Παπούτσι από το κόμμα σου…

Πρωταθλητής σ' αυτούς που όλη τους τη ζωή κάνουν συλλογή από αξιώματα και τίτλους είναι ο Χρήστος Παπουτσής...
ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΔΗΜΟΥ
17.7.2013

 

  • Ποτέ μου δεν κατάφερα να πάρω δημόσιο αξίωμα, τίτλο ή θέση. Είναι αλήθεια πως δεν το επεδίωξα – αλλά ούτε και κανείς μου το πρότεινε. Γι' αυτό ίσως θαυμάζω αυτούς που όλη τους τη ζωή κάνουν συλλογή από αξιώματα και τίτλους. Πρωταθλητής, νομίζω, σε αυτό το αγώνισμα είναι ο κύριος Χρήστος Παπουτσής.

 

  • Και τι δεν υπήρξε αυτός ο άνθρωπος! Διαβάζω το βιογραφικό του σημείωμα και θαμβώνομαι. Ξεκίνησε ως φοιτητοπατέρας του ΠΑΣΟΚ, έγινε πρόεδρος της ΕΦΕΕ, για να διατελέσει μετά διαδοχικά: τρεις φορές ευρωβουλευτής, μία επίτροπος της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, τέσσερις φορές βουλευτής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, δύο φορές υπουργός, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος αλλά και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ καθώς και δεκάδων επιτροπών και οργάνων της ελληνικής και ευρωπαϊκής διοίκησης. Σκεφθείτε ακόμα πως, όπως διαβάζω, έχει τιμηθεί με το Ανώτατο Παράσημο Gran Oficial de Orden Libertador Bernardo O' Higgins από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Χιλής, όπως και με το Ανώτατο Μετάλλιο μετά σταυρού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αυστρίας.

 

  • Και τώρα αναλαμβάνει καθήκοντα εκπροσώπου της Ελλάδος στην Παγκόσμια Τράπεζα. Τα μεγαλεία συνεχίζονται!

 

  • Είναι, λοιπόν, να μη ζηλεύω έναν τέτοιον άνθρωπο και μία τέτοια καριέρα; Μία φορά διαχειριστής της πολυκατοικίας μου έχω διατελέσει και ακόμα μου λείπουν κοινόχρηστα.

 

  • Θαυμαστό πράγμα αυτά τα ελληνικά κόμματα. Ξεκινάς μικρός στις φοιτητικές παρατάξεις, βάζεις καλές κομματικές βάσεις και η καριέρα σου είναι εξασφαλισμένη. Ήδη ως φοιτητής το «πολιτικό 5» και το πτυχίο το έχεις σίγουρο, διαβάσεις-δεν διαβάσεις. Από εκεί και πέρα διορίζεσαι. Διορισμό στον διορισμό, γίνεσαι γνωστός κι εκλέγεσαι (πάντα με τη βοήθεια του κομματικού μηχανισμού). Κι αν παραμείνεις πιστός, ασφαλώς στο τέλος επιβραβεύεσαι. Αυτοί που διαφοροποιούνται, που εκφράζουν γνώμη, που τολμούν έστω και να κρυφοκοιτάξουν έξω από το μαντρί, χάνονται και ξεχνιούνται. Αλλά εσύ εκεί. Κανένα ναυάγιο δεν σε απειλεί. Κι αν ακόμα αρθεί η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων – οι κομματικοί υπάλληλοι παραμένουν, βράχοι ακλόνητοι.

 

  • Δεν ήξερα κι εγώ, λέω, να χωθώ σε κανένα κόμμα εξουσίας, να βολευτώ! Μπορεί να γινόμουνα και δήμαρχος. Μια ζωή ανεξάρτητος, πήγα στα γεράματα κι έμπλεξα με τους «Ταύρους» του Στέφανου Μάνου, που ήταν κάτι σαν τους αναρχικούς της κεντροδεξιάς. Παπουτσής, βέβαια, δεν θα μπορούσα να γίνω – τέτοια ταλέντα δεν έχω.

 

  • Πάντα πρώτη επιλογή: Παπούτσι από το κόμμα σου...

 

16 Σχόλια
cheesemonger 17.7.2013 | 13:09
Πώς μπορεί να αισθάνεσαι με βιογραφικό 5 σελίδες και επιτεύγματα μηδέν;
avatar
MCMXLIV 19.7.2013 | 23:37
"Πώς μπορεί να αισθάνεσαι με βιογραφικό 5 σελίδες..."

Χορτάτος. Με κάβα κρασιών. Με έπαυλη. Αυτοκίνητα. Καταθέσεις. Κοσμήματα. Πισίνα. Σπουδές των παιδιών στο Κολλέγιο και στις ΗΠΑ. Σεμνός. Υπάκουος. Θρήσκος.
Α, ναι. Θα έχει χρηματοδοτήσει την ανέγερση του καμπαναριού της εκκλησίας του χωριού του.
ein Steppenwolf 17.7.2013 | 14:48
[Yes Minister](http://bit.ly/1bIm6gr):
Jim Hacker: Anything else you'd like to ask me, Kathy?
Kathy: Just one last question. As cabinet minister with all this power, what have you personally achieved?
Hacker: Achieved? Oh, well, all sorts of things. Membership of the Privy Council, membership of the Party Policy Committee…
Kathy: No, I mean things you've actually done that makes life better for other people.
Hacker: Makes life better?
Kathy: Yes.
Hacker: For other people? There must be a number of things. After all, that's what one's job is all about, isn't it? 18 hours a day, 7 days a week.
Kathy: Could you give me one or two examples, though? Makes it a bit boring otherwise.
Hacker: Examples. Difficult to know where to start. So much of government is collective decisions. All of us together, best minds in the country, hammering it out.
Kathy: Yes, but what is it you will look back on afterwards and say "I did that." You know, like a writer can look at his books.
Hacker: Government is a complex business, Kathy. So many people have to have their say. These things take time. Rome wasn't built in a day… Of course — good heavens, is that the time? I really must be getting my boxes. You have to excuse me, Kathy.
Kathy: Oh, thank you.
Hacker: Thank you so much. Such fun, having this little talk. And you'll let me approve the article, before you print it, right, just as we agreed?
Kathy: Bye.
Hacker: Bye.
Hacker's wife: Bright kid.
Hacker: That's the last interview I give for a school magazine. She asked some very difficult questions.
avatar
Harry Adal 17.7.2013 | 16:24
τι θυμήθηκες ρε μεγάλε...απίστευτη σειρά!!!!!!
avatar
MCMXLIV 19.7.2013 | 23:27
...στην ΕΡΤ.
avatar
Ανώνυμος-η 17.7.2013 | 15:33
Πες τα χρυσόστομε!
VASILY ZAITSEV 17.7.2013 | 17:41
Ετσι ακριβώς .... Και δεν είναι ο μόνος ... Να μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και ΑΛΛΟΙ σε ΟΛΑ τα κόμματα ανεξαιρέτως!
trip to myanmar 17.7.2013 | 20:18
Eγώ θέλω να κάνω μια ερώτηση, και όποιος ξέρει, ας με διαφωτίσει: αγγλικά ξέρει;
anon1935 17.7.2013 | 21:37
Από ότι λένε, άθλια. Στην Ε. Ε. κάνανε πλάκα. Άλλωστε είχε εκλεγεί και χειρότερος επίτροπος...
Μηχανολόγος 17.7.2013 | 20:19
Το πιο απολαυστικο αρθρο που εχω διαβασει απο σας κ.Δημου τελευταια. Ιδιαιτερα το υπονοουμενο στο τελος της πεμπτης παραγραφου ειναι κατα το κοινως λεγόμενο 'όλα τα λεφτα' !
avatar
Παναγιώτης 18.7.2013 | 15:33
Όλα καλά αγαπητέ κύριε Δήμου , πραγματικά ! Αυτή η εμμονή όμως για το Στέφανο Μάνο (σε αυτό το κείμενό σας λίγο πολύ τον αποκαλείται και αναρχικό της δεξιάς) είναι τουλάχιστον ακατανόητη ! Και μάλλον αποδυναμώνουν την αιχμηρότητα της ματιάς σας. Φιλικά
avatar
Flower12 18.7.2013 | 20:20
Αυτό αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζετε ούτε τον Στέφανο Μάνο ούτε τις προτάσεις των "Ταύρων" (ή Φιλελεύθερων). Ήταν τόσο ριζοσπαστικές και τολμηρές (κατάργηση στρατιωτικής θητείας, άμεσος χωρισμός κράτους-εκκλησίας, κουπόνια εκπαίδευσης, κλπ) που ούτε οι αναρχικοί δεν θα τις τολμούσαν...
avatar
scotto 19.7.2013 | 00:56
Ο Στέφανος Μάνος ειναι σαφώς ένας πολιτικός που δεν έπεισε ποτέ τον έλληνα. Και πως θα μπορούσε άλλωστε? Τον ίδιον λαό που αποθεωνε τον Ανδρέα, τον Κ.Καραμανλή τον νωθρό και πολύ πιο πρόσφατα τον Καμμενο, τον Τσίπρα και τον Μιχαλολιακο, ναι: ειναι αδύνατον να τον πείσει ο Μάνος....
Aleee 19.7.2013 | 17:57
η γελοιότητα της αποθέωσης των παραπάνω, δεν με κάνει να συμπαθώ την λογική του Μάνου. Είμαι αντίθετος απλά.

Όμως η ποιότητα του ανθρώπου Μάνου -τουλάχιστον ηθικά, ασχέτως του αν διαφωνώ πολιτικά-, σε σχέση με τους περισότερους πολιτικούς ξεχωρίζει πολύ όμως. Τόσο, που το σχόλιο σου, αν και είμαι απέναντι, με ενοχλεί (επειδή είναι εύστοχο).
ημίθεος 23.7.2013 | 21:27
μπορεί κάποιος να με πληροφορήσει σε ποιόν ακριβώς εργοδότη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας έχει εργασθεί έστω και μια ημέρα ο νυν υπουργός Κωστής Χατζιδάκις;
avatar
Ανώνυμος/η 17.9.2013 | 19:39
ο "παπουτσης" της δεξιας.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια