Ουφ, σωθήκαμε!
Υπήρχαν χιλιάδες Έλληνες που πριν από τις εκλογές πίστευαν πως η Ελλάδα καταστρέφεται. Υπάρχει κάποιος τώρα που πιστεύει πως σώθηκε; Πως όλο αυτό το σύστημα των πολιτικών που διαβουλεύεται για να κυβερνήσει το κάνει για τη σωτηρία; Όταν κάποιος βλέπει στον ύπνο του ότι πέφτει στο κενό, ο τρόμος του είναι πραγματικός. Δεν έχει σημασία το ότι αυτό που ζει είναι ένας εφιάλτης.
Την αξιολόγηση μπορεί να την κάνει όταν ξυπνήσει. Μεγάλο κομμάτι τουεκλογικού σώματος έζησε τον τρόμο ενός εφιάλτη. Της Ελλάδας και του ίδιου, φυσικά, που πέφτει στο κενό.
Με βάση αυτό το κακό όνειρο η Ελλάδα οδηγήθηκε στις κάλπες. Είναι η πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του ’60 που η Ελλάδα οδηγήθηκε στις κάλπες όχι με το ζητούμενο κάποιου προσωπικού βολέματος αλλά με αυτό της ίδιας της επιβίωσης. Τη δεκαετία του ’60 το δίλημμα της επιβίωσης ήταν και πάλι έναντι της «Αριστεράς και των συνοδοιπόρων της» που θα οδηγούσαν την Ελλάδα στην πλήρη κομμουνιστοποίηση. Οι κομμουνιστές, σε περίπτωση επικράτησης, θα μας έπαιρναν τα χωράφια, ακόμη και τις γυναίκες.
Στην πρόσφατη, βέβαια, αναμέτρηση, κανένας δεν απειλούσε πως θα μας πάρουν τις γυναίκες, αλλά θα έπρεπε να ζήσουν όλοι την απαξίωση της δραχμής. Αντί της κομμουνιστοποίησης, η δραχμοποίηση. Με βάση αυτό και άλλα διλήμματα, καθόλου ασυνήθιστα στο παιχνίδι της πολιτικής, η χώρα υποτίθεται πως έσωσε το ευρώ και την ευρωπαϊκή της προοπτική.
Παρά την απουσία της Φώφης Γεννηματά, του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, του Δημήτρη Ρέππα και άλλων πολλών, η χώρα θα καταφέρει να σωθεί. Το πλατύ χαμόγελο σύγχυσης της Ντόρας Μπακογιάννη θα ξαναλάμψει στην ελληνική Βουλή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα προσφέρει τη ρητορεία του στα νέα μέτρα, ο Σαμαράς θα περιγράψει την αναγκαιότητά τους και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα περιγράψει ένα νέο πλαίσιο, προφανώς μετά από διάβασμα. Σωθήκαμε, λοιπόν. Μπορούμε να πάμε για μπάνιο.
Τώρα που σώσαμε το ευρώ πρέπει και να το βρούμε για να πληρώσουμε τους φόρους. Τώρα που έληξε η περίοδος της τρομοκρατίας και η χρησιμότητά της ως πολιτικού εργαλείου, αρχίζει η περίοδος της αντίστροφης τρομοκρατίας. Αυτή που θα ζήσει ο κόσμος. Πού θα βρεθεί το ευρώ, λοιπόν, αγαπητοί αρθρογράφοι, σε μια πολιτική που έχει αυτοπροσδιοριστεί ως τηρητής των υπογραφών της με τους Ευρωπαίους για ένα χρέος που δεν αποπληρώνεται και μια λιτότητα που δεν τελειώνει;
Πετυχημένα όλα εκείνα τα λεκτικά σχήματα και τα λογοτεχνικά τέρατα για τη δραχμή που θύμιζε Κατοχή και την ηλεκτρική κουζίνα που θα γινόταν καμινέτο ασετυλίνης, αν δεν έβγαιναν οι «ευρωπαϊστές». Οι τόσο ευρωπαϊστές που μοιράζουν όπως πάντα υπουργεία και περιοχές επιρροής συμφερόντων.
Σε λίγες μέρες, όταν θα χαμογελάσουν και στις τελευταίες φωτογραφίες ορκωμοσίας, θα στείλουν τα μπιλιέτα με τα χρέη. Μέτρα 11,5 δισ. ευρώ. Ούτε μια φράση για την πραγματική ανάπτυξη. Μόνο για το ΕΣΠΑ που βαφτίζουν «ανάπτυξη» για να το ξεκοκαλίσουν με άνεση και ασφάλεια. Πού θα βρεθούν, λοιπόν, τα ευρώ, που ευτυχώς δεν έγιναν δραχμές; Σε αυτήν τη φάση δεν θα υπάρξει καν η δημοσιοποίηση των παλιών σκανδάλων, όπως συνέβαινε πάντα με την εναλλαγή των κυβερνήσεων. Όλα θα εξελιχθούν ομαλά. Στον Σαμαρά θ’ ανήκει η εξουσία, ο Βενιζέλος θα την νταντεύει ελπίζοντας πως αφού επιβιώσει, θα καταφέρει να τη βιάσει, και ο Κουβέλης θα της κρατά ρομαντικά το χέρι, δηλώνοντας συνεχώς έναν πλατωνικό και καθόλου αμαρτωλό έρωτα.
Έγραψα πριν από μέρες, κι έγινε αντικείμενο κριτικής, πως η κυβέρνηση θα έχει μια ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση, αλλά θ' ακροβατεί πάνω στην κοινωνική. Όχι γιατί οι εκλογές δεν ήταν δημοκρατικές αλλά γιατί είναι δεδομένο πως η κυβερνητική πλειοψηφία σχηματίστηκε και πάνω στον φόβο για την έξοδο από το ευρώ και την ευρωζώνη. Από ψήφους που προέρχονται από ανθρώπους που δεν θέλουν το Μνημόνιο. Εν ολίγοις, μια μνημονιακή κυβέρνηση καλείται να κυβερνήσει μια αντιμνημονιακή χώρα. Όταν, λοιπόν, τώρα που τέλειωσε η τηλεπώληση του προϊόντος, έρθει και ο λογαριασμός, τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Ναι, δεν θα υπάρχουν δραχμές, αλλά θα πρέπει να πληρώσουμε σε ευρώ. Και τότε;

Αριστούργημα



Και ότι αν ας πούμε ,το καγγείλουμε λύσαμε όλα μας τα προβλήματα ως κράτος;;;;;;;;;;




και μην τους βαζουμε ολους σε ενα τσουβάλι...γιατι η ζωη αρκετών δεν αποτελει μικρογραφία του σημερινου ελληνικού κράτους.
Αλλαγή έπρεπε να γίνει σε αυτους που μας κυβερνανε τοσα χρόνια, αλλα εμεις αδυνατουμε να το καταλάβουμε...
φιλικά

Όσο για την αλλαγή θα έρθει όταν αλλάξει η ίδια η κοινωνία, όταν μέσα από εμάς θα βγούν άξιοι πολιτικοί ικανοι να μας κυβερνήσουν, και όταν θα καταφέρουμε να το καταλάβουμε. Κατά την γνώμη μου σήμερα ούτε εμείς (στην πλειοψηφία μας ) ως κοινωνία είμαστε "άξια" ούτε και κανένας απο τους πολιτικούς που μας διοικούν.
Προσπαθούμε όμως ... ΕΜΕΙΣ ... κι αυτή είναι η μόνη ελπίδα που έχω προσωπικά.


Η κυβέρνηση έχει νομιμοποίηση γιατί την ψήφισε ο λαός. Την ψήφισε αθροιστικά η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος που προσήλθε στις κάλπες. Το πώς προκύπτει ότι η χώρα είναι αντιμνημονιακή ενώ η πλειοψηφία των ψηφοφόρων έδωσαν τη στήριξή τους σε κόμματα που δήλωσαν ότι θα επαναδιαπραγματευθούν τους όρους της δανειακής σύμβασης και δεν θα κάνουν μονομερείς καταγγελίες κι άλλες τέτοιες αλητείες είναι άξιο απορίας πως υπάρχει σαν αντίληψη και σαν επιχείρημα.
Το να επικαλούμαστε μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση ότι η ψήφος δόθηκε στη βάση της τρομοκρατία του κόσμου, στον εκφοβισμό, σε διλλήματα ή κι εγώ δεν ξέρω τι, μπορεί να είναι μία πάγια δικαιολογία για να μην νομιμοποιούμε ποτέ καμία εκλεγμένη κυβέρνηση και να επικρατεί ο νόμος του ισχυρού, του τσαμπουκά και της βίας.
Δεν θέλω αυτή τη δημοκρατία, να μου λείπει.

λες νομιμοποιημενη την κυβερνηση που προεκυψε απο αυτον τον νομο, με 38% αποχη, 27% συριζα και 30% στο πρωτο κομμα?
υπηρξε ή οχι προπαγανδα απο τα μμε "νδ/πασοκ ή δραχμη", "συριζα ή ευρω" "νδ/πασοκ ή χρεωκοπια"?
αντιλαμβανεσαι τί παιζει με τραπεζες (ειδικα ΤτΕ), μεγαλοεπιχειρηματιες και σια και οτι ολο αυτο στηθηκε απο τις κυβερνησεις που εκλεγησαν και παλι?
τελος, καταλαβαινεις τη διαφορα αναμεσα σ αυτα που πρεπει να πληρωθουν και τον τροπο με τον οποιο θα πληρωθουν?
απλα πραγματα...

Ο εκλογικός νόμος δεν με αναγκάζει να ψηφίσω κανέναν. Ψηφίζω όποιον θέλω. Αν θα μπει στη Βουλή επαφίεται στο τι θα πει ο λαός. Προσωπικά έχω ψηφίσει κόμματα που δεν έχουν μπει στη Βουλή και δεν με ανάγκασε κανένας να μην το πράξω.
Το ότι 38% των Ελλήνων ψηφοφόρων δεν προσήλθαν στις κάλπες είναι δικαίωμά τους. Προτίμησαν αυτήν την κρίσιμη για το έθνος ώρα να αφήσουν τις τύχες τους στα χέρια αυτών που ψήφισαν. Τι θες να κάνουμε τώρα; Να τους φυλακίσουμε; Να τους δείρουμε; Να κάνουμε εκλογές συνέχεια μέχρι να αποφασίσουν να πάνε να ψηφίσουν; Ας πήγαιναν να ψηφίσουν!
Η νέα κυβέρνηση προέκυψε μετά από τη ψήφο του λαού και εκπροσωπεί το 48,19% του Ελληνικού λαού που ψήφισε με τέτοιο τρόπο, ζητώντας στην ουσία συνεργασία κομμάτων. Τι θα πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη σου για να είναι νομιμοποιημένη μία κυβέρνηση μετά από τις εκλογές; Έχω μεγάλη περιέργεια να μου απαντήσεις.
Όχι, δεν υπήρξε προπαγάνδα. Υπήρχαν κόμματα που μιλούσαν για διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας και κόμματα που μιλούσαν για μονομερή καταγγελία των διακρατικών συμφωνιών. Αυτό δεν είναι προπαγάνδα, είναι ένα δίλλημα που προκύπτει από την προφανή διάσταση πολιτικών απόψεων.
Με τις τράπεζες δεν αντιλαμβάνομαι τι παίζει. Από το επιστημονικό του ύφους σου διαπιστώνω ότι μάλλον είσαι ειδικός επί του θέματος. Αν θες δώσε μας τα φώτα σου.
Απλά πράγματα για σένα που έχεις εμβαθύνει πολιτικά, φιλοσοφικά και επιστημονικά. Για εμένα είναι πολύπλοκα. Κρίμα.

ο σωστος και δικαιος νομος ειναι η απλη αναλογικη. ο,τι ψηφιζεις, αυτο φαινεται. το να φηφιζεις κατι και αν δεν μπει στη βουλη να πηγαινει στο πρωτο κομμα ή να απεχεις και να πηγαινει παλι στο πρωτο κομμα ή να ριχνεις λευκο και να πηγαινει παλι στο πρωτο κομμα + 50 εδρες μπονους, ε, ημαρτον δηλαδη, τί αλλη εξηγηση θελεις?
για το οτι δεν υπηρξε προπαγανδα, οταν βλεπεις οτι τα κομματα που μιλουσαν για διαπραγματευση τωρα τα γυρνανε (ειχε δηλωσει σαφως ο σαμαρας στους γαλλους οτι τα ελεγε για ψηφοθηρικους λογους αλλα τα μμε μας το περασανε στα ψιλα) και για αλλη μια φορα θα κανουνε ο,τι γουσταρουνε, τί εχεις να πεις? απλα, ειπανε ψεματα προεκλογικα, δυσφημισαν τον αντιπαλο, κανανε τη θεση του να φαινεται πιο επικινδυνη και η επαρχια ψηφισε ταξη και αδφαλεια. για το αν οι αλλοι θα ητανε καλυτεροι δεν μπορουμε να μιλησουμε υποθετικα. για το οτι αυτοι που βγηκανε ειναι ψευτες και απατεωνες, ελεος. τοσα χρονια η ιδια τακτικη, ακομα πιανει.
για τις τραπεζες, δες μονο ποιος ειναι ο ρολος της τραπεζας της ελλαδος σαν ελεγκτικος μηχανισμος, ο οποιος εχει ταυτοχρονα μετοχες και στις τραπεζες που ελεγχει. απο εκει ξεκιναει ενα γαϊτανακι διαφθορας με συμμετοχη των εκλεγμενων αντιπροσωπων μας βεβαιως βεβαιως το οποιο τρωει τις επιχορηγησεις για την ταμειακη του σταθεροτητα υποτιθεται, στην πραγματικοτητα ομως τα λεφτα τα φαγανε οι ιδιοι με δανεια που δινανε οι τραπεζες τους σε δικες τους offshore. σαφες? δεν ειναι επιστημονικο το υφος μου, αυτα θα επρεπε να τα εχουνε μαθει ολοι.
καταλαβαινω οτι προτιμας να βολευτεις σε μια φουσκα ασφαλειας, αλλα ζουμε στην εποχη που οι φουσκες σπανε. ξεκινησαμε απο τις οικονομικες και προχωραμε, οποτε φιλικα σου λεω προετοιμασου...

για το οτι δεν υπηρξε προπαγανδα, οταν βλεπεις οτι τα κομματα που μιλουσαν για διαπραγματευση τωρα τα γυρνανε (ειχε δηλωσει σαφως ο σαμαρας στους γαλλους οτι τα ελεγε για ψηφοθηρικους λογους αλλα τα μμε μας το περασανε στα ψιλα) και για αλλη μια φορα θα κανουνε ο,τι γουσταρουνε, τί εχεις να πεις? απλα, ειπανε ψεματα προεκλογικα, δυσφημισαν τον αντιπαλο, κανανε τη θεση του να φαινεται πιο επικινδυνη και η επαρχια ψηφισε ταξη και αδφαλεια. για το αν οι αλλοι θα ητανε καλυτεροι δεν μπορουμε να μιλησουμε υποθετικα. για το οτι αυτοι που βγηκανε ειναι ψευτες και απατεωνες, ελεος. τοσα χρονια η ιδια τακτικη, ακομα πιανει.
για τις τραπεζες, δες μονο ποιος ειναι ο ρολος της τραπεζας της ελλαδος σαν ελεγκτικος μηχανισμος, ο οποιος εχει ταυτοχρονα μετοχες και στις τραπεζες που ελεγχει. απο εκει ξεκιναει ενα γαϊτανακι διαφθορας με συμμετοχη των εκλεγμενων αντιπροσωπων μας βεβαιως βεβαιως το οποιο τρωει τις επιχορηγησεις για την ταμειακη του σταθεροτητα υποτιθεται, στην πραγματικοτητα ομως τα λεφτα τα φαγανε οι ιδιοι με δανεια που δινανε οι τραπεζες τους σε δικες τους offshore. σαφες? δεν ειναι επιστημονικο το υφος μου, αυτα θα επρεπε να τα εχουνε μαθει ολοι.
αποριες?



τον παγκαλο τον σιχαινομαι αλλα ειχε δικιο..μαζι τα φαγαμε..μαζι συμμετειχαμε στο φαγοποτι!
δεν νικησε ο φοβος για καποιους..νικησε η ελπιδα..ακομα δεν την εχει παρει εργολαβια το ΣΥΡΙΖΑ.οποτε επιτρεπεται να εχω ελπιδα χωρις να ειμαι αριστερη.
και τωρα λυσσαξτε..γιατι αυτο κανετε!

συμφωνο απολυτα μαζι σου!





αριστερή που ευθυγραμμίζεται με τις απόψεις Πάγκαλου και πιστεύει ότι όλοι φταίμε για τη siemens, τα υποβρύχια , τα δομημένα ομόλογα κλπ κλπ κλπ ; Γιατί πάλι δε μου βγαίνει λογικά η εξίσωση; α, ξέχασα, είχα κλέψει κι εγώ ένα κομμάτι ψωμί, είπε ο Ιαβέρης.
Και, όχι, λύσσα δεν είναι ο όρος. Άρνηση εξαθλίωσης , κοινή λογική και αξιοπρέπεια πάνε καλύτερα.

Ομως οχι, εδω ειναι Ελλαδα: Πιστευουμε στους κακους ξενους(αμερικανους, γερμανους, ευραιους, αγγλους-γαλλους-πορτογαλους) που εχουν βαλει στο ματι την περιφανη χωρα μας και θελουν να την αφανισουν. Και βεβαια πολιτικοι-υπαλληλοι τους που κανουν τα χατιρια τους, γιατι απο αυτους(τους ξενους ντε!) θα οφεληθουν στο μελλον. Αυτοι οι ξενοι εχουν και τη δυνατοτητα να λενε στον λαο τι να ψηφισει. Οπως τωρα του ειπαν να ψηφισει Σαμαρα και Βενιζελο. Και ο καημενος ο λαος τους εκανε το χατιρι μαλλον γιατι τον ψεκασαν πριν...
Και μετα ηρθε ο Χαρι Ποτερ!!
Αρης Κ.

--- Πουλάει γιατί στοχεύει στη συναισθηματική επίδραση και όχι στη λογική. Όσο μάλιστα πιο αφελής και αδαής είναι κάποιος, τόσο πιο επιρρεπής στη δημαγωγία και το λαϊκισμό.
--- Οι άνθρωποι με μεγάλη αναγνωρισιμότητα, από όποιον επαγγελματικό χώρο κι αν προέρχονται, οφείλουν να είναι προσεκτικοί στο δημόσιο λόγο τους. Είναι πολύ εύκολο να κερδίσεις τη συμπάθεια του κοινού σου με λόγια, ατάκες και απόψεις που χτυπάνε στο συναίσθημα, Το δύσκολο είναι να μπορέσεις να απευθυνθείς στον κόσμο που σε ακούει μέσω της λογικής.
--- Ο δρόμος ο δεύτερος είναι δύσκολος. Επίσης, ο σύνθετος προβληματισμός δεν οδηγεί αναγκαστικά σε ένα μονοπάτι. Επιστήμονες, λόγιοι και καλλιτέχνες έχουν διαφορετικές απόψεις. Το θέμα είναι να μπορείς να εμβαθύνεις σε κάτι, χωρίς συναισθηματικές εξάρσεις.
--- Αν κάτι με έχει κουράσει στη συζήτηση για την κρίση στην Ελλάδα είναι να ακούω ατάκες και κλισέ επιπέδου: βαρέθηκα να με σώζουν, αυτοί τα λεφτά τους θέλουν, δεν χρωστάμε, είμαστε ανεξάρτητο κράτος, δεν εκχωρούμε κυριαρχία....... κι άλλα τέτοια δραματικά.
--- Δεν βρίσκω κανένα νόημα σε αυτές τις εξάρσεις. Μα κανένα νόημα.



Ας κόψουμε λίγο την μίρλα και την κλάψα και ας αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, γιατί αλλιώς θα μας αντιμετωπίζει μόνο αυτή.
συμφωνώ απολύτως με την mayromata .
