Άνοιξη, πάμε πάλι

Δυό, τρία όμορφα πράγματα, έτσι να φύγει το μυαλό από τον πανικό.
18.2.2015

Οι κηπουροί στα Kew Gardens επιμελούνται την έκθεση με τις ορχιδέες

 

Ξέρω πως δεν κάνει, θέλετε όλοι να μιλάμε για τα πολιτικά και τις εξελίξεις, να κρεμαστούμε από τα χείλη των ειδησεογράφων, να στήσουμε αυτί στις πόρτες του Eurogroup, να ακούσουμε τι θα γίνει. Δεν είναι πως δεν το κάνω κι εγώ, απλώς για κάποιον λόγο δεν ανησυχώ. Είμαι φύσει αισιόδοξος κι έχω βγει σωστός και σε πολύ χειρότερα. Μαγειρικές να σας περιγράψω δεν έχω, αφού τις τελευταίες εβδομάδες μου κάνει κόπο ακόμα και να σκεφτώ πως μαγειρεύω. Έχω όμως δυο-τρία ωραία πράγματα που τσίμπησα από δω κι από κει και σας τα γράφω.

 

Δύο πιάτα - έργα τέχνης στο Noma Japan

 

Ότι το Noma πήγε στην Ιαπωνία το έχετε ακούσει φαντάζομαι. Δεκάδες τα ρεπορτάζ στα μεγάλα έντυπα για την προσωρινή μεταφορά του διασημότερου εστιατορίου του πλανήτη στο Τόκυο. Δύσκολο εγχείρημα. Ο σπουδαίος Ρενέ Ρεντζεπί δήλωσε πως η αποτυχία δεν είναι καθόλου απίθανη. Ακολουθώντας τους λογαριασμούς Instagram του εστιατορίου αλλά και του ίδιου του σεφ, καταλαβαίνεις πως αυτά είναι τα λόγια ενός πολύ υπεύθυνου ανθρώπου που έχει πάρει πολύ στα σοβαρά αυτή την κίνηση. Δεν είναι εύκολο όντως, όταν όλη σου η φήμη είναι χτισμένη πάνω σε ένα είδος τοπικής κουζίνας που γίνεται με ντόπια, σπάνια υλικά, με δικά σου πειράματα. Κοιτώντας τις φωτογραφίες από το ρεπορτάζ της «Guardian», καταλαβαίνεις πως η έρευνα που έχει γίνει για την ασιατική εκδοχή του Νοma είναι γιγαντιαίων διαστάσεων. Τα υλικά σπουδαία και πανάκριβα. Οι συνδυασμοί είναι ό,τι πιο κοντινό στη λέξη «έμπνευση». Ζηλεύω. Ας ήμουν ο λαντζέρης σε αυτή την ομάδα και θα ήμουν ευτυχής.

 

Ας ήμουν ο λαντζέρης στην ομάδα του Noma και θα ήμουν ευτυχής. Aς μπορούσα να χαζέψω τα εκθέματα από φυσητό γυαλί στο Metropolitan να ταξιδέψει το μυαλό μου. Ας πέρναγα μία ώρα στην έκθεση με τις σπάνιες ορχιδέες στο Kew. 

 

Στους Βοτανικούς Κήπους Kew στο Λονδίνο διεξάγεται αυτή την περίοδο ένα φεστιβάλ ορχιδέας. Για έναν μήνα, τα πιο σπάνια είδη ορχιδέας θα εκτίθενται σε μια ονειρεμένη έκθεση. Οι πιο μανιακοί γνώστες καλλιέργειας αυτών των λουλουδιών θα περάσουν να ενημερωθούν και να θαυμάσουν. Μαζί με την εντυπωσιακή έκθεση θα υπάρχουν εκπαιδευτικά εργαστήρια και ομιλίες γύρω από το θέμα. Μη σας κάνει εντύπωση. Αυτά κάνουν εκεί πέρα. Αγαπούν τα χόμπι τους και η κηπουρική είναι ένα από αυτά. Στις ομιλίες που γίνονται καθημερινά θα ακούσεις από βασικές οδηγίες για αρχάριους στην καλλιέργεια ορχιδέας μέχρι φιλοσοφικές συζητήσεις και αφηγήσεις ανθρώπων που γυρίζουν τον κόσμο για να συναντήσουν ένα σπάνιο είδος ορχιδέας. Ζηλεύω. Δώστε μου δέκα λεπτά στο μάθημα για αρχάριους να ησυχάσει το μυαλό μου.

 

Από την έκθεση στο Metropolitan

 

Στο Μετροπόλιταν στη Ν.Υ., ανάμεσα στις δεκάδες εκθέσεις, μια έκθεση-κόσμημα με ζωγραφική από την Περσία και θέμα τα βασιλικά φαγοπότια και τους πολέμους. Η γιορτή και η μάχη στην περσική ζωγραφική. Σαράντα περίπου έργα τέχνης που καλύπτουν αυτά τα δύο βασικά κομμάτια της ζωής. Ονειρικές εικόνες από επικά τραπέζια και θριαμβευτικές μάχες. Ένα απόγευμα δώστε μου εδώ, να κρατήσω σημειώσεις, να δω τις λεπτομέρειες. Στο ίδιο μουσείο, μια έκθεση για τα αντικείμενα από χρωματιστό φυσητό γυαλί της αρχαίας Ρώμης. Και εκεί πηγαίνετέ με για λίγο, να μην ακούω άλλο τη φωνή της τηλεπαρουσιάστριας και να μη βλέπω το timeline να τρέχει.

 

Και εκεί που δεν είμαι πάντως, έχω στο σπίτι τρεις φακέλους με σπόρους από μοσχομπίζελα και κάτι κατακόκκινα nasturtiums για φύτεμα. Έχω και τρία μυθιστορήματα διαλεγμένα με προσοχή ώστε να είναι εκτός πραγματικότητας, όσο πιο κοντά στα παραμύθια γίνεται. Μαθαίνω πως ο Κώστας θα ξαναπαρουσιάσει το δαχτυλίδι του Θησέα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και πως ο Γάμος του Φίγκαρο του Λιβαθινού είναι μια μαγεία, και περιμένω την Twominutes Angie να έρθει με πειραγμένες συνταγές να συζητήσουμε, έχω και όλους μου τους φίλους εδώ – τι να σου κάνουν τα ρωμαϊκά φυσητά γυαλιά και η κουζίνα του Νόma. Όλα καλά θα πάνε, σας φιλώ.

 

 

1 Σχόλια
avatar
RedNati 26.3.2015 | 23:15
Κι εγώ σε φιλώ έστω και καθυστερημένα!όλα καλά να σου πάνε και πάντα τέτοια ενδιαφέροντα και όμορφα να μας γράφεις...
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια