Φιλελεύθερη Αριστερά;

Σε αυτήν τη γη, και σε όλη την ιστορία της, ήταν δυστυχώς το αντίθετο.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΔΗΜΟΥ
27.11.2013

 

  • Από κείμενο του Αυγουστίνου Ζενάκου στο περιοδικό «Unfollow»:

 

  • «Ας μη γελιόμαστε. Φιλελεύθεροι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν. [...] Γι' αυτό η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να διασώσει τα φιλελεύθερα προτάγματα στην Ελλάδα είναι η Αριστερά. Όπως άλλωστε έκανε πάντα».

 

  • Με την πρώτη φράση συμφωνώ. Δυστυχώς. Έχοντας παλέψει 40 χρόνια για τη διάδοση του Φιλελευθερισμού στην Ελλάδα (προσοχή: καμία σχέση με τον νεο-φιλελευθερισμό!), πρέπει να ομολογήσω την ήττα μου. Οι πραγματικοί φιλελεύθεροι στη χώρα μας μετριούνται στα δάχτυλα και δεν κατάφεραν ποτέ να επηρεάσουν τη δημόσια ζωή και σκέψη. Είναι φανερό πως από εδώ δεν πέρασε ο Διαφωτισμός.

 

  • Συμφωνώ ακόμα και με τη δεύτερη φράση. Πράγματι οι αυθεντικοί Αριστεροί θα έπρεπε να είναι φιλελεύθεροι. Κι ο Μαρξ είναι παιδί του Διαφωτισμού και η απελευθέρωση του ανθρώπου από την εκμετάλλευση είναι φιλελεύθερο αίτημα.

 

  • Δυστυχώς, η τρίτη με βγάζει από τα ρούχα μου. «Όπως έκανε πάντα». Μα πάντα η Αριστερά έκανε το αντίθετο!  Όσοι αριστεροί σκέπτονταν ελεύθερα (δηλαδή διαφορετικά) βρέθηκαν απομονωμένοι, κυνηγημένοι, αφορεσμένοι και συχνά νεκροί. Ακόμα και είδωλα της αριστερής διανόησης, από τον Τρότσκυ και τη Ρόζα Λούξεμπουργκ μέχρι τον Γκράμσι και τον Τσε, αντιμετώπισαν την κομματική «ορθοδοξία». Καμία παράταξη παγκόσμια δεν έχει κατασπαράξει τόσα στελέχη της.

 

  • Πάντα με μπέρδευε αυτό το «κίνημα απελευθέρωσης» που υποδούλωνε τα μυαλά. Στο όνομα της «ενότητας» έπεφτε η δογματική «γραμμή» και αλίμονο αν κάποιος την αγνοούσε.

 

  • Όποιος δει τι τραβάει σήμερα ο Πέτρος Τατσόπουλος από τους Ζντάνωφ («αστυνομία σκέψης» κατά Όργουελ) του ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα πρόσφατο παράδειγμα. Τόλμησε να εκφράσει ελεύθερα τη γνώμη του. Π.χ. είπε (και είχε απόλυτα δίκιο) ότι ήταν λανθασμένη η απόφαση για τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

 

  • Πώς τόλμησε! Οχετός ύβρεων τον περιέλουσε.

 

  • Σε έναν άλλο κόσμο (εκείνον, τον «εφικτό»), Αυγουστίνε Ζενάκο, η Αριστερά ίσως να είναι φιλελεύθερη. Σε αυτήν τη γη, και σε όλη την ιστορία της, ήταν δυστυχώς το αντίθετο. Σήμερα θαυμάζουμε την τριλογία Ακυβέρνητες Πολιτείες του Στρατή Τσίρκα, αλλά η τότε Αριστερά τον διέγραψε και ο Ζντάνωφ της εποχής, Μάρκος Αυγέρης, εκτόξευσε εναντίον του λίβελο.

 

  • Πέτρο, είσαι σε καλή παρέα!

 

24 Σχόλια
12
Poet_of_Silence 27.11.2013 | 12:01
Καταρχήν εκεί που η αριστερά τα χαλάει με τον φιλελευθερισμό είναι η οικονομία. Οπότε είναι ανούσια η κουβέντα για τα υπόλοιπα.
avatar
bob spong 27.11.2013 | 12:06
ευτυχως για τον Πετρο,ο συριζα ευχαριστημενος,δυστυχως για ΕΜΑΣ.
Prince Myshkin 27.11.2013 | 12:29
Whatever happened to Leon Trotsky?
He got an ice pick that made his ear burn
Ανήθικος αυτουργός 27.11.2013 | 12:37
Με αφορμή το κείμενο στο Unfollow.

Ας μη γελιόμαστε αντιεξουσιαστές στην Ελλάδα δεν υπάρχουν.
Ή μάλλον υπάρχουν αλλά είναι λίγοι και δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τον χώρο που νομίζουμε.

Μπολσεβίκοι είναι κατά βάθος όλοι αυτοί οι τάχα μου αντικρατιστές που έχουν ως μοναδική τους φιλοδοξία να χωθούν στο ευρύτερο δημόσιο όπως και οι γονείς τους ώστε να "πολεμάνε" το σύστημα που τους ταΐζει εκ των έσω...

Και για αυτό ωρύονται περισσότερο από όλους όταν γίνεται οποιαδήποτε προσπάθεια μείωσης του κράτους και του ρόλου του στην ζωή μας.
Τραγέλαφος!
avatar
ΤΝΚΣ 29.11.2013 | 03:05
Αυτή είναι η αντίφαση του Σοσιαλισμού που είχαμε. Αν οι του δημοσίου και του ιδιωτικού πολεμάνε ταυτόχρονα το κράτος, τότε απλά πολεμάνε μεταξύ τους. Γιατί στην ουσία το ίδιο πράγμα και το αυτό διεκδικούν.

Άλλωστε το Δημόσιο, είναι μια από τις επιλογές που έχεις, αν δεν θέλεις να νιώθεις υπάλληλος.

Αρκετά όλα αυτά ώστε να υπάρχει ΚΚΕ ακόμα στην Ελλάδα.
avatar
Ανώνυμος/η 27.11.2013 | 12:43
"Πράγματι οι αυθεντικοί Αριστεροί θα έπρεπε να είναι φιλελεύθεροι" Απλές αλήθειες. Μπράβο κ.Δήμου, λέτε τα πράγματα με τ' όνομά τους σε μια εποχή που η ένοιες έχουν χάσει πλέον το νόημά τους.
Iris Prismatica 27.11.2013 | 13:00
Είναι πράγματι μεγάλος ο καημός του φιλελευθερισμού στην Ελλάδα. Στους περισσότερους άμα κάνεις λόγο για τέτοιο πράγμα, το συγχέουν με το νεοφιλελευθερισμό και γίνεται της ασυνεννοησίας. Κι εσείς αναγκαστίκατε να κάνετε τη διευκρίνιση. Ναι, ιδανικά οι αριστεροί θα έπρεπε να ικανοποιούν τα κριτήρια του φιλελευθερισμού... Και έχουν υπάρξει τέτοιοι άνθρωποι, και στην Ελλάδα. Στην πιο πρόσφατη ιστορία της, συνήθως, δεν έπεσαν θύματα μεν αιματηρών διώξεων, όπως στο παρελθόν, αλλά απλώς παραγνωρίστηκαν, παραμερίστηκαν, χρησιμοποιήθηκαν στην καλύτερη περίπτωση ως ένα άλλοθι "ευρωπαϊκού προφίλ" τη στιγμή που οι καίριες θέσεις δίνονταν πάντα σε "φλογερούς ρήτορες" με σημαία χιλιοφορεμένα τσιτάτα.
Δεν είναι, προφανέσατα, εξίσου τραγική η μοίρα τους με τη μοίρα θυμάτων εγκλημάτων, όπως οι αναφερθέντες στο άρθρο. Είναι όμως σχεδόν εξίσου θλιβερή, όχι τόσο για τους ίδιους, όσο για το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου στη χώρα.
ein Steppenwolf 27.11.2013 | 14:16
Το κείμενο του Αυγουστίνου Ζενάκου: http://unfollow.com.gr/blog/item/361-nolib.html
avatar
Daniel Deronda 27.11.2013 | 14:49
χμ.. το κειμενο του Ζενακου παντως ασχολειται με το πως ανθρωποι που ειναι στην ουσια δεξιοι παρουσιαζουν τους εαυτους τους ως φιλελευθερους και δεν μπορεσα να μην παρατηρησω οτι καποιες απ'τις αποψεις που παρουσιαζονται ως "μη φιλελευθερες" ταυτιζονται με αποψεις που εχετε εκφρασει στο παρελθον κ. Δημου. Απ'τη στιγμη που αποφασισατε να σχολιασετε το αρθρο δε θα ηταν πιο ουσιωδες να τοποθετηθειτε επι της ουσιας παρα να ασχοληθειτε αποσπασματικα με μια φραση που αλλωστε παιζει απλα το ρολο ενος συνθηματος;
ein Steppenwolf 27.11.2013 | 23:04
@Daniel Deronda 27.11.2013 | 14:49

Ο Ζενάκος προσπαθεί να ξεωρίσει τους γιαλαντζί φιλελεύθερους από τους πραγματικούς. Η φράση που απασχολεί τον Νίκο Δήμου είναι η κατακλείδα, άρα η ουσία της θέσης του Ζενάκου.
avatar
Daniel Deronda 28.11.2013 | 11:02
αγνοωντας με πολυ βολικο τροπο την περιγραφη των γιαλατζι φιλελευθερων βεβαια...
avatar
Ανώνυμος 27.11.2013 | 15:24
Υπάρχουν φορές που οι εμβριθείς αναλύσεις και οι πολύωρες συζητήσεις κρύβουν εσκεμμένα ένα πολύ απλό και ρητό ερώτημα: "Θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει;" Αν δεν το απαντήσει πρώτα στον εαυτό του, τότε συγχωρήστε με...αλλά πάω να δω μπάλα.
avatar
ΤΝΚΣ 29.11.2013 | 03:08
α)η Μέρκελ δεν θέλει τον Συριζα.
β)ο γερμανικός λαός θα προτιμούσε να μην μας δανείζει.

Λύσε τον γρίφο.
kapa 27.11.2013 | 17:02
1. Ουδείς φιλελεύθερα σκεπτόμενος δύναται να επιβιώσει στις παραδοσιακές κομματικές αγέλες οι οποίες, κατά κανόνα, ανεξαρτήτου χρώματος και ιδεολογικής προέλευσης, εφαρμόζουν το... δημοκρατικό συγκεντρωτισμό.

2. Και αυτό διότι ο γνησίως φιλελεύθερα σκεπτόμενος υπακούει πρωτίστως στην εσώτερη φωνή τής συνείδησής του και δεν διανοείται να υπαγάγει εαυτόν (άκριτα) σε κομματογενείς λοχίες και γραφικούς αρχηγίσκους. Υπ΄ αυτήν την έννοια είναι άναρχος.

3. Βέβαια, μια τέτοια διανοούμενη μορφή, θεωρεί ως υπέρτατη αξία το Άτομο και το σεβασμό τής όποιας προσωπικότητας, ως εκ τούτου ανθίσταται πεισματικά και μονίμως ενάντια σε κάθε εξουσία (κρατική,κομματική, θρησκευτική, ιδεολογική, γλωσσική, θεσμική και άλλη).

4. Δεν είναι λοιπόν απορίας άξιον που (ιδίως στην Ελλάδα και στην Κύπρο) οι ειλικρινείς εκφραστές τής φιλελεύθερης στάσης ζωής (στην ουσία, περί αυτού πρόκειται) λογαριάζονται ως "αποσυνάγωγοι", "σνομπ", "ελιτίστες", "ιδιόρρυθμοι" και "αιρετικοί". Ενώ στην πραγματικότητα είναι απολύτως συνεπείς πως τη φιλόσοφη ανθρωποκεντρική ηθική και βιοσοφία τους.


Μετά τιμής
Κάπα
avatar
ΤΝΚΣ 29.11.2013 | 03:14
Μπερδεύεις τον φιλελεύθερο άνθρωπο με τον ατομιστή. Γι αυτό και αυτοί που περιγράφεις είναι συνεπείς όπως λες.
12
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια