Αγαπητή 'Α, Μπα;' της εβδομάδας: ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΕΝΟΧΙΚΟΣ

Η Α, μπα; λύνει απορίες και προβληματισμούς αισθηματικής, πολιτικής, επαγγελματικής, σελεμπριτικής ή οποιασδήποτε άλλης φύσης.
ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΝΑ ΦΟΥΤΣΙΤΖΗ / ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: DREYK THE PIRATE
11.12.2013

 

ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΕΝΟΧΙΚΟΣ

 

Ρε Α, μπα; επειδή σε γουστάρω, για πες καμιά ιδέα πώς να σταματήσω να είμαι ενοχική. Πώς να σταματήσω να προσπαθώ συνέχεια να ευχαριστήσω τους δικούς μου ανθρώπους, χωρίς να παίρνω τις αποφάσεις που θέλω; Σε φιλώ, γιατί είσαι ωραία!
 

ΈπαθλοΓια να μπορέσεις να σταματήσεις να κάνεις κάτι, πρώτα πρέπει να καταλάβεις γιατί το κάνεις.

 

Οι ενοχές προκύπτουν από τις αντίθετες τάσεις μεταξύ του τι θέλεις να κάνεις και του τι πιστεύεις ότι θέλουν οι άλλοι να κάνεις. Π.χ. θέλεις να περάσεις την Πρωτοχρονιά με τους φίλους σου, όμως πιστεύεις ότι οι δικοί σου θέλουν να είσαι μαζί τους. Αν κάνεις αυτό που θέλεις, θα έχεις τύψεις – αν κάνεις αυτό που νομίζεις ότι θέλουν οι δικοί σου, θα έχεις τύψεις επειδή δεν έκανες αυτό που θέλεις.

 

Το να θέλεις να ευχαριστήσεις τους άλλους, χωρίς πολλή ανάλυση, δεν είναι κακό. Μερικές φορές πρέπει να βάζουμε τον εαυτό μας σε δεύτερη μοίρα. Μια επιφανειακή ανάλυση θα κατέληγε στο ότι δεν μπορείς να κάνεις τα χατίρια των άλλων χωρίς τελικά να τους κρατήσεις κακία (και μερικές φορές, για κάτι που δεν σου ζήτησαν καν). Πρέπει να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να επιβραβεύεται συναισθηματικά όταν παραχωρεί τις επιθυμίες του σε άλλους ανθρώπους – αλλιώς, γιατί να το κάνεις;

 

Γιατί λοιπόν; Μπορεί να το κάνεις για λάθος λόγους. Μπορεί να το κάνεις επειδή παρακαλάς για αποδοχή. Όταν φοβάσαι την απόρριψη, προσπαθείς να την αποτρέψεις μαντεύοντας τις επιθυμίες των άλλων. Μπορεί να πιστεύεις ότι αν φέρεις αντίσταση θα χαρακτηριστείς ανεπιθύμητη. Αυτό μπορεί να φτάσει σε σημείο να υιοθετήσεις τις κυρίαρχες απόψεις μιας ομάδας (σε πολιτική, κουλτούρα), προκειμένου να μην τραβήξεις την προσοχή πάνω σου.

 

Όλοι διψάμε για αποδοχή, επειδή για όλους μας είναι απαραίτητο να ανήκουμε κάπου. Αν δεν έχεις βρει την ομάδα που πιστεύεις ότι σε έχει αποδεχτεί όπως είσαι, θα δυσκολεύεσαι περισσότερο να «κάνεις αυτό που θέλεις». Μέσα στον πανικό σου να μη δυσαρεστήσεις κανέναν (για να μη μείνεις μόνη σου τελικά) είναι πολύ πιθανό να κάνεις εντελώς λάθος υποθέσεις για το τι περιμένουν οι άλλοι από σένα. Κακώς υποθέτεις ότι η ευημερία των άλλων είναι τόσο πολύ στο χέρι σου. Όταν, ας πούμε, λες «όχι» σε μια πρόταση για έξοδο, το πιθανότερο είναι ότι κανείς δεν θα κάτσει να σκάσει. Αν επιμένει, μπορεί να σημαίνει ότι είσαι η μόνη του επιλογή, και αυτό δεν είναι δική σου ευθύνη.

 

Οι ενοχές είναι ένα πολύ χρήσιμο συναίσθημα. Όποιος δεν έχει, είναι επικίνδυνος για την κοινωνία. Οπότε, μην αναρωτιέσαι πώς θα γίνει να μη νιώθεις ενοχές, αλλά πώς θα τις κοντρολάρεις ώστε να αποδίδουν.

 

Προσδιόρισε με ακρίβεια ποιοι είναι οι «δικοί σου» άνθρωποι. Για ποιους θα έβαζες τις επιθυμίες σου σε δεύτερη μοίρα; Μέχρι πού θα έφτανες γι' αυτούς; Ποιων ανθρώπων την αποδοχή έχεις πραγματικά ανάγκη; Πόσο σίγουρη είσαι ότι ξέρεις τι θέλει ο καθένας από σένα;

 

Η διαδρομή είναι δύσκολη και για σένα θα είναι διπλά δύσκολη, επειδή είσαι γυναίκα. Οι γυναίκες έχουν περισσότερες ενοχές από τους άντρες – οι ενοχές «δηλητηριάζουν τις γυναίκες», όπως λέει η Germaine Greer, ακαδημαϊκός και δημοσιογράφος από την Αυστραλία. Τελειώνω με τα δικά της λόγια:

 

«Οι γυναίκες έχουν περισσότερες ενοχές από τους άντρες, όχι λόγω κάποιας παράξενης χρωμοσωμικής διαφοράς, αλλά επειδή είναι κατηγορούμενες εδώ και αιώνες για τη συμπεριφορά άλλων ανθρώπων. Σε δέρνουν, άρα κάποιον εκνεύρισες – σε βιάζουν, άρα κάποιον ερέθισες – το παιδί σου παίρνει ναρκωτικά, άρα το μεγάλωσες με λάθος τρόπο.

 

Τα θύματα σεξουαλικών επιθέσεων που καταγγέλλουν τους δράστες δεν θα έπρεπε να νιώθουν ντροπή. Κι όμως, αυτό νιώθουν. Και αποκρύπτοντας την ταυτότητα των θυμάτων, κάτι που είναι ρουτίνα, εγκρίνουμε τον βαθύτατα ριζωμένο μισογυνισμό. Μέχρι να αισθανθούν οι γυναίκες ελεύθερες να δείξουν τους παραβάτες χωρίς να ντρέπονται, οι πληγές τους θα παραμένουν αθεράπευτες».

 

 

ΟΤΑΝ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΑΙΔΙ

Μωράκι

Λένα, μπορεί να σου φανεί χαζή η ερωτησή μου, αλλά θα σ' την πω: φλερτάρω με την ιδέα να κάνω ένα παιδί και να το μεγαλώσω μόνη μου. Όλες μου οι σχέσεις είναι εφήμερες και φυσικά δεν το έχω πει σε κανέναν από τους έως τώρα συντρόφους μου. Τον τελευταίο καιρό βλέπομαι με έναν άντρα μεγαλύτερό μου, χωρισμένο, με ένα παιδί. Μου φέρεται τρυφερά και χωρίς εγώ να έχω πει το παραμικρό, μέσα στο πάθος μού έχει ψιλοπεί: «Δεν πιστεύω να θέλεις κανένα παιδάκι;»... Εγώ δεν απαντώ φυσικά, το λαμβάνω ως χιούμορ, αλλά θα 'λεγες ότι περνά από το μυαλό του;
 

Θα έλεγα να ξεκινήσεις αντισυλληπτικά, να βάζεις διάφραγμα και να απαιτείς προφυλακτικό.

 

Θα έλεγα ότι αν θέλεις να κάνεις ένα παιδί και να το μεγαλώσεις μόνη σου, πρέπει να περιμένεις να πήξει λίγο στο μυαλό σου το τι σημαίνει να μεγαλώνει κανείς ένα παιδί μόνος του. Αυτό που περιγράφεις στο τέλος δεν είναι η κατασταλαγμένη απόφαση της πρώτης πρότασης, είναι η επιπολαιότητα που ανατριχιάζει. «Βλέπεσαι» με έναν άντρα; Σου φέρεται «τρυφερά»; Μέσα «στο πάθος» σου έχει «ψιλοπεί;» Είναι δυνατόν να συζητάς το ενδεχόμενο να φέρεις στον κόσμο έναν άνθρωπο, με τις ανάγκες του για αυτοπραγμάτωση, αναζήτηση ταυτότητας και προορισμού, με έναν άντρα που «βλέπεσαι» και του φαίνεται κάπως διασκεδαστικό (;) να μείνεις έγκυος κατά τύχη;

 

Ο άντρας με τον οποίο θα κάνεις παιδί θα εξακολουθεί να είναι ο πατέρας του παιδιού, για όσο ζει το παιδί. Αυτός που θα διαλέξεις δεν θα είναι ένας άντρας με τον οποίο «βλέπεσαι» και θα σου φέρεται «τρυφερά». Θα είναι ο πατέρας του παιδιού σου – παρών ή απών στη ζωή του, πάλι πατέρας του θα είναι. Αν μπερδεύεσαι, αν δεν καταλαβαίνεις γιατί σε λέω επιπόλαιη, κάνε μια χάρη στην ανθρωπότητα και καθυστέρησε λίγο την απόφαση να διαιωνίσεις το είδος μας.

 

 

ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΒΑΡΕΘΕΙ ΤΑ ONE NIGHT STAND

 

Dorina: Κλείνουμε 10 χρόνια one night stand – τριαντάρηδες πια. Άντε και λίγα παραπάνω πραγματάκια (έξοδοι, διήμερα κ.λπ.). Έκανα σχέση, έκανε σχέση, αλλά το one night stand εκεί, ατάραχο (τώρα κανείς δεν έχει κάτι). Γνώμη;
 

ΛιμάνιΓνώμη: αυτό δεν λέγεται one night stand. Αυτό που περιγράφεις λέγεται συναισθηματική σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων που τελικά δεν ταιριάζουν, γιατί αν ταίριαζαν δεν θα περιοριζόταν η ιστορία σε περιστασιακές επαφές. Η λέξη που ψάχνεις νομίζω είναι «καβάτζα».

 

Καλή είναι η καβάτζα, αλλά μετά από δέκα χρόνια έχει μετατραπεί σε άγκυρα με κοντή αλυσίδα. Η καβάτζα σε εμπόδισε να ανοιχτείς σε άλλες εμπειρίες και σε άλλους ανθρώπους. Ευτυχώς δεν είσαστε 30άρηδες «πια», αλλά 30άρηδες «μόλις». Ήρθε η ώρα να ανακαλύψεις πώς είναι να είσαι το αδιαμφισβήτητο νούμερο 1 στη ζωή κάποιου και να θέλεις να το ανταποδώσεις στο φουλ. Δεν συγκρίνεται με καμία καβάτζα!

 

 

ΟΤΑΝ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ

 

Φώτισέ με α, μπα;: Ρε Α,μπα; έχω μια σχέση για τα γούστα μου ιδανική: φιλία, σεξ, επικοινωνία, εκτίμηση, θαυμασμός. Η ερώτησή μου είναι η εξής: είναι λογικό να θέλω κάθε μέρα να παίρνω αποστάσεις από αυτήν για κάποιες ώρες και αρκετές φόρες να μην έχω όρεξη να τον δω; Γιατί νιώθω να με κουράζει η παρουσία του άλλου μετά από ένα διάστημα, όχι μόνο στη σχέση μου αλλά και των καλύτερών μου φίλων; Ειδικά όταν είμαι με τον φίλο μου, νιώθω συχνά να μην έχω διάθεση. Ξέρεις κάτι που δεν ξέρω;
 

Ναι, ξέρω κάτι που δεν ξέρεις. Και οι άλλοι σε βαριούνται μετά από ένα διάστημα.

 

 

ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ

 

Τα πιο ωραία πράγματα έρχονται εκεί που δεν τα περιμένεις;
 

Τα πιο ωραία πράγματα έρχονται μετά από σχεδιασμό, πολλή προσπάθεια, επιμονή, κάποιες απώλειες, επαναπροσδιορισμό στόχων, δουλειά και αρκετή τύχη. Ή «τύχη» δεν είναι μια θεότητα, είναι πιθανότητες, και όταν κάθεσαι περιμένοντας άπραγος, οι πιθανότητες δεν θα είναι υπέρ σου. Γιατί; Επειδή δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να ευνοηθείς εσύ στη θέση κάποιου άλλου.

 

=====

*Στείλτε τις ερωτήσεις σας ανώνυμα ή επώνυμα στη σελίδα της Α, Μπα στο lifo.gr

 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
7 Σχόλια
De La Net __________________ (╯°°)╯︵ ┻━┻ 12.12.2013 | 12:44
One Night Stands:

Πάντα με εντυπωσίαζαν τα πράγματα που λέμε στον εαυτό μας για να τον πείσουμε ότι οι πράξεις μας πράγματι συμβαδίζουν με την κοσμοθεωρία μας.

Πήγα λοιπόν να σχολιάσω την ερώτηση της Dorinas. Έγραψα, Έσβησα, ξανάγραψα, ξαναέσβησα και τελικά κατέληξα πως η Α, μπα έχει δώσει την καλύτερη και πιο περιεκτική απάντηση ήδη και τζάμπα παιδεύομαι.
Sofiaskg 12.12.2013 | 13:16
Αν ήθελες να κανεις και να μεγαλώσεις μόνη σου ενα παιδί. Θα ήξερες ήδη οτι το τελευταίο πράγμα που σε νοιάζει ειναι ο άντρας που θα το κάνεις να είναι τρυφερός.
Black Cat 12.12.2013 | 14:04
Respect στην απάντηση της ερώτησης με τα 10 χρόνια one night stand!!!!!!!!!!!!
avatar
ξενιτεμένα 12.12.2013 | 15:20
Κοπελιά που αναρωτιέσαι αν πρέπει να κάνεις παιδί μόνη σου: σορυ κιόλας, αλλά δε θες να κάνεις παιδί μόνη σου, θες το παιδί του χωρισμένου γκόμενου. Πιθανόν γιατί τον είδες με το δικό του παιδί και ψιλοτσίμπησες; Όπως και να 'χει, μην το κάνεις-τα παιδάκια δεν είναι πάντα όπως τα βλέπεις στις διαφημίσεις. Πίστεψέ με, 2 έχω, ξέρω τι λέω. Επίσης ούτε οι μαμάδες είναι όπως τις βλέπεις στις διαφημίσεις. Συνήθως είναι κάτι ημίτρελες, αχτένιστες και πανικόβλητες. Κι αυτά με τον μπαμπά παρόντα-το είδος single mom είναι, για μένα τουλάχιστον, αξιοθαύμαστο.
Olinaki 12.12.2013 | 18:22
Αχ η προτελευταία πρόταση στην απάντηση της τρίτης ερώτησης. Ρε Λενιώ είσαι πολύ τυχερή! (μάλλον όχι δηλαδή αλλά τεσπά)
Tintin 13.12.2013 | 22:37
Εμένα πάλι με ενθουσίασε η δεύτερη λέξη, πριν την τέλεια της τρίτης πρότασης, της τελευταίας παραγράφου, στην απάντηση της μεσαίας ερώτησης..

Ελπίζω να με 'εννόησες'..
avatar
Ανώνυμος/η 15.12.2013 | 07:34
Έγραψες Τεν Τεν!
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια