Και οι τελευταίοι έσονται πρώτοι

Στους πλούσιους δεν φτάνει να είναι πλούσιοι. Θέλουν να φαίνονται και ανώτεροι.
22.10.2014

Τα social media έχουν ορμή, αλλά δεν έχουν κύρος. Μπορούν να στείλουν ένα πλήθος να κάψει τη Βουλή, αλλά δεν μπορούν να σφυρηλατήσουν μια νέα αξία...

 

Υπάρχει κάτι ανήμερο μέσα στον πλούσιο, που δεν τον αφήνει να απολαύσει τη ζωή του με ησυχία. Όταν έχει τον πλούτο, θέλει τη δύναμη. Κι όταν αποκτήσει τη δύναμη, θέλει τον στέφανο της αρετής.

 

Υπάρχει κάτι ανήμερο μέσα στον πλούσιο, που δεν τον αφήνει να απολαύσει τη ζωή του με ησυχία. Όταν έχει τον πλούτο, θέλει τη δύναμη. Κι όταν αποκτήσει τη δύναμη, θέλει τον στέφανο της αρετής.


Ο Νονός (τα ομηρικά έπη του καπιταλισμού) το δείχνει αναλυτικά και έξοχα. Ο γκάγκστερ δεν ησυχάζει, παρά μόνο όταν πατήσει πόδι στο Βατικανό. Ο αγράμματος στην Ακαδημία κ.ο.κ. Στη διψασμένη πορεία του βρίσκει (με το αζημίωτο) πολλούς εύκαιρους συνεργάτες. Δημοσιογράφους (ει δυνατόν, «άτεγκτους»), εφημερίδες (ει δυνατόν, «έγκριτες»), δημοσιοσχεσίτες (ει δυνατόν, αόρατους).

Κανείς δεν του αντιστέκεται. Στο πρώτο νεύμα του, περίπου όλοι κλίνουν το γόνυ.


Υπάρχει, όμως, ένα καινούργιο πράγμα που όχι μόνο δεν γονατίζει, αλλά και ρίχνει ξύλο κανονικά: τα social media. Μπορεί η ακηδεμόνευτη αντάρα κι η βουή τους να λειτουργήσει ως αντισταθμιστικός παράγων;


Παίζεται! Υπό το κράτος της κραυγής, πολλοί ισχυροί (μπράντες και άνθρωποι) έχουν αναγκαστεί να συμμαζέψουν τις υπερβολές τους. Αλλά αν παρατηρήσεις, εν ευθέτω χρόνω, οι ισχυροί κάνουν τελικά ακριβώς αυτό που θέλουν. Με το καλό είτε με το άγριο (το πολύ άγριο, καμιά φορά!).


Τα social media έχουν ορμή, αλλά δεν έχουν κύρος. Μπορούν να στείλουν ένα πλήθος να κάψει τη Βουλή, αλλά δεν μπορούν να σφυρηλατήσουν μια νέα αξία. Η δύναμή τους είναι αποφασιστική για πράγματα του χώρου τους (το ίδιο το Ίντερνετ και τις μπίζνες του) – δύσκολα όμως κάμπτουν το σκληρό χρήμα του κόσμου μας.


Αντίθετα, τα συστημικά media, αν και βαθύτατα διεφθαρμένα και εξωνημένα τα περισσότερα, προέρχονται από μια ρίζα ευγενή: τη ρίζα της δημοσιογραφίας – που αξιολογεί την είδηση και τα πρόσωπα, προάγει τις αξίες της κοινωνίας, καταγράφει με ελευθερία τα γεγονότα ως έχουν. Σχήματα νεκρά πια τα περισσότερα, απτά ωστόσο.


Γι' αυτό και στην ανέλιξή τους προς το Βατικανό, οι Νονοί πάντα χρειάζονται τα συστημικά media – όχι τον ζωηρό, ασυμμάζευτο παίκτη του Ίντερνετ.

 

Αλλά αν παρατηρήσεις, εν ευθέτω χρόνω, οι ισχυροί κάνουν τελικά ακριβώς αυτό που θέλουν. Με το καλό είτε με το άγριο (το πολύ άγριο, καμιά φορά!)

 

www.facebook.com/stathis.tsagar

5 Σχόλια
Aloutero 22.10.2014 | 11:10
Περιμένω και τη συνέχεια για να καταλάβω......
avatar
Spyridon 22.10.2014 | 12:04
Τωρα, αυτο το σιβυλλικο υφος, προς το ακριβως, κε Τσαγκαρουσιανε? Αν αναφερεσθε στη Γιαννα, γιατι δεν τα λετε τα πραγματα με το ονομα τους?
Και αυτες οι φωτογραφιες με τα μυωδη ποδια, πως ακριβως δενουν με το κειμενο (επι τη ευκαιρια, περιμενα και τριτη φωτο με θεα πανω απο τους μηρους αλλα, φευ!)?
avatar
Ανώνυμος/η 22.10.2014 | 12:50
Ο Ιγνάσιο Ραμονέ που ήταν για χρόνια διευθυντής της Le Monde Diplomatique θεωρεί ότι η συρρίκνωση του ρόλου της παραδοσιακής άσκησης εξουσίας (κοινοβούλια κ.λ.π), είναι πλέον δεδομένη.
Σύμφωνα με τον Ραμονέ παραδοσιακά κόμματα, συνδικάτα & ΜΜΕ είναι αποτελεσματικά είναι λιγότερο αξιόπιστα.
Οι αληθινοί κύριοι του κόσμου δεν είναι εκείνοι που ελέγχουν τις χρηματιστικές αγορές, τους μηντιακούς ομίλους και ότιδήποτε έχει σχέση με την παραγωγή και την διάθεση της πληροφορίας.
Παρομοιάζει το σύχρονο σύστημα εξουσίας με μια Πυραμίδα που στην κορυφή βρίσκεται η επιχείρηση (συνήθως ισχυρά μονοπώλια)ακριβώς ένα σκαλί ποιό κάτω τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και ακόμα ένα σκαλί παρακάτω οι κυβερνήσεις.
Τέλος στην βάση της Πυραμίδας βρίσκεται η κοινωνία.
Η διάχυση της εξουσίας γίνεται απο την κορυφή(επιχειρήσεις) όπου μέσω των media που ελέγχονται επικοινωνούν τις πολιτικές που επιθυμούν στις κυβερνήσεις, ενώ ο λαός στην βάση απλά παρακολουθεί (συνήθως)την άσκηση της πολιτικής.

Κατά αναλογία των παραπάνω τα social media είναι ο εκφραστής του "μέσου όρου" του λαού που επικοινωνεί προς την εξουσία τις επιθυμίες.
Όπου υπήρξε αντιπαράθεση (αραβικές χωρες,Τουρκία, Ουκρανία κ.λ.π) των παραδοσιακών ΜΜΕ με τα social media τα τελευταία(π.χ. twitter) σε μια βραχυπρόθεσμη(Πύρρειος Νίκη).Οταν οι πλατείες καθαρισαν απο τις συγκεντρώσεις και τις διαμαρτυρίες,η διάδοχη νέα κατάσταση αποδείχθηκε μια φυσική συνέχεια της προηγούμενης(Τουρκία,Αραβικές χώρες)ακριβώς διότι την πραγματική εξουσία δεν ασκεί το μέσο επικοινωνίας αλλά οι παραπάνω περιγραφόμενες δομές.
και όμως γυρίζει 23.10.2014 | 08:45
Μιά χαρά ανάλυση μιάς κοινωνικής πραγματικότητας.
Το αξιοθρήνητο και συνάμα γελοίο, αυτών των ισχυρών, είναι ότι δεν τους φτάνει η επιβολή της δικής τους λύσης στο "πρόβλημα". Πρέπει και το σμπαραλιασμένο θύμα να την αναγνωρίσει ως την ορθότερη.
Δεν πειράζει ας κάνουν το δικό τους. Το αποτέλεσμα θάναι πάντα ο καλύτερος ντελάλης της άθλιας τους υστεροφημίας.
το σουβλακι! 3.11.2014 | 18:37
Αυτο που υπαρχει στον πλουσιο ειναι ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ! Και χρηματα για μια καλυτερη ζωη εχει και χρηματα να παει στα καλυτερα νοσοκομεια στον κοσμο εχει και φαγητο.. Αλλα φταιει ο υπολοιπος κοσμακης που τους δινει τροφη με τα σχολια τους τυπου " Εισαι κουκλαρα" κλπ κλπ. Φταινε και τα ΜΜΕ που αντι να ασχοληθουν με οποιοδηποτε αλλο ΣΟΒΑΡΟ θεμα, γραφουν αρθρα τυπου "Χωρισε η .... ", "Δειτε τι φορεσε ο ..." ΔΙΑΦΘΟΡΑ- ΕΞΑΝΔΡΑΠΟΔΙΣΜΟΣ- ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ειναι λεξεις απολυτης περιγραφης της κοινωνιας μας! Ευχαριστω το θεο που ακομη υπαρχουν ανθρωποι τιμιοι αλλα πανω απ' ολα ΑΝΘΡΩΠΟΙ!
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια