μη προβλέψιμα, που η επιχειρηματολογία της οικονομικής Αποκάλυψης που έρχεται μοιάζει περισσότερο με το άγχος απατεώνα παπά που κλέβει το παγκάρι, φοβίζοντας με τα κακά του κόσμου. Τους άλλους, βέβαια.

Τα τηλεοπτικά πάνελ έχουν γεμίσει με ρήτορες της σωτηρίας. Σιγά μη δεν μας έσωζαν. Προφήτες του μελλοντικού κινδύνου. Αυτοαποκαλούνται «ευρωπαϊστές». Οι άλλοι είναι «δραχμολάγνοι» και οπαδοί της «απομόνωσης». Η εξήγηση του ποιος είναι τι και -περισσότερο-πόσο δίκιο έχει δεν μπορεί να αναλυθεί στα λίγα λεπτά αγωνίας της Όλγας Τρέμη.

Οι «ευρωπαϊστές» των τηλεπαραθύρων, όμως, έχουν παρελθόν. Είναι ευρωπαϊστές αυτοί που δημιούργησαν ένα κράτος γραφειοκρατίας, αναξιοκρατίας, πελατειακών σχέσεων; Που δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη του εκσυγχρονισμού που θα χτυπούσε τη διαφθορά, που θα απέτρεπε τη λειτουργία της κοινωνίας με όρους συμμορίας και θα απαγόρευε στα εκλεκτά της μέλη να παίρνουν μίζες; Είναι ευρωπαϊστές αυτοί που ασκούσαν πολιτική με όρους δεκαετίας ’60 και πολιτεύονταν με κομπορρημοσύνη και ψέματα βλαχοδήμαρχου; Είναι ευρωπαϊστές όσοι έκαναν όλη τη χώρα, αντί για ευρωπαϊκή χώρα που παράγει, μια κομπλεξική επαρχία του σύγχρονου κόσμου; Μάλλον όχι. Ευρωπαϊστής δεν είναι αυτός που κλίνει τη λέξη Ευρώπη σε όλες τις πτώσεις ή δημιουργεί φαντάσματα για να φαντάζει απειλητική. Ευρώπη δεν είναι μόνο η Μέρκελ, ούτε μόνο οι γυαλιστεροί πύργοι της Bundesbank και των τραπεζών. Η Ευρώπη είναι πολιτισμός, κοινωνικά κινήματα, οι βασικές αρχές του Δικαίου που θεμελίωσαν τον σύγχρονο κόσμο. Ούτε μπορεί να παραπαίει ανάμεσα στους άστεγους της Αθήνας και τις εξαγωγές των Μερσεντές.

Όποιος θέλει αυτή την Ευρώπη πρέπει να την υποστηρίξει, πριν τα σχέδια μιας ελίτ την καταστρέψουν. Και πρέπει να ζητήσει την πραγματική ενοποίηση και όχι την εικονική με ένα κοινό νόμισμα, όπως το ευρώ, που δεν ανταποκρίνεται σε καμιά οικονομική και πολιτική πραγματικότητα. Επίσης, πρέπει να την προσδιορίσει ως Ευρώπη του κοινωνικού κράτους και των δικαιωμάτων όσων την κατοικούν.

Η Ευρώπη δεν έχει ανάγκη από προφητείες για το τέλος του κόσμου αλλά από όραμα. Πολύ περισσότερο η Ελλάδα. Μέσα στη μιζέρια που γίνεται το καλύτερο εργαλείο χειραγώγησης πρέπει να αναπτυχθεί μια οραματική Ελλάδα που θα βάλει κανόνες, αλλά και όρους. Και δεν εννοώ, βέβαια, όρους δανείων.

62 Σχόλια
1234
avatar
Ανώνυμος/η 23.5.2012 | 13:14
Ηταν ανάγκη να γράψεις όλο αυτό το σεντόνι για να μας πεις να ψηφίσουμε Τσίπρα?
avatar
Ανώνυμος/η 23.5.2012 | 17:10
NΑΙ
avatar
Ανώνυμος/η 23.5.2012 | 18:04
είναι απλά γελοίο το σχόλιο σου. κοίτα για να είσαι δίκαιος να σχολιάσεις και το Δήμου για το Μάνο, τον Μανδραβέλη για το πασοκ κοκ. αλλιώς σταμάτα να ασχολείσαι με την πολιτική αρθρογραφία
avatar
Ανώνυμος/η 23.5.2012 | 18:44
Καποιου του δέιχναν το φεγγάρι κι αυτός έβλεπε το δάχτυλο...
avatar
Ανώνυμος/η 24.5.2012 | 14:25
Η χολή περισσεύει και σπεύσει να σχολιάσει πρώτη...
avatar
Ανώνυμος/η 5.6.2012 | 15:33
a*c=b/a.αν a=c/b να δειχθει οτι c^2*a=1
avatar
Ανώνυμος/η 23.5.2012 | 13:56
ΜΠΡΑΒΟ ΡΕ ΚΩΣΤΑΚΗ!
avatar
Ανώνυμος/η 23.5.2012 | 14:16
πες τα ρε ανθρωπε. κοινή λογική και αξιοπρέπεια.
avatar
Ανώνυμος/η 23.5.2012 | 15:19
Σωστά τα λέτε αλλά κατά το ήμιση. Αυτοί που υπονοείτε (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Τρέμη, κτλ) είναι Ευρωπαϊστές "κατ' όνομα". Οι άλλοι όμως (π.χ. Τσίπρας, Καμμένος) είναι καθαρά αντι-Ευρωπαϊστές. Άρα το δίλλημμα που έχουμε είναι να διαλέξουμε αν είμαστε με τους "κατ' όνομα" ευρωπαϊστές ή τους καθαρά αντι-Ευρωπαϊστές. Αδιέξοδο μεν αλλά δυστυχώς δίλλημα.
Τέλος, είναι τουλάχιστον υποκριτικό η κριτική για τα "στραβά" της Ευρώπης (π.χ. κακή αρχιτεκτονική του Euro, κυριαρχία των αγορών, κτλ) να γίνεται τώρα που "τελειώσαν" τα δίφραγκα από τα πακέτα Ντελόρ και τα δάνεια. Που ήμαστε/ήσαστε τόσα χρόνια?
avatar
Ανώνυμος/η 23.5.2012 | 18:24
Η ΝΔ -ΠΑΣΟΚ είναι μνημονιοκάπηλοι-σικέ ευρωπαιστές που προκάλεσαν όλο το κακό και ανίκανοι ακόμα και το μνημόνιο να τους εμπιστευτείς, οι άλλοι είναι αντι-ευρωπαιστές της τρέχουσας έννοιας, αλλά ευρωπαιστές του μέλλοντος.
Όταν ο Δαυίδ πολεμάει τον Γολιάθ, στοχεύει στο μέτωπο!
Είμαι πάντα με τον Δαυίδ, γιατί είναι ασθενέστερος αλλά εξυπνότερος και πιο θαραλλέος. Ασε που από την άλλη θα έβγαινα χαμένος...
Ο τολμών νικά!
Βαρέθηκα τις τεχνοκρατίστικες αποστειρωμένες μούρες τους να μου κουνάν το δάχτυλο, να με περνάνε για χαζό, να θέλουν να μου μεταδώσουν τρόμο και αγωνία για το μέλλον, να μου ζητάνε να πουλήσω το δικό μου όραμα για την ζωή και να με νουθετούν να απομονωθώ πολιτικά.
Απέναντί τους, δεν θέλω να έχουν τον Τσίπρα, αλλά εμένα!
avatar
Ανώνυμος/η 24.5.2012 | 13:46
Ν' αγιάσει το στόμα σου!!!!
avatar
Ανώνυμος/η 27.5.2012 | 01:43
Καμία υποχρέωση δεν έχουμε να υποκύψουμε σ'αυτό το αδιέξοδο δίλλημα. Κοιτάχτε και λίγο παρά πέρα...
avatar
Ανώνυμος/η 23.5.2012 | 16:49
"Αν όλο αυτό συνέβη με στεγαστικά δάνεια, σκεφθείτε τι θα γίνει, αν στη θέση τους μπει μια χώρα, όπως η Ελλάδα. Και τι θα σημαίνει παραπέρα σε πολιτικό επίπεδο για το όραμα της «Ενωμένης Ευρώπης»."

Ζωστήτε κ μ' άλλα εκρηκτικά, παλικάρια! Θα το πουλήσουμε ακριβά το τομάρι μας!

Τίποτα, τίποτα δε μας σταματά!
Τα δάνεια θα παίρνουμε με τον τσαμπουκά!
avatar
Ανώνυμος/η 23.5.2012 | 17:00
Δέχομαι απόλυτα την ανάλυση τόσο την παγκοσμιότητα του ελληνικού προβλήματος όσο και το κέρδος των Γερμανών από την υφιστάμενη κατάσταση. Αυτό όμως δεν αλλάζει το γργονός ότι η ελληνική οικονομία έχει στρεβλώσεις δεκαετιών. Τρέφονταν όλα αυτά τα χρόνια αποκλειστικά από το δημόσιο κι αυτό με τη σειρά του από το δανεισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μόνες εταιρείες που άνθισαν ήταν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ, όσες ασχολήθηκαν με τα δημόσια έργα. Ενώ η μεσαία τάξη κατακλύστηκε από νεόπλουτους, αμόρφωτους, τσιφλικαδο-φασιστο-συνδικαλιστές, που μόστραραν τον παράνομο πλουτισμό τους σε καφέ-μπαρ και πίστες. Ασφαλώς και για τα φαινόμενα ευθύνονται ΠΑΣΟΚ πρωτίστως και ΝΔ δευτερευόντος (ανάλογα με το χρόνο διακυβέρνησης του καθενός). Ευθύνονται όμως και όλοι οι υπόλοιποι που όταν αχνοακούστηκαν φωνές περιστολής του πελατειακού κράτους, έσπευσαν να τις καταπνίξουν κλείνοντας δρόμους - πεζοδρόμια - λιμάνια. Είναι λοιπόν θεμιτό να μην εμπιστεύεται κάποιος ΠΑΣΟΚ-ΝΔ (ιδιαίτερα όταν εκπροσωπούνται ακόμα από πρόσωπα ταυτισμένα με το παρελθόν), αρκεί να μη μας οδηγεί αυτό σε μία επιλογή που θα τους αντικαταστήσει με ακόμα περισσότερο κράτος, ακόμα περισσότερους αργόμισθους συνδικαλιστές.
Στην τελική αν πιστεύουμε ότι ο καπιταλισμός νοσεί, δε σημαίνει ότι θα τον αντικαταστήσουμε με ένα σοβιετικό σύστημα για το οποίο ξέρουμε σίγουρα που οδηγεί. Ας βρούμε κάτι άλλο. Μέχρι τότε όμως ας βρούμε θεραπεία για το μόνο σύστημα που ακόμα είναι ζωντανό.
avatar
Ανώνυμος/η 23.5.2012 | 18:05
simfwnw apolitws mazi sou..
avatar
Ανώνυμος/η 23.5.2012 | 18:35
Σωστά, σε γενικές γραμμές.
Πρέπει να τονιστεί όμως, οτι η ενδεχόμενη απόλυση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, δεν εξασφαλίζει σε καμία περίπτωση την κατάργηση της αλληλεξάρτησης ιδιωτικής επιχειρηματικότητας και δημοσίου (και την καταπολέμηση της διαφθοράς).
Δυστυχώς, όλο αυτό το σαθρό οικοδόμημα στηρίζεται στις υπάρχουσες κοινωνικοπολιτικές δομές (πολιτικό κατεστημένο, μμε, μεγαλοεπιχειρηματίες, συνδικαλιστές). Με αυτό πρέπει να τελειώνουμε.
Όποιος δεν συμφωνεί, μπορεί να συνεχίσει να αναλώνεται σε ψευτοδιλλήματα τύπου Ευρώ-Δραχμή, Νεοφιλελευθερισμός-Σταλινισμός κτλ.
avatar
Ανώνυμος/η 23.5.2012 | 20:29
"Ευθύνονται όμως και όλοι οι υπόλοιποι που όταν αχνοακούστηκαν φωνές περιστολής του πελατειακού κράτους, έσπευσαν να τις καταπνίξουν κλείνοντας δρόμους - πεζοδρόμια - λιμάνια."

Οι φωνες περιστολης του πελατειακου κρατους ηταν οι μαζικες απολυσεις αφου πρωτα τους διορισαν για να κατσουν στις καρεκλες και να εξυπηρετησουν τα συμφεροντα των τραπεζων??

"ιδιαίτερα όταν εκπροσωπούνται ακόμα από πρόσωπα ταυτισμένα με το παρελθόν" Ειναι ανοησια να πιστευει καποιος ακομη πως το προβλημα ειναι θεμα προσωπων. Αυτο θελουν να μας κανουν να πιστευουμε για να αλλαζουν τα προσωπα και να συνεχισουν τα βρωμικα παιχνιδια τους σε βαρος του κοσμου. Το προβλημα ειναι η πολιτικη που ακολουθειται και το συστημα που αυτη υπηρετει.

"Στην τελική αν πιστεύουμε ότι ο καπιταλισμός νοσεί, δε σημαίνει ότι θα τον αντικαταστήσουμε με ένα σοβιετικό σύστημα για το οποίο ξέρουμε σίγουρα που οδηγεί". Το οτι η Οκτωβριανη επανασταση απετυχε και οδηγησε στον κρατικο καπιταλισμο αντι στο σοσιαλισμο δε σημαινει οτι αυτο θα συμβαινει παντα. Η ιστορια υπαρχει για να μας διδασκει και η Αριστερα ειχε πολλα χρονια να κανει της αναλυσεις, την αυτοκριτικη της και να σκεφτει.

"Μέχρι τότε όμως ας βρούμε θεραπεία για το μόνο σύστημα που ακόμα είναι ζωντανό." Δεν υπαρχει θεραπεια μεσα στον καπιταλισμο, μην καλλιεργειτε αυταπατες. Ο καπιταλισμος ειναι το συστημα που επεβαλε μια παγκοσμια ολιγαρχια για να εκμεταλλευεται ολο τον υπολοιπο κοσμο. Το "Σοσιαλισμος ή βαρβαροτητα" ειναι πιο επικαιρο απο ποτε.


avatar
Ανώνυμος/η 23.5.2012 | 17:11
Με άλλα λόγια πρέπει να αγωνιστούμε για την Ευρώπη των Πολιτών που οραματιζόμασταν τη δεκαετία του 1990 και όχι την Ευρώπη των Εθνών και των Τραπεζιτών!!!!
avatar
Ανώνυμος/η 23.5.2012 | 18:25
των Τόπων και των Επαγγελματιών
avatar
Ανώνυμος/η 23.5.2012 | 17:20
Αυτό είναι και το βασικό λάθος του Τσίπρα. Επικεντρώνεται σε μια ανούσια αντιπαράθεση περί μνημονίου και εθνικών νομισμάτων, απέναντι σε δυνάμεις του κατεστημένου με phd στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας.
Θα έπρεπε - και θα αρκούσε ίσως - να φωνάζουν με όλη τους τη δύναμη και να απαιτούν: δικαιοσύνη, ισότητα, ελευθερία.
avatar
Ανώνυμος/η 23.5.2012 | 17:58
και η απάντησ σε αυτό θα ήταν: αυτά δεν τρώγονται. Επίσης δεν επικεντρώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν την αντιπαράθεση, είναι μία αντιπαράθεση που την δημιούργησαν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις με τους εξαιρετικούς χειρισμούς τους και το κάνουν και θέμα τώρα που μία πολιτική δύναμη διαφωνεί! Έλεος! (εντωμεταξύ κάπου στα Κέυμαν το ελληνικό δημόσιο πλήρωσε γύρω στα 340 εκ. ευρώ σε έναν πολυεκατομμυριούχο)....
avatar
Ανώνυμος/η 26.5.2012 | 16:42
ειδικα αυτα τα εκατομμυρια προοριζονταν για την εξοφληση των φαρμακων ολων των Ελληνων με αποτελεσμα να πτωχευσουν χιλιαδες φαρμακεια και να γυρισει η χωρα το υγειονομικο ρολοι 60 χρονια πισω οταν ολοι πληρωναν τα φαρμακα γιατι δεν υπηρχε κοινωνικη ασφαλιση .
avatar
Ανώνυμος/η 23.5.2012 | 18:35
και δημοκρατία φίλε!
avatar
Koutas Panagiotis 23.5.2012 | 17:21
χωρις ηγετες δεν υπαρχει οραμα.οτι οι πολιτες της χωρας Ελλαδα δνε θελουν να ξεβολευτουν και να κανουν μια αυτοκριτικη θα τους κρατησει μακρυα απο οποια εξελιξη θα γινει παγκοσμια.την πατησαμε σχεδον ολοι απο τα δανεια αλλα η λυση δνε εινια και αλλα δανεια.χρειαζεται σχεδιο και σχεδιο δεν δινει κανεις
avatar
Ανώνυμος/η 23.5.2012 | 17:51
Και ο γνήσιος ευρωπαιστής κύριε Βαξεβάνη είναι αυτός που απειλεί 400 εκατομμύρια συνανθρώπους μας ότι αν φύγει η Ελλάδα από το ευρώ θα γίνουν όλα "στάχτη". Πάνω από όλα ο Άνθρωπος έτσι..??
1234
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια