Η επιστροφή του κ. Funk; Του Γιάνη Βαρουφάκη

O μεγάλος κίνδυνος να οδηγηθούν η Ευρώπη και η Γερμανία στις συνθήκες που περιγράφονται στα έγγραφα του Γερμανού υπουργού.
9.7.2014

Το ακόλουθο κείμενο αποτελεί ακριβή καταγραφή επίσημων εγγράφων του γερμανικού κράτους. Αξίζει να το διαβάσετε, αλλά χωρίς να βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα – τουλάχιστον όχι πριν λάβετε προσεκτικά υπόψη αυτά που θα ακολουθήσουν:


«Α. Η οικονομική δομή των ευρωπαϊκών κρατών πρέπει να οργανωθεί με τρόπο που να αντανακλά τη δομική οργάνωση της γερμανικής οικονομίας.


Β. Στον βαθμό που ο έλεγχος της παραγωγής και διανομής (των προϊόντων) στη Γερμανία βασίζεται στα λειτουργούντα βιομηχανικά καρτέλ, οι παραγωγικές μονάδες της υπόλοιπης Ευρώπης θα πρέπει να ενταχθούν σε αυτά τα καρτέλ.


Γ. Η γερμανική χρηματοπιστωτική κυριαρχία πρέπει να επεκταθεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες-κλειδιά, εκτός Γερμανίας.


Δ. Η γερμανική επιρροή επί των ηγετικών και σημαντικών κλάδων της ευρωπαϊκής οικονομίας θα επεκταθεί με την απασχόληση Γερμανών στελεχών σε καίριες επιχειρήσεις και θεσμούς.


Επιπλέον, προβλέπονται:

 

Πολιτική προσωπικού. Στην Ευρώπη πρέπει να διεισδύσουν επιχειρηματικά μπλοκ της Μεγαλύτερης Γερμανίας (Greater Germany), που θα συμπεριλαμβάνουν τράπεζες, μεταλλευτικές επιχειρήσεις, εταιρείες παραγωγής ενέργειας κ.λπ. οι οποίες, μέσω της χρηματοπιστωτικής τους επιρροής, θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν σημαντικές προσωπικότητες.

 

Πολιτική τιμών και μισθών. Η Γερμανία θα πρέπει να διατηρεί κυριαρχία επί των τιμών, μισθών και εισοδημάτων στις ευρωπαϊκές χώρες υπό την επιρροή της. Αυτή η κυριαρχία μπορεί να επιτευχθεί μέσω πολιτικής επιρροής και μέσω της στόχευσης των χρηματοπιστωτικών και οικονομικών πολιτικών των διαφορετικών χωρών».

 


Όπως παρακάλεσα προηγουμένως, δεν πρέπει να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα από τα πιο πάνω, όσο ενδιαφέροντα και να είναι. Το σχετικό έγγραφο καταγράφηκε από τον λοχαγό Otto Korigan του Αμερικανικού Στρατού τη 13η Σεπτεμβρίου 1945 και αποτελεί μέρος του Παραρτήματος Β' ντοκουμέντου υπό τον τίτλο «Η οικονομική διάσταση» που χρησιμοποιήθηκε στη Δίκη της Νυρεμβέργης, και συγκεκριμένα στη δίκη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών και προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας Walther Funk (Αμερικανικός Στρατός, Τμήμα Ντοκουμέντων, υπ. αρ. APO 403). Ο κ. Funk μας έχει απασχολήσει ξανά σε αυτές τις σελίδες, καθώς, κατά τη διάρκεια του πολέμου, είχε κινητοποιήσει πολλούς οικονομολόγους απ' όλη την Ευρώπη με σκοπό τον σχεδιασμό μιας «Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας» για τη μεταπολεμική Ευρώπη (LifO, 23 Οκτωβρίου 2013, «Το πρώτο συνέδριο για την ΕΟΚ»).


Ευτυχώς, τα σχέδια του κ. Funk ποτέ δεν ευοδώθηκαν, αφού η χιτλερική Γερμανία ηττήθηκε και από τις στάχτες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου γεννήθηκε η δημοκρατική Ευρώπη, στο πλαίσιο της οποίας η Ομοσπονδιακή Γερμανία, από το 1949 έως το 2008, έπαιξε έναν ρόλο πολύ διαφορετικό από εκείνον που είχε κατά νου ο κ. Funk. Να γιατί στην αρχή του άρθρου σας παρακάλεσα να μη βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα.

 

Η βασική διαφορά της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας όπως τη σχεδίαζε ο κ. Funk και αυτής που τελικά προέκυψε, με την Ομοσπονδιακή Γερμανία στο κέντρο της, ήταν η εξής: η ΕΟΚ του Funk είχε στόχο τον ανεφοδιασμό των γερμανικών εργοστασίων με πρώτες ύλες και προϊόντα μεταποίησης από την ευρωπαϊκή περιφέρεια. Η ΕΟΚ, και η Ε.Ε. που δημιουργήθηκε μεταπολεμικά, είχε εντελώς διαφορετική οργάνωση: η βασική λειτουργία της περιφέρειας ήταν να παρέχει στη γερμανική βιομηχανία «ενεργό ζήτηση», έτσι ώστε να απορροφώνται τα γερμανικά πλεονάσματα. Από τότε που δημιουργήθηκε το ευρώ μέχρι που ξέσπασε η τεράστια κρίση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος το 2008, σε αυτήν τη λειτουργία προστέθηκε και μια άλλη: η μετατροπή των συσσωρευμένων γερμανικών πλεονασμάτων-κερδών σε δανειακές ροές προς την ευρωπαϊκή περιφέρεια.


Αυτό το οικονομικό μοντέλο Ε.Ε. και ευρωζώνης δεν είχε μεγάλη σχέση με την ΕΟΚ που σχεδίαζε ο κ. Funk. Όμως, και αυτό έχει μεγάλη σημασία, από τότε που η ευρωζώνη άρχισε να αποδομείται λόγω του χρηματοπιστωτικού κραχ του 2008 και της κρίσης που ακολούθησε στην ευρωζώνη το 2010 (και η οποία συνεχίζεται αμείωτη στον οικονομικό στίβο έως σήμερα), η άρνηση της γερμανικής και ευρωπαϊκής ηγεσίας να δεχθεί ότι απαιτούνται ριζικές αλλαγές στην αρχιτεκτονική της οικονομικής και νομισματικής ένωσης φέρνει, δυστυχώς, στο προσκήνιο τα εδάφια του πιο πάνω παραρτήματος που συνέγραψε ο λοχαγός Otto Korigan.

 

Γιατί; Επειδή η Γερμανία σήμερα δεν διαθέτει από μόνη της τη δυνατότητα να σηκώσει στους ώμους της την ευρωζώνη, ιδίως την ευρωπαϊκή περιφέρεια, χωρίς βασικές τομές, όπως η κοινή διαχείριση μέρους του ευρωζωνικού χρέους, των δημόσιων επενδύσεων και των τραπεζικών συστημάτων. Ο μέγας κίνδυνος για την Ευρώπη, αλλά και για τη Γερμανία, είναι να οδηγηθούμε σε μια de facto κατάσταση, όπου ο μόνος τρόπος να διατηρηθεί η ευρωζώνη ως έχει θα είναι πολιτικές που θυμίζουν περισσότερο απ' όσο θα ήθελαν ακόμα και οι ίδιοι οι Γερμανοί ιθύνοντες εκείνες που περιγράφει το πιο πάνω παράρτημα ως στόχους και επιταγές του κ. Funk.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
6 Σχόλια
Δον Ιδιώτης 9.7.2014 | 20:02
Ξεκινάτε με ένα κείμενο του ναζιστή υπουργού Οικονομικών που αφορούσε σχέδια των ναζί για την οικονομία της Ευρώπης αν κέρδιζαν τον πόλεμο, οδηγώντας τον αναγνώστη να πιστέψει ότι οι Γερμανοί πάνω-κάτω τα ίδια επιδιώκουν και σήμερα........

ΥΓ
Απορία που ακολουθεί σχεδόν πάντα όταν διαβάζω άρθρα του κου Βαρουφάκη: Για την Γερμανία και την οικονομική πολιτική της μας έχετε μιλήσει εκτενώς.
Για την Ελλάδα και την δική της πολιτική έχετε κάτι να παρατηρήσετε ή πιστεύετε ότι όλα είναι καλώς καμωμένα;
Aleee 10.7.2014 | 08:52
Δεν ξέρω αν είναι "οι Γερμανοί" ακριβώς, πάντως και το κείμενο είναι υπαρκτό και όντως ο συνειρμός αναπόφευκτος βάση γεγονότων.

ΥΓ: Αν εννοείται να μιλήσει για διορισμούς, μίζες και επιδόματα που λέει και πιο κάτω, δεν νομίζω να κερδίζαμε κάτι παραπάνω, όλοι για αυτά μιλάνε.
Για τα πρώτα δυο δηλαδή, για τις μίζες μιλάμε θεωρητικά, δεν το αγγίζουμε στην ουσία το θέμα.

Τι νόημα θα είχε και τι καινούριο θα προσέφερε με το να αναλύσει τους διορισμούς επί Κωστάκη ή τους εγκληματικούς χειρισμούς του ΓΑΠ που μόνο και μόνο με κάθε δήλωση που έκανε οι "αγορές" χόρευαν Τσάμικο ή την ληστεία των ασφαλιστικών ταμείων, το χρηματιστήριο, την Σίμενς, τα υποβρύχια, τον αποτυχημένο φόρο πετρελαίου (που δεν τον ζήτησε η τρόικα, εμείς τον βάλαμε και είχαμε χασούρα 750 εκ.€), την κυβερνητική μαγκιά-επικοινωνιακό πυροτέχνημα ΕΡΤ και όσα "χάθηκαν" σε αποζημιώσεις και χαμένες συμβάσεις από κει, την σπατάλη των Ολυμπιακών αγώνων που ακόμα πληρώνουμε, τις μικρομίζες στο ΚΑΘΕ ΤΙ ΜΙΚΡΟ σε ΟΛΑ τα υπουργεία που ακόμα και σήμερα δεν έχουν σταματήσει, την καθόλου συμφέρουσα συμφωνία ΟΠΑΠ, τον ΟΣΕ, την εγκληματική επικείμενη συμφωνία ΔΕΗ, το ξεπούλημα εδαφίων, πείτε μου κ. Δον Ιδιώτη, τι νόημα θα είχε η αναφορά του κ. Βαρουφάκη σε όλα αυτά, αφού στο τέλος θα καταλήγουμε να μιλάμε για Φωτόπουλους, για Καμμένους και για Χρυσαυγίτες, αφού στον επόμενο ανασχηματισμό, διάφοροι Λοβέρδοι θα μπουν πάλι μπροστά και δεν θα τρέχει κάστανο.
Εν ανάγκη και για κανέναν Ξηρό.
avatar
Ανώνυμος/η 10.7.2014 | 09:51
"....Για την Ελλάδα και την δική της πολιτική έχετε κάτι να παρατηρήσετε ή πιστεύετε ότι όλα είναι καλώς καμωμένα;...."

Aγαπητέ μου Δον Ιδιώτη

Χαρά μου να σε βοηθήσω να αναζητήσεις αρθρα(δεκάδες) παλιότερα του κυρίου Βαρουφάκη για την Ελληνική Πολιτική .
Ρίξε μια ματιά εδώ στο lifo και εάν δεν σε καλύπτει κάτι τα ξαναλέμε!!

http://www.lifo.gr/mag/columns/category:569
avatar
Ανώνυμος/η 9.7.2014 | 21:19
Ο Γιάνης Βαρουφάκης, μετά από χρόνια επιτυχημένων προβλέψεων για την κρίση, αφιερώνεται ολοκληρωτικά στον στοχασμό.

γούτσου 9.7.2014 | 22:45
Οι διορισμοί, τα επιδόματα και οι μίζες δεν έπαιξαν κανένα ρόλο στη χρεωκοπία της Ελλάδας. Οι Γερμανοί τάκαναν όλα...
tb44 13.7.2014 | 02:44
Τι κόλλημα φάγατε με την ελληνική οικονομία και τις μίζες; Δε λέει πουθενά ότι αυτά δεν έπαιξαν ρόλο. Τα έχει αναλύσει αυτά εκτενώς σε άλλες περιπτώσεις. Στο συγκεκριμένο άρθρο μιλάει συγκεκριμένα για τη γερμανική οικονομία και την αλληλεπίδρασή της με την ευρύτερη ευρωπαϊκή. Το θέμα είναι αυτό. Όταν μιλάτε για μίζες, απλά είστε εκτός θέματος. Εδώ γίνεται ανάλυση σε άλλη κλίμακα και με άλλη οπτική. Και ποιος μίλησε για Ελλάδα στην τελική; Συνολικά για την Ευρώπη γράφει. Υπάρχει και κόσμος εκτός Ελλάδας, πληροφοριακά.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια