Ουφ, σωθήκαμε!

Ναι, δεν θα υπάρχουν δραχμές, αλλά θα πρέπει να πληρώσουμε σε ευρώ.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΒΑΞΕΒΑΝΗ
20.6.2012

Υπήρχαν χιλιάδες Έλληνες που πριν από τις εκλογές πίστευαν πως η Ελλάδα καταστρέφεται. Υπάρχει κάποιος τώρα που πιστεύει πως σώθηκε; Πως όλο αυτό το σύστημα των πολιτικών που διαβουλεύεται για να κυβερνήσει το κάνει για τη σωτηρία; Όταν κάποιος βλέπει στον ύπνο του ότι πέφτει στο κενό, ο τρόμος του είναι πραγματικός. Δεν έχει σημασία το ότι αυτό που ζει είναι ένας εφιάλτης.

 

Την αξιολόγηση μπορεί να την κάνει όταν ξυπνήσει. Μεγάλο κομμάτι τουεκλογικού σώματος έζησε τον τρόμο ενός εφιάλτη. Της Ελλάδας και του ίδιου, φυσικά, που πέφτει στο κενό.

 

Με βάση αυτό το κακό όνειρο η Ελλάδα οδηγήθηκε στις κάλπες. Είναι η πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του ’60 που η Ελλάδα οδηγήθηκε στις κάλπες όχι με το ζητούμενο κάποιου προσωπικού βολέματος αλλά με αυτό της ίδιας της επιβίωσης. Τη δεκαετία του ’60 το δίλημμα της επιβίωσης ήταν και πάλι έναντι της «Αριστεράς και των συνοδοιπόρων της» που θα οδηγούσαν την Ελλάδα στην πλήρη κομμουνιστοποίηση. Οι κομμουνιστές, σε περίπτωση επικράτησης, θα μας έπαιρναν τα χωράφια, ακόμη και τις γυναίκες.

 

Στην πρόσφατη, βέβαια, αναμέτρηση, κανένας δεν απειλούσε πως θα μας πάρουν τις γυναίκες, αλλά θα έπρεπε να ζήσουν όλοι την απαξίωση της δραχμής. Αντί της κομμουνιστοποίησης, η δραχμοποίηση. Με βάση αυτό και άλλα διλήμματα, καθόλου ασυνήθιστα στο παιχνίδι της πολιτικής, η χώρα υποτίθεται πως έσωσε το ευρώ και την ευρωπαϊκή της προοπτική.

 

Παρά την απουσία της Φώφης Γεννηματά, του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, του Δημήτρη Ρέππα και άλλων πολλών, η χώρα θα καταφέρει να σωθεί. Το πλατύ χαμόγελο σύγχυσης της Ντόρας Μπακογιάννη θα ξαναλάμψει στην ελληνική Βουλή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα προσφέρει τη ρητορεία του στα νέα μέτρα, ο Σαμαράς θα περιγράψει την αναγκαιότητά τους και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα περιγράψει ένα νέο πλαίσιο, προφανώς μετά από διάβασμα. Σωθήκαμε, λοιπόν. Μπορούμε να πάμε για μπάνιο.

 

Τώρα που σώσαμε το ευρώ πρέπει και να το βρούμε για να πληρώσουμε τους φόρους. Τώρα που έληξε η περίοδος της τρομοκρατίας και η χρησιμότητά της ως πολιτικού εργαλείου, αρχίζει η περίοδος της αντίστροφης τρομοκρατίας. Αυτή που θα ζήσει ο κόσμος. Πού θα βρεθεί το ευρώ, λοιπόν, αγαπητοί αρθρογράφοι, σε μια πολιτική που έχει αυτοπροσδιοριστεί ως τηρητής των υπογραφών της με τους Ευρωπαίους για ένα χρέος που δεν αποπληρώνεται και μια λιτότητα που δεν τελειώνει;

 

Πετυχημένα όλα εκείνα τα λεκτικά σχήματα και τα λογοτεχνικά τέρατα για τη δραχμή που θύμιζε Κατοχή και την ηλεκτρική κουζίνα που θα γινόταν καμινέτο ασετυλίνης, αν δεν έβγαιναν οι «ευρωπαϊστές». Οι τόσο ευρωπαϊστές που μοιράζουν όπως πάντα υπουργεία και περιοχές επιρροής συμφερόντων.

 

 Σε λίγες μέρες, όταν θα χαμογελάσουν και στις τελευταίες φωτογραφίες ορκωμοσίας, θα στείλουν τα μπιλιέτα με τα χρέη. Μέτρα 11,5 δισ. ευρώ. Ούτε μια φράση για την πραγματική ανάπτυξη. Μόνο για το ΕΣΠΑ που βαφτίζουν «ανάπτυξη» για να το ξεκοκαλίσουν με άνεση και ασφάλεια. Πού θα βρεθούν, λοιπόν, τα ευρώ, που ευτυχώς δεν έγιναν δραχμές; Σε αυτήν τη φάση δεν θα υπάρξει καν η δημοσιοποίηση των παλιών σκανδάλων, όπως συνέβαινε πάντα με την εναλλαγή των κυβερνήσεων. Όλα θα εξελιχθούν ομαλά. Στον Σαμαρά θ’ ανήκει η εξουσία, ο Βενιζέλος θα την νταντεύει ελπίζοντας πως αφού επιβιώσει, θα καταφέρει να τη βιάσει, και ο Κουβέλης θα της κρατά ρομαντικά το χέρι, δηλώνοντας συνεχώς έναν πλατωνικό και καθόλου αμαρτωλό έρωτα.

 

Έγραψα πριν από μέρες, κι έγινε αντικείμενο κριτικής, πως η κυβέρνηση θα έχει μια ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση, αλλά θ' ακροβατεί πάνω στην κοινωνική. Όχι γιατί οι εκλογές δεν ήταν δημοκρατικές αλλά γιατί είναι δεδομένο πως η κυβερνητική πλειοψηφία σχηματίστηκε και πάνω στον φόβο για την έξοδο από το ευρώ και την ευρωζώνη. Από ψήφους που προέρχονται από ανθρώπους που δεν θέλουν το Μνημόνιο. Εν ολίγοις, μια μνημονιακή κυβέρνηση καλείται να κυβερνήσει μια αντιμνημονιακή χώρα. Όταν, λοιπόν, τώρα που τέλειωσε η τηλεπώληση του προϊόντος, έρθει και ο λογαριασμός, τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Ναι, δεν θα υπάρχουν δραχμές, αλλά θα πρέπει να πληρώσουμε σε ευρώ. Και τότε;

30 Σχόλια
avatar
Ανώνυμος/η 20.6.2012 | 13:26
''Στον Σαμαρά θ’ ανήκει η εξουσία, ο Βενιζέλος θα την νταντεύει ελπίζοντας πως αφού επιβιώσει, θα καταφέρει να τη βιάσει, και ο Κουβέλης θα της κρατά ρομαντικά το χέρι, δηλώνοντας συνεχώς έναν πλατωνικό και καθόλου αμαρτωλό έρωτα.''

Αριστούργημα
avatar
tatiana 20.6.2012 | 13:26
Δυστυχώς έχετε δίκιο. Όμως πραγματικά είναι απογοητευτικό για τους ανθρώπους που τους ψήφισαν. Όσο κι αν χτυπάμε το κεφάλι μας στον τοίχο δεν σπάει ο τοίχος ρε γμτ. Ο βλάξ παραμένει βλαξ και δυστυχώς δεν υπάρχουν μέσα αντιμετώπισης.
avatar
Ανώνυμος/η 20.6.2012 | 13:31
μα αφου ειναι γιοματο θετικη ενεργεια το ποπολο οτι, λεει, οι λυκοι θα γινουνε αρνια και θα βαλουνε, λεει, μυαλο, γιατι, λεει, δεν ειναι δυνατονανε να γενει αλλιως αφου ειμαστε καλοι κι υπακουοι και, κατα βαθος, το δικαιο θα επικρατησει. ετσι, απο φιλοτημω (ξεχασα μεχρι και πώς γραφεται)...
Living_in_a_material_world 20.6.2012 | 14:03
Πιστεύετε Κε Βαξεβάνη ότι για την σημερινή κατάσταση της Ελλάδας φταίει το μνημόνιο;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
Και ότι αν ας πούμε ,το καγγείλουμε λύσαμε όλα μας τα προβλήματα ως κράτος;;;;;;;;;;
YorgosLamda 20.6.2012 | 23:06
Τα προβλήματα μας ως κράτος δεν θα τα λύσει η καταγγελία του μνημονίου. Η καταγγελλία του μνημονίου και η αποκύρηξη του χρέους ως απεχθές, θα λύσουν το πρόβλημα του χρέους. Και όχι για την σημερινή κατάσταση της χώρας δεν φταίει το μνημόνιο. Δηλαδή δεν φταίει αποκλειστικά το μνημόνιο. Φταίει κυρίως η πολιτική των κυβερνήσεων που ξεπουλήθηκαν στο κεφάλαιο.
avatar
Καποιος εγω 23.6.2012 | 21:47
Δεν το λέω για να υπερασπιστώ το μνημόνιο, πιστεύω οτι εχει αποτύχει ως μέτρο. Αλλα η καταγγελία του και η αποκύρηξη του χρέους δεν θα λύσουν το πρόβλημα του χρέους οπως απλουστευτικά λες. χρέος πάλι θα έχουμε στο τέλος του χρόνου γιατί έχουμε ΕΛΛΕΙΜΑ. δηλαδή τα έξοδα ειναι παραπάνω απο τα εσοδα. δηλα΄δη ξοδεύουμε 10 και κερδίζουμε 8. Δεν βγαίνει. Μακάρι να ήταν τόσο απλό να αποκυρήξουμε το χρέος και να τελείωνουμε. παλι όμως θα θέλουμε να δανειστούμε. και δε θα γίνεται γιατι απλώς θα απομονωθούμε απο τον υπόλοιπο (ανεπτυγμένο) κόσμο.
avatar
Λογική και συναίσθημα 20.6.2012 | 14:07
Ενώ διαφορετικά.. όοολα θα ήταν καλά!!! Κανένα πρόβλημα, θα ήμασταν στην δραχμή.. θα είχαμε λύσει τα θέματα μας, θα ήμασταν ένας παραγωγικός και δημιουργικός λαός και οι δραχμές θα ξεχείλιζαν απο τα μπατζάκια μας!! Θα είχαμε ένα σωστο και λειτουργικό κράτος και σωστούς πολιτικούς!!! Θα είχαμε γίνει όλοι υπεύθυνοι πολίτες , θα είχαμε παιδεία.. κλπ κλπ Αντί να κατηγορούμε λοιπόν.. τους πολιτικούς για τις πράξεις τους, τους πολίτες που τους ψήφισαν (οι άλλοι βεβαια όχι εμείς) και ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ...καλό θα ήταν να κοιτάξουμε λίγο στον καθρέφτη και να δούμε την δική μας ζωή.. που είτε πολύ είτε λίγο είναι μια μικρογραφία αυτού που κατηγορούμε!!
avatar
Vicky P 20.6.2012 | 15:13
ενω τωρα τα έχουμε λυμένα με το ευρω...εχουμε παιδεία, υγεία, φάρμακα για τους αρρωστους, ανάπτυξη, εχουμε ενα πληρως οργανωμένο κράτος.
και μην τους βαζουμε ολους σε ενα τσουβάλι...γιατι η ζωη αρκετών δεν αποτελει μικρογραφία του σημερινου ελληνικού κράτους.
Αλλαγή έπρεπε να γίνει σε αυτους που μας κυβερνανε τοσα χρόνια, αλλα εμεις αδυνατουμε να το καταλάβουμε...
φιλικά
avatar
Λογική και συναίσθημα 20.6.2012 | 16:07
Αγαπητή Βίκη το παίρνεις προσωπικά... σίγουρα δεν φταίνε όλοι.. σίγουρα πολλοί ήταν σωστοί, δεν έκλεψαν. Αλλά η κοινωνία στην πλειοψηφία της λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν οι πολιτικοί. Και τελικά η πλειοψηφία είναι αυτή που ψηφίζει και βγάζει κυβερνήσεις, μέρος της πλειοψηφίας ζητούσε μέσο για να μπεί στο δημόσιο, για να μην τους πάρουν τα αυθαίρετα, δεν πλήρωνε φόρους, έκλεβε κλπ κλπ κλπ. Μέρος αυτής της πλειοψηφίας είναι αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι που θεωρούν οτι σου κάνουν χάρη ενώ οι υπόλοιποι που είναι σωστοί συνήθως χαραμίζονται σε ένα γραφείο και το παίρνουν απόφαση οτι έτσι δουλεύει το σύστημα. Γιατί αν η πλειοψηφία λειτουργούσε διαφορετικά θα είχε προκύψει μέσα απο την κοινωνία ένα διαφορετικό πολιτικό σχήμα που θα μας εξέφραζε όλους ή τουλάχιστον αρκετούς. Κατά την γνώμη μου έχουμε βαθύ κοινωνικό πρόβλημα ώς χώρα, ως άνθρωποι και αφενός πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε, ότι έχουμε πρόβλημα ΕΜΕΙΣ και όχι ότι μας το δημιουργούν όλοι οι άλλοι και μετα να καταλάβουμε ότι όποια και να είναι η λύση εδώ που φτάσαμε όλοι μαζί (ακόμη κι όσοι δεν έφταιγαν) τα πράγματα δυστυχώς θα είναι δύσκολα.

Όσο για την αλλαγή θα έρθει όταν αλλάξει η ίδια η κοινωνία, όταν μέσα από εμάς θα βγούν άξιοι πολιτικοί ικανοι να μας κυβερνήσουν, και όταν θα καταφέρουμε να το καταλάβουμε. Κατά την γνώμη μου σήμερα ούτε εμείς (στην πλειοψηφία μας ) ως κοινωνία είμαστε "άξια" ούτε και κανένας απο τους πολιτικούς που μας διοικούν.

Προσπαθούμε όμως ... ΕΜΕΙΣ ... κι αυτή είναι η μόνη ελπίδα που έχω προσωπικά.
e^iπ+1=0 21.6.2012 | 09:50
@Λογική και συναίσθημα: Ακριβώς. Την ημέρα των εκλογών άκουγα ραδιόφωνο και κάποιος (που δε συγκράτησα ή δεν άκουσα το όνομά του) είπε κάτι πολύ σωστό: Οι πολιτικοί μας είναι μια κουταλιά απ'τη σούπα της κοινωνίας. Αν η κοινωνία είναι κρεμμυδόσουπα, δε μπορείς να περιμένεις ότι η κουταλιά θα σου βγει κρεατόσουπα!! Όταν εμείς οι ίδιοι κάνουμε μαγκιές στο δρόμο, πετάμε τα τσιγάρα και τον καφέ μας απ'το αυτοκίνητο, κάνουμε οξυγονοκόλληση ανάμεσα σε ξερά χόρτα το καλοκαίρι και χίλια δυο άλλα, τι περιμένεις να σου κάνει ο πολιτικός? Όλα έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία (και κατ'επέκταση στην οικονομία).
avatar
Ανώνυμος/η 20.6.2012 | 15:24
Δεν μπορώ να αντιληφθώ το λαϊκισμό του άρθρου. Το αν χρωστάμε δεν έχει σχέση με το νόμισμα που έχουμε ή το νόμισμα με το οποίο μπορεί να βρεθούμε. Χρωστάμε. Χρωστάμε γιατί δανειστήκαμε. End of story.

Η κυβέρνηση έχει νομιμοποίηση γιατί την ψήφισε ο λαός. Την ψήφισε αθροιστικά η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος που προσήλθε στις κάλπες. Το πώς προκύπτει ότι η χώρα είναι αντιμνημονιακή ενώ η πλειοψηφία των ψηφοφόρων έδωσαν τη στήριξή τους σε κόμματα που δήλωσαν ότι θα επαναδιαπραγματευθούν τους όρους της δανειακής σύμβασης και δεν θα κάνουν μονομερείς καταγγελίες κι άλλες τέτοιες αλητείες είναι άξιο απορίας πως υπάρχει σαν αντίληψη και σαν επιχείρημα.

Το να επικαλούμαστε μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση ότι η ψήφος δόθηκε στη βάση της τρομοκρατία του κόσμου, στον εκφοβισμό, σε διλλήματα ή κι εγώ δεν ξέρω τι, μπορεί να είναι μία πάγια δικαιολογία για να μην νομιμοποιούμε ποτέ καμία εκλεγμένη κυβέρνηση και να επικρατεί ο νόμος του ισχυρού, του τσαμπουκά και της βίας.
Δεν θέλω αυτή τη δημοκρατία, να μου λείπει.
avatar
Ανώνυμος/η 20.6.2012 | 15:50
λες δημοκρατικο τον υπαρχοντα εκλογικο νομο που σε αναγκαζει να ψηφισεις κομμα μονο αν τα καταφερει να μπει στη βουλη και δινει και μπονους εδρων γιατι κερναει το καταστημα?

λες νομιμοποιημενη την κυβερνηση που προεκυψε απο αυτον τον νομο, με 38% αποχη, 27% συριζα και 30% στο πρωτο κομμα?

υπηρξε ή οχι προπαγανδα απο τα μμε "νδ/πασοκ ή δραχμη", "συριζα ή ευρω" "νδ/πασοκ ή χρεωκοπια"?

αντιλαμβανεσαι τί παιζει με τραπεζες (ειδικα ΤτΕ), μεγαλοεπιχειρηματιες και σια και οτι ολο αυτο στηθηκε απο τις κυβερνησεις που εκλεγησαν και παλι?

τελος, καταλαβαινεις τη διαφορα αναμεσα σ αυτα που πρεπει να πληρωθουν και τον τροπο με τον οποιο θα πληρωθουν?

απλα πραγματα...
avatar
Ανώνυμος/η 20.6.2012 | 17:17
γ9241731518

Ο εκλογικός νόμος δεν με αναγκάζει να ψηφίσω κανέναν. Ψηφίζω όποιον θέλω. Αν θα μπει στη Βουλή επαφίεται στο τι θα πει ο λαός. Προσωπικά έχω ψηφίσει κόμματα που δεν έχουν μπει στη Βουλή και δεν με ανάγκασε κανένας να μην το πράξω.

Το ότι 38% των Ελλήνων ψηφοφόρων δεν προσήλθαν στις κάλπες είναι δικαίωμά τους. Προτίμησαν αυτήν την κρίσιμη για το έθνος ώρα να αφήσουν τις τύχες τους στα χέρια αυτών που ψήφισαν. Τι θες να κάνουμε τώρα; Να τους φυλακίσουμε; Να τους δείρουμε; Να κάνουμε εκλογές συνέχεια μέχρι να αποφασίσουν να πάνε να ψηφίσουν; Ας πήγαιναν να ψηφίσουν!

Η νέα κυβέρνηση προέκυψε μετά από τη ψήφο του λαού και εκπροσωπεί το 48,19% του Ελληνικού λαού που ψήφισε με τέτοιο τρόπο, ζητώντας στην ουσία συνεργασία κομμάτων. Τι θα πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη σου για να είναι νομιμοποιημένη μία κυβέρνηση μετά από τις εκλογές; Έχω μεγάλη περιέργεια να μου απαντήσεις.
Όχι, δεν υπήρξε προπαγάνδα. Υπήρχαν κόμματα που μιλούσαν για διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας και κόμματα που μιλούσαν για μονομερή καταγγελία των διακρατικών συμφωνιών. Αυτό δεν είναι προπαγάνδα, είναι ένα δίλλημα που προκύπτει από την προφανή διάσταση πολιτικών απόψεων.

Με τις τράπεζες δεν αντιλαμβάνομαι τι παίζει. Από το επιστημονικό του ύφους σου διαπιστώνω ότι μάλλον είσαι ειδικός επί του θέματος. Αν θες δώσε μας τα φώτα σου.

Απλά πράγματα για σένα που έχεις εμβαθύνει πολιτικά, φιλοσοφικά και επιστημονικά. Για εμένα είναι πολύπλοκα. Κρίμα.
avatar
Ανώνυμος/η 20.6.2012 | 18:05
στρουθοκαμηλισμος μηπως? εξηγω:

ο σωστος και δικαιος νομος ειναι η απλη αναλογικη. ο,τι ψηφιζεις, αυτο φαινεται. το να φηφιζεις κατι και αν δεν μπει στη βουλη να πηγαινει στο πρωτο κομμα ή να απεχεις και να πηγαινει παλι στο πρωτο κομμα ή να ριχνεις λευκο και να πηγαινει παλι στο πρωτο κομμα + 50 εδρες μπονους, ε, ημαρτον δηλαδη, τί αλλη εξηγηση θελεις?

για το οτι δεν υπηρξε προπαγανδα, οταν βλεπεις οτι τα κομματα που μιλουσαν για διαπραγματευση τωρα τα γυρνανε (ειχε δηλωσει σαφως ο σαμαρας στους γαλλους οτι τα ελεγε για ψηφοθηρικους λογους αλλα τα μμε μας το περασανε στα ψιλα) και για αλλη μια φορα θα κανουνε ο,τι γουσταρουνε, τί εχεις να πεις? απλα, ειπανε ψεματα προεκλογικα, δυσφημισαν τον αντιπαλο, κανανε τη θεση του να φαινεται πιο επικινδυνη και η επαρχια ψηφισε ταξη και αδφαλεια. για το αν οι αλλοι θα ητανε καλυτεροι δεν μπορουμε να μιλησουμε υποθετικα. για το οτι αυτοι που βγηκανε ειναι ψευτες και απατεωνες, ελεος. τοσα χρονια η ιδια τακτικη, ακομα πιανει.

για τις τραπεζες, δες μονο ποιος ειναι ο ρολος της τραπεζας της ελλαδος σαν ελεγκτικος μηχανισμος, ο οποιος εχει ταυτοχρονα μετοχες και στις τραπεζες που ελεγχει. απο εκει ξεκιναει ενα γαϊτανακι διαφθορας με συμμετοχη των εκλεγμενων αντιπροσωπων μας βεβαιως βεβαιως το οποιο τρωει τις επιχορηγησεις για την ταμειακη του σταθεροτητα υποτιθεται, στην πραγματικοτητα ομως τα λεφτα τα φαγανε οι ιδιοι με δανεια που δινανε οι τραπεζες τους σε δικες τους offshore. σαφες? δεν ειναι επιστημονικο το υφος μου, αυτα θα επρεπε να τα εχουνε μαθει ολοι.

καταλαβαινω οτι προτιμας να βολευτεις σε μια φουσκα ασφαλειας, αλλα ζουμε στην εποχη που οι φουσκες σπανε. ξεκινησαμε απο τις οικονομικες και προχωραμε, οποτε φιλικα σου λεω προετοιμασου...
avatar
Ανώνυμος/η 20.6.2012 | 20:11
ο σωστος και δικαιος νομος ειναι η απλη αναλογικη. ο,τι ψηφιζεις, αυτο φαινεται. το να φηφιζεις κατι και αν δεν μπει στη βουλη να πηγαινει στο πρωτο κομμα ή να απεχεις και να πηγαινει παλι στο πρωτο κομμα ή να ριχνεις λευκο και να πηγαινει παλι στο πρωτο κομμα + 50 εδρες μπονους, ε, ημαρτον δηλαδη, τί αλλη εξηγηση θελεις?

για το οτι δεν υπηρξε προπαγανδα, οταν βλεπεις οτι τα κομματα που μιλουσαν για διαπραγματευση τωρα τα γυρνανε (ειχε δηλωσει σαφως ο σαμαρας στους γαλλους οτι τα ελεγε για ψηφοθηρικους λογους αλλα τα μμε μας το περασανε στα ψιλα) και για αλλη μια φορα θα κανουνε ο,τι γουσταρουνε, τί εχεις να πεις? απλα, ειπανε ψεματα προεκλογικα, δυσφημισαν τον αντιπαλο, κανανε τη θεση του να φαινεται πιο επικινδυνη και η επαρχια ψηφισε ταξη και αδφαλεια. για το αν οι αλλοι θα ητανε καλυτεροι δεν μπορουμε να μιλησουμε υποθετικα. για το οτι αυτοι που βγηκανε ειναι ψευτες και απατεωνες, ελεος. τοσα χρονια η ιδια τακτικη, ακομα πιανει.

για τις τραπεζες, δες μονο ποιος ειναι ο ρολος της τραπεζας της ελλαδος σαν ελεγκτικος μηχανισμος, ο οποιος εχει ταυτοχρονα μετοχες και στις τραπεζες που ελεγχει. απο εκει ξεκιναει ενα γαϊτανακι διαφθορας με συμμετοχη των εκλεγμενων αντιπροσωπων μας βεβαιως βεβαιως το οποιο τρωει τις επιχορηγησεις για την ταμειακη του σταθεροτητα υποτιθεται, στην πραγματικοτητα ομως τα λεφτα τα φαγανε οι ιδιοι με δανεια που δινανε οι τραπεζες τους σε δικες τους offshore. σαφες? δεν ειναι επιστημονικο το υφος μου, αυτα θα επρεπε να τα εχουνε μαθει ολοι.

αποριες?
avatar
Ανώνυμος/η 20.6.2012 | 17:28
ΧρωστάΜΕ;;;ΔανειστηκαΜΕ;;; Πώς προέκυψε αυτό το α' πληθ; ανήκει ο Πάγκαλος στους σχολιαστές της λάιφο;ο εκφοβισμός είναι δικαιολογία; όχι δεν υπήρξε προπαγάνδα; είναι η όλγα τρέμη που γράφει; ή μήπως μερικοί πρέπει να ξανακάνουν απλά μαθήματα λογικής στο λύκειο γιατί φαίνεται έκαναν κοπάνα;
avatar
faidra87 21.6.2012 | 00:39
ΝΑ ΑΓΙΑΣΕΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ amabes,ΕΧΩ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΤΡΕΛΑΙΝΟΜΑΙ ΜΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΩ..ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ MEGA (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ).
avatar
Art-imi 21.6.2012 | 00:47
οχι δεν χρωστας!οχι οχι μην ξυπνησεις ποτε...οι αλλοι μονο..οι πολιτικοι τα φαγανε..οχι εγω οχι εσυ...που αν δεν εφαγες εγινες συνεργος με το να μν καταγγελεις σκηνικα που ο αλλος ζηταει φακελακι,που παιρνει μιζα,που δεν κοβει αποδειξεις..οχι..γιατι αυτοι που μιλανε ειναι καρφια ,προδοτες δωσιλογοι!(μα τι ομορφες λεξεις)
τον παγκαλο τον σιχαινομαι αλλα ειχε δικιο..μαζι τα φαγαμε..μαζι συμμετειχαμε στο φαγοποτι!
δεν νικησε ο φοβος για καποιους..νικησε η ελπιδα..ακομα δεν την εχει παρει εργολαβια το ΣΥΡΙΖΑ.οποτε επιτρεπεται να εχω ελπιδα χωρις να ειμαι αριστερη.
και τωρα λυσσαξτε..γιατι αυτο κανετε!
avatar
Art-imi 21.6.2012 | 00:49
πολυ ωραια τα λες!απορω πως συνεχισα να διαβαζω το αρθρο του Βαξεβανη..απο περιεργεια και μονο.
συμφωνο απολυτα μαζι σου!
avatar
kostas_ellinas_forofygas 20.6.2012 | 17:30
ΚΑΜΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΧΟΥΜΕ?
avatar
MGer 20.6.2012 | 19:24
'Οπως έγραψε ένας γνωστός μου: Να θυμήσουμε στους φίλους τhς γκρίνιας με εμφυλιακὴ χροιὰ ότι η λαικὴ κυριαρχία βγαίνει απὸ τὴν κάλπη και όχι απὸ τις συζητήσεις στους καφενέδες. Άμα έχετε διαταραγμένη σχέση με την αντιπροσωπευτικὴ δημοκρατία, υπάρχει και η Χ.Α. ή οι ...ένοπλες επαναστατικὲς οργανώσεις και μπορείτε νὰ καταθέσετε αίτηση μέλους.
oldboy 20.6.2012 | 22:17
Το αστειο είναι ότι κάναμε εκλογές γτ δεν μας εκαναν αυτοι π κυβερνουσαν..
akra 20.6.2012 | 23:20
Ο κύριος Βαξεβάνης είναι υποστηρικτής γνωστού αριστερού κόμματος. Αυτόματα χάνεται όποια αντικειμενικότητα μπορεί να υπάρξει στο εν λόγω άρθρο. Αν έχει να προτείνει κάτι, έστω και σε αυτό το σημείο που έφτασε η Ελλάδα, θα ήταν καλύτερο απ'το να ασχολείται εδώ και πόσους μήνες με την κόντρα του με το Βενιζέλο.
avatar
Ανώνυμος/η 21.6.2012 | 08:54
@art-imid 00:47
αριστερή που ευθυγραμμίζεται με τις απόψεις Πάγκαλου και πιστεύει ότι όλοι φταίμε για τη siemens, τα υποβρύχια , τα δομημένα ομόλογα κλπ κλπ κλπ ; Γιατί πάλι δε μου βγαίνει λογικά η εξίσωση; α, ξέχασα, είχα κλέψει κι εγώ ένα κομμάτι ψωμί, είπε ο Ιαβέρης.
Και, όχι, λύσσα δεν είναι ο όρος. Άρνηση εξαθλίωσης , κοινή λογική και αξιοπρέπεια πάνε καλύτερα.
avatar
scotto 21.6.2012 | 09:02
Κυριε Βαξεβανη ειναι γνωστη η προτιμηση σας στο γνωστο "φαντασμα", να υποθεσω πως ειστε βεβαιος οτι εκεινο θα ελεινε τα προβληματα, ετσι? Δεν ειναι ομως αυτο το θεμα: Δεν καταλαβαινω πως γινεται να υπαρχουν πολιτες που δεν θελουν το μνημονιο αλλα ψηφισαν μνημονιακη κυβερνηση! Επισης, τι παει να πει μνημονιακη κυβενρηση? Οτι ο Σαμαρας, ο Βενιζελος και ο Κουβελης ΘΕΛΟΥΝ να βαζουν στους πολιτες δυσβασταχτα μετρα που τους φτανουν στα ορια τους, ετσι απο διαστροφη? Δεν καταλαβα ποτε να πω την αληθεια αυτο τον διαχωρισμο: απο δω οι μνημονιακοι απο εκει οι αντιμνημονιακοι. Πιστευα παντα οτι δεν υπαρχει πολιτης που να θελει μνημονιο γιατι δεν το βασταει η τσεπη του. Αλλα ουτε και πολιτικος γιατι δεν συμφερει την σταδιοδρομια του, εφοσον ο ψηφοφορος του θα δυσαρεστηθει!
Ομως οχι, εδω ειναι Ελλαδα: Πιστευουμε στους κακους ξενους(αμερικανους, γερμανους, ευραιους, αγγλους-γαλλους-πορτογαλους) που εχουν βαλει στο ματι την περιφανη χωρα μας και θελουν να την αφανισουν. Και βεβαια πολιτικοι-υπαλληλοι τους που κανουν τα χατιρια τους, γιατι απο αυτους(τους ξενους ντε!) θα οφεληθουν στο μελλον. Αυτοι οι ξενοι εχουν και τη δυνατοτητα να λενε στον λαο τι να ψηφισει. Οπως τωρα του ειπαν να ψηφισει Σαμαρα και Βενιζελο. Και ο καημενος ο λαος τους εκανε το χατιρι μαλλον γιατι τον ψεκασαν πριν...
Και μετα ηρθε ο Χαρι Ποτερ!!

Αρης Κ.
avatar
Ανώνυμος/η 21.6.2012 | 11:43
--- Η δημαγωγία πουλάει.

--- Πουλάει γιατί στοχεύει στη συναισθηματική επίδραση και όχι στη λογική. Όσο μάλιστα πιο αφελής και αδαής είναι κάποιος, τόσο πιο επιρρεπής στη δημαγωγία και το λαϊκισμό.

--- Οι άνθρωποι με μεγάλη αναγνωρισιμότητα, από όποιον επαγγελματικό χώρο κι αν προέρχονται, οφείλουν να είναι προσεκτικοί στο δημόσιο λόγο τους. Είναι πολύ εύκολο να κερδίσεις τη συμπάθεια του κοινού σου με λόγια, ατάκες και απόψεις που χτυπάνε στο συναίσθημα, Το δύσκολο είναι να μπορέσεις να απευθυνθείς στον κόσμο που σε ακούει μέσω της λογικής.

--- Ο δρόμος ο δεύτερος είναι δύσκολος. Επίσης, ο σύνθετος προβληματισμός δεν οδηγεί αναγκαστικά σε ένα μονοπάτι. Επιστήμονες, λόγιοι και καλλιτέχνες έχουν διαφορετικές απόψεις. Το θέμα είναι να μπορείς να εμβαθύνεις σε κάτι, χωρίς συναισθηματικές εξάρσεις.

--- Αν κάτι με έχει κουράσει στη συζήτηση για την κρίση στην Ελλάδα είναι να ακούω ατάκες και κλισέ επιπέδου: βαρέθηκα να με σώζουν, αυτοί τα λεφτά τους θέλουν, δεν χρωστάμε, είμαστε ανεξάρτητο κράτος, δεν εκχωρούμε κυριαρχία....... κι άλλα τέτοια δραματικά.

--- Δεν βρίσκω κανένα νόημα σε αυτές τις εξάρσεις. Μα κανένα νόημα.
avatar
Ανώνυμος/η 21.6.2012 | 13:57
τουλαχιστον ο βαξεβανης παραθετει στοιχεια για οσα λεει, περα απο ο,τ υποθετουμε εμεις για τις προτιμησεις του. πανω σ αυτα τα στοιχεια δεν κανει φυσικα κανεις σχολιο, ελπιζοντας οτι θα ξεχαστουνε ολα. δε λεω, πιανει το κολπο, απλα οχι σε ολους...
avatar
faidra87 21.6.2012 | 22:47
art-imid ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΠΟΥ ΥΠΕΔΕΙΞΕΣ.ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΥΠΟΒΙΒΑΖΩ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΛΛΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΕΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΕΙ(ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΘΕΩΡΕΙΣ ΟΤΙ Ο ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΠΟΔΙΟΠΟΜΠΑΙΟΣ ΤΡΑΓΟΣ, ΑΛΛΑ Ο ΚΑΚΟΣ Ο ΛΥΚΟΣ) ΑΛΛΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΝΤΡΟΠΗ, ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΟ ΝΑ ΙΣΧΥΡΙΖΕΣΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ, ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ.ΤΩΡΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΚΟΙΜΑΤΑΙ...ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ Ο ΤΖΟΥΑΝΓΚ ΤΖΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΙΓΟΥΡΟΣ.ΚΡΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ..
avatar
sport billy 21.6.2012 | 23:32
Πωπω τα ίδια και τα ίδια, αυτά τα ξέρει μέχρι και ο σκύλος μου, αυτή η κακομοιριά, η ηττοπάθεια και η αναπαραγωγή μιας δήθεν τρομοκρατίας την οποία βέβαια (...) δεν ξεκίνησαν οι δημοσιογράφοι αλλά την επαναλαμβάνουν μέχρι τέλους σαν κουτόχορτο, έλεος.
Ας κόψουμε λίγο την μίρλα και την κλάψα και ας αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, γιατί αλλιώς θα μας αντιμετωπίζει μόνο αυτή.

συμφωνώ απολύτως με την mayromata .
avatar
babis 27.6.2012 | 14:05
ακου λοιπον ( οχι γιατι τους στηριζω αλλα γιατι δουλευω στην θαλασσα) . η ελληνικη ναυτιλια εχει περιπου 4000 πλοια . Σε περιπου 3000 απο αυτα δουλευουν κατα μεσο ορο 5 ναυτικοι αρα εχουν δουλεια περιπου 15000 εργαζομενοι (μιλαω μονο για τα ποντοπορα). με μεσο ορο μισθου 7000 ευρω μας κανει 105.000.000 ευρω τον μηνα . μεφορο 9% ειναι 9450000 καθε μηνα επι 12 μηνες περιπου 120.000.000 μονο φορο απο εμας ετησιο. Επισης τα χρηματα αυτα εισαγωντα στην ελλαδα αρα ειναι στην ουσια πρωτογενη παραγωγη γιατι οι ελληνες ναυτικη τα εχουν για να ταισουν τις οικογενειες τους στην ελλαδα αρα και τα 15.000*7000*12=1.300.000.000 πεφουν εδω ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΦΟΡΟ ΣΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΧΤΥΠΑΣ ΜΠΟΥΝΙΑ ΣΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ( ΤΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΜΑΛ....Σ) ΚΑΙ ΟΙ 15.000 ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ 100.000 , ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΕΞΥΠΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΕΟΝΤΑΡΙΣΜΟΥΣ ΑΠΟ ΑΣΧΕΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια