Ο εκφασισμός του πλανήτη

Πώς γυρίσαμε μέσα σε λίγα χρόνια στον νέο Μεσαίωνα;
30.10.2014

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι τζιχαντιστές κατηγορούν μια κοπέλα για μοιχεία και την καταδικάζουν σε θάνατο διά λιθοβολισμού. Στον τόπο της εκτέλεσης την οδηγεί ο πατέρας της δεμένη με ένα σχοινί, σαν το πρόβατο επί σφαγή. Κι ύστερα ο όχλος την πλησιάζει και αρχίζει να τη δολοφονεί, σιγά-σιγά. Ύστερα είναι τα άλλα βίντεο με τους αποκεφαλισμούς των Δυτικών ομήρων, δημοσιογράφων ή και εθελοντών ανθρωπιστικών οργανώσεων. Ή αυτό στο Ιράν, με μια γυναίκα που της κατέστρεψαν με βιτριόλι το πρόσωπο επειδή δεν φορούσε μαντίλα στο κεφάλι της.


Πώς γυρίσαμε μέσα σε λίγα χρόνια στον νέο Μεσαίωνα; Όλα ξεκίνησαν τέτοιες μέρες το 1989, όταν γκρεμίστηκε το Τείχος του Βερολίνου, και δύο χρόνια αργότερα, τότε που κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση. Το αντίπαλο δέος, παρά τα χίλια προβλήματά του, τα οποία προκάλεσαν άλλωστε την πτώση του, είχε αναγκάσει τον καπιταλισμό να φοράει ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο. Και συγχρόνως υποχρέωνε την αντίπαλη υπερδύναμη της Σοβιετικής Ένωσης, τις ΗΠΑ, να μη συμπεριφέρεται συνεχώς σαν ταύρος εν υαλοπωλείω.

 

Όταν διαλύεις ολόκληρες χώρες για να τους πάρεις το πετρέλαιο και κάνεις την ανθρώπινη ζωή να μην κοστίζει τίποτα, είναι αναπόφευκτο ότι κάποια στιγμή θα εισπράξεις την ανάλογη βαρβαρότητα. Μεσαίωνα έδωσες, Μεσαίωνα θα λάβεις.

 

Στην αρχή την πλήρωσαν οι χώρες της παλιάς σοβιετικής αυτοκρατορίας, της Ρωσίας συμπεριλαμβανομένης: από το Καζακστάν μέχρι την Πολωνία ή τη Βουλγαρία, υποχρεώθηκαν όλες να υιοθετήσουν τις «θεραπείες σοκ» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Χιλιάδες δημόσιες επιχειρήσεις πουλήθηκαν αντί πινακίου φακής, συχνά σε τοπικές οικονομικές μαφίες, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι βρέθηκαν από τη μία μέρα στην άλλη χωρίς δουλειά, συντάξεις, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φράγκο στη τσέπη.


Εν τω μεταξύ, στα σοσιαλιστικά κόμματα της Δύσης είχαν επικρατήσει οι λεγόμενοι «νέοι σοσιαλιστές», αυτοί οι πολεμοχαρείς τύποι σαν τον Μπιλ Κλίντον ή τον Τόνι Μπλερ. Μάλιστα, ο πρώτος, πανίσχυρος πλανητάρχης, κατάργησε λίγο πριν τελειώσει η δεύτερη θητεία του τον νόμο που διαχώριζε διά ροπάλου, από την εποχή του μεγάλου κραχ του 1929, τις τράπεζες σε επενδυτικές και εμπορικές. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα έγινε πανίσχυρο, δημιουργώντας τον νέο καπιταλισμό-καζίνο, που έσκασε σαν φούσκα το 2008. Κι ύστερα πλάκωσαν οι ίδιοι μαθητευόμενοι μάγοι, αυτοί που είχαν εφαρμόσει τη δεκαετία του '90 τις «θεραπείες σοκ» στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες: αυτό που ζουν η Ελλάδα και οι άλλες χώρες του Νότου είναι οι συνέπειες της θανατηφόρας συνταγής τους.

 

O εκφασισμός του πλανήτη δεν έχει να κάνει μόνο με το «Ισλαμικό Κράτος» ή με τον νεοναζιστικό Δεξιό Τομέα της Ουκρανίας. Είναι οι ίδιες οι δημοκρατικές κατακτήσεις στη Δύση που συρρικνώνονται σταδιακά, από το αδίστακτο κυνήγι εξόντωσης των whistleblowers, των ανθρώπων που λένε μυστικά, από την κυβέρνηση του Ομπάμα, μέχρι την παρακολούθηση της ιδιωτικής ζωής από τους Big Brothers και τις άλλες google της σύγχρονης τεχνολογίας...


Οκτώ χρόνια νωρίτερα από το ξέσπασμα της διεθνούς κρίσης, ο Κλίντον παρέδιδε την εξουσία σε έναν άξεστο πιστολέρο από το Τέξας: ο τρόπος με τον οποίο είχε εκλεγεί το 2000 ο Μπους ο νεότερος, κλέβοντας δηλαδή τους ψήφους των μαύρων στην κρίσιμη πολιτεία της Φλόριδας, συμβόλιζε τη συρρίκνωση της όποιας δημοκρατίας λειτουργούσε ακόμη στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στη θέση της έχει εγκαθιδρυθεί μια οικονομική ολιγαρχία: όποιος έχει τα περισσότερα χρήματα, κερδίζει τις εκλογικές αναμετρήσεις. Στον παγκοσμιοποιημένο πλανήτη οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι σε τέτοιο σημείο, ώστε στη Μεγάλη Βρετανία, τη μητρόπολη του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη, οι κοινωνικές ανισότητες είναι σήμερα μεγαλύτερες απ' ό,τι ήταν τη βικτοριανή εποχή.


Τρία χρόνια μετά την εκλογή του, ήταν πάλι ο Τζορτζ Μπους που διέταξε την εισβολή στο Ιράκ. Επειδή δήθεν ο Σαντάμ Χουσεΐν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής και είχε εμπλοκή στις επιθέσεις της 11ης του Σεπτέμβρη, ένα έγκλημα που η ίδια η Αμερική είχε προκαλέσει με την πολιτική της και συγχρόνως μια τραγωδία που ο αυτοκράτορας από το Τέξας εκμεταλλεύτηκε με τον πιο αισχρό τρόπο. Όμως, όπου υπάρχει καταπίεση, υπάρχει και αντίσταση, και για να την αντιμετωπίσουν τα αμερικανικά στρατεύματα ισοπέδωσαν ολόκληρες πόλεις. Ύστερα, η αμερικανική διοίκηση έπαιξε το παλιό ιμπεριαλιστικό παιχνίδι του «διαίρει και βασίλευε», ανάμεσα στους σιίτες και τους σουνίτες: έτσι γεννήθηκε η οργάνωση Αλ Κάιντα της Μεσοποταμίας και ως συνέχειά της το Ισλαμικό Κράτος, που θέριεψε όταν στους αμερικανικούς τυχοδιωκτισμούς στο Ιράκ προστέθηκαν και οι ανάλογοι στη Συρία. Όταν διαλύεις ολόκληρες χώρες για να τους πάρεις το πετρέλαιο και κάνεις την ανθρώπινη ζωή να μην κοστίζει τίποτα, είναι αναπόφευκτο ότι κάποια στιγμή θα εισπράξεις την ανάλογη βαρβαρότητα. Μεσαίωνα έδωσες, Μεσαίωνα θα λάβεις.


Αλλά, βέβαια, ο εκφασισμός του πλανήτη δεν έχει να κάνει μόνο με το «Ισλαμικό Κράτος» ή με τον νεοναζιστικό Δεξιό Τομέα της Ουκρανίας, μια ακόμη τυχοδιωκτική επιχείρηση της Δύσης, με ευρωπαϊκή συμμετοχή αυτήν τη φορά. Είναι οι ίδιες οι δημοκρατικές κατακτήσεις στη Δύση που συρρικνώνονται σταδιακά, από το αδίστακτο κυνήγι εξόντωσης των whistleblowers, των ανθρώπων που λένε μυστικά, από την κυβέρνηση του Ομπάμα, μέχρι την παρακολούθηση της ιδιωτικής ζωής από τους Big Brothers και τις άλλες google της σύγχρονης τεχνολογίας. Όπως έλεγε απλά και ο απογοητευτικός Ομπάμα, παραδεχόμενος τα βασανιστήρια των μυστικών της CIA: «We tortured some folks». Βασανίσαμε μερικούς τύπους.

 

O κ. Κούλογλου είναι διευθυντής του tvxs.gr.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
7 Σχόλια
avatar
Ανώνυμος/η 30.10.2014 | 12:29
Ωραίο άρθρο,αλλά θα έλεγα ότι ο "Μεσαίωνας" ήταν πάντα εδώ.
Ο Ψυχρός Πόλεμος δεν ήταν και η πιο ελεύθερη περίοδος της ανθρώπινης ιστορίας. Κορέα,Βιετνάμ και ένα σωρό άλλοι proxy wars με ανείπωτες απώλειες και κατάπτωση των ανθρώπινων αξιών.
Ο Μπαμπούλας στην Δύση πάντα υπήρχε,είτε ήταν ο Φασισμός/Ναζισμός,είτε η Κόκκινη απειλή,πάντα έβρισκαν τρόπο να καταπιέζουν τα δικαιώματα των πολιτών στον βωμό του φόβου.Δυστυχώς αυτό το tug-of-war μεταξύ κοινού αισθήματος και Κυβέρνησης δεν τελειώνει ποτέ,ούτε καμία Κυβέρνηση θα δώσει οικειοθελώς δικαιώματα.

Από εκεί και πέρα συμφωνώ ότι περάσαμε στην εποχή που το οικονομικοπολιτικό σύστημα κάνει ότι θέλει.
paradiser jr 30.10.2014 | 19:06
Τα δικαιώματα των ανθρώπων καταπιέζονταν πάντα αλλά αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι της Ευρώπης χάνουν και αυτά που γενιές πριν κατέκτησαν με θυσίες και αγώνες (δε μιλώ μόνο για την Ελλάδα). Όσο υπήρχε η αντιπαράθεση Δύση/Ανατολή υπήρχαν ένα κοινωνικό κράτος - μιλώ για τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης - το οποίο καταλύθηκε μέσα στα τελευταία 20 χρόνια.
Εδώ στην Γερμανία είδαμε την τελευταία Κυριακή μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις μετά το Β' παγκόσμιο πόλεμο να πραγματοποιείται στη Κολωνία, πράγμα που έχει σοκάρει πάρα πολύ κόσμο. Επειδή εδώ μας προετοιμάζουν ψυχολογικά μέσω των ΜΜΕ ότι η κρίση θα χτυπήσει και τη γερμανική πόρτα προβλέπεται άνοδος των ακροδεξιών δυνάμεων. Το άσχημο είναι ότι πολλοί από αυτό το πολιτικό χώρο εθεάθησαν σε συγκεντρώσεις του AfD (εναλλακτική για την Γερμανία, κόμμα κατά του Ευρώ), ένα κόμμα που σημείωσε μεγάλη άνοδο στις εκλογές των κρατιδίων που έγιναν αυτό το χρόνο.
avatar
Ανώνυμος/η 30.10.2014 | 22:27
Ξεκαθάρισα ότι επί της παρούσης το "οικονομικό" σύστημα κάνει ότι θέλει.

Από εκεί και πέρα είναι κάτι που έχει ξαναγίνει στο παρελθόν και θα ξαναγίνει,δεν υπάρχει περίπτωση ο πλανήτης να είναι σε τέτοια θέση και η Γερμανία να ευημερεί.

Από την Δημοκρατία της Βαϊμάρης μέχρι τις δύσκολες εποχές του Einheit ποτέ δεν ήταν η Γερμανία σταθερή για πολύ καιρό.Πάντα υπήρχε περίοδος ευημερίας και περίοδοι ταραχών.

Όπως προείπα το tug-of-war δεν σταμάτησε ποτέ,μόνο για λίγο οι εργαζόμενοι "νικούσαν",τώρα πάλι η πλάστιγγα γυρίζει προς το Κεφάλαιο.Είναι ένα ατέρμονο παιχνίδι και σίγουρα δεν είναι zeitgeist.
avatar
Vardaris 30.10.2014 | 17:32
Δηλαδη λετε οτι μια χαρα ηταν στην Ανατολικη Ευρωπη τα κομμουνιστικα καθεστωτα και ας ειχαν εκατομυρια νεκρους και φυλακισμενους;

Ποσο μπορει η ιδεολογια σας, να σας εμποδισει να δειτε την δυστυχια που εφεραν επι μισο αιωνα αυτα τα κομμουνιστικα καθεστωτα σε τοσους ανθρωπους;;

Και μετα να τα γυρισετε για να στοχοποιησετε ως συνηθως την Αμερικη ως υπαιτιο για τον εκφασισμο του κοσμου και ας κοβουν αλλοι κεφαλια. Τουλαχιστον να λεγατε για την αποικιοκρατικη Αγγλια που μεταξυ Ινδιας και Τουρκιας εβαλε το χερι της για να εχουμε τα σημερινα φαινομενα να το καταλαβω.

Ειναι παντως ευκολη και ωραια λυση αυτη με την Αμερικη ως υπαιτιο για τα παντα..

Δεν φταινε οι μουλαδες στο Ιραν, δεν φταινε οι Ισλαμιστες στο Πακισταν, στο Αφγανισταν η στη Νιγηρια, δεν φταινε οι Ρωσοι για τον ρολο τους στο Αφγανισταν, δεν φταινε οι Κινεζοι για τιποτα, δεν φταινε Αφρικανοι δικτατορες, δεν φταιει ουτε ο Πωλ Ποτ, ουτε κανεις, εξω οι βασεις, ετσι; ΕΟΚ και ΝΑΤΟ κτλ. κτλ.. τι μου θυμιζει.
Ugg-α-μπ-Uggas 30.10.2014 | 20:15
Δύσκολη ιστορική περίοδος είναι, θα περάσει(;)
avatar
sogl 31.10.2014 | 11:19
Βασικά η άνοδος του ουαχαμπιτισμού (του αυστηρού, νεομεσαιωνικού τύπου σουνιτικού Ισλάμ) έχει να κάνει αποκλειστικά με το ότι είναι η "αίρεση" της πιο πλούσιας μουσουλμανικής χώρας, δηλαδή της Σαουδικής Αραβίας. Αν φταίει σε κάτι ο καπιταλισμός είναι ότι έκανε τους Σαουδάραβες *πλούσιους και ισχυρούς* όχι φτωχούς και δυστυχισμένους. Γιατί κατά τα άλλα τα ίδια ακριβώς πίστευαν πριν 120 χρόνια μόνο που ήταν ένα μάτσο βοσκοί στη μέση της ερήμου ικανοί να βλάψουν το πολύ-πολύ το γειτονικό χωριό βοσκών.

Επίσης άμα έχετε προσέξει η Ιρανική επανάσταση έγινε το 1979 όχι το 1990. Οι Ταλιμπάν γεννήθηκαν σαν αντίσταση στην εισβολή της ΕΣΣΔ και όχι στον καπιταλισμό.

Επίσης στη Μεγάλη Βρετανία οι κοινωνικές ανισότητες είναι μεν μεγαλύτερες απ' ο,τι στη Βικτωριανή εποχή, αλλά επειδή οι πλούσιοι έχουν γίνει εξωφρενικά πλούσιοι και όχι επειδή οι φτωχοί είναι φτωχότεροι απ' ό,τι τότε, μην τρελαθούμε που οι σύγχρονοι Άγγλοι ζουν χειρότερα από τους Βικτωριανούς που δουλεύανε τα εφτάχρονα 18 ώρες τη μέρα στα ορυχεία!

Γενικά αυτή η απλοϊκή αφήγηση με την κακιά δύση που δήθεν αποχαλινώθηκε και με το κακό ΔΝΤ πήρε από όλον τον πλανήτη τις συνταξάρες των 2000 ευρώ στα 42, απευθύνεται σε λίγο πιο εσωτερικό κοινό και για λίγο πιο εσωτερικούς λόγους κατά τη γνώμη μου.
avatar
Ανώνυμος/η 31.10.2014 | 17:10
Είναι που η Ρωσία αποκτά ξανά τη δύναμή της και το λέει παντού, είναι που η Αμερική την χάνει και το ξέρει και προσπαθεί με όλους τους τρόπους να την κρατήσει σπέρνοντας τον πανικό και φόβο στον πλανήτη τον οποίο έχει δημιουργήσει η ίδια για να εμφανιστεί μετά ως ο Σωτήρ...
Το πληγωμένο ζώο (η Αμερική) είναι επικίνδυνο και δαγκώνει πριν ψοφήσει...
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια