H ανασκαφή και η χώρα που παραμιλά

Κυβερνήτες έτοιμοι ακόμη και να συλήσουν αρχαίους τάφους προκειμένου να σωθούν.
1.10.2014


 

 

 

 

 

 

 

Αυτό που γίνεται πλέον με τις ανασκαφές στην Αμφίπολη δεν θα μπορούσε ούτε η χούντα να το καταφέρει. Εκείνη η δικτατορία που έπεσε πριν από 40 χρόνια, παραδίδοντας στην Τουρκία τη μισή Κύπρο, αφού προηγουμένως είχε καταδημαγωγήσει τον πατριωτισμό των Ελλήνων και την αρχαία κληρονομιά. Η προγονοπληξία των συνταγματαρχών είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο, που διοργάνωναν φιέστες στο Παναθηναϊκό Στάδιο με κιτς αναπαραστάσεις μαχών ανάμεσα στους Αθηναίους και τους Πέρσες. Ήταν τότε που τηλεόραση είχαν πολύ λίγοι και επομένως η καθεστωτική προπαγάνδα χρησιμοποιούσε τέτοιες δημόσιες γιορτές, τις οποίες κινηματογραφούσαν για τα επίκαιρα, που προβάλλονταν υποχρεωτικά στα σινεμά, πριν από τις ταινίες.


Τώρα με την τηλεόραση τα πράγματα έχουν γίνει πιο απλά. Ενώ η κυβέρνηση βρισκόταν σε δύσκολη θέση μετά από παρατεταμένες γκάφες, ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε κατακαλόκαιρο μία αλά Ιντιάνα Τζόουνς αιφνιδιαστική επίσκεψη στις ανασκαφές στην Αμφίπολη. Το έργο των αρχαιολόγων ήταν μέχρι τότε γνωστό μόνο στους ειδικούς και αυτό είναι ο κανόνας σε όλες τις επιστημονικές έρευνες: κάνεις απερίσπαστος τη δουλειά σου, βρίσκεις αυτό που πραγματικά υπάρχει και ύστερα το ανακοινώνεις. Τι θα είχε γίνει άραγε αν ο Φλέμινγκ είχε ανακοινώνει ότι θα σώσει την ανθρωπότητα πριν ανακαλύψει την πενικιλίνη; Ίσως να μην είχε προλάβει ποτέ να ολοκληρώσει την ανακάλυψη.

 

Αυτό είναι ακριβώς το επικίνδυνο για τη χώρα, κυβερνήτες που είναι έτοιμοι να συλήσουν και αρχαίους τάφους, να παρατείνουν τη σήψη της κυβέρνησής τους και της χώρας ή να κάνουν τον όποιο τυχοδιωκτισμό προκειμένου να σωθούν.


Φαίνεται, όμως, ότι ορισμένοι αρχαιολόγοι στην Αμφίπολη είναι νεοδημοκράτες, πράγμα από μόνο του αδιάφορο, αν δεν έβαζαν τη δουλειά τους στην υπηρεσία της κυβερνητικής επιβίωσης. Κάλεσαν, λοιπόν, τον Ιντιάνα Σαμαρά και τη συνέχεια ανέλαβαν τα σύγχρονα Παναθηναϊκά Στάδια, τα κανάλια και όλος αυτός ο συρφετός των ΜΜΕ (μέσων μαζικής εξαπάτησης), από «ενημερωτικά» sites μέχρι εφημερίδες. Τα οποία, φυσικά, ξέχασαν να αναφέρουν ότι το 2012 η πρώτη κυβέρνηση Σαμαρά κατήργησε το υπουργείο Πολιτισμού (υπεύθυνο για την υποτίθεται «βαριά βιομηχανία» της χώρας), μετατρέποντάς το σε γενική γραμματεία του υπουργείου Παιδείας, ενώ με τις πολιτικές λιτότητας που έκτοτε η κυβέρνηση εφαρμόζει συρρικνώνονται δραματικά οι αρχαιολογικές υπηρεσίες.


Αντίθετα, μας έπηξαν στα στημένα ρεπορτάζ για τις γνώσεις του πρωθυπουργού γύρω από τον Μέγα Αλέξανδρο ή, πιο πρόσφατα, για τις φωτογραφίες από την ανασκαφή που έδειξε στην Άνγκελα Μέρκελ (φαίνεται ότι τη συνεπήραν τόσο, ώστε δεν ασχολήθηκε καθόλου με τα αιτήματα του πρωθυπουργού, που γύρισε με άδεια χέρια). Και ολημερίς ατέλειωτη φιλολογία για το περιεχόμενο του τάφου, με αλληλοσυγκρουόμενες προβλέψεις, γνωματεύσεις, διαμάχες και μαντείες ειδικών και ψώνιων, που αναζητούν τα 15 δευτερόλεπτα τηλεοπτικής δημοσιότητας. Μόνο μέντιουμ δεν αποφάνθηκαν για το τι κρύβει ο τάφος και αν έχει συληθεί, αν και για το τελευταίο υπάρχει απάντηση: δράστες είναι σίγουρα ορισμένοι από τους εκεί αρχαιολόγους και η κυβέρνηση.

 

Μόνο μέντιουμ δεν αποφάνθηκαν για το τι κρύβει ο τάφος και αν έχει συληθεί, αν και για το τελευταίο υπάρχει απάντηση: δράστες είναι σίγουρα ορισμένοι από τους εκεί αρχαιολόγους και η κυβέρνηση... Εικονογράφηση: Ατελιέ/ LIFO

 

Έτσι, έχουμε φτάσει σε μια πρωτοφανή κατάσταση για τα παγκόσμια αρχαιολογικά, και ίσως ερευνητικά γενικώς, χρονικά: οι εργασίες εκβιάζονται στην πραγματικότητα να ανακαλύψουν πράγματα που οι κάθε είδους προφητείες και η κυβερνητική προπαγάνδα έχουν ήδη ανακαλύψει, δηλαδή κάποια σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο. Εκβιάζονται, μάλιστα, και χρονικά να αποδώσουν αποτέλεσμα, γεγονός που είναι προφανώς σε βάρος των ίδιων και της ποιότητας των ανασκαφών.


Είναι ασφαλώς αλήθεια ότι, θύμα της πρώτης πλύσης εγκεφάλου στην ιστορία με... αρχαιολογικό περιεχόμενο, το πιο ελαφρόμυαλο τμήμα του πληθυσμού έχει τσιμπήσει. Όπως ακριβώς τσιμπούσε τότε με τα Παναθηναϊκά Στάδια, ανεχόμενο ή και υποστηρίζοντας τη χούντα. Έτσι, στο «Βήμα της Κυριακής» μια κυρία από τας Σέρρας, πρώην τραπεζικός και συγγραφέας παρακαλώ, αφού εκφράζει τη βεβαιότητά της ότι ο τάφος περιέχει «κάτι που σχετίζεται με τον Μέγα Αλέξανδρο, αν δεν είναι ο ίδιος (sic) είναι τα τιμαλφή του μέσα», περιγράφει πώς ένιωσε με την ανακάλυψη: «Απέραντη ανακούφιση. Διότι πολύ την έχουν λοιδορήσει την Ελλάδα. Άλλαξε η ζωή μου, άλλαξε η ψυχολογία μου. Μου έφυγε το άγχος για τον ΕΝΦΙΑ, για την οικονομική δυστοκία που ταλανίζει όλους!».

 
Και καλά η κυρία συγγραφέας, ανακουφίστηκε η γυναίκα. Το χειρότερο είναι ότι η παραπαίουσα κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Τζόουνς πιστεύουν ότι, αν ο Αλέξανδρος ο Μέγας μιλήσει εκ του τάφου, μπορούν να σώσουν την παρτίδα. Αυτό είναι ακριβώς το επικίνδυνο για τη χώρα, κυβερνήτες που είναι έτοιμοι να συλήσουν και αρχαίους τάφους, να παρατείνουν τη σήψη της κυβέρνησής τους και της χώρας ή να κάνουν τον όποιο τυχοδιωκτισμό προκειμένου να σωθούν. Και σε αυτό βρίσκουν και οπαδούς! Το ρεπορτάζ της εφημερίδας είχε τίτλο «Η ανασκαφή που κάνει την υφήλιο να παραμιλά». Κανονικά θα έπρεπε να είναι «η χώρα που παραμιλά».

 

O κ. Κούλογλου είναι διευθυντής του tvxs.gr.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
7 Σχόλια
De La Net __________________ (╯°°)╯︵ ┻━┻ 1.10.2014 | 12:06
Από την μεριά μου εγώ πάλι πιστεύω πως ο βασικός λόγος που πήγαν οι αρχαιολόγοι στην κυβέρνηση ήταν μπας και πάρουν καμιά επιχορήγηση και καταφέρουν να κάνουν την δουλειά τους.

Άσε που όταν καταλάβεις πως ως αρχαιολόγος έχεις στα χέρια σου κάτι σημαντικό, και γνωρίζοντας ότι όταν πάς εσύ για ύπνο δουλειά πιάνουν στην ανασκαφή σου οι τοπικοί Ιντιάνα Τζόουνς - που δεν σκάβουν με σκοπό την προστασία την πολιτιστικής μας κληρονομιάς, νομίζω πως είναι μονόδρομος να ενημερώσεις την πολιτεία και να ζητήσεις να το προστατέψουν.

Χθες στις ειδήσεις διάβασα πως στην Γερμανία γίνεται πλειστηριασμός με πλήθος ευρημάτων από την ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης που κανείς δεν ξέρει πως κατέληξαν εκεί.

Το πως το διαχειρίστηκαν οι πολιτικοί μετά, είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο...
Aleee 1.10.2014 | 16:15
Έχεις απόλυτο δίκιο, από την μεριά των αρχαιολόγων δηλαδή είναι πολύ λογικό να απευθυνθούν στην Πολιτεία, από την άλλη βέβαια για την ασφαλεια της ανασκαφής.. δεν με ανακουφίζει καθόλου που εποπτεύει η Πολιτεία με την ηγεσία που έχουμε.

Είναι ίσως πιο Ιντιάνα Τζόουνς και από τους νυχτερινούς Ιντιάνα Τζόουνς στους οποίους αναφέρεσαι.
avatar
atman 1.10.2014 | 13:35
εφοσον διατηρειται η δεοντολογια (που διατηρείται) 1000 φορες καλυτερα η αγωνια για τον επομενο θαλαμο απο την αγωνια για το επομενο πεναλτι του πρωταθλητη.

πρεπει να αποφασισουμε ως κοινωνια που θελουμε να παμε. σε μια κοινωνια που προβαλλει την εκλαικευμενη επιστημη ή όχι;

Ακουσα χθες τον Οικονομου του Κοκκινου να λεει που ακουστηκε ανασκαφη με γραφειο τύπο. Δηλαδη γιατι οχι;;;
avatar
Ανώνυμος/η 1.10.2014 | 14:36
Σας παρακαλω ο Ιντιανα αποφανθηκε οτι ο ταφος με τον πολυ σημαντικο νεκρο ειναι απο καλης ποιοτητας μαρμαρο Θασου.Αρα ο πολυ σημαντικος νεκρος ποιος αλλος ειναι παρα ο Ελληνικος λαος.
Tchitcherine Λωτοφάγος 1.10.2014 | 17:43
Μπορεί κανείς να συμφωνεί ή και να διαφωνεί με τα περισσότερα επιχειρήματα του post. Αλλά αυτή η μεταφορική σύγκριση του αρχαιολογικού ευρήματος της Αμφίπολης με τίς χουντικές φαντασμαγορίες των χάρτινων σπαθιών είναι απλά άτοπη.
avatar
mouse 1.10.2014 | 22:41
Εύστοχη η σύγκριση της πολιτικής διαχείρισης της ανασκαφής της Αμφίπολης με τις κιτς γιορτές της χούντας: η αρχαιότητα τροφοδοτεί τον εθνικισμό που χρησιμοποιείται ως άλλοθι.
Μια παρατήρηση κε Κούλογλου: οι αρχαιολόγοι ως Έλληνες πολίτες μπορούν φυσικά να είναι νεοδημοκράτες, συριζαίοι, πασόκοι, ανταρσύα ή ό,τι άλλο θέλουν. Οι αρχαιολόγοι όμως του ΥΠ.ΠΟ. είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Και είναι υποχρεωμένοι να υπακούουν στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία, που όπως απέδειξε, μπορεί να γίνει φορτική στα όρια της ανοησίας για τον λαό και στα όρια της ασφυξίας για τους υπαλλήλους.
Και κάτι ακόμα: σε ένα μήνα αρχίζει η ισχύς των νέων οργανογραμμάτων σε όλα τα υπουργεία, τα οποία, εκτός των άλλων, προβλέπουν τον απευθείας διορισμό όλων των προϊσταμένων από τους υπουργούς, ώσπου να συγκροτηθούν τα αρμόδια συμβούλια που θα τους κρίνουν - δηλαδή φέξε μου και γλίστρισα. Μπορείτε να φανταστείτε τι θα γίνει για τις θέσεις προϊσταμένων σε όλα τα υπουργεία και στο ΥΠ.ΠΟ., φυσικά. Λογικό δεν είναι να έχει ήδη αρχίσει ο διαγκωνισμός για τις θέσεις;
Πάντως, αν κάποια στιγμή γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρει τέτοια νομοθεσία για τη δημόσια διοίκηση, που θα γλείφει τα δάχτυλά του. Έτοιμο το κομματικό κράτος για πολλά πολλά χρόνια.
bbln 15.10.2014 | 13:35
καλά το θέσατε, 'Φιλολογία'.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια