Κυβέρνηση με την πλάτη στον τοίχο

Tο μοιραίο της λάθος είναι ότι συνέδεσε την τύχη της με τη Μέρκελ.
15.10.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

Ένα από τα προβλήματα με τη συντηρητική παράταξη και την πασοκική συνιστώσα της που μας κυβερνούν είναι ότι ούτε βιβλία διαβάζουν ούτε πολλές ταινίες βλέπουν. Γιατί αν είχαν λίγο μελετήσει τις βιογραφίες της Μέρκελ ή είχαν δει τη Νονά, το ντοκιμαντέρ για τη ζωή και την προσωπικότητά της, θα είχαν καταλάβει ότι η άσημη, απολίτικη φυσικός από την Ανατολική Γερμανία είναι μανούλα στις προδοσίες, χάρη στις οποίες κατάφερε να επικρατήσει στη γερμανική πολιτική σκηνή.


Θα μάθαιναν, επίσης, κάτι πολύ ουσιαστικό, όταν πρόκειται να συζητήσεις μαζί της: ότι η ισχυρότερη γυναίκα στον κόσμο δεν λέει ποτέ ένα ξεκάθαρο ναι ή ένα ξεκάθαρο όχι. Λέει συγχρόνως και ναι και όχι, διστάζει να αποφασίσει περιμένοντας καιροσκοπικά μέχρι την τελευταία στιγμή. Ακόμη και την ημέρα της πτώσης του τείχους του Βερολίνου, την ώρα που οι Ανατολικοί συγκεντρώνονταν στο Τείχος, η Άνγκελα πήγε στη σάουνα, περιμένοντας να ξεκαθαρίσουν πρώτα τα πράγματα. Ο Γ. Παπανδρέου, αλλά δυστυχώς και η Ελλάδα, το πλήρωσαν ακριβά το 2010, όταν η Μέρκελ καθυστερούσε επί μήνες να αποφασίσει για το περίφημο πακέτο βοήθειας, την ώρα που το επιτόκιο που έπρεπε να πληρώσει η Ελλάδα για να δανειστεί από τις αγορές είχε φτάσει στα ουράνια.

 

Μερικοί το λένε κι έξω από τα δόντια: η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη, χρειάζεται κι άλλες «μεταρρυθμίσεις». Σκάστε και κολυμπάτε.


Το μοιραίο λάθος της σημερινής κυβέρνησης είναι ότι συνέδεσε απόλυτα την τύχη της με την πρώτη κυρία του Βερολίνου. Από το βράδυ των εκλογών του 2012 έδωσε τα διαπιστευτήριά της, όταν ο κ. Σαμαράς ξέχασε την επαναδιαπραγμάτευση, το κεντρικό σύνθημα χάρη στο οποίο είχε κερδίσει την πρώτη θέση, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τα συμφωνηθέντα. Ύστερα ορκίστηκε και επισκέφθηκε τη Μέρκελ για τα διαπιστευτήρια. Η άγραφη συμφωνία ήταν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ακολουθούσε πιστά και χωρίς παρεκκλίσεις τη συνταγή λιτότητας και αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας του Βερολίνου, χωρίς να λογαριάζει το πολιτικό και κοινωνικό κόστος. Ως αντάλλαγμα, το τελευταίο θα στήριζε πολιτικά την κυβέρνηση. Κάποια στιγμή, όταν η Ελλάδα «θα είχε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», οι δανειστές θα συζητούσαν το ελληνικό πρόβλημα και θα ελάφρυναν το χρέος, που αποτελεί τη λυδία λίθο του προβλήματος.

 

Κάπως έτσι ο κ. Σαμαράς μετατράπηκε από αντιμνημονιακός σε έναν από τους πιο σκληρούς πρωθυπουργούς που κλήθηκαν να εφαρμόσουν το νεοφιλελεύθερο δόγμα τις τελευταίες δεκαετίες: απολύσεις, περικοπές κοινωνικών δαπανών, ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων ελληνικών επιχειρήσεων και υπηρεσιών. Αν δεν είχε υπάρξει το δημοψήφισμα στη Θεσσαλονίκη, θα είχαν δώσει αλά Βολιβία και το νερό, ένα από τα σπουδαιότερα δημόσια αγαθά. Η κ. Μέρκελ μόνο ωφελημένη βγήκε από τη λεόντειο συμφωνία. Η ελεγχόμενη κρίση στην ευρωζώνη γέμισε τα ταμεία του Βερολίνου, που έφτασε να δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο: να επιστρέφει δηλαδή στο τέλος του δανείου λιγότερα απ' όσα είχε δανειστεί! Η σχετική οικονομική ευμάρεια διευκόλυνε αποφασιστικά την τρίτη εκλογή της, το 2013, την ίδια ώρα που πουλούσε το ελληνικό success story στη γερμανική κοινή γνώμη. Όσες χώρες του Νότου σκέφτονταν να αντιδράσουν, κάθισαν στ' αυγά τους, όταν είδαν τα δεινά της Ελλάδας: τον χειρότερο οικονομικό μαρασμό που έχει γνωρίσει χώρα σε περίοδο ειρήνης.

 

Η κ. Μέρκελ μόνο ωφελημένη βγήκε από τη λεόντειο συμφωνία. Η ελεγχόμενη κρίση στην ευρωζώνη γέμισε τα ταμεία του Βερολίνου, που έφτασε να δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο: να επιστρέφει δηλαδή στο τέλος του δανείου λιγότερα απ' όσα είχε δανειστεί! Εικονογράφηση: Ατελιέ/ LIFO


Τα «καλά παιδιά» περίμεναν δύο χρόνια υπομονετικά: σύμφωνα με μία αρχική υπόσχεση, το πρόβλημα του χρέους θα συζητιόταν πριν από τις ευρωεκλογές, ώστε να διευκολυνθούν και να τις κερδίσουν. Ύστερα μετατέθηκε για τον Σεπτέμβρη του 2014, αλλά οι Σαμαράς - Βενιζέλος είδαν και πάλι το ποτήρι μισογεμάτο: ότι θα διευκολυνθούν στις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις και θα τρίψουν τη γερμανική βοήθεια στη μούρη του ΣΥΡΙΖΑ. Κατόπιν, πήγε κάπου για το τέλος του 2014, μετά, αφού διεξαχθούν οι πρόωρες εκλογές της Ελλάδας, αν γίνουν στις αρχές του 2015. Η Μέρκελ είχε παίξει ένα από τα γνώριμα παιχνίδια προδοσίας.


Παρότι ο ξάδελφός του, πρέσβης στο Βερολίνο, του συνιστούσε να μην πάει, γιατί δεν θα έβγαζε τίποτα, ο κ. Σαμαράς δεν άντεξε και πήγε να τη δει. Θα έκανε η καγκελάριος μια σαφή δήλωση ότι το πρόβλημα του χρέους θα αντιμετωπιστεί αποφασιστικά; Θα τον υποστηρίξει, τουλάχιστον, η Γερμανία όταν θα δηλώσει ότι τα μνημόνια τελείωσαν και η Ελλάδα θα μπορεί να δανείζεται από τις αγορές; Δεν είχε, άλλωστε, εφαρμόσει όσα σκληρά είχε υποσχεθεί και ακόμη περισσότερα ΕΝΦΙΑ;


Η κ. Μέρκελ δεν απάντησε ούτε ναι ούτε όχι. Και από τότε το ίδιο μοτίβο σιγοσφυρίζουν αδιάφορα οι υπόλοιποι δανειστές από το ΔΝΤ μέχρι το Eurogroup, ενώ μερικοί το λένε κι έξω από τα δόντια: η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη, χρειάζεται κι άλλες «μεταρρυθμίσεις». Σκάστε και κολυμπάτε. Οι Σαμαράς - Βενιζέλος είναι με την πλάτη στον τοίχο, αλλά τουλάχιστον έμειναν για δύο και παραπάνω χρόνια στην εξουσία. Στο κάτω-κάτω, αν δεν ήταν η Μέρκελ, δεν θα το είχαν καταφέρει ποτέ.

 

O κ. Κούλογλου είναι διευθυντής του tvxs.gr.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
7 Σχόλια
LiberT 15.10.2014 | 11:19
Καλύτερα πάντως να συνδέεις την τύχη σου με τη Μέρκελ (με όλα τα λάθη της) παρά με ψεκασμένους.
VASILY ZAITSEV 15.10.2014 | 16:52
Καλυτερα να συνδεεις την τύχη σου με τον εαυτό σου και μονο με αυτόν. ΕΣΥ να καθοριζεις τη ζωή σου αντί να περιμένεις ελεημοσύνες και 'χαρές'.
Άλλα οι Ελληνες πολιτικοί έτσι ηταν παντα... Αγγλόφωνοι - ρωσόφωνοι - γαλλόφωνοι μετα το 1821 ... Κουμουνιστες η εθνικοφρωνες μετα το 1940 .... Και τώρα μνημονιακοι μερκελιστες με ολίγη απο 'δημοκρατική παράταξη' και 'νεοφιλελεύθερη ακροδεξια' οπως οι νυν κυβερνώντες.
Και απο κάτω τα αιώνια θύματα με πρώτους και καλυτερους τους 'νοικοκυραιους' που είναι 'αποκλειστικοι ιδιοκτήτες της σύνεσης'.

Τι κρίμα θα είναι αν αξιζουμε τόσο λίγο!
LiberT 16.10.2014 | 01:13
"Καλύτερα να συνδέσεις την τύχη σου με τον εαυτό σου" ...
Την προσωπική μου τύχη Αδιάβαστε τη συνδέω με τον εαυτό μου, αλλα μετα θα έρθουν τα λεβεντόπαιδα του τσιπρισμου-λαφαζανισμού και οπως οι τωρινοί, θ αρχίσουν κι αυτοί να ψάχνουν στην τσέπη μου για να υλοποιήσουν τα τριτοκοσμικά τους οράματα.
Καληνύχτα
VASILY ZAITSEV 16.10.2014 | 11:43
Μη φοβάσαι... Ο Βαγγέλης έχει plan B... Θα φροντίσει να εκλεγεί Πρ. της Δημοκρατίας με 3 βουλευτές.. Τη δική του του Αντώνη και του Αδώνιδος ... και έτσι το success story θα έχει και happy end και εσύ θα δίνεις τους φόρους σου σε "σίγουρα χέρια" για να φτάνουν εκεί που πρέπει ... στη φίλη σου την Ανγκελα!
LiberT 16.10.2014 | 18:55
Ότι πείς, τους χεραιτισμούς μου στον Τερέντιο Γρήγορο, ελπίζω να τον αξιοποιήσετε σε υπουργείο κατά των ψεκασμών.
VASILY ZAITSEV 16.10.2014 | 21:49
Α πα πα πα! Χίλιες φορές με τους ψεκασμένους παρά μια τοις χιλιοις με τη Μέρκελ ! ΜΠΡΡΡΡΡ!
Ashton Heston III 19.10.2014 | 09:26
Με άλλα λόγια, αγαπητέ Αυτόχειρα, το χειρότερο δυνατό σενάριο είναι ΚΑΙ Μέρκελ, ΚΑΙ Ψεκασμένοι. Ξέρεις άραγε πως λέγεται αυτό το σενάριο; "Κυβέρνηση Σύριζα". (Εσύ βέβαια νομίζεις πως ο Πρόεδρος Τσίπρας είναι ικανός να τα σπάσει με την Μέρκελ και να κερδίσει--έστω κάτι. Όνειρα γλυκά!)
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια